Pendreková zubní pasta

Někdo si asi už bude říkat, že jsem se zbláznila. Že složení kosmetiky řeším až moc a už vyžaduju přírodní suroviny i tam, kde nad tím normální člověk ani nepřemýšlí. Asi jo. Nebo já nevím. Přichází to všechno tak nějak postupně a přirozeně. Jakmile zjistíte, jaké účinky má přírodka na vaši pleť, vlasy a pokožku, začne vám hlodat červík v hlavě i nad ostatními věcmi. Ale přísahám, že u zubní pasty to tak nebylo. Nemám nějaké větší problémy s tesákama, vždycky mi stačila obyčejná pasta z drogérie a její složení jsem neřešila. Pak jsem si ale v nějaké diskuzi přečetla, že přírodní pasta pomohla odstranit pupence okolo pusy. A bylo vymalováno. Páč těch já mám požehnaně a nikdy jsem nevěděla, co s nima. Takže za pokus to stálo, pro mě určitě! ;)



Měsíčková zubní pasta od Weledy bez příměsi mentolu je koncipována pro uživatele, kteří požadují např. z důvodu užívání homeopatik zubní pastu bez této složky. Svěží chuť jí má dodat éterický olej z fenyklu. O jemné čistící účinky by se měla postarat plavená křída. Výtažky z měsíčku lékařského a myrhy mají hojivé a protizánětlivé účinky a napomáhají udržení zdravé dutiny ústní. Lehce nasládlá chuť je docílena výtažkem z kořene lékořice. Pasta je podle výrobce vhodná při drobných poraněních sliznice dutiny ústní, dobře je snášena i při aftech. (zdroj)

Proč jsem zvolila zrovna Weledu? Jednoduše - chlap dostal poukázky do lékárny a nevěděl co s nimi. To mně to bylo jasné hned, prošustrovala jsem internet, kde v našem lesíku prodávají nějakou přírodní kosmetiku v lékárně a narazila jsem právě na německou značku. A měsíčkovou variantu jsem zvolila myslím podle ceny - byla ze všech nabízených nejlevnější :D.



Pastu dostanete v epesní hliníkové tubě, což se mi strašně líbí, je to změna oproti plastovým obalům. Barva je bílo - oranžová, grafika jednoduchá a okamžitě připomíná měsíček, který je přímo v názvu. Samozřejmě nesmí chybět ani papírová krabička, tu jsem ale zapomněla vyfotit. Víčko se šroubuje, taky trochu jiné řešení oproti klasickému zaklapávání u většiny past. Není to tak rychlé, ale pořád uživatelsky příjemné. Nebo mně to aspoň neva ;). Obsah 75 ml, cena 129 Kč, koupíte v lékárnách (např. Dr. Max), v obchůdcích s přírodní kosmetikou a samozřejmě na netu (ofiko eshop).



Ve složení najdete hličitan vápenatý (plavená křída), glycerin, přírodní hlinku, etanol, vodno-alkoholické výtažky z květů měsíčku a myrhy, xantan (přírodní látka s bobtnavými účinky), fenyklový éterický olej, amoniovou sůl kyseliny glycirrhizinové a limonen. Po sulfátu ani vidu ani slechu.




Konzistenčně je trochu jiná než běžné pasty. Ty jsou oproti Weledě husté, klouzavé, lehce drží tvar a v puse začnou hustě pěnit. Jak vidíte na fotce, přírodní pasta vypadá rozdílně. Nedrží tak pevně tvar, vytváří jakoby hrudky, je řidší. Když ji nanesete na kartáček a začnete přejíždět po tesácích, chvilku jí trvá, než se "rozdělí" po celé puse. Občas mám problém s tím, že nějaký kousek se nerozplyne ihned a musím se na něj kartáčkem vyloženě zaměřit. Nepění skoro vůbec, to jsem ale čekala. Ze začátku to byl strašný nezvyk, máte pocit, že zuby pořádně nevyčistíte a při plivání do umyvadla to taky není zrovna pěkný pohled. Zvlášť, když pořádně vidíte všechny nečistoty, které jste v puse měly. Teď už mi absence pěny nevadí, po obyč pastě jsem za celou dobu nesáhla ani jednou, i když jsem ze začátku tyto tendence měla ;).

Taky jsem se bála, že mi bude smrdět z pusy a že zuby nebudou vyčištěné pořádně. Naštěstí zbytečně, všechno v cajku, ověřeno (nikdo si na smrádek nestěžoval :D).

