Vlasoumývačka

Zdravím ze zatopeného lesa. Dneska u nás asi půl hodiny pršelo takovým způsobem, že zkolabovala celá doprava, po silnici tekly proudy vody a byla vytopená půlka města. Sranda je, že teď už svítí krásně sluníčko a vypadá to, jakoby se nic nestalo. Přikládám pár fotek, ať vidíte, jak se tady máme, doufám, že u vás se nic podobného neodehrálo! ;)





A když už jsme u té vody, napadlo mě napsat článek na téma "jak si správně umývat vlasy". Asi si ťukáte na čelo, že nejste žádné béčka a tuhle činnost zvládáte s přehledem. Jsem si myslela taky. Ale po tom, co jsem slyšela od kamarádek, četla v diskuzích atd. si nejsem jistá, že všechny víme, jak na to. Nebo spíš jak na to tak, aby kadeře netrpěly. Takže začneme hezky krok po kroku a jsem zvědavá, jestli vás něčím překvapím nebo ne ;).

1. Šampón

Šampón se používá výhradně k tomu, aby vám vymyl špínu z vlasů - prostě je vyčistil. Takže je úplně zbytečné ho nanášet na celou délku kadeří. Stačí k pokožce hlavy a jemně masírovat, než se vytvoří pěna. Masírování doporučuju klidně i několik minut, pokožka se prokrví a navíc je to moc příjemné. Jakmile budete pěnu smývat, šampón se dostane i do délek a při stékání umyje i je. Navíc tak ušetříte velké množství přípravku, protože už nebudete muset "drhnout" celou hlavu ;).



Momentálně používané šampóny: Weleda pšeničný proti lupům (recenze se chystá), i + m Naturkosmetik citronový pro normální a suché vlasy (recenze tady), Urtekram Rhassoul (recenze zde).


2. Kondicionér a maska

Naopak kondicionér i masku není dobré dávat k pokožce hlavy, páč ji zatíží a budete pak za mastňáky. Stačí nanést do délek a do konečků, které by měl výrobek uhladit, posílit a regenerovat. Já nedoporučuju používat kondicionér a pak ještě masku, páč si myslím, že to je pro vlasy moc velká nálož. Pokud je samozřejmě nemáte totálně zničené. Masky nanáším vždy místo kondicionéru, do délek a hned smývám, ale to záleží na kvalitě kadeří a vašem uvážení ;).



Momentálně používaná péče: Alterra hydratační balzám granátové jablko (recenze tu), Pure Fiji kokosový krémový kondicionér (klikačka sem), Alverde vlasová kůra s citronem a meruňkou (najdete tady).


3. Ručníkování

A teď zbystřit všechny smysly! Důležité hlášení a pokud si máte z tohoto článku něco odnést, tak aspoň tohle si, prosím, zapamatujte. Mokré vlasy jsou mnohem víc náchylné než vlasy suché. Takže když vezmete do ruky ručník a začnete si je vehementně drhnout, abyste je vysušily, dáváte jim neskutečně zabrat. Začnou se okamžitě lámat. Takže - chytnu ručník, obalím jím hlavu a LEHCE kadeře promačkám. Pak zabalím do turbanu a nechám být.


4. Rozčesávání

Stejná pohádka, jako u předchozího "ručníkování". Pokud nemusíte, vůbec se mokrých kadeří hřebenem nedotýkejte! Pokud musíte, páč byste se s nima jinak nedomluvily, kupte si pomocníka, který je na podobné rozčesávání určený. Poznáte ho jednoduše - má jednotlivé zuby daleko od sebe. Takže vlasy nebude tak cuchat, tahat, trhat, škubat a namáhat. Nemusí být vůbec drahý, stačí obyčejný plastový z drogérie.



Ještě něco málo k Tangle Teezeru. Všichni ho mají, všichni ho milují a kdo ho nemá, tak ho chce. Já z něj nijak zvlášť odvařená nejsem, páč mi přijde, že je spíš určený na jemné a řídké vlasy. Pokud máte hustou kštici, tak se ke spodním pramenům absolutně nemá šanci dostat. Hezky uhladí vrchní vlasy, ale s těmi spodními se budete trápit. A pro nemehláky, jako jsem já, je jeho tvar naprosto nevhodný. I po roce používání mi pořád občas vypadne z ruky. Což je třeba v šest ráno na koupelnových kachličkách docela dobrá pecka a celý barák vzhůru :D. Takže jo, zajímavý barevný hřeben, používám ho, ale znovu si ho nekoupím. Půjdu radši do kančáku.


