Jak zatočit s migrénou!

Když jsem vypisovala témata, kterým se budu v nejbližší době věnovat, hodně vás zaujal právě boj s migrénou. Asi podobné "nápovědy" budu dělat častěji, aspoň pak vidím, co vás víc zajímá :). Takže se dneska vrhneme na nepříjemnou nemoc, která trápí čím dál víc lidí. Chtěla bych jen upozornit, že nejsem žádný doktor a že všechna doporučení jsem vyzkoušela sama na sobě.

Migrénou jsem trpěla od osmnácti a prodělala jsem všechna možná vyšetření. Byla jsem na neurologii, klepali do mě kladívkem jak u Dr. House, podstoupila jsem EEG a já nevím co ještě. Samozřejmě mi nic nezjistili. Prý je to dědičné. Dostala jsem prášky, čípky, zkusila i kapky, ... Ke konci jsem měla nehorázné stavy, šílené bolesti i týden v kuse.

Zdroj


Nejdřív bych chtěla vysvětlit rozdíl mezi migrénou a bolestí hlavy. Protože mě vždycky dokázalo vytočit, když někdo prohlásil, že má migrénu a přitom mohl normálně fungovat. Kdo nezažil, prostě nepochopí.

Bolest hlavy - doprovází ji záchvatovitá, oboustranná, tupá, tlaková, svíravá bolest mírné až střední intenzity, často spojená s únavou, trpí jí 88% žen a bývá často způsobena stresem, stačí si vzít prášek proti bolesti (Ibalgin, Brufen, ...) a do patnácti minut zmizí.

Migréna - náhlá, silná a pulzující bolest, která zasahuje pouze polovinu hlavy. Připadáte si, jako by vám v hlavě vrtali vrtačkou malí skřítci, jste alergičtí na světlo, zvuky a máte zvýšenou citlivost na pachy. Při velmi silné migréně můžete i zvracet. Doktor vám napíše silné léky na bolest nebo čípky (které nevyzvracíte), pomůžou vám ale jen, když chytnete migrénu v začátečním stádiu. Když ne, prostě budete trpět, až usnete vyčerpáním :(.

Zdroj


Já jsem asi sedm let poslouchala rady lékařů, brala poslušně prášky a chodila si pro stále silnější drijáky. Pak jsem ale už nemohla dál. Bolesti byly strašně silné, už se to nedalo vydržet. Začala jsem tedy přemýšlet, co dál. Hledat na internetu, v diskuzích, v článcích ... Nakonec jsem udělala dva kroky, díky nímž jsem rok neměla migrénu. První krok vám nemůžu nakazovat, je hodně intimní a doprovází ho docela dost dalších důsledků. Druhý krok ale doporučuju všem a dávám za něj packu do ohně!

1. Přestala jsem brát antikoncepci

Tento krok jsem konzultovala i s gynekologem a schválil mi jej. Samozřejmě to nebylo jednoduché a dlouho jsem se rozmýšlela, jestli do toho jít nebo ne. Nemluvě o faktu, že hodně holek píše o zhoršení pleti a zmaštění vlasů. Taky sexuální život se vám trochu změní. Tohle všechno jsem ale byla schopná obětovat a prášky vysadila. Žádné velké změny jsem naštěstí nezaznamenala. Ale i kdyby, byla jsem rozhodnutá, že je překonám. Přece jenom jsem pilule zobala 8 let a řekla jsem si, že i kdyby to na mou budoucí plodnost špatný vliv nemělo, tak aspoň pročistím tělo od hormonů. Pokud jste někdy aspoň chvilku přemýšlely o podobném řešení, můžu ho s klidem doporučit. I kdyby jste si to rozmyslely, můžete klidně začít znovu. Do intimních věcí vám ale kecat nebudu ;).

Tohle téma by si zasloužilo samostatný článek, ale dál se mu věnovat nechci, protože si myslím, že o něm bylo napsáno už dost. Každopádně na jakýkoliv dotaz ráda odpovím do komentářů ;).

