Šátkování

Že podzim nastoupil v plné polní asi připomínat nikomu nemusím. Mnozí začínají mít depky, špatnou náladu, povadlou pleť a stěžují si na únavu. A to jako zase ne! Já mám totiž podzim ráda. Konečně mi není vedro, příroda se halí do krásných barev a můžu zase vytáhnout mé milované šátky a šály. A abych Vám zvedla trošku náladu, své oblíbence jsem nafotila a vystavila na obdiv v lese.

Trend kabátů a šátků platí už nějakou dobu a jedna věc mi přijde docela zajímavá. Do doby, kdy módní ikony vyznávaly jiné možnosti v oblékání, jsem si na nějaký šátek ani nevzpomněla. Jakmile ale začal jejich boom, už bych se bez nich neobešla. Mám jich několik, ráda je střídám, ráda je ladím s různými kabáty. Zašla jsem až tak daleko, že když šátek kupuji, už rovnou vím, k čemu a jak ho budu nosit. Nejraději mám ty kruhové, poslední dobou je nedám z ruky. Nejméně nosím šály, i když jich mám za ty roky nasbíraných asi nejvíce. Přece jenom to u nich všechno začalo. Takže doufám, že se Vám moje šátková a šálová módní přehlídka bude líbit! Začnu postupně, od nejstaršího po nejnovější.


První velká láska



Na tohohle krasavce jsem se chodila dívat dlouho. V obchůdku jménem Broadway (mám dojem, že tato značka už neexistuje) stál něco okolo 500 Kč. Je čtvercového typu, bílý s obrázky různobarevných kytek. Na okrajích vidíte fialové bambulky. Prostě k pomilování! Jenže jako cena ... Zdála se mi vysoká. Přece jenom pětikilo, tolik peněz kolikrát nedám ani za džíny. Naštěstí jsem si počkala a vyplatilo se. Nakonec jsem ho pořídila za 300 Kč a nosila jsem jej tenkrát pořád. Ke všemu a všude. Teď už ho nahradili jiní, ale občas si ráda zavzpomínám. Víte přece, jak to bývá s prvními láskami ;). Za tu dobu se mu navíc nic nestalo, stále vypadá jako nový. A to jsem ho tahala i po fesťácích a všemožných výletech.


Zkouška jiného typu



Nakonec jsem přece jen podlehla, a i když jsem byla s předešlým šátkem spokojená, chtěla jsem vyzkoušet i šál. Abych jako nebyla jednostranná. Přece se musí dát šance všem, no ne? Kupovala jsem u vietnamců za 80 Kč. Hlavně kvůli barvě (bílá, růžová, světle šedá, tmavě šedá). Hodil se mi totiž do jednoho kabátu, který už má své nejlepší bohužel za sebou. Konce jsou ozdobeny šňůrkami. Musím se přiznat, že jsem ho už hodně dlouho neměla na sobě. Zastoupily jej hezčí a kvalitnější kusy. Nemůžu mu ale nic vytknout, stále vypadá dobře a žádnou újmu na zdraví neutrpěl. Třeba ještě někdy přijde jeho čas, kdo ví.


První darovaný



Začalo být o mně známo, že si na šátky a šály potrpím. Takže nebylo překvapením, že jsem je začala dostávat jako dárky. Vůbec jsem se nezlobila, to je Vám asi jasné. Kostkovaného barevňáka jsem dostala od kamarádky k narozeninám. Opět má tvar šály a zakončení šňůrkami. Cedulka prozrazuje, že byl zakoupen v Reservedu. Mám ho ráda pro jeho jemnost a taky umí krásně rozjasnit outfit. Pokud nemám náladu na nějaké vymýšlení a slaďování, nahodím rifle, černý kabát a tento šál. Postará se o to, abych nevypadala jako šedá myš.


Stejné barvy, jiné provedení



Jak už jsem říkala - čtvercový tvar mám raději než obyčejný šál. A jelikož jsem měla stále stejný kabát jako u kolegy od vietnamců, sháněla jsem podobnou barevnost. Nakonec jsem po dlouhých peripetiích našla v C&A tohoto kousek. Vyšel na něco okolo 200 Kč. Má ale dvě nevýhody. Je docela lehký, takže do podzimních mrazivých rán nic moc. A jak vidíte na fotce úplně vpravo, střapečky, kterými je zakončen, odpadávají. Občas ale jsem schopná nad oběma fakty zavřít oko a stejně si jej uvážu. Třeba i na pozdní letní večer.