Problém u mě nastává u vůně a chuti. Ne nadarmo výrobce píše, že chuť má na svědomí výtažek z kořene lékořice. A teď si představte takový ten pravý černý pendrek. Dvakrát fuj! Páč po něm pasta opravdu chutná. Při prvním použití jsem si málem ublinkla :D. Tohle ale záleží na preferencích každého, dokážu si představit, že mi budete psát do komentů, že tohle je pro vás nejlepší příchuť na světě a okamžitě poletíte do prvního obchodu pastu koupit. Chápu, ale tohle teda není na mě. Naučila jsem se pendrekovou chuť nevnímat a pastu hrdinně používám dál, ale znovu už bych si tuhle variantu nikdy nekoupila.

A jak je to teda s tím akné, kvůli jehož zbavení jsem si vlastně pastu kupovala? Bohužel, ať jsem chtěla moc, tak jsem žádný účinek v tomto směru nezaznamenala :(. Pupence mám v okolí koutků směrem dolů k bradě pořád - pasta nepasta. Takže tady se zázrak nekonal. Máte s tímto někdo zkušenost?

Jak jste asi pochopily, znovu si měsíčkovou pastu nepořídím. Uživatelsky není špatná, na nepěnění i trošku odlišnou konzistenci se dá zvyknout, ovšem na pendrekovou chuť u mě v žádném případě. Příště jsem rozhodnutá opět pro přírodní řešení, zkusím ale zase jinou značku (zatím vede Urtekram) a příchuť ;).

Používáte přírodní pasty na zuby? Jakou mi doporučíte? Vadila by vám pendreková chuť?

Užívejte!

L.






Komentáře

  1. Já zase lékořici miluju :) mohla bych se jí ujíst, tak to vypadá na super tip na pastu
    veru-life.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem věděla, že se někdo najde ;) v tom případě je pro Tebe jako dělaná! ;)

      Vymazat
  2. Jééé, máš stejný kartáček na zuby jako jááá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. už mám nový - brčálově zelený a pěkně hnusný (kupoval chlap) :D

      Vymazat
  3. Já si takhle přírodní pastou léčím afty, protože jsem se jednou dočetla, že sulfáty obsažené v pastách/ ústních vodách dost dráždí sliznici.. a ono to celkem funguje. A jakmile mě něco alespoň trochu dokáže zbavit aftů, jsem ochotna platit zlatem! :) Používám tea tree Urtekram, jen mám takový neblahý pocit, že co změnili obaly, tak trochu pozměnili i složení a to už není tak hezké.. uvidím, musím to porovnat. S Urtekramem jsem ale každopádně spokojená.
    Spíš něž od pasty, není možné, že jsou ty pupínky způsobené hormonama? Stres, v průběhu cyklu, vysazení/nová HA.. U mě to takhle funguje 100%.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, afty jsou nepříjemné a zbavit se jich není žádná sranda :( takže pokud něco pomáhá, tak brát všemi deseti! doufám, že porovnání nového a starého Urtekramu zdokumentuješ, páč bych na něj byla velmi zvědavá ;) nové obaly se mi líbí dost, už jsem je jednou naživo zkoumala, ale nakonec jsem si nic nezvala, páč zvítězilo mé spořivé já (významné poplácání po rameni!) :D ... já nevím, čím ty pupence jsou, mám je tam odjakživa, okolo koutků rtů a i směrem dolů k bradě :( i když nemám akné nikde jinde, tak tam spolehlivě vždycky :( jestli to nebude tou čokoládou, co baštím po kilech :D

      Vymazat
    2. Čokoláda za to snad nemůže, ta má podle mě vliv tak maximálněna mykózy.. Jiná příčina mě už ale nenapadá..

      Vymazat
  4. já ji mám moc ráda, mám ji už poněkolikáté, ale chápu, že ta chuť nemusí být pro každého :). Já teda lékořici normálně nesnáším, ale tady mi kupodivu nevadí.. A hlavně neobsahuje sulfáty. Ale třeba ta hliníková tuba mi vadí strašně, ke konci se mi v tom ohybu uprostřed prostě protrhla a pasta šla ven dvěma směry, grrr :D...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za varování, budu si na tubu dávat bacha! já teda zásadně vymačkávám pastu od konce, nesnáším, když to někdo mačká uprostřed a pak je tam vypouklina :D takže by se mi to zlomit nemuselo, ale uvidíme ;)

