Návod na přírodní barvení

Vlasy si barvím hennou už přes rok. Vzhledem k tomu, že vyhledávám zrzavou barvu, je tato volba jasná. Přírodní henna má totiž zrzavý nádech. Pokud ale chcete jiný odstín, není problém. V dnešní době nabízejí výrobci i hnědou, černou nebo dokonce blond. Tyto barvy nejsou pouze z čisté henny, ale jsou v nich další přírodní ingredience. Existuje i bezbarvá varianta určená k regeneraci hřívy. Vyzkoušela jsem už několik značek a mohly jste se s nimi seznámit tady. Já jsem pro dnešní barvení použila mou oblíbenou Henne Color v odstínu Bordó.


Jedinou nevýhodu u této značky vidím v tom, že balení neobsahuje rukavice ani čepec. Koupila jsem u nás v lese v bio obchůdku za 139 Kč. Seženete samozřejmě i na netu nebo si najdete prodejnu ve svém okolí zde.

Hodně lidí se henny bojí. Koluje o ní totiž hodně historek. Například, že její nanášení je pracné, zasviní celou koupelnu, nejde smýt ... Proto jsem se rozhodla Vám ukázat mé barvení krok po kroku. Abyste viděly, že to není žádná věda.

Příprava



1. Nejdřív si umyjete vlasy jen šampónem. To asi nemusím popisovat. Jediné, na co bych chtěla upozornit je, že by bylo lepší použít šampón bez silikonů, aby barva líp chytla. Celkově při používání přírodní barvy raději sáhněte po bezsilikonové péči. Bude se méně vymývat ;).

2. Pak dejte do varné konvice vařit vodu (přesné množství nevím, dávám 0,5 litru, ale stejně to pak celé nespotřebuji) a nachystejte si starý ručník, misku a lžičku. Jakmile je voda vařící, nechte ji chvilku odstát, aby neměla 100° (spálily byste si hlavu a navíc by se zničily výživné látky v barvě obsažené).

3. Když čekáte na zchladnutí vody, nasypte do misky hennu (dala jsem půlku balíčku). Můžete použít různé další ingredience k podpoření vyžadovaného odstínu. Já dávám lžičku octa pro zvýraznění červených tónů. Je to vcelku alchymie, více omrkněte tady. Zároveň si okolo ramen dám ručník, abych si nezničila třičko, rozčešu umyté mokré vlasy a rozdělím uprostřed hlavy na pěšinku.

4. Přibližně po pěti minutách přilívám teplou vodu do misky a míchám výslednou hmotu. Určitě lijte vodu po troškách. Lepší opakovat několikrát než nalít vody moc a mít pak směs moc řídkou. Zpracovávám lžící (kolují fámy, že by henna neměla přijít do kontaktu s kovem, ale já takto postupuji odjakživa a žádného špatného efektu jsem si nevšimla). Výsledkem by měla být kaše. Ani řídká, ani moc hustá. Na tu pravou konzistenci přijdete po čase samy (vidíte ji na posledním obrázku).



Nanášení

5. Misku s hennou si položím do umyvadla, vezmu štětec na nanášení (mám ho už milion let a byl přibalen k barvě od Palette), nasadím rukavice a začnu barvu patlat na vlasy. Vždy od pěšinky směrem do délek. Je to úplně stejný postup, jako s barvou z drogérie. Jen má henna trošku hustší konzistenci. Jakmile nanesu k hlavě, odložím štětec a nakloním se nad vanu. Naberu zbytek hmoty do rukou a zapracuji do délek a konců. Přijde mi to nejrychlejší způsob, než se patlat s každým pramenem zvlášť.



6. V zrcadle zkontroluji, jestli jsou všechny vlasy obalené barvou, zamotám je do klubíčka a odličovacím tampónkem namočeným ve vodě očistím zabarvenou pokožku kolem hlavy, uši, atd. Jak už jsem psala, balení neobsahuje čepici, proto balím vlasy do potravinové fólie, kterou má doma snad každý. Důležité totiž je, aby hlava zůstala v teple, díky němu henna lépe působí a barevné pigmenty se můžou víc uvolňovat.



