Nedělní pohodička v lese

Možná jste si už všimly, mé milé pravidelné návštěvnice lesa, že se v liščím přispívání zrodila jistá pravidelnost. Nebyl to úmysl, ale poslední dobou se články objevují v určité dny. Pondělí - středa - pátek. Zajímavé, jak se věci někdy samy vykrystalizují. Netvrdím, že v tomto harmonogramu budeme pokračovat navždy, ale zatím se mi zdá vyhovující. Abych ho ale i trochu nabourala, dnes jsem si pro Vás připravila menší oddychovku. Jelikož počasí není nic moc, sluníčko se nechce ukázat a déšť zkouší naši trpělivost, mám pár tipů, jak si zkrátit odpoledne. K dobré knize nebo filmu samozřejmě patří i dobré jídlo (u mě teda vždycky), proto si nachystejte něco na papu, čaj nebo kafe a začínáme! Já tu mám například pravou českou domácí bábovku od babičky ;).



Knížkování

Kniha, která mě poslední dobou nejvíce zaujala, se jmenuje "Nejostřejší pokrmy tatarské kuchyně". Napsala ji Alina Bronsky a narazila jsem na ni jak jinak, než náhodně v knihovně. Příběh je hodně zajímavý a přečetla jsem ji jedním dechem. Román vypráví o osudech tří žen - babičky, dcery a vnučky, které žijí v chudém Rusku a snaží se zlepšit své vyhlídky. Babička Rosalinda je krásná žena, která je zvyklá kontrolovat a řídit životy druhých. Myslí si, že chce pro své blízké to nejlepší a nebere ohledy na jejich názor. Vždy milovala nejvíce sebe, ale po narození vnučky je schopná lásky i k jinému člověku. Lásky, kterou samozřejmě bere po svém. Vlastní dcera totiž nesplnila její požadavky, není ani krásná, ani chytrá, což vnučka naštěstí ano. Umíní si, že jí vybojuje lepší život a nebojí se pro své poslání udělat vše. Vůbec ji nezajímá, jak dopadnou osudy ostatních, ať už dceřiny, manželovy nebo švagrovy. Dokáže rodinu dostat do bohatšího a perspektivního Německa, kde chce začít nový, lepší život.

"Alina Bronsky vypráví příběh o dospívání dívenky pohybující se mezi nešťastnou matkou a sebestřednou babičkou, o životě mezi třemi kulturami, o třech desetiletích plných ran osudu a překvapivých obratů, o zapomenutých tajemstvích tatarské kuchyně - s hrdinkou, která i jako uklízečka v Německu stále tahá za všechny nitky." Citace z přebalu knihy.

Můžu Vám zaručit, že u "Pokrmů" se nudit určitě nebudete. Kniha Vás naprosto pohltí netradičními osudy a přístupem hlavní hrdinky, kterou budete milovat a zároveň nenávidět.

Zdroj


Filmování

Dlouho jsem přemýšlela, jakým filmem Vás překvapit. Nějaký hodně dobrý, ale méně známý. Nakonec z toho vzešlo belgicko-nizozemské koprodukční drama Ben X. Vypráví o dospívajícím Benovi, který trpí autismem a žije ve dvou světech. Jedním je virtuální realita - počítačová hra ArchLord, kde jako nebojácný rytíř bojuje s bezprávím. Zde poznává i svou novou kamarádku, družku bájného rytíře, Scarlite. Druhým, reálným světem, jej bohužel doprovází šikana z řad spolužáků a Ben si ve škole prochází nejhoršími chvilkami ve svém životě.

Psychologické drama bylo prvotinou režiséra Nica Balthazara a vysloužilo si nominaci na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu.

Na ČSFD má film vysoká hodnocení, nedoporučuji ovšem dopředu číst komentáře. Snímek má totiž hodně nečekaný konec. Tak nečekaný, že budete sedět s otevřenou pusou! Proto se o překvápko nenechte připravit dopředu. Já se nejdříve rozdívala na půlku filmu a z časových důvodů musela vypnout. Můžu Vám říci, že celý týden jsem přemýšlela o závěru, vymyslela nespočet scénářů, ale stejně jsem na ten správný nepřišla.





Dnešní nedělní tipy jsou u konce, zítra se můžete těšit na článek kosmetického charakteru ;). Doufám, že jsem Vám kápla do noty. Pokud máte své favority (jak knižní, tak filmové), určitě mi o nich dejte vědět! Mějte krásný den a naberte síly do nového pracovního týdne.

