Ekzém překonán!

O stavu svého kožichu v zimě jsem se tu rozepisovala už několikrát, letos k suché a citlivé pokožce přibyl ještě ekzém na krku, takže jsem si fakt užívala. Plácala jsem na něj všechno možné, zkoušela různé krémy, které jsem našla doma, ale nepomáhalo absolutně nic. Pak jsem se o svých problémech svěřila v tomto článku a vy jste mi daly spoustu tipů a rad. Nebylo lehké se rozhodnout, kterou variantu zvolit dřív, nejraději bych na sebe namazala všechno najednou a čekala zázraky. Navíc kůže je pěkná potvora a není vůbec zaručené, že co sedne jednomu, sedne i druhému. Jak jsem nakonec ekzém překonala já?

V Olomouci jsem díky Sabči poprvé naživo spatřila kosmetiku od Karla Hadka a bylo mi jasné, že musím něco zkusit. Sice se mi jeho obaly absolutně nelíbí a v těch bílo-zelených lahvičkách se ztrácím, ale řekla jsem si, že pokud budou výrobky funkční, nebudu dělat ofrky. Naštěstí měli i vzorečky, takže jsem si odnesla 5 ml krému Atopinal v malém kelímku (asi za 30 Kč).




Regenerační krém pro péči o pokožku s výskytem atopického ekzému obsahuje jojobový vosk, třezalkový olej, bambucké máslo, včelí vosk nebo třeba vitamíny A, E a pantenol. Víc informací najdete zde.

V té době jsem měla olezlý nejen krk, ale i paže a záda, takže mi vzoreček stačil jen na tři namazání. Ale i tak se mi zdálo, že došlo k menšímu zlepšení, takže jsem poprosila Sabču, ať mi v Olomouci koupí 50 ml balení, které vyšlo na 265 Kč. Musela jsem tedy čekat, až bude mít Sabča cestu okolo malého obchůdku, kde KH prodávají a pak ještě cestu k nám do lesa, aby mi jej doručila. Co teď? Něčím jsem se mazat musela, jináč bych se buď sloupla z kůže nebo naprosto zešílela.

Už ani nevím, kdo mi poradil mazání bambuckým máslem, ale nějak se mi tato myšlenka vryla do paměti. Takže když jsem čekala na kolegyni, až se vrátí z nákupu a zmerčila v okolí malý krámek s rádoby přírodní kosmetikou, jala jsem se ho očíhnout. Byla tam milá paní prodavačka, která se opravdu snažila a já jsem se po shlédnutí složení pár výrobků cítila trapně, páč se mi nelíbilo :D. Ale abych jí udělala radost (milá paní prodavačka je v dnešní době skoro úkaz), zeptala jsem se, jestli náhodou nemají bambucké máslo. A pak jsem čučela jak puk, když odpověděla, že mají, dokonce čisté, bez jakýchkoliv jiných složek. Samozřejmě jsem ho kupovala bez váhání a měly jsme radost obě - já i paní prodavačka ;).




Na zkoušku jsem vzala nejmenší balení - 30 ml za 50 Kč (doufám, že nekecám :D) a těšila se na první použití. Máslo nemá nijak výraznou vůni, napadá mě pouze jedno zájmeno - přirozená. V tomto případě ale o potěchu čumáku vůbec nešlo, takže mi parfemace nepřišla nijak důležitá. Bílá barva také nepřekvapí, z čeho jsem ale měla hned obavy byla konzistence. Tuhá, špatně roztíratelná hmota se drolila na malé kuličky a musela jsem mít trošku trpělivosti s nanášením. Po čase jsem si ale na postup zvykla, jen nečekejte hladký krém nebo tekutost oleje.




Jak už asi tušíte, veškerý nekomfort s nanášením šel stranou díky účinkům. Ekzém mi po asi dvou týdnech pravidelné aplikace ráno a večer zmizel. Naprosto a bez řečí. Navíc jsem neměla ani tak velkou potřebu se udrbat k smrti, svědění máslo dokázalo hezky korigovat. Navíc díky tuhé konzistenci jsem ani nestačila spotřebovat celé balení, a to jsem nanášela na všechna postižená místa. Takže stačila malá pikslička k tak velkému zázraku!

Mezitím mi ale Sabča doručila Atopinal od Hadka a já samozřejmě musela zkusit i jej. Sice jsem z nejhoršího byla venku, ale přece jenom mazat musím pořád, i když je ekzém fuč. Stále mi zbyla suchá a citlivá pokožka, která špatně snáší vodu, takže po sprchování vypadá jak struhadlo.