Zdroj


2. Dornova metoda

Nejdřív takový krátký příběh, jak jsem k ní došla. Ruplo mi v zádech. Z ničeho nic. Při čištění zubů jsem se zohla nad umyvadlo a už jsem se nenarovnala. Bolest jak prase. Dostala jsem obstřiky, prášky na bolest a měla jsem cvičit. Všechno jsem dodržovala a dva týdny se nic nezlepšilo. Nemohla jsem chodit, nemohla jsem spát, bolestí jsem brečela. A pak jsem dostala kontakt na paní, která dělá Dornovu metodu. Předtím jsem o ničem podobném neslyšela a šla jsem k ní spíš z nouze než že bych věřila, že mi pomůže.

Trochu teorie, o co vlastně jde - Dornova metoda je jemná manuální terapie, jejíž pomocí jsou klouby a obratle bezpečně a přesně uváděny zpět do svých původních správných poloh. Příčinou nesprávných poloh obratlů mohou být fyzické potíže jako např. výrony způsobené nehodami nebo při sportu, rozdílná délka dolních končetin, zkrácení svalů nebo i citové problémy člověka. Protože při léčení Dornovou metodou se uvolňují fyzické i psychické bloky, můžeme ji považovat za celostní metodu, která léčí nejen příznaky nemoci, ale i samotné příčiny onemocnění. (více info a zdroj tady)

Po jedné hodině mě paní dala dohromady. Žádné bolestivé ani nepříjemné pohyby. Jako první mi dokázala vysvětlit, co mi je a proč. Slezla jsem z masážního stolu a byla jsem šokovaná výsledkem. Po dlouhé době jsem se narovnala. Prostě zázrak! A bylo ještě líp. Když mi masérka prohmatávala páteř, zmáčkla jedno místo, kde mě to začalo strašně bolet. Aniž bych se jí o něčem zmínila, zeptala se, jestli trpím na migrény. Řekla jsem, že ano. Dostala jsem pár doporučení, jak mám správně držet tělo, sedět a stát (odjakživa se hrbím). Ale hlavně mi metodou zvanou "baňkování" ošetřila celé záda. A od té doby nic! Žádná migréna! Té pětistovky, co jsem za hodinu zaplatila, nelituju ani v nejmenším. V záchvatech migrény bych zaplatila klidně všechny peníze, které mám.

Zdroj


Takže všechny kočky, které trpí migrénou se mrknou sem a najdou si poblíž svého lesíka salón, kde Dornovu metodu umí. A objednají se na baňkování ;). Protože já můžu zaručit, že pomáhá. Rok jsem čekala, abych mohla o tomto zázraku napsat. Ale chtěla jsem si být jistá. Že žádná hnusácká migréna už nezaútočí. Že jsem se jí nadobro zbavila. Musím zaťukat na všechny stromy v lese, ale je to tak!

Jak vy bojujete s migrénou? Znáte Dornovu metodu? Vyzkoušíte ji?

Užívejte bez migrény!

L.










Komentáře

  1. Tohle zní tedy vážně dobře. Asi se taky na tu metodu objednám, přeci jen, záda nejsou, co bývala, a zbavit se migrén? To zní jako sen? Ačkoliv já hodně trpím hlavně na migrény ze stresu, s čímž se mi bojuje poměrně těžko, protože nebýt v dnešním světě ve stresu je velmi těžké. Zato je mám od cca 12 let, takže vyšetření už za sebou mraky a stejně nikdo neporadí nic smysluplného, jen silné prášky (a čípky, mno), po kterých je mi ke všemu zle od žaludku... Takže děkuji za tip, divím, se, že o tom slyším až teď, ale je fakt, že za poslední cca 2 nebo 3 roky jsou migrény přeci jen o něco méně častější a už je člověk celkem i umí zvládat. A kolikrát ho ani nenapadne hledat...
    No nic, budu s komentářem končit, jak o tom přemýšlím, začíná mi mravenčit v hlavě... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. od 12 let? :O chudinko, to musí být hrůza děs! já jsem právě už nechtěla zobat ty silné prášky, protože stejně musíš časem pořád zvyšovat dávky, začínala jsem na Ibalginu a skončila na nějakých strašně drijáckých kapkách, tak jsem si řekla, že tohle teda ne, bůhví, kam až by to zašlo, dokonce jsem četla, že některé kočky musí jezdit s migrénou do nemocnice na kapačku - to si ani nechci raději představovat! :( ... a s tím stresem to znám, navíc jak člověk pořád jenom sedí u počítače, tak má zablokované záda, krk, atd., to tomu určitě taky nepřidá :( takže se zkus objednat aspoň s těma zádama a uvidíš, třeba budeš taky spokojená, moc bych Ti to přála!

