Věřte nevěřte ve vlasové péči



Pamatujete si tento seriál? Běžel na Primě a je to už nějaký rok zpátky. U nás se vysílal pod názvem Věřte Nevěřte a každý díl obsahoval pět tajuplných příběhů. Na divácích pak bylo rozlišit, které se doopravdy staly a které byly pouze smyšlené. Nebudu popírat, že jsem si u toho kolikrát nehryzala drápky strachem a nezadržovala své základní potřeby, abych nemusela chodit na záchod.

Proč Vám o něm píši? Protože mě inspiroval k tomuto článku. Budeme rozebírat, které pověsti a mýty o vlasové péči nebo prostě jen o vlasech jsou pravdivé a které ne. Nebojte, nebudu nic stahovat z netu. Žádné osvědčené rady, které se mnohdy dost liší podle typu zdroje a fundovanosti autora. Odpovědi jsou mé názory, prověřené v praxi, na mých vlasech.

1. Roztřepené konečky nemůžete zachránit bez použití nůžek.




Bylo by fakt hezké, kdyby to šlo. Ale bohužel. Olejíčky a séra na konečky Vám vlasy pouze obalí a na pohled zajistí jejich zacelení. Pokud ale výrobek smyjete, roztřepení je zase zpět. Nemusí být tak velké (podle kvality použitého produktu), ale bez nůžek se jich prostě nezbavíte. Nezbývá nic jiného, než navštívit kadeřnici :(.

2. Každodenní mytí vlasům škodí.



Tady je to trochu sporné. Mytí samo o sobě vlasům neškodí, ale musíte používat šetrné přípravky, netrápit vlasy fénem, žehličkou nebo kulmou, neplácat na ně tunu gelu, atd. Když tohle všechno děláte, vlasy jsou stále více oslabené a ztrácí lesk a strukturu. Pokud tedy musíte mýt každý den, zamyslete se nad výběrem šampónu i kondicionéru. Zkuste je nechat uschnout samostatně a když už musíte rovnat, tak třeba přes kulatý kartáč a fén. Pořád lepší použít jen fén než použít fén i žehličku ;). S vlnami je to o hodně lehčí, z mokrých vlasů udělejte copánky, atd. Možností je spoustu.

3. Vlasy si dokáží zvyknout na jeden výrobek, který po čase přestává být účinný.



Používáte stále jeden oblíbený šampón, který Vám sice sedí, ale po nějakém čase přestává dělat zázraky jako ze začátku? Neexistuje žádný vědecký důkaz, že mají vlasy schopnost si vytvářet imunitu proti aktivním složkám šampónu. Může se jednat jednoduše o to, že výrobce změnil složení nebo (a to si myslím já) jsou Vaše vlasy přichystané na jinou péči. Celý život přece nemáte stále stejné kadeře. Jejich struktura i kondice se mění v závislosti na věku, ročním období, stresu, stravě, životním stylu ... Nemůžete proto očekávat, že budou pořád stejné a bude jim stačit stejný výrobek. Oni si totiž nezvykly, jen se prostě změnily.

4. Kartáčování vlasů vede k častějšímu vypadávání.



Pokud nacházíte ve svém hřebenu nebo kartáči chuchvalce vlasů, není vina v samotném česání. Jestliže jsou kadeře zdravé, vyměňte pomocníka. Třeba za toho s přírodními štětinami. Na kartáči strašně záleží a není to jen další nezbytnost do koupelny. Každý má samozřejmě vlasy jiné, takže není univerzální česadlo, které by sedlo všem. Zase musíte zkoušet a hledat pro Vás ten nejlepší. Mnohdy je to už otrava a spousta vyhozených peněz, ale pokud najdete ten pravý, vlasy se Vám milerády odvděčí. Budou lesklejší, zdravější a nebudete je muset tahat každý den z hřebenu.

5. Vlasy by se neměly česat, když jsou mokré.



Mokré vlasy jsou velmi náchylné na poškození, nabývají na objemu a začínají být křehké a lehce se lámou. Pokud si nechcete vyrvat půlku porostu z hlavy a nemíníte se vzdát jejich rozčesání, použijte hřeben s širokými zuby (jsou co nejdál od sebe).

6. Vlasy, které se často stříhají, rostou rychleji.



Je určitě důležité pravidelně navštěvovat kadeřnický salón, ale jen kvůli zastřihávání konců a proto, aby se vlasy nelámaly. Růst vlasů mají na starosti vlasové kořínky v pokožce hlavy, se kterými nemá stříhání nic společného. Rychlost jejich růstu je dán geneticky nebo také kvalitou a správnou péčí.

