Přechod na přírodní vlasovku

Že používám přírodní kosmetiku na vlasy už asi víte. Ale jak jsem dospěla k tomuto rozhodnutí? Bylo to jednoduché? A může něco takového vyzkoušet každý? Jo, taky jsem si podobné otázky dávala. Moc odpovědí jsem nenašla, tak jsem se do toho vrhla po hlavě. A dnes bych vám chtěla napsat své zkušenosti. Abyste kdyžtak to rozhodování měly jednodušší ;).

Mé vlasy byly suché, krepaté a hnusné. K jejich úpravě jsem musela používat žehličku po každém mytí, jinak bych vypadala jako se lví hřívou. Vyzkoušela jsem jak levné, tak drahé výrobky z kadeřnictví, nadchlo mě kde co a vždycky jsem věřila, že zrovna tento výrobek mi konečně pomůže. Nejhorší ale bylo, že se mi kadeře zasekly na jedné délce a nechtěly růst. Můj sen o dlouhých vlasech se rozplýval každým dnem. Nevěděla jsem, co mám ještě udělat, radila se s kadeřnicí, s kamarádkami, s internetem ...



V té době se začaly hodně řešit silikony, obsažené v šampónech. Říkala jsem si, že je to zas další kosmetická hysterie, vyvolaná eko a bio šílenci. Kdyby totiž bylo složení šampónů tak strašné, nevědělo by se tom už dávno? Nebyly by škodlivé složky zakázané? Navíc by našim rodičům a prarodičům už dávno vypadaly vlasy, kdyby si plácali celý život na hlavu něco tak strašného, ne?



Ale červíček v hlavě už byl nasazený. Začala jsem se o silikony zajímat víc a nejen na kosmetických blozích. Hledala jsem všude možně, snažila jsem se nastudovat i trošku učenější a složitější zdroje. A červíček se začal zvětšovat. V podstatě jsem se dozvěděla, že silikony neřeší problém, pouze jej zakamuflují. Něco jako korektor - zakryjete jím pupínek, ale ten se díky němu nevyléčí.

Silikony - obalí vlas i vlasovou pokožku, uhladí je a kadeře tak na pohled vypadají zdravější a lesklejší. Na druhou stranu ale vytvářejí na vlasech vrstvu, která je neproniknutelná, takže vlas nemůže dýchat. To samé se děje i s vlasovou pokožkou, u které je právě nedostatek "kyslíku" nejhorší. V přirovnání k pleti by se dalo říct, že vám ucpává póry. Nejjednodušší způsob, jak je ve složení vypátrat, je hledat koncovku -cone nebo -cane. Samozřejmě existují i výjimky. Nejčastěji používaný silikon má název "Dimethicone".

Výrobky Pantene a Elseve


Po zjištění o zkáze jménem "silikon" jsem začala hledat šampóny bez nich. Nemusíte lovit přímo v přírodní kosmetice, bez silikonů se prodávají i šampóny drogérkových značek. Klasika je například Balea z DMka, ale narazíte i na známější a více používané značky. Pokud se nechcete zaobírat složením, stačí předat práci panu Gůglovi. Vyjede vám seznamy i s fotkami. Navíc při rozrůstající bezsilikonové mánii začali výrobci dávat upozornění přímo na obal a na propagační materiály.

Zdroj


Jenže nastal problém. Vlasy byly zvyklé na svou pravidelnou dávku silikonů a bez nich začaly dělat neplechu. Místo uhlazených a lesklých kadeří hodně koček našlo na hlavě zacuchanou vysušenou slámu. A tento výsledek se samozřejmě nikomu nelíbí. Ani mě ne. Ale když už se Liška do něčeho dá, vydrží všechno. S vidinou hezčích zítřků a dlouhé krásné hřívy jsem toto období překousla. Což hodně holek neudělá a bezsilikonovou péči vzdá. Raději se vrátí ke svým osvědčeným pomocníkům, než aby měly hnusné vlasy. Chyba! Kadeře si musí na novou metodu navyknout a přechod jim dělá trochu problémy. Ze začátku se brání. Vzaly jste jim totiž jejich drogu. Ale po odvykačce vám za to poděkují. Jak dlouho trvá? Doba se samozřejmě u každého liší, počítá se ale v řádech měsíců. Já měla štěstí a vlasy si zvykly rychle.

Pořád jsem ale měla potíže s pokožkou hlavy. Svědila tak, že jsem si ji někdy v noci rozškrábala až do krve. Z vlasů mi padaly bílé šupinky podobné lupům a pokožka byla strašně vysušená. Řešila jsem to výměnou šampónu a na čas problém ustal. Bohužel se ale zase vrátil a tak pořád dokola. Myslela jsem si, že něco takového řeším jen já, protože jsem od malička náchylná na kožní nemoci. Po přečtení pár článků jsem ale chytla novou naději. Tento problém má více lidí a odpovědí na něj jsou sulfáty.

Sulfáty - používají se v kosmetice i mycích přípravcích (např. na nádobí) a mají jen jeden jediný účel - pění. Zároveň ale také přesušují pokožku a ta se brání svěděním a šupinkami. Výrobci počítají s tím, že máme v hlavě zakódované, že pěna znamená čistota. Proto dávají do šampónů sulfáty, aby vytvořily krásnou hustou pěnu, díky níž máme pocit, že jsou vlasy čisté a umyté. Ve složení najdete sulfát hned na druhém nebo třetím místě. Nejznámější pod názvem "Sodium Laureth Sulfate".