      Vymazat
  2. Určitě jsem pro pokračování článkobvých nápověd! :-) Přečtu si od tebe ráda cokoli, ale je fajn, že vím, na co se můžu těšit. :-)
    Když jsem článek začínala číst, říkala jsem si, že vysazení antikoncepce tam určitě najdu. Sama jsem s přechodem na střední školu začala obrovskými migrénami trpět a po roce se silnými prášky projížděla internet a hledala možnosti jak jinak migrénu porazit a nebo alespoň zmírnit. Osobně jsem antikoncepci brát ještě nezačala, ale po všech těch načtených materiálech ani nechci. Nač si zbytečně celé tělo rozhodit hormony..?
    Od dnešního dne ti začnu skládat chvalozpěvy a všude o tobe budu mluvit jako o tom nejlepším rádci pod sluncem! :-) Dornova metoda zní opravdu slibně a dát tělo do kupy bych taky potřebovala, neustále se hrbím a tak i na bolesti zad trpím často. :-(
    Děkuju za tento článek, Lištičko! :-* :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, Domi, nápovědy budou, že já jsem na to nepřišla dřív! :D ... a jsi moc chytrá, že jsi do antikoncepce ani nešla, takových ušetřených peněz a starostí! mě samozřejmě nikdo nevaroval a bylo to strašně pohodlné, zobat pilule a nemuset nic řešit ... zajímavé je, že mi gynekolog při předepisování antikoncepce nic o možnosti zhoršení migrény neřekl, až když jsem s tím za ním přišla sama ... holt, mají z toho prachy, no :( ... a ty chvalozpěvy - já se snad budu červenat! ale raději počkej, až budeš mít po návštěvě Dornovy metody, páč abys pak nebyla zklamaná, já budu doufat, že ne ;)

      Vymazat
    2. A o tom to právě je, žádný gynekolog se tě na migrény nezeptá a tak neporadí. Má z toho prachy, tak proč by mluvil o negativech, aby sis to náhodou nerozmyslela.. :-/
      Jak jsem dnes přečetla tvůj článek. Od dvou hodin se utápím v migréně a už přemýšlím o sebedestrukci.. :-D :-(

      Vymazat
    3. nééé, žádná sebedestrukce! :( hezky se objednat na Dornovu metodu a bude po migréně! moc bych Ti přála, aby ses jí taky zbavila, mrchy jedné hnusácké! ;)

      Vymazat
  3. Já měla migrény už před antikoncepcí, taky je máme v rodině a naopak mi gynekolog řekl, že vysazení dle jeho názoru nepomůže a mohlo by je i zhoršit, tak nevím... Ale jelikož jsem reaktivní typ (tak to nazvala neuroložka- v podstatě nervák, ale spouštěčem jsou bohužel i kladné pocity), tak mi hrozně pomohlo pořídit si kočku a hlazením a mazlením s ní se uklidňovat. A myslim, že kdyby nebylo pánské polovičky lidstva, neměla bych migrény už vůbec:-D
    Jo a vlastně ještě mi kamarádka doporučila Bachovy kapky, že jejímu muži na migrény zabraly skvěle a samozřejmě na rozjetý záchvat jsou k ničemu, ale jako prevence mám pocit, že taky docela fungují. A hned jdu zkoumat Dornovu metodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono to s tou antikoncepcí je všelijak, respektive každý říká něco jiného a pravda bude asi někde uprostřed, proto jsem se o tom ani nechtěla moc rozepisovat, páč účinky mám vyzkoušené jen sama na sobě a každý gynekolog taky může říkat něco jiného, že ... každopádně léčba kočkou se mi líbí, to já bych se mazlila pořád! musím to navrhnout doma, jsem zvědavá, co mi na to řeknou :D ... Bachovy kapky máme doma, mamka je dostala po rozvodu na stres a já si je kapala pod jazyk, když jsem měla závěrečné jízdy v autoškole, od té doby nevím, kde se ztratily :( každopádně jak píšeš - jak se záchvat rozjede, už nepomůže nic :( takže radši zkusit Dornovu metodu, aby nebyla migréna vůbec! ;)

