Minus 417 důvodů, proč si klepu na čelo

Pořád přemýšlím, jak recenzi pojmout, proto ji odkládám už snad půl roku ... Mohla by se totiž shrnout do pár vět. Jsem blbá, nechala jsem se nalákat, nehledala před koupí složení a recenze četla jen na blozích, na kterých o něm nepadlo ani slovo. Ale napsat ji musím, abyste nedopadly jako já. Páč označovat nějakou značku za přírodní, stavět na tom marketing a prodávat výrobky za drahý peníz, to už tu bylo. Třeba takový Lush nebo The Body Shop, ti to umí dokonale. A teď si můžeme na seznam napsat dalšího zástupce - Minus 417.




Samozřejmě mě jako první zaujalo tělové mléko. Musím upozornit, že tehdá ještě na stránkách neměli vypsané složení, teď už ho tam najdete (asi si někdo stěžoval, ale já to nebyla :D). Takže jsem počítala s tím, že bude všechno v cajku, navíc za cenu 550 Kč jsem očekávala vzácné oleje, másla a výtažky ze zlata. A vůně oceánu? Zajímavé! Jaká asi bude?

Hahaha ... tak na to super složení se můžete mrknout:

Aqua (water), cetearyl alcohol, glyceryl stearate, prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, vitis vinifera (grape) seed oil, butyrospermum parkii (shea butter), caprylic/capric triglyceride, persea gratissima (avocado) oil, aloe barbadensis (aloe vera leaf juice), parfum (limonene, linalool, butylphenyl methylpropional, benzyl benzoate, amyl cinnamal, geraniol, coumarin), phenoxyethanol, dead sea water (maris aqua), cera alba (beeswax), carbomer, polysorbate 20, dimethicone, anthemis nobilis (chamomile) flower extract, mel (honey), ascorbic acid (vit.C), maris sal (dead sea salt), retinyl palmitate (vit.A), aesculus hippocastanum (horse chestnut) seed extract, calcium pantothenate (vit.B), linoleic acid (vit.F), tocopheryl acetate (vit.E), CI 42090 (FD&C blue no.1).

Jako jo, jsou tam oleje (mandlový, hroznový a avokádový), bambucké máslo, aloe vera, med, vitamín C a mořská sůl (poslední tři ke konci složení). ALE! On v tom je třeba i Dimethicone! Jo, málem mě kleplo. Říkejte si co chcete, že jsem přírodní fašista nebo klidně i něco horšího, ale já na svou ekzematickou, citlivou a vysušenou kůži nebudu mazat silikony. A nejen je, páč tohle není parfémované přírodou ani omylem.





Ono už se vše projevuje na kluzké konzistenci másla, takto prostě přírodní výrobek nevypadá. A vůně oceánu? Chemický koktejl, který mě razil do nosu ještě týden po namazání. Nemohla jsem kvůli němu usnout.

Chápu, že vám může vonět. Ale můj čumák už je prostě zvyklý na něco jiného. Jemného, přirozeného, bylinného, květinového, ovocného ... Tohle ani nejde k ničemu přirovnat.

Nutno ještě poznamenat, že jsem krém nemrskla z okna (chuť jsem na to ovšem měla), ale darovala mamce, která složení neřeší. Ta jej okomentovala jako "normální mazadlo" a když jsem jí řekla, kolik stál, tak ji málem klepla pepka :D.




A jestli si myslíte, že jsem si koupila jen jeden výrobek, tak jste na omylu! Když už si nabít čumák, tak pořádně! :D

I když tělový peeling je na tom se složením o poznání líp, páč neobsahuje alespoň žádný fujtajbl:

Maris sal (dead sea salt), prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, isopropyl myristate, parfum (limonene, linalool, amyl cinnamal), polysorbate 20 & aesculus hippocastanum (horse chestnut) seed extract & linoleic acid (vit.F) & retinyl palmitate (vit.A) & tocopherol (vit.E) & calcium pantothenate (vit.B), triticum vulgare (wheat germ) oil, CI 47005 (D&C yellow No.10).




Nicméně za cenu 590 Kč bych si taky představovala něco jiného. Mohla bych přehlédnout vůni (smrad), která je úplně stejná jako u másla, strašně silná a obtěžující. Ta může být dosti subjektivní a něčímu čumáku lahodit.