Výrobky Pantene a Elseve


Takže jsem se začala vyhýbat nejen silikonům, ale i sulfátům. No a tady už nastává zásadní zlom, kdy jsem přešla na přírodní kosmetiku. Proč se totiž otravovat se čtením složení každého šampónu? U přírodních produktů je jistota, že fujtajbly neobsahují. Začala jsem s Alverde. Je snadno dostupné v DM, má hezké obaly a nestojí majlant. Za cenu něco okolo 70 Kč máte šampón s krásným složením. Což vyvrací mnohé narážky, že přírodní kosmetika musí být drahá. Nemusí. Pokud nechcete investovat, stačí se poohlédnout v regálech drogérií a jejich privátních značek. Díky tomu jsem objevila mou oblíbenou Alterru. Lehce seženete taky třeba Laveru nebo Weledu (obě v DM).



U přírodních šampónů si budete muset zvyknout na pár odlišností. Jelikož nejsou nacpány chemií, obvykle nemají moc výraznou vůni. A díky absenci sulfátů nepění. Kvůli nepěnění jsem ze začátku měla problém. Zdálo se mi, že šampón vlasy tak důkladně neumyje. Věřte ale, že tato domněnka je jen ve vaší hlavě. Po letech mytí s pěnou už ani nemůžete čekat nic jiného. Všechno je o zvyku. Může vám pomoct, že budete kadeře mýt dvakrát po sobě. Při druhém nanesení přírodního šampónu už nějakou tu pěnu vykouzlíte ;).

Jak tento přechod vypadal? Protože jsem byla zvyklá na vlasy plácat hodně přípravků (šampón, kondicionér, maska, sérum), měla jsem neskutečně mastné vlasy. Trvalo pár týdnů, než mi došlo, kde je zakopaný pes. Chemie mi vlasy tak ničila, že bylo potřeba více pomocníků, aby byly koukatelné. Příroda jich tolik nepotřebuje. Na kombinaci kondicionéru a masky rovnou zapomeňte. Stačí buď jedno nebo druhé.

A konečně přicházíme ke šťastnému konci. Po roce používání pouze přírodní vlasovky mám kadeře zdravé. lesklé a rostou! Ani nevíte jak jsem byla v šoku, když jsem si konečně uvědomila, že to, co dávám do culíku už není jen pár suchých pramenů. Dokonce i kadeřnice se mě ptala, kde se stal zázrak. Sama řekla, že mám vlasy pevnější, nejsou vysušené ani krepaté a porostly o dobrý kus. Navíc mě přestala svědit pokožka hlavy, už se nemusím bát, že se udrápu k smrti nebo budu mít černé tričko plné bílých šupinek.



Všimly jste si, že tady celou dobu mluvím jen o složení šampónů? Ostatní kosmetické výrobky na vlasy se totiž k pokožce hlavy nedostanou, proto nemůžou napáchat takovou paseku. Pokud tedy dáváte pouze do délek, což se doporučuje. Hodně holek proto řeší péči o hřívu tak, že používají šampón bez silikonů a zbytek neřeší. Ano, taky jsem vyzkoušela. Ale můžu vám říct, že po změně kvality mých vlasů, kterou jsem zpozorovala jsem už na hlavě žádnou chemii nechtěla. Když může takovou změnu udělat přírodní šampón, proč ho nepodpořit i přírodním kondicionérem i maskou?

Z vlastní zkušenosti tedy můžu říct - jděte do toho! Vůbec se nemusíte bát. Pokud chcete pro své vlásky to nejlepší, přírodní kosmetika je správná volba. Začátky a překonávání absťáku ze silikonů budou možná těžké. Ale pro ten výsledek se vyplatí tuto dobu přetrpět. Kadeře se vám totiž odvděčí!

Liščí tip: stále se můžete zúčastnit dárečkování a vyhrát tak třeba šampón od Alverde ;).

Hlídáte složení u vlasové kosmetiky? Propadly jste vlně bez silikonů? Nebo si myslíte, že tato mánie je jen dalším reklamním tahákem na bio výrobky?

Užívejte!

L.










Komentáře

  1. Před nějakou dobou jsem se na té bezsilikonové vlně svezla. Začala jsem používat přírodní kosmetiku, protože se mi líbilo, že je přírodní - a rovnou na celé tělo. Postupně jsem si ale začala všímat, že se mi míň mastí vlasy. Taky se mi přestaly lámat a třepit. Zmizely mi boláky ze zad (jak po nich ve sprše nestékaly silikony nadupané šampony a kondicionéry). Přestaly se mi ucpávat póry na obličeji. Začaly se mi vstřebávat tělové krémy. Přestala mi praskat kůže na rukách.
    Nedošlo mi to hned, docela dlouho to trvalo, než jsem přišla na společného jmenovatele, který mi způsobil dost problémů, a ty se postupně vypařily.
    Momentálně používám směsku přírodní, lékárenské i drogerijní kosmetiky a jsem ráda, že vím, čemu se mám vyhnout. Předtím mě opravdu deptalo, když jsem dala peníze za něco, co jsem po týdnu používání mohla leda hodit do koše - a jako bonus jsem měla kožní problémy, na které mi nic nezabíralo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mluvíš mi z duše! já nejdřív řešila vlasy a jakmile jsem u nich přešla pouze na přírodní péči, začala jsem uvažovat o zbytku těla ... s mými kožními problémy a suchou pokožkou se musím neustále mazat a jakmile jsem přešla na přírodní krémy, okamžitě jsem viděla rozdíl ... teď, když vidím silikony nadupaný krém, okamžitě poznám tu hnusnou kluzkou konzistenci a nenamazala bych to na sebe ani kdyby to byl poslední krém na světě! :D ... v pleťovce stále tápu, tam ještě svůj osvědčený přírodní krém musím najít, zatím se mi nedaří, ale věřím, že to jednou přijde ;)