Na rozdíl od bambuckého másla má Atopinal žlutou barvu a velmi výraznou zvláštní vůni. Díky éterickým olejům (meduňka, kadidlo, santal, benzoe) vznikla neobvyklá kombinace, na kterou si budete muset zvyknout. Ale jak už jsem psala - parfemace v tomto případě jde stranou. Taky se díky olejům líp roztírá, ale hrudkovitá vlastnost bambuckého másla (hned 2. místo ve složení) se projevila i u KH. Krém je určitě uživatelsky příjemnější, ale taky o mnoho dražší.




Jestli by mi Atopinal pomohl taky vyléčit ekzém jako bambucké máslo bohužel neposoudím. Z malého vzorečku jsem nějaké pokroky k lepšímu viděla, plné balení však už nemohlo ukázat svou sílu, páč bylo po hlavním problému. Jakýkoliv krém na tělo se ale v lese neztratí, takže jsem jej ráda používala nadále a byl moc příjemný. Pokud si zvyknete na zvláštní vůni, odmění se vám hydratací a péčí. Navíc bambucké máslo v hojné míře obsahuje taky, jen doplněné o další složky (oleje, éteráky a vitamíny).

Závěr je tedy jasný - na ekzém (suchý, svědící) doporučuju všemi deseti bambucké máslo! Je levné, stačí malé množství a opravdu mi pomohlo. Horší jsou uživatelské podmínky - špatně se roztírá a drolí, ale věřte, že to mu fakt odpustíte. Pokud se chcete trochu víc rozmazlit, doporučím klidně i Atopinal. Vypotřebovala jsem ho do posledního máznutí a jeho koupě určitě nelituju.

Máte zkušenost s nějakým z těchto výrobků? Co pomohlo na problémovou kůži vám?

Užívejte!

L.





Komentáře

  1. bambucké máslo mi na ekzém taky pomáhá a taktéž jsem řešila, že namazat se s ním celá je vopruz :) mojím řešením je rozpustit ho v teplé vodní lázni a naředit nějakým olejem. když se to pak ještě před úplným ztuhnutím našlehá, hrudky se eliminují na minimum. na domácí výrobu moc nejsem, ale s tímhle jsem se kvůli ekzému přemohla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc díky za návod, až mou velectěnou kůži zase přepadne špatné období, tak to určitě vyzkouším, sice taky na domácí výrobu nejsem, ale jak píšeš - kvůli ekzému se člověk dokope ke spoustě věcem ;)

      Vymazat
  2. No tak sláva!!! Gratuluju, že jsi konečně objevila něco, co funguje!! A za pár korun.. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně! ale stále platí, že nutně potřebuju jet na letní dovolenou k moři, páč minulý rok jsem nebyla a chlapovi jsem jasně řekla, že jsem chytla ekzém jenom kvůli tomu! :D

      Vymazat
    2. Tak to každopádně!! :D
      A doufám, že nejsi moc smutná kvůli hokeji... věřím, že to otočíte!! :o)

      Vymazat
    3. si piš, už mi volal Péťa Čajánek, ať zítra dojdu, že už neví coby, tak jsem se teda slitovala a budu fandit o 106! ;)

      Vymazat
    4. Rozumím tedy správně, že ta dnešní prohra je tvoje vina, žes tam nebyla? :D tak zítra napravit!!! Kouknu se v telce, jestli dost fandíš.. :D

      Vymazat
    5. uff, ještěže jsme vyhráli, jináč by to bylo fakt na mě! :D ale jako snažila jsem se, akorát v telce jsem prý nebyla, aj když jsem skákala, tleskala a řvala jak divá, to jsou aspoň sportovní výkony, žádná trapná posilovna! :D

      Vymazat
  3. Nebo zkus od Nobilis Tilia jejich bambuckou fantazii - bambucké máslo se sezamovým olejem. Nemá to hrudky a na teplé kůži se roztírá hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za tip, vůbec jsem neměla tušáka, že Nobilis něco podobného dělá! koupím si rovnou tu velkou pikslu a mám na rok klid! ;)

      Vymazat
    2. Bych spíš asi zkusila Delibutus, mají bambucký s konopným olejem, to by mohlo být na ekzém ještě lepší. A taky Delibutusu věřím trochu víc, že si fakt hlídají kvalitu a aby to bylo skutečně čistý, majitelé sami jezdí po světě a hledají dodavatele osobně a konopí si pěstujou tady.