      Vymazat
    2. Určitě to doma navrhni, vždyť jde o zdraví!:-D Myslím, že kočky v kombinaci s Dornovou metodou budou nejlepší varianta;-) Ale, když už člověk leze po zdi, tak teda miluju i čípky nebo Relpax:-/
      Už jsem si i našla nejbližší "salon", akorát škoda, že v Praze je to za 1200,-, tak musím ještě trošku šetřit.

      Vymazat
    3. Ta antikoncepce je může zhoršit, ale většinou není tou prvotní příčinou. Já též měla migrény s i bez. Trápila jsem se s hledáním příčin přes rok a myslím, že už jsem v pohodě. Hlava a kůže jsou strašně komplexní věci, navíc odlišit migrénu od tenzní bolesti hlavy (pokud máte oboje a klidně zároveň :-) ) je docela oříšek. Ale každý má příčiny někde jinde. Dorna jsem nezkoušela, když jsem na něj narazila, tak jsem bohužel byla daleko od všech seriosních praktikantů, tak jsem se musela snažit sama. Ale já to neměla od zad, to jsme věděla vždycky.
      A jinak bychovky můžu doporučit fakt jako prevenci, ale je potřeba je trošku personalizovat, buď si nechat poradit nebo hledat sama. Je super knížka o bachovkách, tahle
      https://www.kosmas.cz/knihy/169513/bachovy-kvetove-esence-od-a-do-z/
      Spíš doporučuju prolistovat v knihkupectví nebo si ověřit předvybraný kapky, pokud člověk nechce léčit sebe a široký okolí jen bachovkama, tak to snad ani nepotřebuje :-) A teda na kočky jsme alergická a psi mi nepomohli (mám dva), takže nevím, jak moc to je univerzální cesta :-) I když v případě Dejničky je mi jasný, že to pomohlo hodně :-)

      Vymazat
    4. Dejni - to jako fakt??? 1 200 Kč? tak to je mazec, že u nás na Moravě za 500 Kč, a to je ta masérka vyhlášená v celém kraji :D

      Reni - já vím, že antikoncepce není příčina, ale že zhoršuje stav, to bych ocenila, kdyby mi gynekolog řekl, ještě než mi ji předepsal ... ale tak co už, mám to za sebou a funguju plnohodnotně i bez pilulí, zase taková hrůza to nebyla ;) ... a vidíš, stačí trochu přemýšlet, hledat zdroje a dávat si věci do souvislostí a člověk ani doktora nepotřebuje ;) to myslím trošku nadneseně, samozřejmě, páč kdyby ze mě začala stříkat krev, tak bych si na to asi bylinky nepřikládala a hned bych jela do nemocnice, ale některé "bolesti" jsou i v hlavě podle mě ;) ... díky moc za tip na knížku, určitě na ni mrknu!

      Vymazat
  4. Zajímavý článek, já na migrény netrpím, ale na bolesti zad jo. Jinak antikoncepci taky nikomu nedoporučuju :) podle mě je to svinstvo a zabránit početí se dá i jinak, než do sebe rvát tuny hormonů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na bolest zad Dornova metoda taky zabírá, už jsem ji doporučila všude možně a zatím byl každý spokojený ;) ... já jsem se ze začátku bála, že po vysazení antiny bude sexuální život ochuzen, ale naopak - zvýšil se mi apetit a na používání kondomu se dá taky v pohodě zvyknout ;) zpátky už bych se k ní za žádných okolností nevrátila!