      Vymazat
  5. Z pendrekové chuti bych se poblila.. fakt.. a hele, ségra, mě taky převážně bydlí pupence na bradě, překvapilo tě to? :o))) ale co s nima ti neporadím..
    A k pastám.. co ty slavné Supirivicki a Sumudu? Nezkoušelas? Ty mi chutnaly.. skořici totiž narozdíl od pendreku miluju.. :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jako měla jsem fakt při tom prvním použití na mále :D jsem si naivně myslela, že to bude chutnat jako měsíček (přitom absolutně nemám šajn, jak chutná měsíček :D) a pak tohle ... na slavné Supirivicki a Sumundu se chytám už od té doby, co o nich psala Míša, ale já radši kupuju tyto "menší" věci v kamenném obchodě, páč objednávat jednu věc přes e-shop se nevyplatí, takže tam samozřejmě musíš naházet dalších 10 věcí :D ale zkusím je pohledat v nějakém bio obchůdku ;)

      Vymazat
    2. Jo, to chápu.. ty pasty mě stály skoro dva litry.. :o)))

      Vymazat
  6. Já měla od Weledy slanou a ta byla mňamózní a pak ještě rathanovou, ta už mi tolik nechutnala, ale nikde ani kousek pendreku. Teď mám Laveru, brzy bude recenze ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ona ta Weleda má všeobecně zvláštní příchutě, co se tak dívám :D ... na recenzi na Laveru budu číhat s napětím! ;)

      Vymazat
  7. Lékořici taky nemám ráda :)
    Já u pasty na zuby preferuji jemnou (ne příliš pálivou) chuť a je mi jedno, jestli bude pasta přírodní nebo ne :) Vyhovují mi pasty od Oriflame (hlavně ta citronová) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vůbec jsem nevěděla, že Oriflame dělá pasty, ale citronová příchuť zní super ;)

      Vymazat
  8. Já budu jedna z těch co pro ni asi brzo poletí, protože lékořici mám moc ráda a přítel je přímo pendrekový závislák.
    Ale ten pocit, že se pozvracím při ochutnání pasty znám taky. Způsobil mi ho Parodontax a vážně už nikdy víc..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak aspoň máš tip, co koupit příteli na narozeniny/svátek/Vánoce (záleží, co bude dřív) a pak mu ji můžeš potají krást ;)

      Vymazat
  9. Už nějakou dobu chci přírodní pastu vyzkoušet, tady se mi líbí složení i balení, celou dobu, co jsem článek četla, jsem byla přesvědčená, že tuhle beru! Ale já ty černý pendreky fakt nesnáším.. :-/ Takže to neklapne,.
    Ale je to moc fajn článek, Lištičko! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, to jsi na tom byla úplně stejně jako já, akorát já to zažila live :D ale vůbec nemusíš zoufat, Weleda má víc příchutí na výběr: https://www.weleda.cz/25-pece-o-dutinu-ustni ;)

      Vymazat
  10. Ja momentalne pouzivam Laveru, tiez moja prva skusenost s prirodnou pastou :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem už z několika zdrojů slyšela, že na pastě téměř nezáleží, naposled před týdnem na dentální hygieně. Důležitější je technika čištění a pasta už je jen příjemný doplněk. Přesto nedám dopustit na oranžovou Elmexku, složení nesložení, od té doby, co ji používám, nemám tak citlivé zuby a hlavně se mi neudělal žádný nový kaz. Mám zvýšený sklon ke kazivosti chrupu a nebýt téhle pasty, tak jsem asi celá zaplombovaná. Hrozně ráda bych vyzkoušela nějaké přírodní pasty (třeba zrovna ty ajurvédské, o těch se píše poslední dobou často), ale bojím se bezfluoridového obsahu. Jinak sladkou pastu jsem v dopělosti ještě neměla, zajímalo by mě, jestli bych si z toho taky ublinkla :D

    K tomu akné, nevím, jak to máš ty, ale já ty mrchy na bradě mám kvůli hormonální nerovnováze v jistých dnech v měsíci. A jak moc jsem si chtěla namluvit, že když je to hormonama, tak s tím nic nezmůžu, tak moc jsem byla příjemně vyvedena z omylu, že s tím něco zmůžu a to dokonce povrchově kosmetikou. Začala jsem používat Mitsuuko organic care :D a vše se dalo do pořádku. Teď v létě používám na pleť jen tyto věci: odličovací gel Juliet od Antipodes, Hydraluron, Depigmentační sérum od Mišky, její Zinkový krém a lokálně Mitsuuko pleťový zázrak. Ve dnech silnějšího makeupu odličuju ještě balzámem, taky od Mišky :D A hlasím, že podkožní boule zmizely úplně, čas od času se objeví nějaký pupínek, ale když ho podchytím včas a promazávám Zázrakem, tak za dva dny zmizí a ani se nevyklube. Já vím, zní to jak nějaký PR, ale mně to fakt funguje, tak to třeba pomůže dalším nešťastníkům :-)