7. Vlasy by se měly mýt šampónem dvakrát po sobě.



Tahle pověra je má nejoblíbenější. Dokazuje totiž sílu marketingu a reklamy. To si takhle jednou kreativci od velkého kosmetického gigantu (myslím, že to byl Schwarzkopf, ale nejsem si jistá) sedli a přemýšleli, jak zvýšit prodeje jejich šampónů. Ostatní slibovali stále lepší a lepší účinky, ukazovali modelky s lesklými vlasy, ale oni uvažovali trochu jinak. Logicky. Když lidem nacpeme do hlavy, že si musí vlasy umýt hned dvakrát, tak vypotřebují 2x více šampónu. Geniální! Velká kampaň způsobila, že lidé tomuto pravidlu věří a už si na dvojité mytí tak zvykli, že ani neřeší důvod, proč jej provozují. A víte co? I když vím, že je to pověra, dělám to samé :D.

8. Šampón musí pořádně pěnit, jinak není účinný.



A jsme opět u mých oblíbených sulfátů. Šampón pění jen kvůli nim. A jelikož ony nemají jiný účinek na vlasy, než vytvářet pěnu, kvalita výrobku bez jejich přítomnosti nijak neklesá. Pokud je šampón neobsahuje - nepění. Což ale není důležité, pro vlasy a pokožku hlavy jsou důležitější ostatní složky. Pěnění Vám jen dodává pocit, že doopravdy smýváte špínu a maz. Je to úplně stejný případ jako u pasty na zuby. Pěna u ní nemá vůbec žádný účinek. Jen my máme v hlavě dané, že co pění, to myje.

9. Časté nošení culíků, drdolů a copů způsobuje vypadávání vlasů.



Pokud každý den stahujete vlasy do culíku, drdolu nebo copu, dáváte jim pěkně zabrat. Samozřejmě čím utaženější, tím horší. Vlasy jsou fyzicky namáhané, lámou se a vypadávají. Pokud tedy máte možnost, nechte je rozpuštěné. Je mi jasné, že při některých příležitostech nemáme na vybranou, tehdy však myslete na silnost utažení.

10. Voda v bazénu může způsobit zezelenání vlasů.



Přirozeně blonďaté vlasy nebo vlasy na blond obarvené můžou v bazénu chytnout nazelenalý nádech. Není to ale chlórem, jak si většina lidí myslí. Způsobuje to obsah mědi ve vodě, která reaguje s vlasovými proteiny. Na blond jsem byla jednou jedinkrát v životě a můžu potvrdit, že bazénová voda z Vás tak trochu udělá vodnici. Nic příjemného. Pokud ale stojíte o oživení a trochu zelené, aspoň nemusíte platit za barvu ;).

Tak co? Kolik odpovědí jste měly správně v dnešním speciálu Věřte nevěřte? Která pověra Vás nejvíce překvapila? Máte nějakou, kterou jste si ověřily v praxi jako já? Nebo snad se mnou v něčem nesouhlasíte? Nebojte mi dát vědět svůj názor v komentářích.

Užívejte!

L.







Komentáře

  1. Páni, moc hezký článek.
    Se všemi pověrami jsem se setkala, ale většinou jsem si bez problémů jistá, zda to je či není pravda. :) Ale takhle pěkně sepsané... No, super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, jsem ráda, že se líbí :) a taky super, že na pověry sama nedáš a víš, co je pravda! kolikrát lidi ani nepřemýšlí a vezmou věc jako jistý fakt a podle toho se taky řídí ... a ještě lepší je, když to jako osvědčenou radu posílají dál :D

      Vymazat
  2. Ten mýtus o dvojím mytí je už relativně starý, ne? Pamatuju si, že jsem ho kdysi slyšela jako malá a potom jsem si vlasy myla klidně i 3x :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, hodně starý :) ale vím o hodně lidech, kteří mu pořád věří nebo si prostě umývají hlavu 2x, ani neví proč :D

      Vymazat
    2. Já si pamatuju i ten jejich super důvod – první šamponování smyje nečistoty a až to druhé působí blahodárným dojmem, ke kterému se šampon hlásí (výživný pro barvené, uhlazující apod.).. :D

      Vymazat
    3. tak nějak to odůvodnit museli, že :D

      Vymazat
  3. Liško, ten pořád stále vysílají! Opravdu je to tak. Vždy se při jeho úvodní znělce krčím pod peřinu a modlím se aby tu televizi někdo přepnul. O tom dvojím mytí by se ovšem dalo zcela jistě polemizovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fakt??? a kde? a kdy? :D jako já mám co říkat, už jen když jsem hledala obrázky k tomuto článku, tak jsem měla stažené půlky :D

      ono by se dalo polemizovat o více věcech, jako třeba o tom každodenním mytí ... a navíc jsem stejně přiznala, že si hlavu stejně myji dvakrát, takže víš jak :D

      Vymazat
  4. Já ten pořad taky teď nedávno viděla :-) Každopádně jsi to moc hezky shrnula a za mě palec nahoru!