Státnicový



Fialováka jsem dostala za státnice. I když už jsem v té době šály nenosila vůbec, nemohla jsem se zlobit. Přece jenom to byl dar od blízké osoby. Navíc jako fialová a tak :D. Jedna část je tmavá s puntíky, druhá světlá s trochu jinými puntíky. Popisování vzorů mi jde výborně, já vím. Lem je osázen bambulkami, což se mi strašně líbí a beru to jako roztomilý doplněk. Když jsem ho hledala na focení, zjistila jsem, že se přesunul (sám samozřejmě) do mamčiné skříně. Proto jsem ho tam i vrátila, aby neměl z časté výměny majitelek, chudák, psychické potíže. To bych mu neudělala. Je taky z lehčího materiálu, cedulku se značkou jsem nenašla, takže původ neznámý.


Do třetice všeho šedého



Ano, jsem si vědomá, že je podobný předešlým šedákům. Ale omlouvat se nebudu! Čtvercový tvar, hezký vzor a zakončení se střapečky. Navíc cena 100 Kč. Chápete? Koupila jsem v Gate. Navíc je hodně teplý. Takže jej na rozdíl od lehčích kolegů můžu nosit do jakékoliv podzimní plískanice. A mám k němu vínový kabát. Uvažte, že argumenty jsou věcné a logické! :P Tady jsou střapečky upevněny lépe, takže neodpadávají. Jeden z nejoblíbenějších.


Španělák modrý



Poslední darovaný, dokonce dovezený až ze Španělska. Kamarádka mi psala, co bych chtěla přivézt a já okamžitě hlásila, že šátek. Už několikrát mi totiž vyprávěla, jaké tam mají krásné hadérky. A že si nakoupila strašně moc garderóby. Levně a hlavně v zajímavých obchůdcích. Takže jsem chtěla taky! Nakonec jsem dostala monstrózního tmavě modrého milouše s klasickým vzorem. Je lemován růžovými trojúhelníčky. Co Vám budu vykládat, prostě není šál jako šál! Tím, že je velký a dlouhý, dá se s ním vyhrát ve způsobu uvázání. Navíc si vždycky vzpomenu na Španělsko. Olé!


No. 1



Tramtadadáááá! Přichází má velká láska. Jednička mezi mou sbírkou. Nejoblíbenější a nejvíce diskutovaný. Každý si k němu neodpustí komentář. Zvlášť, když ho sladím s tmavě růžovým kabátem (fotku této kombinace najdete na liščím FB). Spolužačka to komentovala slovy: "Já jsem zdálky nepoznala, kde končí Tvé vlasy a začíná oblečení!". Prostě liška zrzavá s panem medvědem ledním růžovým. Zakoupen v Peek & Cloppenburg, značka Pieces. Cena okolo 250 Kč. Hned jak jsem jej viděla, musela jsem ho mít. Dokonce bych za něj dala i víc peněz, kdyby někdo chtěl :D. Díky němu jsem se zamilovala do kruhového tvaru. Vím, že má nějaký speciální název, ale na to prdím. Pro mě prostě "kruháč". Je zakončen kolečky a vypadá velmi efektně.


Ptáčkové a špatný liščí zrak



Díky předchozímu miláčkovi jsem začala pokukovat po kruhovém tvaru. I když jsem si myslela, že už nikdy žádný jiný šátek na sebe nedám, nemohla jsem odolat. Při brouzdání po obchodech jsem zavítala do ne moc často navštěvovaného New Yorkeru. A nestačila jsem se divit. Měli tam tolik kruháčů, že jsem si nemohla vybrat. Měla jsem jich na sobě asi pět, než jsem se rozhodla pro ptáčky. Pod umělým osvětlením jsem jeho barvu vyhodnotila jako béžovou a za cenu kolem 250 Kč jsem neváhala ani vteřinu. Až doma jsem zjistila, že béžová není béžová, ale světle růžová. Co už. Sice je z trochu lehčího materiálu, lemování žádné a barva jiná než jsem chtěla, stejně ho mám ráda. Na medvěda nemá, ale občas ho provětrám.

Začíná to vypadat, že z šedých odstínů přesedlávám na zvířecí vzory. Ostatně, co byste do lesa taky chtěly, že? Momentálně jsem spokojená a žádný nový přírůstek neplánuji. Může se ale klidně stát, že mě nějaký upoutá tak, že ho budu muset mít. Znáte to.