      Vymazat
    2. Já v té pleťovce taky ještě nemám svého favorita, střídám jich několik, ale všechny jsou lepší než jakýkoli krém se silikony. Momentálně tu mám něco od Eucerinu, Alverde, olej od Saloosu, Botanico a krém od Mixy - v tom posledním je jeden silikon, říkala jsem si, že to snad bude v pohodě. No, není - na střídačku ho domažu, ale znova si ho nekoupím.

      Vymazat
    3. já právě teď bojuju s tím, že hodně krémů se silikony mám doma v zásobě a je mi je líto vyhodit, takže je buď rozdám nebo prodám a začnu hledat ;) teď testuju pleťovku od Lavery a zatím jsem spokojená, tak uvidím, aspoň má člověk zase co zkoušet ;)

      Vymazat
  2. Dřív mi bylo tak nějak jedno, co na vlasy dávám, hlavně že na pohled vypadají dobře a voní! :) Pak ale nastal nějaký ten zlom a já se začala dívat, čím že ty své vlásky myji, začala jsem pročítat složení a hluboce se vláskům omlouvala. Teď už na přírodní vlasovku nedám dopustit a neměnila bych. I kldyž si na ni moje vlasy teprve zvykají. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně - taky mi dřív stačilo, že vlasy dobře vypadají, vůbec jsem neřešila, jestli jsou zdravé, hlavně, že se na pohled leskly a byly uhlazené! jaká chyba! bohužel tak přemýšlí většina holek :( a jsi dobrá, že jsi na přírodní vlasovku přešla a držíš se ve zvykacím období! jen tak dál a držím packy, ať jsou vlásky zdravé a krásné! :)

      Vymazat
  3. S vlasy to mám naprosto opačně - jsou jemné a bez objemu, se silikonovými šampony se mi navíc většinou dost rychle mastí u hlavy a padají. Zato bez nich, to je něco docela jiného. A musím říct, že jsem žádnou zajímavou fází zvykání si na péči nikdy neprocházela. Prostě jsou vlasy pořád tak nějak hezké, ačkoliv ještě hezčí bych chtěla... Ale jsem ráda, že se moc netřepí, nelámou a sem tam mají i nějaký objem. :)
    Ostatní přípravky taky nijak výrazně neřeším... :)
    Každopádně moc hezký článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem tu přechodovou fázi neměla tak strašnou, jak ostatní popisují, ale to má asi každý jinak ;) pro ještě hezčí vlasy můžu doporučit barvení hennou, zvlášť, pokud máš jemné kadeře - henna je obalí a budou silnější, navíc je zregeneruje ;)

      Vymazat
  4. pěknej článek, já dávám šampon bez silikonů nebo přírodní, střídám to, a do délek silikonovej balzám, takhle mi to vyhovuje a vlasy v pohodě rostou. na tělo už léta používám jen přírodní krémy a na obličej se snažím zvolna začít s přírodou, až dopotřebuju, co mám doma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. každému, jak to vyhovuje, to je jasné! :) jinak to máme úplně stejně - na tělo příroda, na obličej ještě tak úplně ne, hledám, co by mi sedlo a taky mám doma plnou skříňku chemických krémů, které je mi líto vyhodit, protože mi vždycky seděly ... podle mě do přírodky musí člověk dospět časem, aby si sám v hlavě srovnal výhody a nevýhody ;)

      Vymazat
  5. Tvůj článek byl pro mě poslední kapkou, abych se vykašlala na zásoby nevypoužívané vlasové kosmetiky se silikony a sulfáty a definitivně přešla na přírodní vlasovku. Mám dlouhé kudrnaté vlasy, což znamená, že jsou hrubé a suché, takže očekávám, že přechod neproběhne bez nesnází, ale to, cos popsala, mě teda ale hoooodně namotivovalo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem strašně ráda, že jsem Tě motivovala! :) pokud můj článek pomůže aspoň jedné kočce, bude splněn jeho cíl :) přeju hodně zdaru a drž se, třeba přechodová fáze nebude tak hrozná, každý to má jinak, hlavní je to nevzdát ;) kdyby bylo nejhůř, důležité je myslet na to, že jakmile se toto období překoná, budou si vlásky chrochtat blahem ;)