      Vymazat
  5. Já bych o migréně mohla psát romány :-) Hele, Lištičko, můžeš mi na FB hodit do zprávy odkaz na paní na Dornovu metodu? když jsme skoro z jednoho lesa, tak ať jí udělám kšeft :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já vím, že taky trpíš :( jasné, všecko pošlu, stačí, když se odkážeš na mě, akorát má paní docela natřískaný diář, ale to se není čemu divit ;)

      Vymazat
  6. ó, tak to mě hodně zaujalo a chtěla bych to zkusit! Akorát musím pohledat, jestli se to dá i se skoliózou (nevíš náhodou :)?). Jinak já jsem měla migrénu jen 2x za život, asi to bylo psychikou, ale už to nechci zažít... Hledala jsem si k tomu i psychické příčiny a myslím, že mi to pomohlo - něco jako v první řadě nepřetěžovat hlavu :D, a pak dát do rovnováhy mužské-racionální a ženské-emocionální vnímání, protože tím, jak bolí jen jedna hemisféra, tak to naznačuje nějaký blok/problém v té části (u mně to byla vždycky pravá půlka). Už si to detailně nepamatuju, ale bylo to zajímavý :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. se skoliózou bohužel nevím, ale určitě když zavoláš a zeptáš se, tak Ti řeknou co a jak ;) ... a přetěžování hlavy - máš recht, ale bohužel v dnešní době to tak je a čím dál častěji :( s levou a pravou hemisférou to je docela zajímavá myšlenka, vždycky jsem si říkala, že je nějaké divné, že mě bolí jenom jedna půlka hlavy :D taky mě bolela pravá, začínalo to jakoby za okem a pak se to rozjelo všude, je mi z toho zle, jenom když si na to vzpomenu! :(

      Vymazat
  7. Já pořád říkám, že antikoncepce je sajrajt největší a že už nechápu jak jsem ji sama mohla 9 let užívat. Fuj. No, ale abych byla upřímná, nevím co je migréna, ale sestra na ně trpí, takže to znám vlastně zprostředkovaně. Musí to být hrůza. Jsem ráda, že jsi spokojená a držím palce do budoucna :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co máš z toho, já brala antikoncepci 7 let a taky si teď nadávám, že jsem na to mohla přijít dřív, ale tak hlavně, že jsme na to přišly a už je klid ;) ... a buď ráda, že nevíš, co je to migréna, nepřála bych ji ani nejhoršímu nepříteli! děkuji moc za hezký komentář, Tobě taky přeju krásné časy a úsměv na tváři! ;)

      Vymazat
  8. Já mám bohužel migrény nejen od zad, ale i neurologického původu a na to mi nezabrala ani žádná nápravná metoda, ačkoliv mi hodně pomohlo narovnat záda Vojtovou metodou. Každopádně by mě zajímalo, kolikrát jsi byla a jak dlouho po Dornově metodě se ti vyhýbají migrény? Jsem ochotná dát za vyléčení cokoliv, už jsem kvůli migrénám přestala brát HA (to už je 4 roky zpět, pít, jíst spoustu věcí, plánovat si něco....) a je to stále horší a horší.
    Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chjo, to je mi moc líto :( byla jsem tam 3x, první sezení 2 hodiny, druhé 1 hodina, ale to bylo hlavně kvůli těm zádům, rovnala mi plotýnky, abych se vůbec narovnala ... na migrénu mi udělala baňkování, našla mi jeden bod na páteři, který mě při stlačení strašně bolel a na něj mi dala baňky, pak mi ukázala pár cviků, které jsem cvičila každý den před spaním a ukázala mi, jak mám správně sedět a stát (hrbila jsem se), ale to všechno souvisí i s těmi zády ... migrénu jsem neměla už rok, bolesti hlavy občas mám, když se mění počasí, tlak, atd., ale stačí mi, abych si vzala Ibalgin nebo Brufen a všechno je v pohodě ;) ... nemůžu Ti bohužel zaručit, že se díky Dornově metodě migrén zbavíš, ale za pokus to stojí, takže doufám, že Ti pomůže, protože moc dobře vím, co to je za muka!