7. Nakonec ještě zabalím do ručníku. Udělám tzv. turban. Pokud jste šikovné, zvládnete barvení samy, pokud se necítíte, poproste někoho jiného. Opravdu na tom není nic těžkého. Několikrát jsem četla, že byla po barvení zasvinčená koupelna. Schválně jsem udělala fotku umyvadla po nanášení, aby jste viděly jeho stav. Nepřijde mi vůbec hrozný. Stačí ho umýt vodou a je jako nové. Samozřejmě jsem z něj sklidila před barvením všechny věci, aby se náhodou nezašpinily.




8. Teď nastává doba působení. Henna kromě obarvení má i regenerační účinky a působí jako maska na vlasy. Říká se, že čím dýl ji necháte působit, tím líp. Někdo ji nanáší na noc a chodí s ní spát. Na to si teda netroufám, protože bych nechtěla ráno vidět obarvenou celou postel. Nechávám většinou tak 2 - 3 hodiny. Od délky působení by se měla odvíjet i intenzita odstínu. Podle mých zkušeností stačí fakt dvě hoďky a můžete smývat.

Tip mojí kamarádky: v průběhu času, kdy nechává hennu působit, nahřívá ručník v mikrovlnce, aby vlasy nevychladly a byly stále v teple.

Vymývání

9. Odděláte ručník, odděláte fólii a nad vanou smýváte barvu. Henna se smývá trochu déle než obyčejná barva, na což si mnozí stěžují. Nepřijde mi ale, že by to bylo nějaké hrozné. Určitě nevymývám půl hodiny. Prostě dokud neteče z vlasů čistá voda. Hodně si i prsty přejíždějte pokožku na hlavě, aby tam barva nezůstala.

10. Nakonec použijte kondicionér do délek a konečků, nechte chvilku působit a smyjte. Poté už postupujte jak jste zvyklé se sušením vlasů.



11. A teď se zase dostáváme k mýtu o zasvinčené koupelně. Po Henne Color nemusíte umývat vanu vůbec. Za to ručím. Ale například po Khadí ano. Není to ale nic složitého. Vezmu hadr, naliju na něj trochu mýdla a přejedu jím špinavá místa. Stačí opravdu jen jednou. Opláchnu vodou a je hotovo.

Tady vidíte výsledek před a po. Vlasy jsou lesklejší a opravdu zdravější. Henna mi hodně pomohla dát zničené kadeře do pořádku. Taky se mi líbí, že na rozdíl od chemických barev se zrzavá tak moc nevymývá. Samozřejmě, že bledne, ale ne do hnusné nepřirozené oranžové barvy. Proces opakuji jednou za dva měsíce.





Ještě bych chtěla upozornit na to, že henna má svou přírodní specifickou vůni. Mně nevadí, ale někomu fakt smrdí. Mitsuuko ji popsala jako "intenzivní smrádek zetlelé trávy". Drží se na vlasech docela dlouho.

Doufám, že jsem Vás aspoň trochu přesvědčila, že hennování není žádná věda. Udělá vlasům fakt dobře, regeneruje a obarví přírodním odstínem. Barva se vymývá postupně a hlavně tím, že je přírodní, můžete barvit jak často chcete, klidně každý den (což by se asi finančně moc nevyplatilo).

Barvíte vlasy přírodní barvou? Máte o hennování nějaké předsudky? Nalákala jsem Vás aspoň trochu?

Užívejte!

L.








Komentáře

  1. Pěkná, já mám nejradši hennu caca brun od lushe. Jediné, co mě na ní rozčiluje je to, že se musí strouhat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. právě díky tomu strouhání jsem na ni zanevřela :( je s tím strašná piplačka a navíc mi ještě nešla tak do červena jako tato ;)

      Vymazat
    2. Mě taky nejde tolik do červena, ale líbí se mi na mě:-) ale ta práce s ní je vážně o nervy, pff.