      Vymazat
  6. Souhlasím, že už bych se k chemickým šampónům nevrátila. Byla jsem na tom jako ty, krepaté vlasy a žehlení. Ty sulfáty v šamponech jsou podle mě větší zlo než silikony, protože odstraní veškeré to přirozené sébum z vlasů. Používáním přírodní kosmetiky na vlasy se mi vrátila pružnost a hlavně lesk jak blesk, což je u nebarvených vlasů oříšek. Co ovšem udělá s vlasy největší změnu, to je prodloužení intervalu mytí. Jinak teď používám na vlasy Desert Essence a je to úplná pecka, navíc za 6 dolarů jak za hubičku :-) . Je mi trochu divné, že ten šampon přeci jen pění, sice ne až tolik jako chemické.. ve složení jsem ale nic špatného nenašla, tak kdoví. A doporučuji tento rozhovor, nejsem sice zastáncem no poo metody, ale dá se z toho vzít hodně: www.rozhlas.cz/meteor/prispevky/_zprava/vlasy-o-vlasy--1167004

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky si myslím, že sulfáty jsou hnus největší! stačilo, co mi to udělalo s pokožkou hlavy, nedokážu si představit, co to dělá se zbytkem těla ... navíc když jsem se dozvěděla, že se sulfáty používají i do mycích prostředků, docela mi to otevřelo oči :/ ... o Desert Essence už jsem několikrát četla, ale odradila mě od něj Mitsuuko, která má taky problém s citlivou pokožkou hlavy a psala mi, že ji po něm strašně svědí :( takže raději nechci riskovat ... rozhovor je strašně zajímavý a díky za něj! potvrdilo se mi hodně věcí, které jsem si myslela, ale neuměla je odborně pojmenovat ;)

      Vymazat
    2. Tak ono je to hodně individuální i když je to přírodní, zrovna tam nemusí sednout jediná složka a dělá to neplechu. Já mám sklony hodně k vysušovaní, jak u vlasů, tak u pokožky na hlavě a u desert essence se mi líbí to složení, hned na první příčce aloe namísto vody apod. plus dělají i neutrální pro citlivou hlavu, takže já jsem spokojená a oproti alverde a alterře je to pro mě nebe a dudy. A s těmi sulfáty naprostý souhlas, už je domů nechci :-D .

      Vymazat
    3. teď jsi mi ale nasadila brouka do hlavy! že bych po DE zase začala toužit? :D

      Vymazat
  7. Koupila jsem si "přírodní" šampon, ale bohužel jsou tam sulfáty, takže to musím víc hlídat a číst. Prodali mi to přes pult a já jim věřila. Ne, ne...teď už čtu a budu.

    Díky za tento článek, jen mi potvrdilo, že určitě přecházím. Jaký ti vyhovuje kondicionér?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je normální, já jsem ze začátku taky tápala a kolikrát jsem dotáhla domů vlasovku, o které jsem si myslela, jak je převelice přírodní, než mě internet vyvedl z omylu (viz Balea) ... ono je nejlepší při přechodu vsadit na ověřené značky, jako je třeba to Alverde, tam nemusíš složení číst vůbec a nemůžeš se splést ;) ... kondicionér momentálně používám od Alterry (na předposlední fotce ten červený), koupíš ho v Rossmannovi za úplně směšnou cenu anebo místo kondiše dávám rovnou masku (jen na chvilku, tak na dvě minutky), teď zrovna od Alverde (na fotce ta žlutá vlevo)

      Vymazat
  8. Koukám, že sis tím pěkně prošla.. gratuluji, že jsi vydržela! :)
    Vlasy mám jemné a když se tak nad tím zamyslím, vždycky se mi hodně mastily. Vyzkoušela jsem kde co a byla jsem pomalu ochotná upsat se ďáblu, abych si mohla mýt vlasy aspoň ob den. A tak jsem si v lékárně koupila šampon na mastné vlasy od Dr. Müllera.. Zpočátku to fungovalo, složení jsem nestudovala, ale.. Nejen, že jsem měla vlasy stále stejně mastné, ale chemické složení šamponu mi na obličeji a na zádech způsobilo pěkné akné a hrozné svědění. Vzbudila jsem se v noci a drbala se a drbala.. Šampon jsem okamžitě vysadila, přešla na přírodní kosmetiku a do měsíce to bylo v cajku. Od té doby věřím, že sulfáty způsobují akné..
    U přírodních věcí jsem vydržela, vlasy si stále myju denně, ale nikde mě nic nesvědí.. :)
    Wonderfull Today

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :) taky jsem si všimla, že šampóny způsobují pupínky, jde to všechno ruku v ruce, bohužel :( mastné vlasy jsou na prd, nikdy jsem nevěděla, jaké to je, dokud jsem neměla první "přírodní" období a je to snad ještě horší než suché vlasy :( tenkrát jsem si pomáhala suchým šampónem, ale ten taky nemá moc hezké složení, takže řešení to moc není :( třeba se někdo ozve, kdo bude mít zkušenost s něčím lepším ;)

      Vymazat
  9. Souhlasím jak se sulfáty tak se silikony. Je to svinstvo, ale pobavilo mě, jak např. Syoss začal dělat šampóny bez silikonů, ale dává tam složku, která se silikonům podobá, jen je "zakamuflovaná". Aby se v tom prase vyznalo že jo. A proto taky raději sahám po jak levnější přírodce tak občas i po té dražší. A vůbec úžasné mi přijdou mycí oleje na vlasy od firmy Karel Hadek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak je mi jasné, že oni ty silikony něčím nahradit museli, aby to dělalo stejnou službu a nenavýšila se cena, takže žádná super složka to nebude :/ ... tyjo, mycí oleje? to jsem ještě neslyšela! jdu na to mrknout, díky za tip! :)