5. Uhlazení

V dnešní době do nás cpou výrobci kosmetiky ze všech stran, že potřebujeme něčím regenerovat roztřepené konečky, uhladit rozlítané vlasy a dodat lesk. Takže si nakupujeme ve velkém různá séra, vodičky, olejíčky, ... Vykašlete se na to - zbytečně vyhozené peníze. Zalovte doma v kuchyni, vytáhněte obyčejný oliváč, kokosák nebo při nejhorším i ten slunečnicový olej a aplikujte na vlhké vlasy. Udělají 100x lepší službu než jakýkoliv přípravek nadupaný silikonem.



Nebo třeba vezmete pupalkový a dýňový olej, který je určený jako doplněk stravy a použijete ho na konečky. Protože leží doma bez využití. A když se něco může jíst, proč by to mělo být špatné pro vlasy? ;) Nedávno jsem byla po půl roce u kadeřnice a ta nestačila zírat, prý jaktože nemám skoro vůbec roztřepené konce. Nechtěla mi věřit, že jsem nebyla u konkurence na zastřižení. Nebyla. Používala jsem Merisin.

6. Fénování

Napíšu to bez obalu a na rovinu - NEFÉNOVAT! Nechat vlásky volně uschnout, to je pro ně nejlepší. A žádné výmluvy. Taky jsem je měla, takže všechny moc dobře znám. Že nemáte čas? Že si hlavu musíte umývat ráno před odchodem do práce/školy? Pche! Všechno je jen o zvyku. Už si vlasy ráno neumývám a ano, přežila jsem to. I když teď v létě umyju klidně i ráno a jdu do práce s polomokrou hlavou. Nebo je umyju, když přijdu domů. Do večera krásně uschnou samy. Nejsou přesušené, neničím je zbytečně horkým vzduchem, schnou do přirozených vln a jak se jim líbí. Jediné, co si občas dovolím, je vyfénovat ofinu přes kulatý kartáč, ale ona se už za tu dobu taky naučila schnout jak má. Přesně do tvaru, který potřebuju.



7. Žehličkování a kulmování

Nebudu se rozepisovat, páč to nemá cenu :D. Prostě tyhle dva nástroje jsou ďábelské nástroje a ať mi tvrdí kdo chce co chce, ničí vlasy na počkání. Žehličku jsem používala několik roků po každém mytí, nedovedla jsem si bez ní představit život, ale jakmile jsem ji zahrabala na dno šuplíku, zlepšila se mi kvalita vlasů o tolik, že jsem ji tam nadále nechala. A už nikdy nevytáhla. Pokud chcete krásné rovné kadeře, jde jich dosáhnout i jinými cestami. Trošku jemnějšími. O jedné jsem psala tady. A věřte mi, že kulmu k životu nepotřebujete už vůbec! Páč ta nikdy neudělá tak krásné vlny, jako třeba "čelenková metoda", kterou používám už nějaký pátek a pokaždé se mě někdo ptá, jak jsem účes vytvořila. Ji i další dvě metody najdete zde.


Snad jsem vás moc neodradila. Ale díky těmto krokům má hříva začala růst, zlepšila se mi kvalita vlasů, z vysušených a zničených kadeří se staly lesklé a zdravé a já jsem konečně spokojená. Doufám, že vám byl článek aspoň trochu přínosem. Nechci vás do ničeho nutit ani tvrdit, že tyhle rady jsou nejlepší na světě a přes to vlak nejede ;). Třeba jste se ani nic nového nedozvěděly. Anebo třeba jo. Třeba vám to pomůže. To bych byla ráda!

Jak umýváte své kadeře? Máte to podobně? Nebo jinak? Jaká je vaše osvědčená metoda nebo rada?

Užívejte!

L.