      Vymazat
    3. bambucké máslo s konopím mám domácí od Klárky (Claire), ale Delibutus mám v hledáčku pro příště ;)

      Vymazat
  4. Toto bambucke maslo som tiez mala a pouzivala som ho ako krem na ruky na noc. Ale smrdelo mi tak velmi, ze som ho roztopila, zmiesala s olejmi a levandulovym eterakom a naslahala a potom bolo super. Moje prve DIY :)
    Je skvele, ze si nasla nieco co ti pomohlo a pritom je to lacne a dostupne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. smrdělo? ale tak je pravda, že můj čumák je naprosto neschopný, takže kde já necítím nic, ostatní cítí všechno :D na DIY mě neužije, ale nápad to byl určitě hodně dobrý, vidím, že jsem zase pozadu :D

      Vymazat
    2. No je tam patrný ten sezamový olej, ale mě to nějak nevadilo, i když musím uznat, že někomu to vonět moc nemusí.

      Vymazat
  5. Ano, potvrzuji, bambucké máslo je poklad. BTW, ta mega mast, co jsem ti dala je taky z bambuckého másla, možná jsem zapomněla zmínit ;-) Já právě mažu svůj ekzém bamb. máslem (s troškou toho konopí, he), a nic lepšího jsem zatím neobjevila ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. samozřejmě, že vím! nechávám si ji na horší časy, když už jde fakt do tuhého! ;) a trošku jsem odloupla šéfovi, páč mu vyrašil ekzém, a ten byl úplně nadšený, do dvou týdnů se ho zbavil, takže Ti posílá pozdravy ;)

      Vymazat
  6. Tak to gratuluji Lišáku žes překonala ekzém, u nás to je výhra vždycky pouze dočasná. Ale je fakt, že starší dcera měla ekzem na krku celý podzim a taky jsme ho přepraly - sednula ji Mixa a propolisová mast - díky za tip!!! Koupily jsme ji na vánočních trzích. Ale té druhé holce zase sedne něco úplně jiného a na mě chodí mrákoty. Třeba bambucké máslo nám nezabírá, ale ten alverdí avokádo užíváme po tubách jak zubní pastu. Od Hádka jsme taky vyzkoušely kdeco, ale zrovna tendle atopinal ne. Ty jeho vůně moje dcera hůř snáší a spíš ji to pálilo, jediné co sedělo chviličku byl levandulový regenerační....Je to jako boj s větrnými mlýny teda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, taky si nedělám naděje, že by mi příští zimu nevyrašil, ale aspoň už vím jak na něj ;) to je jak naschvál s tím, že každému sedí něco jiného, je pravda, že jsem už několikrát četla, že éteráky na ekzém nejsou moc dobrá volba, možná prodo Hadek nepomohl :( jináč mi hodně otevřel oči tento článek: http://magazin.biooo.cz/zdravi/zdravotni-problemy/atopicky-ekzem/?, zkusila jsem i Atopikderm od Saloos (ten mi zabral minulou zimu), musí se hledat a zkoušet, žádná sranda prostě a ještě ty peníze kolikrát vyhozené komínem ... :(

      Vymazat
  7. No tak Hádkův obal je fakt strašnej. Ty barvy ve mě evokují nemocnici:D Můj přítel měl taky nějaký kožní problémy a co mu fakt pomohlo byla konopná mast od Cutishelp:)
    Jinak hlásím změnu, bestiální ráno už není. Teď jsem černá vdova:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně - nemocnice a ještě jak jsou všechny stejné v regálu, tak člověk absolutně nemá šanci se v tom vyznat :D Cutishelp neznám, příště na něj kdyžtak mrknu, díky! ... a bestiálního rána je škoda, chybí mi ;)

      Vymazat
    2. nemusí, blackwidow bude mít větší grády:)

      Vymazat
    3. A jo, Cutis Help mi sveho casu pomohl, ale jen ta fakt hutna mast (ne krem).

      Vymazat
  8. Moj rocny syn ma ekzem a donedavna mu super fungoval Atoderm Preventive od Biodermy, ale jak sme dorazili druhe balenie, tak uz nebol tak ucinny :( o bambuckom masle som uvazovala a po tvojom claku tomu dam sancu, snad mu to pomoze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, to je taky na prdku, že si kůže po čase zvykne a už na ni přestává fungovat to, co předtím bylo spolehlivé :( doufám, že bambucké máslo pomůže, chudáček, pro něj to musí být ještě horší :( když jsem byla malá a ještě tu nebylo tolik možností krémů a mazátek ke koupi, tak mě naši koupali v kopřivové vodě a taky to pomáhalo, občas si ještě i teď nějaké natrhám a udělám z nich výluh, takže pokud máš možnost je někde najít, tak vyzkoušej ;)