    Uff, už zase ten sloh. Kill me. Now....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, já jsem dokonce slyšela, že bysme pastu vůbec používat nemuseli, že stačí jen kartáček a pořádně čistit, pasta je jen doplněk navíc, abysme se líp cítili (si vždycky vzpomenu na reklamy na zubní pasty, kde nikdy nejde vidět pěna :D) ... máme v rodině dokonce tři zubařky, tak jsem se zajímala, jakou mají pastu, páč ty by měly vědět nejvíc a všechny kupují obyčejné z drogérie :D

      a Zinkový krém od Míši už mám snad na cestě, takže jsem na ty zázraky vážně zvědavá ;) Zázrak jsem měla na vyzkoušení taky a spravil mi neplechu na zádech po použití krému se silikony (i Saloos byl na to krátký), takže jeho účinky znám a můžu jen doporučit ;)

      Vymazat
  12. tak jako Enka Quanium doporučuju ajurvédské Supirivicky (bělící na den) a Sumudu (regenerační na noc), mají čistě přírodní složení (přesto pění) a jsou i chuťově výborné. R

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidávám se k doporučení, obě jsou skvělé!

      Vymazat
    2. sakra, holky, já jsem věděla, už když jsem psala tu otázku, že mi budou doporučovány :D ... tak teda jo, já si je objednám! ale běda vám! :D

      Vymazat
  13. Pendrek nesnasim :( k odstraneni perioralni dermatitidy mi nakonec stacila pasta bez fluoru, borova voda a zinkova mast a ted uz zas muzu mit i normalni pastu. Tyhle uhlicitanove pasty me proste nenadchly a zakotvila jsem u Sendodyne, pac mam zuby fakt citlive. K tomu poctive fluoriduju Elmexem a dobry :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem se právě nechtěla pouštět do nějakých odborných popisů, páč pastám na zuby fakt nerozumím, ani zubním onemocněním, páč tohle je fakt citlivá oblast, kde každý může mít jiný problém a nechtěla bych doporučit něco, co by pak ostatním mohlo způsobit potíže ;) pastu jsem opravdu zkoušela jen z důvodu možnosti odstranění akné okolo pusy, a to se stejně nestalo :D ... takže rozhodně nemám v úmyslu nikoho přesvědčovat, že přírodní pasty jsou nej, ať si každý používá, co mu vyhovuje a sedí ;)

      Vymazat
  14. Fuj ,ta chut pendreku ,asi bych se pozvracela. Já nedám dopustit na elmex pasty a ustní vody,kdysi jsem trpěla na koutky,az tak,že dnes mam v koutcích velké viditelné jizvy,ale už jsou zahojený a nepraskají a je to určitě tou pastou,kdysi jsem kupovala ty v akci a nijak to neřešila. Pak na doporučení šáhla po Elmex pastě a mám klid už 4 roky,díky bohu,ta bolest prasklého koutku byla hrozná. Jak je na tom složení nijak neřeším,hlavní je,že mi pomohla a že je skvělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fuj, popraskaný koutek! úplně cítím, jak to bolí :( ... jsem ráda, že jsi našla řešení, páč si nedokážu představit, že bych něco takového měla pořád! takže pokud Ti Elmex vyhovuje, složení nesložení, já bych se vůbec nebála ji používat dál ;)

      Vymazat
  15. Vyzkoušela jsem několik takových past a zatím u mě vede značka Jason, velké balení, příjemná cena, stačí jí maličko, takže dlouho vydrží, nejraději mám Sea Fresh - výborná chuť, jemně pění. Dokonce i ten můj se do ní pustil a nečistí zuby už s ničím jiným :) K dostání např. tady: http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=6138

    Jinak doporučované Supirivicky a Sumudu jsem taky měla a osobně jsem si z nich až tak na zadek nekecla jako většina lidí. Nejsou sice špatné, ale nevím no, něco mi tam prostě nesedí, moc mě neuchvátili :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to vypadá hodně zajímavě, díky za tip! já si sice nedokážu moc představit tu chuť soli, ale jak se dívám, tak mají víc druhů, takže by nebyl problém si vybrat :) právě Supirivicky a Sumendu jsem si dneska vyzvedla na poště, tak jsem na ně zvědavá, jestli budu stejně uchvácená jako ostatní nebo se přikloním spíš na Tvou stranu ;)

      Vymazat
    2. Nechutná po soli, vůbec se toho nemusíš bát :) A dej pak určitě echo v podobě recenze jak u tebe dopadly Supirivicky a Sumudu :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)