A co Vy? Nosíte šátky? Jaký druh je pro Vás nejlepší (šál, čtvercový, kruhový)? Kde nejčastěji nakupujete? A který je No. 1? Ukažte! Jsem zvědavá a ráda se pokochám ;).

Užívejte!

L.






Komentáře

  1. A to je všechno?? :))
    Já mám jen obyčejných šátků doma kolem dvacítky,a to nepočítám malé šátky do vlasů, šály a sarongy... :D
    Mám o nic taky napsat článek? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo vidíš, a moc se mi líbí první darovaný, státnicový a poslední s ptáčky. :)

      Vymazat
    2. jasně, že o nich musíš napsat článek! ráda se podívám na Tvou sbírku ;) a třeba chytnu další inspiraci na nákup :)

      Vymazat
  2. Ty jsou krásné, Lištičko. Nejvíc se mi líbí modrý španělák a růžoví medvědi. Já jsem taky šátková. Nejraději teď mám "smaragdovou" pašmínu dovezenou z Vietnamu (takže asi bude 100% :D). Je krásná a teplá a dá se použít i místo svetru. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, pochvaly vyřídím ;) smaragnová pašmína musí být taky moc krásná! a takové multi využití se cení :)

      Vymazat
  3. Ani nevíš milá liško, jak jsem za Tebe ráda, že tu nejsem sama z lesů. Máme toho stále více společného a těší mě, že jsi podzimním tvorem více než letním a vůbec, že jsi i šátková a taková svá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já moc děkuji za podporu a milá slova! moc si toho vážím a jsem ráda, že jsem byla tak hezky přijata do blogového lesa ;)

      Vymazat
  4. Stašnou dobu jsem nosila jenom různé barvy palestiny, ale teď už mám pár šátků taky :) Akorát jsem strašnej škrt, takže šátky očumuju jedině na ebay, jinde mi přijdou drahé ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já na e-bay radši ani nelezu :D páč by to dopadlo hodně špatně si myslím :D ale máš pravdu, za některé věci nemá cenu utrácet peníze, já bych za šátek víc jak 300 Kč nedala, a to by musel být ještě nějaký hoooodně krásný nebo láska na první pohled ;)

      Vymazat
  5. Jé šátečky já mám moc ráda, zrovna mám vyhlídnutý jeden kruhový, zatím žádný nemám, tak je třeba to napravit. Krásná sbírka, ten barevný z Reserved je krásně optimistický a někdy bych Tě fakt chtěla vidět v tom Tvém oblíbeném a růžovém kabátku :-). Já bych nejraději šátky kupovala pokaždé, co vlezu někam do hadrárny :-), je to taková ta věc pro radost a ještě zahřeje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem hned nastražila uši - jaký máš vyhlídnutý? ukaž! jsem zvědavka obecná! :) kruhové jsou podle mě nejlepší, třeba se taky zamiluješ, až je vyzkoušíš ;) ... teď jsi mě docela nakopla, jestli bude zítra hezky, tak bych svou kombinaci "růžový medvěd a zrzavá liška" mohla hodit na FB, uvidíme, snad nebude pršet (ten kabátek je totiž docela lehký) ;) ... přesně jsi to napsala - věc pro radost! kolikrát šátek umí rozzářit celkový vzhled jen sám od sebe ;)

      Vymazat
    2. Ještě jednou díky, že jsi dala svůj outfitek liško-medvědí na fb strašně Ti to sluší i s těmi nádhernými vlásky, já na takové barvy nemám odvahu, a to jsem barvomil. No mám vyhlídnutý v Takko jeden takový se zvířecím vzorem, my zas doma máme celkem rádi ty kočičí šelmy víš :-) a v pěkných podzimních barvách, jen jsem právě zvědavá, jak mě zaujme ten kruhový styl :-)) ale když tak ho sbalí nějaká dcera, šátky u nás prostě frčí celorodinně :)

      Vymazat
  6. Do mého vkusu se trefují poslední tři krasavci :)) Osobně mám nejraději šátky poděděné, které mají za sebou třeba i nějaký příběh. Buď mám ráda Jinak preferuji spíš méně rozměrné. Mám ráda bavlněné i hedvábé, všechny barvy.

    OdpovědětVymazat
  7. Mila lisko, nemam fb, ale poprosila jsem sveho vlka, abych se na Tebe mohla podivat a hned jsem mela usmev na tvari. Moc Ti to slusi. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)