      Vymazat
  9. Lištičko, to jsem ráda, žes našla něco, co zabralo :) Snad ti bambucké máslo bude účinkovat i nadále :)
    Tu etiketu s labutěmi znám, měla jsem asi tři balení. Máslo to není špatné, akorát mám raději oleje, takže už ho nekupuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, taky doufám ;) čisté oleje mi bohužel nepomáhají, zkoušela jsem kokosový a teď i dýňový a jsem po nich vysušená ještě víc :(

      Vymazat
  10. Soucítím s tebou, mám v zimě ten samý problém. Neexistuje, že bych si za celou zimu dala na krk třeba řetízek, to bych měla do pár hodin vyrážku a na židli v práci bych poskakovala jak na jehlách, ve snaze si krk nerozdrbat. Mě osobně žádné přírodní oleje nepomáhají, spíše ještě více dráždí, takže já mažu jen čistou vazelínou. Pak si dávám bacha na vlasy, protože mě některá bezoplachová péče nebo styling může na krku dráždit, když se mi po něm celý den courají vlasy. A taky musím nosit jen bavlněné šály a můžu rovnou zapomenout na roláky apod, protože když se kůže zapotí, tak to teprve začné být peklíčko :-) No a taky podrážděnou kůži nesprchuju horkou vodou, ale jen vlažnou... Většinou mám pak za dva dny zase pokoj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vidím, že jsme na tom stejně :( já jsem zvyklá nosit docela velké náušnice z bižu, a ty byly pro mě taky peklo v nejhorším období, o roláku ani nemluvím, nemůžu nosit nic s dlouhým rukávem, mikiny, svetry, všechno špatně, naštěstí jsem horkokrevná, takže mi jejich absence nevadí, ale nedokážu si představit, co bych dělala, kdyby mi byla kosa :D ... se sprchováním je to taky boj, na paže ani na krk nedávám vůbec mýdlo ani sprcháč a naložit se do vany je pro mě naprosto nepřípustné ...

      Vymazat
  11. Mně se teď na začátku pylové sezóny začala dělat ekzémová "mapa" přes obličej a akorát jsem u Hádka objednala Lecidermu shea supra, kterou jsem chtěla už dlouho vyzkoušet. Mažu pouze na noc a výsledky jsou úžasné. Mapa je pryč a pleť je krásně vláčná, není ani suchá. Hádek umí:). Carol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem ráda, že se ekzém dal na ústup, potvora, co si to jako dovoluje se roztahovat na obličeji??? :D vidím, že se Hadek taky osvědčil, to je dobře, že funguje i přírodní kosmetika, nejen lékárna ;)

      Vymazat
  12. Můžu se zeptat kde toho Hádka v Olomouci koupím? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  13. K Hadkovi jsem se stale nedopracovala, treba casem. V oblicejove peci se uz neobejdu bez Saloos ruzoveho balzamu, coz je vlastne bambucke maslo michane s ruzi. Jsem s tim strasne moc spokojena.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, mám stejný problém, zkusila jsem téměř všechno - z lékárny, drogerky i přírodní. Teď jsem ještě těhotná a všechny problémy jsou kvůli hormonům asi 5x horší:) na kožním nejsou schopný ani jistě určit diagnózu (po odběru části kůže mi řekli "asi exém") a řeší to kortikoidama..což jsem jako těhule po pár namazání bez účinku fakt zamítla.. A teď se k tomu dostávám:) : jedině bambucké máslo!! A hrudkuje jen to rafinované (rafinuje se,aby dýl vydrželo), když koupíš nerafinované, krásně se rozpouští v dlaních, když ho promneš. A pokud se chceš vyhnout i té tuhosti, tak šlehané a to je bájo. Mám doma Delibutus, je vážně fajn, v biooo ho prodávají, ale je to ta rafinované verze. Já kupuju značku U zelené větvičky, občas mají něco na fleru, ale na Karláku v Praze mají krámek a mají šlehané nerafinované bambucké máslo s oleji, různé druhy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na kožní by mě už nikdo nedostal, mám problémy od malička a nikdy mi tam nepomohli a tvá zkušenost mě v tom bohužel jen utvrzuje :( ... jsem ráda, že bambucké máslo sedí a děkuji za rady ohledně rafinovanosti, na Delibutus si brousím zuby už dlouho, ale nejdřív musím dopatlat zásoby, co doma mám ;) ... přeju klidné těhotenství, hlavně zdraví a klid, ať se narodí spokojený a šťastný prcek!

      Vymazat
  15. Ahoj, já jsem také nedávno porazila ezkém a to jen díky produktům ze stránek cibdol . Nutno podotknout, že se opravdu nejedná o reklamu, ale pouze o velké díky a doporučení za to, že mi tato stránka a jejich CBD produkty dokázaly pomoci:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)