      Vymazat
  10. Cha, přesně si popsala mou trnitou cestu přechodu z chemie na přírodu :o) někdy to byl boj! Nejhorší bylo, že po použití přírodního šampónu a kondicionéru mám vlasy zacuchané a tak jsem to vždycky přemázla ještě něčím silikonovým. Ale postupně jsem přišla na to, že když ty zacuchané vlasy nechám volně uschnout, prostě se samovolně rozpletou :o) jediné, co mě štve je, že mi vlasy nehorázně padají a nechtějí toho nechat :o(
    A co se přírodního krému na mastnou tlamku týká, přišla jsem na to, že nejlepší je skoro nic :o) večer se namažu Alverde sérem, ráno si xichtík jenom umyju a nahodím Lily. Méně je někdy více :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky nechávám vlasy volně uschnout, dřív jsem bez fénu nedala ani ránu, navíc jsem si hlavu myla ráno před odchodem do školy, takže to ani nijak nešlo, nedokázala jsem si představit, že bych si vlasy myla odpoledne nebo večer ... ale všechno jde, když se chce ;) ... proti padání mi pomohl Biosil Plus anebo dýňový olej, ale hlavně si myslím, že je to ze stresu nebo změnou počasí :( ... taky jedu teď na vlně, že neplácám na tlamku skoro nic, akorát to mám naopak jak ty :D na noc nemažu a ráno pod Lily dávám matující krém od Lavery ;)

      Vymazat
    2. Mmm, matující Lavera, znamenám si.. děkuji :o)
      Biosil jím, dýňový olej piju, další tři věci k tomu.. je to tím stresem, minulý rok byl masakrální.. ale jsem optimista, věřím v lepší zítřky :o))

      Vymazat
    3. Nevím přesně, který matující Lištička myslí, ale já zkoušela jakýsi fluid s mátou z řady pro problematickou pleť a byl úplně super! A to tedy mastnou pleť nijak nemám a to jediné mě právě trochu odrazuje od nákupu plného balení, protože se bojím, že časem nebude na moji dehydrovanou pleť dost.

      Vymazat
    4. myslím tady ten: http://www.lavera.cz/produkty/smisena-plet-mesicek ;) nejdřív jsem si ho nabrala ve vzorečcích v našem bio obchůdku, takže pořád testuju, ale už mi pomalu dochází, takže budu kupovat plné balení - určitě mě přesvědčil ;) ... ale jako fluid s mátou taky zní dobře, sakryš! :D

      Vymazat
  11. Teda Liško, tys mi dala!...Moje suché, krepaté a hnusné vlasy si vyrábím sama??? No do háje!
    A já to všechno přičítám barvám, který za to možná ani tolik nemůžou. I když co si budem povídat, peroxid je taky dobrá mrcha. A to jsem se dokonce rozhodla, že už žádný zesvětlování, že si nechám udělat ombré a postupně se vrátím ke svojí myší barvě vlasů - abych měla zase ty nádherný zdravý vlasy jako na základce. Takže jdu pro jistotu hodit všechny svoje šampony do popelnice (z koše bych je mohla chtít zase vytahnout, ale hrabat se v popelnicích před sousedama mě lákat určitě nebude) a co nejdříve zaútočím na DM a vyberu si nějakej bezsulfátovej a bezsilikonovej šampon. Bude to krutý, to je mi jasný už teď. Ale jdu do toho. Pokud pak vážne budu mít zpátky svoje vlasy, stojí to za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. milá Clarrie, bohužel :( ono jako ty barvy za to můžou taky, nebudem si nic nalhávat ... já změnila i tohle, barvím se už jen hennou a taky jde výsledek poznat ... ale začít se musí pomalu, to je jasné! takže první doporučuju změnit určitě šampón a pak uvidíš, jak se to bude vyvíjet ;) třeba taky nebudeš mít přechodové období tak dlouhé, zvlášť, pokud máš stejný problém, jako jsem mívala já ;) tak se drž a kdyby něco, tak klidně napiš! doufám, že to pomůže a budeš mít krásné zdravé vlásky! :)

      Vymazat
  12. Tak že by to bylo sulfáty? Já teda nekriticky přiznávám, že vlasy mám krásné, i když trochu jemné, ale dost mě trápí svědivá kůže a moc nevím, jak z toho ven. Teď si myju vlasy šampukem od Lush, na nejhorší lupy mi zabral skoro zázračně, ale dokonalé to rozhodně není. Dlouho jsem ho střídala s jinými šampony, ale teď mi zbyl jenom tenhle a nechce se mi ho vyhazovat, ale možná bych ho mohla zkusit prostřídat s jiným šamponem bez sulfátů. Kondicionér mám teď od Baley, kofeinový, a ten je bez silikonů a bez sulfátů. (Šampon ze stejné řady je ale jen bez silikonů.) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nevím to jistě, ale četla jsem, že v Lush právě ty sulfáty jsou :( určitě zkus bezsulfátový šampón, na svědivou pokožku hlavy mi pomohl okamžitě, výsledky bys měla vidět hned po prvním umytí ;) ... kondicionéry sulfáty právě že neobsahují, protože u nich se neočekává žádné pěnění ;) zase jsou ale nacpané silikony, páč mají hlavně uhlazovat ...