      Vymazat
    3. Vždyť se to strouhat vubec nemusi. Zalijes to vodou a ona se rozpadne. A ta nejvic do cervena je caca rouge. Brun je do hneda s přidaným indigem

      Vymazat
    4. tak jsem měla tu caca rouge, prostě tu nejvíc červenou ;) četla jsem, že někdo to dokonce i peče v troubě, aby nemusel strouhat, ale s tou vodou ještě ne ;)

      Vymazat
    5. Ja ji pouzivala dva roky a mela jsem to krasne zrzave. Ted to trochu tmavim. Ale staci ji zalit horkou vodou a do 20ti minut se skoro rozpadne. Pak rozmackas to co se nerozpadlo:)

      Vymazat
    6. Ja ji pouzivala dva roky a mela jsem to krasne zrzave. Ted to trochu tmavim. Ale staci ji zalit horkou vodou a do 20ti minut se skoro rozpadne. Pak rozmackas to co se nerozpadlo:)

      Vymazat
    7. aha, tak to jsem se zase dozvěděla něco nového :) akorát škoda, že Lush má obchod jen v Praze a poštovné na jejich stránkách je docela vysoké ... takže se k němu jen tak nedostanu a raději volím jiné varianty ;)

      Vymazat
    8. Liško, nic co by nespravilo kamarádství s městskými zvířátky ;) Když tak se jim ozvi, mám takové tušení, že se ve čtvrtek chystají do Lushe na zátah! =D

      Vymazat
    9. jo tak městská zvířátka! a nenápadná návštěva Lushe! :D to abych začala taky nenápadně sjíždět jejich stránky, co? to zas aby mě přišel někdo plácat přes ruky :D

      Vymazat
    10. No jo, co Ti mám povídat, y městský bývaj dost vykutálený! =D ale taky máš možnost tuto výzvu ignorovat a v pátek ráno dělat, že jsi to prošvihla ;)

      Vymazat
    11. vzhledem k tomu, že jsem právě využila akci poštovné zdarma a nakoupila milion hovadin, už mi na Lush jaksi nezbývá rozpočet :( takže jsem zase ušetřila :D

      Vymazat
  2. Já si vlasy hennou barvila, ale mám problém, že když ji naplácám na vlasy, mám je potom moc těžké a bolí mě z toho hlava... Tady asi žádná pomoc není... :))
    Ale ráda bych na ní zase časem přešla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. leda nesmotávat do drdolu, ale nechat splývat na zádech a obalit je nějak potravinovou fólií a ručníkem, aby nezašpinily oblečení a krk ;)

      Vymazat
  3. Moje první pokusy s hennou začali asi před 4 lety. Nejdřív jsem používala levnou z DM, posledně jsem zkusila Henne Color a příště si ji asi pořídím znovu.
    Jsem hnědovláska a hennu používám většinou hnědou, nejde mi moc o změnu barvy, spíš o pořádný zábal a trochu zrzavých odlesků. Naposledy jsem barvila někdy v září a to jsem taky chtěla trochu ztmavit vlasy, které mi v létě mírně vyšisovaly.
    Hennu si připravuji dřív, než si umyju vlasy, aby stihla vychladnout, a taky do ní vždy přidám trochu olivového (nebo jiného) oleje. Se štětcem se nezatěžuju, patlám prostě rukama přímo do vlasů, takže bez rukavic ani ránu. (Ale jak jsem říkala, neměním výrazně barvu vlasů, jinak je štětec asi dobrý nápad.) Nakonec vlasy smotám do drdolu, přikryju nejlépe igelitovou čepicí do sprchy a na to nasadím starého kulicha. S ručníkem bych 2 hodiny nevydržela, s kulichem se dá dělat naprosto cokoliv. Nechávám působit kolem tří hodin.
    Opakuju podle nálady, často jen jednou za půl roku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. olej jsem taky zkoušela přidávat a i když jsem dala pidi množství, tak jsem pak měla totálně mastné vlasy :( o kulichu jsem taky už několikrát četla, jenže jsem líná nějakého starého vyhrabat :D