Prominout ale nedokážu nekvalitu balení. Víčko se začalo po pár použitích protáčet, takže produkt nešel zavřít. Vzhledem k tomu, že je peeling vcelku velký a těžký (450 g), dost nepříjemná záležitost. Zvlášť, když na to zapomenete a chytnete pikslu jen za víčko ... Jako menší kosmetická vada by se dala považovat skutečnost, že průhledná nálepka s popisem výrobku, kterou je oblepené celé balení, se začala vlivem mokrého prostředí sama slupovat. U Baley za 60 Kč bych neřekla půl slova ... U "luxusního" produktu za skoro šest stovek se ale ozvat musím!

Nakonec mě peeling tak naštval, že letěl do koše. Víc asi psát nemusím, což?

Takže za mě ne! Ani omylem!

Který kosmetický produkt vás nejvíc zklamal? Čtete před nákupem pozorně složení? Vlastníte něco od značky Minus 417?

Užívejte!

L.








Komentáře

  1. Titulek mě hrozně pobavil! Ale zbytek recenze už moc ne. Složení pořádně nerozumím (nejdál jsem došla k SLS a tím se mé mozkové buňky "na chemii" zaplnily), takže věřím tomu, co kdo řekne. U Lushe už to vím, tam jsem byla taky v šoku. Mínus 417 jsem zkoušela jednou jeden šampon a hrozně jsem ho milovala, tak jsem složení neřešila (ono bylo stejně přelepené českou přelepkou) a považovala ho za přírodní - tak se alespoň prezentuje. Nu, tak už vím, že není a děkuju za recenzi, i když tě vyšla pěkně draho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, taky jsem ze začátku poznala jen sulfáty, ale to se časem vyvine samo, uvidíš, pak budeš taky přírodní fašista :D a silikon se pozná snadno, většinou je to Dimeticone, ale někdy jsou i vynalézavější... Konec okénka malého chemika, pokračování příště ;)

      Vymazat
  2. No tak ono to složení není zas taková trága, ale cetearyl alcohol a glyceryl stearate bych čekala na prvních příčkách složení spíše u značek typu Bione, kde tomu taky pak odpovídá cena. A tu parfemaci umístili taky moc hezky... obvykle bývá až na konci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jako za ty prachy bych ho čekala mnohem lepší a parfemaci jsem nepochopila vůbec, hodně dlouho jsem neviděla, že by byla hned na začátku složení :O

      Vymazat
  3. Já nikdy moc nerozumím složení, ale u tak draho značky bych se na to složení i dívala. No je to síla v dnešní době.
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, nejhorší je, že pokud někdo složení nerozumí a věří značce, tak dává šílené prachy za nic a ani o tom neví... :(

      Vymazat
  4. Hehe, jakože koktej namíchaný z vody, alhokolu a glycerolu + nějaký ten silikon je za 500 dobrej deal. Liško Liško, tolik peněz vyhozených (Alverde by ti posloužilo lépe :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, biju se do hlavy ještě teď, ale co už se mnou, aspoň, že to složení už na stránkách je ;)

      Vymazat
  5. Ahoj liško, tohle znám a moc dobře. Ještě větší legrace je když u nás nikde neuvedou složení, tak si ho najdeš na zahraničních stránkách a pak ti domů přijde něco co tomu zahraničnímu složení vůbec neodpovídá. Poprvé a naposledy jsem takhle naletěla právě The Body Shop a pak ještě jednou Yves Rocher. Složení - tady budu oporovat Zdeňuli - podle mě trága je. Hlavně kvůli toxickému phenoxyethanolu a silikon je kapitola sama pr sebe. Pokud vím tak barviva D&C yellow a jim podobná jsou z ropy, což taky není nic pro mě. Já složení hodně řeším. Jediná výjimka, kterou jsem schopná udělat je u podkladové báze pod oční stíny (protože nic mi nedrží) a i taky musí být bez parabenů. Asi jsem taky přírodní fašista a ekoterorista kdo ví co ještě, ale fujtajbly na sebe patlat fakt nechci.