    OdpovědětVymazat
  5. Pekny článek :))
    A věřte nevěříte dávají každy týden večer na Barrandově ;)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. že bych se začala zase jednou dívat pravidelně na TV? :D akorát já jsem fakt strašpytel, tak nevím, jestli bych to znovu zvládla :D

      Vymazat
    2. Liško, nedívej se! Maximálně stahovat díly z netu a koukat na ně za bílého dne:). Jinak to dobře nedopadne!

      Vymazat
    3. no šak právě! do teď si moc dobře pamatuju, jak jsem byla připokakaná už při té "záhadné" hudbě a osvětlení, než přišel moderátor vůbec do studia :D

      Vymazat
  6. shrnula jsi to moc pěkně!
    já nevím no, moc se tím neřídím :) nechci to zakřiknout, ale vlasy myju každý den, češu kartáčem za mokra - tedy hned po mytí, žehlím často a většinou bez jakéhokolik přípravku pro ochranu před horkem (ted uz jsem sla do sebe a pořídila jsem si ho), vlasy tahám svázané do copu 6 dní v týdnu i na spaní a nemám s nimi problémy, nelámou se, lesknou se,nejsou přesušené... tak je pravda, že taky používám denně masku na vlasy ... ale myslím, že je to dáno i genetikou; někdo se může rozkrájet a vlasy mít bujné nebude :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, genetika dělá hodně, o tom bych mohla vyprávět! btw. přípravky pro ochranu před horkem jsou většinou stejně jen vyhozené peníze ;) ale chápu, že když nemáš s vlasy žádný problém, tak nemusíš takové věci řešit ... na druhou stranu, pokud někdo problémy má a začne se řídit určitými pravidly, dá se tím hodně změnit k lepšímu, já jsem toho příkladem ;)

      Vymazat
  7. Velmi, velmi povedené! :) Nevím, jak je možné, že se takové bludy (například o škodlivosti častého česání a tak) mezi lidmi stále drží :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsou ty ověřené babské rady :D navíc se kolikrát lidi ani nad tím nezamyslí a slepě opakují s vidinou úžasného výsledku ...

      Vymazat
  8. Hodně zajímavý článek! Některé věci bohužel dělám, asi bych se nad tím měla zamyslet :D

    OdpovědětVymazat
  9. já si taky vlasy myju dvakrát, protože když je mám mastnější, tak po prvním nanesení mi šampon moc nepění, mám pocit, že jakoby teprve "rozpouští" tu mastnotu. při druhém už pění hezky. ale i moje kadeřnice to tak dělá a říkala, že spoustu zákaznic to udivuje, proč jim dává dvakrát šampon...tak teď nevím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. možná by se tohle pravidlo dalo uzavřít větou: ať si každý dělá, jak mu to vyhovuje ;) každopádně je dobré vědět, že šampón umyje vlasy i napoprvé a není nutné jej dávat dvakrát, i když druhá aplikace ničemu neuškodí ;)

      Vymazat
  10. s bodem 6 moc nesouhlasím :D Jistě, zastřižené konečky nevydávají signál tam nahoře aby začali vlásky rychleji růst, ale aspoň kořínky nemusí vyživovat zničené konečky a díky tomu mohou o něco více poporůst. S bodem číslo dvě se také moc neztotožňuji. Od profesionála jsme se dozvěděla že moje usychání vlásků přírodní cestou velice ničí konečky. Když se nad tím zamyslím je to pochopitelné že jsou na tom nejhůř právě konečky protože od kořínků se voda nevypaří ale spíš ztéká ke konečkům. Osobně jsem tomu nechtěla věřit ale po skušenosti fénování vlasů po koupání (důležité je aby fén měl "studený" chod ) jsem nevěřila svým očím. Velice mi to pomohlo a všem kdo jsou zvyklé sušit své vlasy přirozenou cestou doporučuji :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)