      Vymazat
  4. Tak na mou obranu jsem zjistila, že zrovna ta bezbarvá regenrační verze Khadí, kterou jsem měla, opravdu mimořádně smrdí a to i nad poměry obvyklé u barvení hennou! =D Já to ze sebe necítila, ale ještě po třetím umytí šamponem a kondicionérem a po týdnu nošení kolem mě lidi čichali, co je to za divný smrádek! =) Třeba je na tom Henne color líp =) Já to zjistim, protože jsme si na víkend koupila Vitamínovou Henne a jestli se k tomu dostanu, podám smrádkový report ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co se týče vany, Khadí je na tom fakt nejhůř, ot i po Lushi zbyl jen jemný okraj, který šel osprchovat, Khadí se držela, dokud jsem na ni nepovolala rejžák.

      Vymazat
    2. Henne Color nezasviní vanu vůbec ;) jsem zvědavá, jak budeš spokojená, těším se na report! ... a s tím smrádkem - třeba čím víc to smrdí, tím víc je to účinnější :D

      Vymazat
    3. HA!tys mě teda tak nakopla, že jsem to o víkendu prubla rovnou dvakrát - jednou na sobě, podruhé na pokusném králíčkovi a nafotila report! ;)

      Vymazat
    4. juuuu, tak to jsem fakt zvědavá, ale jako nejvíc na toho pokusného králíčka :D

      Vymazat
  5. No tak to je krásňoučký článek a přesně mi sedl do noty, bo už to chvíli konzultuju s různýma holkama a minulý měsíc jsem chemicky barvila naposled a chci přejít na přírodku, zrzky mám ráda i na svých vlasech, takže mi to vyhovuje, vlastně mi připadá, jak jsi to popsala, že to je až příliš podobné normálnímu barvení až na tu dobu působení a vanu stejně člověk umyje i po normální barvě a nijak mi zasviněná až tak nepříjde :-) akorát já místo Henny chci tu Khadí - ještě mi řekni, u Henny se neřeší přesná teplota? Na stránkách Khadí na to kladli dost důraz, ale já nemám teploměr a mám si ho teda kupovat? Vidím, že Ty to děláš by voko :-)...Krásný den do lesa Lištičko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. eMi, má se za to, že každý odstín chce svou vlastní teplotu. navíc se docela potvrdilo, že čím studenější chceš podtón, máš tam dát i studenější vodu ;)

      Vymazat
    2. to jsem ráda, milá eM, že jsem se Ti trefila do noty :) máš pravdu, je to úplně stejné jako normální barvení a nic na tom není ;) teplotu jsem fakt nikdy neřešila, u žádné ze značek, které jsem vyzkoušela (i Khadí), takže v tomto neporadím :( ale jednu dobu jsem dělala i to, že jsem hennu nechala už namíchanou přes noc odstát a pak k ní přilila druhý den trochu vody, protože ztuhla (někde jsem vyčetla, že se tak lépe uvolňují barevné pigmenty), ale žádného rozdílu oproti normálnímu míchání, které jsem popsala jsem nezaznamenala :(

      ono je to docela věda tady tyto vychytávky v odstínech, každý radí něco jiného a každý si myslí, že jeho postup je správný :D

      Vymazat
    3. Děkuji za obě odpovědi, ale i tak stejně nevím.....:-D
      si asi musím vychytat svůj postup, ale zas já studený odstíny až tak nechci a chci si koupit od Khadí ten oříšek, bo úplně červenou zas jako nee...no možná koupím i ten teploměr sakra :-)....ale to odležení bych i chápala, bo přece jen maluju a barvy se uvolńují vždycky postupně, ale na mě je to moc fíglů, potřebuju to napatlat a jít....sama jsem na to zvědavá a už se na to fakt i po tomhle článku moc těším :-))

      Vymazat
    4. každý si musí najít své fígle, které mu vyhovují, to je jasné ;) doufám, že pak podáš report, jak jsi dopadla!

