Nevýhody přírodních tekuťáků

Už loni jsem si dala za úkol najít ideální tekutý přírodní makeup pro můj čumák. A letos jsem se do toho ponořila pořádně, nakoupila výzkumný materiál a jala se testovat. Nejdřív jsem článek chtěla pojmout úplně jinak - jako recenzi na každý z nich. Přece jen všichni nemáme stejnou pleť, takže co nesedí té mé, to může sedět jiné. Pak jsem ale zjistila, že všechny nebo aspoň většinu kousků spojují stejné nevýhody. Takže se nejdřív mrkneme na ně a příště rozebereme jeden po druhém ;).




1. Špatný výběr odstínů

Schválně jsem nenapsala slovo "malý", i když u některých značek tomu tak je. Seženete prostě jen dva odstíny - světlý a tmavý nebo dokonce jen jeden, který se prý přizpůsobí všem. Horší je to ale se vzorky. Když chcete koupit klasický makeup, jdete do drogerie nebo do parfumerky, máznete testr nebo dostanete vzorek. U přírodních makeupů musíte kupovat naslepo nebo si za vzorky platit. Ano, existují kamenné prodejny, kde si produkt můžete vyzkoušet, ale ty najdete většinou v Praze nebo větších městech. Jinak máte smůlu, u některých značek dokonce vzorečky ani nekoupíte.

2. Obtížnější nanášení

Přírodní tekuťáky neobsahují silikony, což samozřejmě vítám. Ty ale mají v klasických makeupech jasný účel - díky nim se hmota snadněji roztírá a krásně klouže po pleti. Bohužel s jejich absencí se přírodní značky vyrovnávají každá po svém a pokud nechcete strávit deset minut roztíráním po čumáku, musíte se vybavit pomocníky. Nejlíp se mi osvědčil beauty blender (předpokládám, že díky tomu, že se používá mokrý). Jinak se setkáte s fleky, mapami, cuckami, rychlým zasycháním...




3. Malé krytí

Já vím, že přírodní kosmetika je postavena na zdravé pleti bez akné, rozšířených pórů a jiných nedokonalostí. Klade důraz na péči, dekorativní část slouží spíš pro jemný a přirozený vzhled. Na mém čumáku se ale nedokonalosti najdou a já bych je chtěla zakrýt. Neočekávám Photoshop, ani betonovou neprodyšnou vrstvu, přes kterou nejde vidět ani mimika obličeje. Ale třeba začervenání, nějaký ten pupenec, sjednocení ... Ani jeden z mnou zkoušených makeupů na tohle nestačí. Některé nekryjí skoro vůbec, jiné sjednotí. Existuje i pár odvážlivců s nižším krytím. Takže na ně používám ještě minerální makeup. Pak jsem spokojená. Ale chtěla bych nějaký, který by mi stačil samotný.

4. Nedostatečný výběr pro smíšenou a mastnou pleť

Pokud máte suchou pleť, můžete jásat a kupovat přírodní tekuťáky ve velkém. Díky složení plném olejů a másel bude čumák naprosto spokojený. Většinou z tuby vymáčknete hustý krém, který neplní jen funkci dekorativní, ale i tu pečující. Super, řeknete si. Jakmile ale máte pleť spíš smíšenou, nedejbože mastnou, jste nahraní. Budete se lesknout, někdy i po pár hodinách. Ucpou se vám póry (protože ta nálož olejů není mnohdy k užitku) nebo vám vrstva sjede z obličeje. Pokud už značka nějakou variantu nabízí, vyklube se z toho noční můra v podobě suché neroztiratelné hmoty.




Našlo by se ještě více bodů, které mě napadají, třeba nedostatečný výběr značek na českém trhu, ale tyto čtyři mi přijdou stěžejní. Můj největší problém je ucpávání pórů, jelikož je můj čumák dost vybíravý a většina olejů mu dělá zle. A když už jsem našla jeden, který má pleť toleruje, bojuju s malým krytím. Takže jej používám jako podklad pod minerální makeup.

Příště si rozebereme každý makeup nebo BB zvlášť (všechny, které vidíte na fotkách) a dozvíte se, který je můj oblíbený (kdo sleduje liščí Instagram, tak ví ;).


Používáte přírodní tekuťáky? Vadí vám na nich ještě něco jiného? Vadí vám vůbec něco?

Užívejte podzim!

L.




Komentáře

  1. Já jsem nedávno vyměnila Zao za Annemarie Borlind a jsem dost spokojená, krytí není nijak velké, ale to doháním tyčinkou od Zao, která je super. Kdybych měla mastnou pleť tak bych se na tekutý make-up vykašlala a jela jen minerální make-up, ale bohužel, mám po něm šupiny...
    Jsem zvědavá na podrobnější recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na Annemarie Borlind mrknu, díky za tip! :) já právě minerální makeup používám už roky a chtěla jsem změnu, ono to nanášení je u tekuťáků rychlejší ... ale zase jsem si vymyslela kravinu, já vím :D

      Vymazat
  2. Já mám mastnou pleť, rovněž se sklony k ucpávání pórů a za mě je nejlepší matující tekutý make-up od NU Evolution a kryje hooodně. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Používám Alverde Hydro makeup (stejný obal jak ten minerální tekutý). A byl skvělý, celkem kryl (rozhodně jsem se pak nečervenala), světlý na zimu super, na jaro tmavší taky. Ale buď se mi teplem zkazil nebo nevim co, ale už nejsem schopná ho rozetřít a dělá mapy.
    Takže hledám dál :D Teď mám zálusk na bb od SoBio.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to bude asi zkažený :( SoBio jsem měla vzorek, kryje krásně, ale bohužel jsem se po hodině leskla jako prasátko ... ale pro suchou pleť bude podle mě super!

      Vymazat
  4. Mě nejvíc vadí, jak jsou schopni prodejci tvrdit, že je make-up (BB) vhodný pro všechny typy pleti. Vyzkoušela jsem si na slavném BB od Cosm´etiky, že je to nesmysl. Pro mou mastnější pleť to byl otřesný zážitek - nekryl, mě ani nesjednotil, seděl chvíli na pleti, pak sjel a mastný byl od začátku do konce. SoBio bylo jakž takž fajn, teď nejvíc používám od AlgaMaris, ale je to taky trochu mastnější...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mi to přijde jako kravina! BB od Cosm´etiky mám a na zadek jsem si z něj nesedla ... všeobecně mi přijdou všechny přírodní makeupy strasně hutné a mastné, to budou ty oleje ...

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)