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou HA můžu potvrdit, od vysazení už jsem ji neměla. I když jsem ji teda měla ještě než jsem začala užívat, tak nevím :) Pak už jen dvakrát auru a žádnou bolest hlavy, což je trochu divný, ale jsem za to ráda! :)
      Blog porodní asistentky

      Vymazat
    2. já jsem měla migrénu taky ještě před tím, než jsem začala brát antikoncepci, ale jestli jsem to správně pochopila, tak pilule ji ještě zhoršují :( záleží samozřejmě jaké, některé obsahují víc hormonů, některé míň ... hlavně, že už žádný bolehlav, je jedno proč a jak! ;)

      Vymazat
  10. mne pomohlo, ked som otehotnela, celych 9 mesiacov nic... ale uznavam, ze to neni riesenie pre kazdeho :D po porode som mala 2x taku slabsiu, nastastie, lebo lieky nemozem brat (kojim). Kamoska mi odporucala navstevu osteopata, moc tomu sice neverim, ale jej to udajne pomohlo, po par navstevach migrena zmizla... tak to mam take zachranne riesenie, keby sa to nejak intenzivne vratilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to už jsem četla několikrát, že těhotenství migréně zabraňuje ;) ale přece nemůžeme být těhotné pořád, žejo :D jsem ráda, že se Ti migréna vyhýbá a doufám, že bude i nadále! a kdyby nepomohl osteopat, tak máš ještě další řešení - Dornovu metodu ;)

      Vymazat
  11. Ahoj, migréna je skvělé téma.... Myslím, že s dala naději mnoha ženám :)
    Já začala mívat migrény, když jsem začala brát antikoncepci.... Taky už ji nějaký ten rok neberu... Vlastně jsem přestala brát všechny prášky, takže občas jsem bolestí "lezla po zdi", ale přežila.... A všechno se zlepšilo.
    Dornovu metodu znám.... V říjnu jedu na takový víkend, kde k ní přičichnu i z druhé strany (ne jako ležící). Krásný den....a pryč s bolestmi :) Kat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, přece jsem si to nemohla nechat pro sebe! i kdyby článek pomohl jednomu človíčkovi, tak mi za to stál ;) ... já prášky jím nerada všeobecně a odjakživa, proto mám docela silnou imunitu a když už teda musím, tak mi ihned zabírají, na migrény to ale bohužel už nepomáhalo :( ... fakt? tak to je úžasné, doufám, že bude pak článek, strašně by mě zajímalo, na jakém principu vůbec přesně metoda funguje, z čeho vychází atd. já vím, že si to můžu najít na netu, ale tam moc informací není, co jsem se dívala, asi pan Dorn není moc in zatím :D

      Vymazat
    2. Určitě se podělím o to, co se dozvím.... :)

      Vymazat
  12. Ahoj,chválím tě za úžasné stránky :) .Na migrénu trpím dlouhá léta ať beru antikoncepci nebo ne,máme to v rodině a taky můžu vyletět z kůže když někdo řekne že má migrénu ale při tom jí očividně nemá.Ty stavy kdy je mi tak zle že se ani nemůžu pohnout,chodit,mluvit a chci jen zalézt do hluboké jámy a utrhnout si hlavu,kolikrát mě muž vezl na pohotovost,kolik koleček jsem udělala po doktorech a nezjistli nic.Jediné co mi zabere jsou triptany a teď jsem dokonce dostala antiepileptika.Ovšem zkouším s ní bojovat i přírodní cestou,hřebříčkoví čaj,B-Komplex.....no stačí menší výkyv v podobě stresu,změny teploty(nenávidím vedra),nepití nebo hladu a mám jí zpátky.Mám takový pocit že semnou bude do konce života,každopádně děkuji za tip na Dornovu metodu-za vyzkoušení nic nedám :) Marťa..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)