      Vymazat
    2. Jo jo, sulfát je v tom šampuku určitě na jednom z prvních míst ve složení... Jestli jsem to z tvého článku dobře pochopila, tak hledat obyčejný šampon bez sulfátů je asi zbytečné, kouknu po Alverde nebo Alterra.
      Já mám celkem cíleně kondicionér bez silikonů, protože si po umytí ještě většinou dávám do vlasů olejíček nebo uhlazující krém a v těch silikony jsou, dohromady už by to bylo trochu moc.

      Vymazat
    3. ono jako neříkám, že není, ale nechtělo se mi procházet v drogérii všechny šampóny a jejich složení, tak jsem se na to vykašlala a šla rovnou po přírodě ;)

      Vymazat
  13. Mě tahle vlna nějak přešla. Pro moje vlasy je jednoznačně největší drogou barvení, po tom je mám úplně nejhezčí. S narůstajícím časem se kvalita vlasů v délkách sice horší, ale jelikož mi vlasy rychle rostou a brzy jsou vidět odrosty, nahodím novou vlnu a je to. Takže vlasy jsou víceméně permanentně tak pěkné, že ani tolik neřeším co si na ně dávám - perla od Orzene rozhodně zachrání od nejhoršího, ale nevšimla jsem si že by mi něco dělalo na hlavě vyloženě paseku. Ale tvůj článek mě celkem namotivoval zkusit něco jiného, nového, zdravějšího. Nejspíš až spotřebuju všechny dosavadní zásoby, půjdu do toho. Jen je škoda, že nemáš fotku vlasů "před a po" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. barvení je další kapitola, taky jsem se před přestupem na přírodu těšila na barvení, protože to jediné mi bylo schopné dát vlasy aspoň na chvíli do pucu, ale taky to není nic, co by jim neškodilo :( teď barvím hennou a je to 100x lepší, protože ta zároveň s barvou regeneruje, ale tam je trochu problém, že henna nemá tolik odstínů a má vždy teplý podtón, takže nemusí sedět všem ;)

      fotka před a po - to mě taky hned napadlo, jenže nemám tu před :( komu by se ty hnusné a zničené vlasy chtěly fotit, že? navíc jsem v té době neměla ani tušáka, jaká změna k lepšímu se odehraje a že budu mít blog, kam to všechno budu moct napsat ;)

      Vymazat
  14. Díky za článek, já se teď totiž nacházím v meziobdobí, kdy jsem přestala používat šampony se silikony, ale ještě pořád mám se sulfáty... ale pomalu začínám být zoufalá, začala mě strašně trápit svědící pokožka hlavy (a samozřejmě i loupající se, což je pěknej hnus) :( a přitom mě vůbec nedošlo, že by to mohly způsobovat sulfáty... a to jsem si teď nadšeně koupila celou řadu EverRich od Lorealu a myslela si, bůhví jak se o vlasy pěkně nestarám :D Budu se muset poohlídnout po nějakém jiném šamponu... Nemáš prosím nějaké doporučení na opravdu citlivou pokožku hlavy Zkoušela jsem totiž dva šampony od Alverde, ale dost mě svědily už při mytí (to je taky důvod, proč jsem tak trochu zanevřela na přírodní šampony, ale teď jim chci dát druhou šanci)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ospalé poloodličovátko28. ledna 2014 v 2:32

      Ahoj, pokud můžu poradit - vykašli se i na tzv. přírodní šampóny (je to plné chemie, stejně jako jiné šampóny, akorát, že ta chemie pochází třeba z kontorolovaného zemědělství, to je Ti celkem naprd.. :) No dobře, je to plus, ale v celkovém kontextu je tam stejně těch látek tak malinko, že je to skoro :) jedno) a chceš-li skutečně zkoušet něco, co nejméně chemického (podle mě není proč, ale .. ), tak vlítni do spíže a umyj si vlasy žloutkem, vývarem z kopřiv, jedlou sodou, medem, je plno receptů, jak na to.. Tak třeba Ti to pomůže :)

      Vymazat
    2. Děkuju za radu, zkusím se podívat na nějaké recepty, i když konkrétně těch vajíček bych se bála, mám dost dlouhý, hustý, kudrnatý vlasy a velice ráda teplou vodu, takže bych si tam nerada uvařila míchaný vajíčka :D ale určitě se po něčem poohlídnu... Nicméně jsem taky dost línej člověk a ráda bych objevila i nějaký už připravený šampon :)

      Vymazat
    3. Ajka - mám dost problémy s vlasovou pokožkou a opravdu výborný mi přišel tekutý šampon Amla od Khadí. Přiznám se, že jsem nezkoumala složení, mám ke Khadí obecně a priori důvěru, zatím mě nic nezklamalo ani na vlasy ani na obličej.