      Vymazat
    5. Si myslím, že pokud to není čistá henna (jakože čistá Lawsonia, která barví jen červeně), tak má každá značka trochu jiné složení a přísady, aby docílily výsledné barvy a podle toho se pak doporučuje teplota. Třeba Lush se zalívá horkou i hnědá a černá, nikdy jsem neměla problém, zatímco u Khadí to musím fakt hlídat, protože jinak to jde strašně do tepla - tmavohnědá do bordo a černá do fialova (pokud to je na vlasech světlejších než ten odstín, já to vidím na odrostech, na těch koncích, kde je ve velké vrstvě několik nánosů henny, rozdíl vidět není).

      Vymazat
    6. no prosim, já jsem věděla, že nějaká odbornice na čáry s odstíny se najde :) naštěstí tohle řešit nemusím, páč červená je prostě červená ;)

      Vymazat
    7. Ha Lištičko, tam mám přírodku na hlavě, můžeš se těšit na report :-)), ten Tvůj článek vypichuju, je prostě boží :-). Krásný víkend!!! Omlouvám se, že nestíhám jinak komentovat, ale všecko vidím :-))

      Vymazat
    8. super! děkuji mnohokrát a těším se, doufám, že budeš spokojená :) taky přeju krásný víkend :)

      Vymazat
  6. Tak to je bezva report, díky! Pořád koketuju s myšlenkou na hennu, ale nevím nevím a rozmýšlím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ani teď jsem Tě nepřesvědčila? tak já už fakt nevím! :( :D

      Vymazat
  7. Hennu jsem teda ještě nezkoušela a moc jsemo ní ani nevěděla. Já už jsem s jakýmkoli barvením přestala. Až mě to ale chytne, tak vím, pro co mám sáhnout :) Díky

    SIMPLE LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není za co ;) já už ani pořádně nevím, jakou mám svou přírodní barvu vlasů :D

      Vymazat
  8. Kvůli henně bych si přála být tmavovlasá. Jsem blondýna, takže se svěřuji do rukou kadeřnice, kdyby mi tmavé vlasy slušely (a že nesluší, mé patnáctileté já se o tom přesvědčilo), dávno už chemii zavrhnu.

    Kiss a Bee

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s tou blond je to ošemetné :( existují i blond přírodní barvy, ale nevím přesně, jak to s nimi je, to bys musela trochu zapátrat jaké s tím mají holky zkušenosti ;)

      Vymazat
  9. Tohle je super článek. Henu z dm jsem kdysi používala. Jak dlouho po aplikaci přelivu se může dát hena? Musím to nastudovat a pořídit si ji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je hrozně individuální a záleží na kvalitě vlasů, na tom, jak jsou porézní a jakou barvu henny na to chceš dát. Nejjistější to je zkusit na jednom prameni nebo udělat dvoufázový barvení - první krok čistá henna, která vlasy obalí, druhý barva, kterou chceš. To má ale význam jen v případě, že nechceš nic moc červenýho nebo zrzavýho, pokud ano, tak to většinou chytne v pohodě hned na poprvé. A jestli jsi po barvení chemkou, tak bych hennu z DM neriskovala, mně strašně vysušila vlasy, barvím několik let jen hennou a henna z DM byla to nejhorší, co jsme na vlasech měla. Fakt doporučuju Khadí, myslím, že poměr cena/kvalita je naprosto skvělý.

      Vymazat
    2. Děkuji mockrát! Mně v tomto případě o cenu nejde, protože ty přelivy dialight od Lorealu byly s vyvíječem poměrně drahé a to nemluvím u kadeřnice. Chci něco přírodního. Řečím kadeřníků o škodlivosti henny nevěřím. Tvrdili, že jsou v tom těžké kovy a poškodí mi to vlasy. Chtěli jen mé peníze.

      Vymazat
    3. já jsem četla, že se má počkat měsíc po aplikaci chemické barvy a pak se může dávat henna ;) takže jsem se toho držela a dopadlo to dobře (ale strach jsem měla, to přiznávám) ... hennu z DM bych taky neriskovala, chytla mi úplně hrozná oranžovo-žluto-zrzavá, strašně nepřirozená, už ale nevím, jaký to byl odstín, každopádně tu nebrat! ;)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)