Jak trávíte neděli Vy? Znáte knížku nebo film, které jsem Vám ukázala? Líbí se Vám?

Užívejte!

L.

Komentáře

  1. Pěkný pohodový článek, děkuji za tipy, na film i na knihu. Bábovku bych si taky dala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bábovka už bohužel není mezi námi, jinak bych klidně nabídla ;)

      Vymazat
  2. Oh, velice zajímavé tipy a obojí píšu do seznamu. Děkuji! Určitě uvítám další ;).
    Já takhle při neděli žehlím u telky, nakukuji do počítače, piji kakajíčko a celkově si to tak jako podomácku užívám. Někdy je to třeba.
    Tak ať ta nedělní pohoda v lese pokračuje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máš pravdu, že domácí pohoda je někdy 100x lepší než cokoliv jiného ;) a ta Tvá zní moc dobře! děkuji a také přeji, ať vydrží :)

      Vymazat
  3. Kniha i film vypadají, že by se mi mohly pozdávat, tak si je ukládám :)

    Užívej pohody, já drachmim potkany :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že máme podobný vkus ;) a posílám potkánkům pozdrav! :*

      Vymazat
  4. Ahoj Lištičko, tak takhle si taky představuji pohodový den - upečená dobrůtka (bábovku jsem neměla milion let), dobrá knížka (zajímavý tip,láká mě to:-) a film - já už dlouho neviděla nic super a evropský film mám ráda, jen zrovna tohle téma nevím, jestli momentálně dám...každopádně krásná inspirace....a o těch láčcích jsem Ti napsala u mě...Pa a ať máš v lese pohodový celý týden!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, milá eM :) bábovku napravit, jednou za čas je to hezká česká klasika ;) uznávám, že film moc oddychovka není, při shlédnutí traileru mi zase běhal mráz po zádech, i když jsem ho už viděla ... příště musím vymyslet něco pohodovějšího ;)

      Vymazat
  5. Tvorové z lesa ten vkus mají ať se to druhým líbí nebo ne, tento článek je toho důkazem. :-) Pod názvem knihy by sice leckdo čekal kuchařku, ale je to zajímavý příběh, neokoukaný. Co se filmu týče ráda se na něj podívám, jelikož pracuji ve školství a je mým denním chlebem co se mezi dětmi i dospívajícími děje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máš pravdu, že ten název je zavádějící, schválně jsem se dívala, jestli je v originálu stejný a je ;) ... film je trochu složitější žánr, nic pro slabé povahy, ale určitě stojí za shlédnutí ... ve školství? tak to máš můj hluboký obdiv! vzdělávání budoucí generace je velmi prospěšná činnost a kolikrát se mi i zdá, že málo oceněná :(

      Vymazat
    2. Tobě se liško přiznat můžu, kdybych na tom byla jako ti, co jsou před tabulí, nežila bych si zase až tak špatně, ale mou prací je vzdělávání a práce právě s těmi, kteří jsou integrováni s určitou odlišností, která jim znemožňuje normální život a v této oblasti je na tom člověk úplně jinak. Na jednu stranu ale vidí věci, co kolikrát ostatní přehlíží, právě proto, ač jsem velmi empatický a citlivý tvor dívám si na věci, které nejsou líbivé.

      Vymazat
    3. tak v tom případě máš můj obdiv dvojnásobný a lidé jako Ty by se měli cenit zlatem!

      Vymazat
    4. Kez by to tak lidé videli, zatim se to ceni "Tajemstvim Rumcajsovi kapsy" coz cini posmrkany kapesnik dva zaludy a par bukvic. A dostala jsem chut na babiccinu babovku. :-)

      Vymazat
    5. já právě i z mého blízkého okolí vím, že tato práce ceněná není vůbec, což se mi vůbec nelíbí :( ... babiččina bábovka je klasa, pokud chceš, půjdu vysondovat tajný recept, roky zkoušený a vyladěný do poslední ingredience ;) z lesa do lesa by snad neměl být problém tento recepis vyzradit ;)

      Vymazat
    6. Milá liško, taková vzácnost, jako recept z pokolení, to není jen tak, to napřed musím vymyslet, co na výměnu a potom si teprve budu moci pochutnat. Myslíš, že tuto knihu budou mít v knihovně? :-)

      Vymazat
    7. Vždyť jsme skoro jedna lesní rodina! ;) Určitě, já ji totiž z knihovny mám ;)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)