      Vymazat
    4. já mám teď dobrou zkušenost se šampóny Urtekram (http://www.urtekram.cz/pece-o-telo/sampony.html/), mají tam i speciálně na citlivou pokožku hlavy a nestojí celé jmění ;) ... jinak jestli už máš opravdu velké problémy s pokožkou hlavy, můžou Tě dráždit i "méně škodlivé sulfáty", jako je třeba Sodium Coco-Sulfate, který je obsažený právě u Alverde nebo Alterry :( takže dávat si pozor i na ně a mělo by se to zlepšit ;)

      ohledně přírodních směsí, o kterých píše Ospalé poloodličovátko - když bylo opravdu nejhůř a měla jsem pokožku rozškrábanou až do krve, dělala jsem si zábal z jednoho žloutku, šťávy z jednoho citronu a kapky olivového oleje - pokožku mi to zklidnilo jako nic a u vajíčka se nemusíš bát, nikdy se mi nestalo, že bych po tom měla na hlavě vaječinu ;)

      Vymazat
    5. Moc vám všem holky děkuju za tipy. Zkusím se podívat nejdřív do drogerky po něčem, co neobsahuje ani Sodium Coco-Sulfate (bydlím totiž na nějakou dobu v Německu a tady si na vše bio dost potrpí, takže i v běžné drogerii je výběr opravdu velký), jinak pak objednám Urtekram a možná i ten Amla. Ale ze všeho nejřív "uvařím" šampon podle tvého návodu... Snad mi něco z toho pomůže :)

      Vymazat
    6. jééé, tak to Ti to Německo normálně závidím! musíš pak napsat, co jsi ulovila, určitě tam budou mít v drogérce jiný výběr než tady ;) doufám, že budeš spokojená a že se zbavíš svědění jako já! :)

      Vymazat
  15. Ospalé poloodličovátko28. ledna 2014 v 2:26

    Ahoj :)

    Opět zajímavý článek, i když jsem malinko trpěla :). Ano, silikony obalí vlas i pokožku, dočasně, na chvíli :), ale prosím, prosím - že nemůžou tyto 'dýchat' je nesmysl. Molekula silikonu je moc velká na to, aby se to mohlo stát. Na vlasech ho po spláchnutí šampónu, kúry, či masky zůstane opravdu jen malinko, nic, co by nezvládl např. čistící šampón (kdyby to chtěl někdo z pro mě neznámého důvodu takto praktikovat). Opticky vlasům pomůže a mohou s ním mít (dle mého názoru) problém jen ti s jemnými vlasy a ještě k tomu, když ho vrství a přehání to s péči, či si špatně splachují hlavu (to bys nevěřila, kolik takových lidí je).... To, že máš kadeře lesklé, zdravé a rostou bych OPRAVDU nepřipisovala tzv. přírodním šampónům. Ty jsou v pomyslné pyramidě, která ma na (i momentální) kvalitu vlasů vliv až někde na posledním místě. Ale když Ti to tak vyhovuje, tak je to, samozřejmě, v pořádku a jsem ráda :). Ale s těmi silikony, SLS, apod. bych byla opatrnější. Ona se vždycky vzedme nějaká moderní vlna, že to a to dělá neplechu, lidi se toho chytají, aniž by si uvědomili, že nějaký problém může (a velmi často!) způsobuje složka šampónu, která není třeba na prvním, ale ani druhém, třetím místě.. a navíc se o tom nepíše.. :) .. takže.. "Je to jasný, Máňo, ve Vlastě psali, že silikony jsou zlo a v tomhle šampónu jsou, no tak kvůli tomu mám tak hnusný vlasy." ......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Si to dovolím maličko doplnit. Vlas cca 4 cm od hlavy už je mrtvá hmota a je prakticky jedno, co se na ni dá, jde o to, aby to dobře vypadalo. Nicméně na kvalitu a růst má největší vliv stav vlasové pokožky, resp.vlasových cibulek. Pokožka na hlavě se až tolik neliší od zbytku těla a zatímco zbytek těla opečováváme jemnými mýdly a krémy, tak vlasy zhusta myjeme daleko agresivnějšími přípravky (aby se právě vymyl třeba styling) a o pokožku jako takovou nepečujeme vůbec. A tady právě to vynechání sulfátů a silikonů opodstatnění a výsledky rozhodně má. Vlasu jako takovému je silikon spíš prospěšný (líp vypadá a často se i lépe vstřebá nějaká výživa, nicméně o potřebě výživy pro mrtvou tkáň docela pochybuju), ale pokožce hlavy může dost uškodit, stejně jako pleti (samozřejmě jsou lidé, kterým silikony nědělají žádnou neplechu nikde a pak není důvod je řešit). U silikonů jde o to, že vytvoří film, kterým nejde nic dovnitř ani ven, což přispívá k rozvoji infekcí, pokud člověk trpí na problematickou pokožku nebo k dehydrataci, pokud pleť nemá dost vody. V kombinaci se sulfáty, který vysušují pekelně (srovnání sprchových gelů s a bez by mělo jako důkaz stačit) je právě často vlasová pokožky přesušená, podrážděná a vlasy následkem toho můžou padat nebo rostou slabé a horší se kvalita.

      Vymazat
    2. já jsem vycházela jen z vlastních zkušeností ... vím, že je řešení silikonů teď strašně moderní, ale kdybych to nezažila, tak to nenapíšu ;) vyzkoušela jsem stovky šampónů, drahých i levných, různých značek i složení a z toho můžu usoudit, že přírodní kosmetika mi vlasy jako jediná zlepšila a opravdu si troufám říct, že za to můžou silikony i sulfáty ... u sulfátů jsem ochotná to i odpřísáhnout, protože jejich vynecháním se mi neuvěřitelně zlepšil stav pokožky hlavy, to samé u sprchových gelů, konečně nejsem po každé sprše vysušená jako treska ;) ... navíc ani nikomu přírodní vlasovku nevnucuju, jen píšu své dojmy a co jsem na vlastní kůži (vlasy) vypozorovala, chtěla jsem článek psát bez nějakých cizích a odborných slov, aby se dobře četl a každý pochopil mé důvody, odborným článkem mě doplnila v komentářích summertime (www.rozhlas.cz/meteor/prispevky/_zprava/vlasy-o-vlasy--1167004), kde se v podstatě mé závěry potvrzují ;)