    Mám Tvůj blog moc ráda a líbí se mi styl, jakým píšeš Liško :)

    Amaring

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) tak s tím rozdílem na zahraničních stránkách se mi to sice ještě nestalo, ale bohužel mě to vůbec nepřekvapuje :( přijde mi, že od té doby, co začala být přírodní kosmetika "in", si musím dávat čím dál větší pozor na složení, páč už se nedá věřit pomalu ničemu :( ... Podkladovou bázi pod oční stíny taky nemám přírodní, mám hodně mastná víčka a bez ní by mi nedrželo nic :( ještě bych chtěla najít ideální tekutý makeup pro mastnou pleť, ale zatím mi to přijde jako nesplnitelný úkol :D takže dál používám minerální, ale tekutá konzistence mi chybí (to jsou problémy, co? :D) ... Každopádně díky za komentář i za pochvalu!

      Vymazat
    2. Já když už používám tekutý makeup tak od 100% Pure, ale četla jsem, že ti ucpával póry. Pak Alverde minerální makeup, ten myslím taky používáš, že? Ještě jsem zkoušela BB krém od So'Bio (který je taky spíš makeup a není vůbec špatný). Jinak stejně jako ty používám minerální sypký makeup a jsem s ním spokojená a ani mi ty tekuté nechybí :) ráda bych ti dala nějaký tip, ale mám pleť smíšenou, mastnou jen na nose, a problematickou bradu, maximálně mi vyhovují minerální makeupy.
      Mno abych ti úplně nekecala, oční stíny - většinu mám nepřírodních a sem tam použiju tekutou rtěnku a rozjasňovač, rovněž nepřírodní. Stále ale platí to v prvním komentáři, že musí být bez parabenů. Opravdu dneska nemůžeš věřit ničemu. :( jo a zkusila jsem na konto tvé recenze zubních past tu od Jason a je hodně hodně dobrá, jsem s ní zatím moc spokojená, takže děkuju za dobrý tip :)

      Amaring

      Vymazat
    3. jj, ucpával, ale teď mají nějaký nový, s jiným složením, tak se na něj zatím chodím dívat na eshop a přemýšlím, že si napíšu o vzorky, páč kupovat ho naslepo je za ty prachy kravina :( So´Bio jsem zkoušela a byl na mě bohužel moc hutný, leskla jsem se snad po dvou hodinách od nanesení, ale jinak měl docela slušné krytí, což mě překvapilo ;) stejně vždycky skončím u toho minerálního, nedá se nic dělat ...

      Vymazat
  6. Titulek je víc než trefný :) Mně na tý značce vždycky něco nesedělo, možná už ten prapodivný název :D
    Ale tohle hraní si na přírodní kosmetiku mě vytáčí do běla! Když už jsou v tom sajrajty, tak ať to aspoň přiznaj a i cena by tomu pak měla odpovídat.
    Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nemůžu si vzpomenout, jestli jsem se takhle někdy napálila. Za poslední dobu určitě ne, já jsem schopná číst složení i u tyčinek do uší.. hrůza se mnou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrozné je, že teď už se musí číst složení fakt u všeho :( a vydávání značek za přírodní kosmetiku bych trestala jako klamání zákazníka, ale asi mají dobré právníky :D

      Vymazat
  7. nemám od nich nic a jsem tomu ráda :) Zklamalo mě kde co, většinou dekorativka, abych pravdu řekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v dekorativce moc přešlapů nemám, co tak přemýšlím, už si dávám bacha, co kupuju a nehledím moc na nákupní hysterie a ochací články, páč se mi to několikrát nevyplatilo :/

      Vymazat
  8. Ono pak je blbý, když ti lidi tomu jejich marketingu postaveném na rostlinných výtažcích věří a nepřečtou si složení, kde jsou ty výtažky na posledních místech před samými chemickými hnusy, jako Body Shop, Lush, nebo Yves Rocher, tuhle mi kamarádka povídala, že používá biokosmetiku Bione:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, to je tak, když marketing využívá neznalosti spotřebitele, spousta lidí složení neřeší, takže mu ani nerozumí a když je na kosmetice napsáno "přírodní", tak tomu prostě věří :( osobně si myslím, že kdyby začali všichni číst složení a nenechali se jen tak lehce oblbnout, tak jsou v prodeji mnohem kvalitnější produkty, ale tak to funguje asi ve všem ...

      Vymazat
  9. Mě naposledy naštvalo takhle naštvalo, když jsem si koupila masku na vlasy Natura Siberica a zjistila, že v ní jsou silikony... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tomu věřím, to by mě taky kleplo, já právě o NS vím už delší dobu, že v některých produktech z vlasovky se silikony nenápadně skrývají, dokonce z toho byla několik let zpět i kauza na pár blozích ...

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)