Komentáře

  1. Já jsem dnes započala éru no poo, tak jsem zvědavá, jak dlouho u toho vydržím a jestli mi bude mytí sodou a citronovou šťávou vyhovovat. Zatím po prvním mytí mohu říct, že mě hlava nesvědí, vlasy nejsou mastné a díky citronu šly krásně rozčesat. Tak uvidíme...
    Kondicionéry už dlouho nepoužívám. Dříve jsem kombinovala šampon s maskou, kondiše mi na vlasy moc nezabíraly. Olejíčky nepoužívám, jednak jsem na to líná a jednak mám zdravé vlasy, tudíž se bez nich obejdu. Co mě ale posledních pár měsíců trápí, je padání vlasů. Vyzkoušela jsem téměř vše - šampony z lékárny, pak jsem přešla na šetrnější šampony s koko sulfáty, usoudila jsem, že mi koko sulfáty zase tak dobře nesedí, jak jsem si namlouvala. Přešla jsem na lávu, nechala si od Mitsuuko uvařit šampon, ale vlasy padají pořád. Tak teď zkouším tu sodu.
    Stejně jako ty nejsem zastánce fénování a za mytí hlavy ráno v pubertě bych si teď dala pár výchovných :D Kulmu a žehličku použiju tak 2x do roka, když je nějaká sláva, jinak ne. Stylingové přípravky nepoužívám, na česací vychytávky taky nejsem, stačí mi obyč plastový hřeben za 20 Kč z drogerky. Ale ten kančák bych chtěla vyzkoušet!
    Když si to po sobě čtu, tak si přijdu trochu jako lesana, ale vlasy mám hezké a žádnou speciální péči nepotřebují. Ale pořád mi nejde do hlavy, odkud se bere to padání, v čem to teda vězí. Ale já tomu přijdu na kloub! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec si nemusíš připadat jako lesana! Naopak, jde vidět, že o své vlasopéči přemýšlíš a chceš pro kadeře jen to nejlepší ;) vypadávání mě taky kdysi trápilo, vyřešily to Biosil Plus tablety, koupíš je v lékárně, lahvička za 60 Kč, berou se 2x denně a opravdu mi pomohly ;) jinak jsem se snažila česat co nejmíň, páč se mi při pohledu na hřeben chtělo vždycky brečet :( ... No poo metodu chci taky časem vyzkoušet, ale až dopotřebuju všechny šampony a spol., páč se bojím, že už bych se k nim nikdy nevrátila :D každopádně pak dej určitě vědět, jak pokračuješ, budu držet packy! ;)

      Vymazat
  2. Miluju, když používáš slovo "páč".. :D páč ho používám taky :D
    jinak se vším souhlas a TT je dokonalý na mokré vlasy, zejména na ofinku po ránu.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš a já se snažím ho nepoužívat tak často a stejně mi to nejde :D páč starou Lišku novým kouskům nenaučíš, víš jak :D a TT jsem nikdy na mokré vlasy nezkoušela, ale když říkáš, tak napravím ;)

      Vymazat
  3. To jsem ráda,že dělám vše dobře :-) Ale stejně občas vypadají moje vlasy,jak kdybych dělala vše obráceně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joooo, to znám :D ale tak každý den nemůže být posvícení :D

      Vymazat
  4. Tak až na to fénování dodržuju :-) Prej fénovat jo, ale jen u kořínků a s rozumnou teplotou, aby se rychle vypařila voda a nevysušovala zbytečně pokožku (protože, jak jistě všichni víme, voda tak trochu paradoxně vysušuje). Za sebe to musím potvrdit, od té doby, co fénuju, tak mám vlasy a hlavně pokožku hlavy v lepší kondici. Docela se mi taky osvědčilo umývat si hlavu v předklonu, mnohem lépe se šampón dostane ke kořínkům a k pokožce hlavy a vyhne se konečkům, takže je zbytečně neotvírá a nevysušuje.
    Jinak mě těší zařazení Urtekramu. To je moje vůbec nejvíc nejoblíbenější kosmetická značka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, když už fénuju, tak na nejnižší stupeň a jenom ofinu a ke kořínkům ;) ... Vlasy umývám taky v předklonu nad vanou, jinak už si to ani neumím představit, ale někde jsem četla, že to právě není dobré, tak nevím :D... Od Urtekramu mám zatím jen tento šampon, ale brousím si zoubky na zubní pastu, navíc teď změnili obaly a vypadají fakt dobře! ;)

      Vymazat
    2. Zubní pastu jsem měla a teda jako nic moc.. nějak si prostě nemůžu zvyknout, že nepění a všude teče.. účinky jsou, ale prostě pěna je pěna :-) Zatím nejlepší, co jsem od nich měla je sprchový gel s třtinovým cukrem, ten můžu doporučit všemi deseti.

      Vymazat
    3. Já mám teď zubní pastu od Weledy, oranžovou, nepěnění mi zas až tak nevadí, ale ta pendreková příchuť je teda úplně nechutná! :D... A obsahuje sprcháč koko sulfát? Ten já právě nemůžu, páč mě vysušuje :(

      Vymazat
    4. Aqua, saccharum officinarum powder* °, potassium oleate*, coco-gluside, sodium coco-sulfate, potassium palm kernelate*, glycerin, sodium chloride, olive oil polyglyceryl-6 esters*, sodium cocoyl glutamate, citric acid, lavandula angustifolia oil*, eucalyptus globulus oil*, geraniol", limonene", linalool"

      Yep, obsahuje... ale řekla bych, že v minimálním množství, pač toho třtinového cukru je tam jak nas*áno :-) I já jako atopik musím uznat, že tohle je nejméně vysušující sprcháč, který jsem kdy měla.

      Vymazat
    5. v tom případě ho zkusím omrknout, díky za tip! ;) já teď používám olivové mýdlo, ale už mi dochází, tak stejně budu muset pořídit něco nového ...

      Vymazat
  5. Proboha, doufám, že přímo liščí doupě déšť nezasáhl :)? (U nás opět ani kapka, jsme asi už v tropickém pásmu nebo co...)
    Jinak taky souhlasím, akorát mám zlozvyk drbat mokré vlasy ručníkem, no a myju zásadně ráno, ale nefénuju, už jsem si zvykla na polomokrou hlavu a vzhled medúzy :D... A na nějaké stylingové přípravky, kulmu, žehličku mě taky neužije, nejlepší je to, jak to je samo od sebe, a hotovo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí je liščí doupě na kopci, takže v pohodě, akorát jsem měla trochu problém se dostat z práce domů :D buď ráda, že se vám podobné srandy vyhýbají, ale chápu, že vedro pořád taky není moc příjemné :( ... Ručníkem nedrbat! Jenom v předklonu promačkat a on tu vodu stejně nasaje ;) ale chápu, že zvyk je zvyk, snažím se to odnaučit chlapa už asi půl roku a stále bez výsledků :D... A vzhled meduzy je náhodou sexy! :D

      Vymazat
  6. Moc pěkný článek! Fotky záplav vypadají děsivě.
    Většinou nechám vlasy volně uschnout, případně na natáčkách. Šampon používám Henne color a tu meruňkovou masku, na konečky občas dýňový olej. Jednou za čas kulmuji, když je speciální příležitost. Padají tak nějak normálně. Pokožku občas vysuším fénem, když si vzpomenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tvé vlásky jsou moc krásné, taky bych je chtěla mít tak dlouhé, jsi můj vzor! :D

      Vymazat
  7. My sme záplavu zažili v Žiline prednedávnom a tiež to nebola sranda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta voda je úplně šílená, nikomu bych to nepřála, doufám, že jste to přežili bez následků! ;)

      Vymazat
  8. Bylo to celkem napínavé, sledovat ten kolaps ve městě :-( Naprosto souhlasím s ručníkem, to jak ty vlasy některé hodlky drbou třeba na bazéně ve sprchách fakt nechápu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jako nechtěla bych tam jet autem ani za nic! :D a ten podchod byl úplně nejvtipnější, hlavně že nová stavba za 50 mega :D... Přesně! A nejlíp co nejdýl drhnout a pořádně! :D

      Vymazat
  9. Já teď čekám na zásilku z Ekokozy, chci vyzkoušet no poo metodu, tak uvidíme. Jinak vesele dlabu dvakrát denně dýňový olej a sem tam hodím zábal z kokosáku. Ještě se mi osvědčilo zaplétat vlasy na noc do volného copu, jednak jsou ráno hezky vlnité, méně se mi lámou, lépe se rozčesávají a hlavně nemusím v noci trávit i pět minut tím, že zpod přítele po pramínkách vytahuji přilehlé vlasy. :D S fénováním a žehličkováním souhlasím, ale občas se bez toho člověk neobejde, to když člověk s tou ofinou prohrává válku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom copu na noc už jsem taky slyšela, ale nějak si to nedokážu u sebe představit, páč mě štve už když si ho upletu přes den :D... Pak dej určitě vědět, jak no poo metoda zabírá, chtěla bych ji taky časem zkusit ;) ... Ofinovou válku znám, občas taky prohrávám a nejradši bych ji ustřihla celou :D

      Vymazat
  10. Hezký článek, něco z toho dodržuju, něco ne :) mám rovné "hřebíky", takže umyté vlasy češu bez obav, olejíček do konců dávám arganový, jiný nevyhovuje. a někdy fénuju, někdy ne, ale spíš jo, aspoň u hlavy, protože pak mám vlasy splihlé, jak jsou těžké.A ofinu fénuju téměř vždy. Mám zdravé vlasy (už), dřív nic moc, zejména silně nedoporučuju nechat si vlasy od kadeřnice nějak sestříhávat, je to mor!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je právě ono, každá máme jiné vlasy, takže naspat návod pro všechny snad ani nejde ;) důležité je nad péčí přemýšlet a nechytat se reklamních a marketingových řečí ... já jsem dřív ke kadeřnici chodila každé dva měsíce kvůli barvě a strašně jsem se tam těšila, páč jsem měla ke konci už úplně hrozné vlasy - suché a zničené a jak mi tam dala barvu, tak byly zase na pohled krásné a lesklé a tak to bylo pořád dokola ... teď mi stačí zajít jednou za půl roku na zastřihnutí konečků a je klid ;)

      Vymazat
  11. No jo, bojuju s tím ručníkováním. Ale na mou duši, snažím se nedrhnout ručníkem. Někdy je to boj. :)
    Se zbytkem to až tak hrozné není, ale spíš vlasy si teď uvědomily, že jsem před dvěma měsíci měla stres, tak vypadají úděsně. No, ono se to zase srovná. :) Takhle to mám vždycky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stres je potvora, to se člověk může snažit v péči jak chce, ale stejně je mu to prd platné :( tak doufám, že teď už dlouho žádný nebude a vlásky se zase zlepší ;)

      Vymazat
  12. Ahoj Lisko, asi tu nastvu pulku osazenstva - nejdelsi cas mych vlasu ma ted aktualne max 5 cm a jsem spokojena jako zelva :)) resim max barvu, jinak jsem na vlasy zla a jim to nevadi. Uzivej, V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. krátké účesy se mi strašně líbí, bohužel s mým tvarem obličeje je to utopie :D a každý ať je na své vlásky jaký chce, páč následky si bude nést sám ;) ale chápu, že někdo měl to štěstí a vyfasoval krásné kadeře, o které se nemusí starat (závist jak prase!) :D

      Vymazat
  13. Milá Lištičko :) Ten lehký letní deštík nasadil krutý plášť!!! Uf, snad Tvoje doupě zůstalo suché :)
    A teď k vlasům - já patřím k těm, co mají vlasy rovné, zplihlé...., sice dost (na blondýnu), ale jemné. Takže prostě fén musím použít.... Ale fénuji až skoro suché a objem pak dohoním těmi natáčkami ala suchý zip. K vlasům se chovám v podstatě podle Tvých rad, jen doplním o péči o roztřepené konečky :)
    Děkuji za tip...
    Krásný den...Kat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kat, díky za optání, naštěstí bydlíme na kopci, takže doupě nic neohrozí (ťuk, ťuk na nejbližší strom) ... zplihlé vlásky radím foukat v předklonu, nabydou hodně na objemu a jinak mě nic jiného nenapadá :( jedině ještě namačkat vlny, ale ty my nikdy dlouho nevydržely, maximálně jeden den ... takže zase nic :D taky přeju krásný den a hlavně víkend (konečně!) ;)

      Vymazat
  14. Zdravím :)

    Já se musím slunečnicového oleje zastat, je zbytečně zatracován jako ten obyčejňák, s kterým smažíme řízky, ale pokud se použije za studena lisovaný je to ten pravý pomocník k lesklým vlasům a přitom se dá takový koupit za 60 kaček v pekelném Kauflandu. Sl. olej je naopak moc dobrý emolient a humektant, což jsou například i silikony. Čili zadržuje vlhkost ve vlasech či pokožce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máš určitě pravdu, teď je na výběr tolik druhů olejů, že slunečnicový přijde každému moc obyčejný ;) navíc já si vždycky představím takový ten nejlevnější v plastovém obalu, a ten bych si na vlasy dávat teda nechtěla :D ale díky za komentář, to s tím emolientem a humektantem jsem vůbec nevěděla a v Kauflandu se na něj mrknu ;)

      Vymazat
    2. Je to jakási německá firma (čili u mne vzbuzuje důvěru :D), najdeš ho u olejů v tmavé skleněné láhvi, ale pozor, ten za studena lisovaný voní jako oříšky/slunečnicové semínka, proto ho přidávám do parfemované masky (ne úplně přirodní, ale sama se moc neosvědčila, tak si ji vylepšuji). Ještě se chci omluvit za dezinformaci - humektantem sl. olej není :)

      Vymazat
    3. ha, já to mám úplně stejně, když vidím německý výrobek, tak si automaticky myslím, že bude dobrý, to jsou zas předsudky :D ... a vůně oříšků (slunečnicových semínek) mě naopak dost láká!

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)