      Vymazat
    3. Je to sice maličko od tématu, ale co se týká těch sprchových gelů, tak já dělala takový trochu pokus. Já mám docela suchou kůži a pokud se nemažu, tak mi klidně rozpraská. Nejhorší jsou samo obyč sprcháče se SLS, to se musím namazat prakticky pokaždé. Přírodnější typu Alverde jsou lepší, ale pokud se nemažu, tak to časem taky přijde. Ale když jsem se myla přírodními mýdly (jen oleje, bez glycerinu, ten mi dělá to samé, co sprcháče), tak kůže byla sice suchá, ale po čase se srovnala a jakoby se uklidnila a nevysušovala se dál. Občas jsme se namazala, ale nebyla to vyložená nutnost, spíš pro zvýšení komfortu. No a teď si "sprcháč" vyrábim a nemažu se skoro vůbec. Jako ona to není jen móda, spousta těch věcí v běžné kosmetice je prostě normálně škodlivých.

      Vymazat
    4. Reni, Ty mě vždycky dokážeš něčím překvapit a navnadit! :) chci odkaz, kde koupím přírodní mýdla, o kterých mluvíš a chci recept na Tvůj osobní sprcháč (klidně do mailu a přísahám, že si z toho neudělám podnikatelský plán :D)!

      Vymazat
    5. Přírodních mýdel jsou mraky, já nakupovala v Biooo a spíš jsem testovala, mám to na blogu. Ale právě bych tam měla dodat update, protože právě ty bez glycerinu mě sice po pár použitích vysušily, ale pak se to prostě zastavilo a kůže se začala jakoby sama regulovat, kdežto povšem ostatním se prostě vysušuje víc a víc, až to pak vyloženě bolí, když nenamažu. A ten sprcháč to je spíš taková sranda, já potřebovala něco hodně jemnýho. Takže vezmu nastrouhaný mýdlo (třeba Alverde pro děti), rozvařím ve vodě a přimíchám ještě trochu oleje, zatím jsem zkoušela mandlový a kokosový. Výsledná konzistence je tedy normální sliz, je to lepší používat z něčeho s pumpičkou. Výhodou je naprostá ekonomická nenáročnost, naposledy jsem ze dvou lžiček mýdla (ani ne třetina kostky) udělala přes 500ml slizu. Musí se dát fakt dost vody, protože jinak to zatuhne moc a neteče to (ale jde to kdykoliv rozředit, takže vždy vařím metodou pokus-omyl, já moc nejsem na nějaký odvažování a měření). Já si to nejdřív vyráběla na ruce, protože se dvěma dětmi je ta spotřeba tekutýho mýdla docela velká a ani oni ani já si nejsme stavu mazat po umytí ruce a tohle fakt nevysušuje skoro vůbec. Ale teda nepění to a ta slizoidní konzistence nemusí být každýmu příjemná :-) A samozřejmě by to šlo vytunit ještě esenciálním olejem, aby to vonělo...

      Vymazat
    6. tak dneska celý den sjíždím na netu tuhá mýdla, díky Ti! :D a Tvůj sliz je taky super, už jenom díky té konzistenci to musím vyzkoušet! :D

      Vymazat
    7. Přírodní tuhá mýdla jsou nejlepší! Doporučuji mýdla Rubens. Prošla jsem podobnými zkušenostmi - od do krve popraskané kůže po mazání už jen jednou týdně a to ještě spíš pro pocit. Mají i tuhé šampony - pění příjemně a myjí velmi dobře díky kokosovému oleji. Jen je pak nutné udělat octový nebo citronový oplach (1:10), jinak jsou vlasy takové divně lepivé. Teorií je na to víc, ale přestala jsem to řešit a po roce jsem velm spokojený zákazník.

      Vymazat
    8. já nakonec tuhým mýdlům na vlasy nepodlehla, zkoušela jsem jich víc a vždycky mi hlavu spíš umastily díky velké náloži olejů, možná jsem jen nenarazila na ty pravé, to je určitě možné, ale stejně radši zůstávám u osvědčených šampónů ;)

      Vymazat
  16. Mám podobnou zkušenost jako ty, ale spíše než nerostoucí vlasy byly vlasy poškozené z barvení.. jakmile jsem přestala barvit a silikony na opravu nestačily, začala jsem používat přírodní kosmetiku a mám krásné zdravé vlasy a moje kadeřnice nechápe, jak mohou být tak dlouhé a zdravé a pokaždé mě chválí, že jim věnuji dostatečnou péči :) jo a co se týká ceny přírodní kosmetiky.. vyzkoušela jsem i dražší přírodní produkty, ale v péči se vždy vracím ke staré dobré Alterře (nevím jak skloňovat tuto značku :D ) a jejímu hydratačnímu balzámu a připadá mi lepší než leckteré jiné :) samozřejmě toto platí pro mé vlasy, vlasy jiných človíčků jsou individuální a právě tento balzám jim sednout vůbec nemusí, jen jsem chtěla dokázat, že i ta levná přírodka je boží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, taky si myslím, že přírodka nemusí být nutně drahá, poučila jsem se v tom i u "obyčejné" kosmetiky, kolikrát člověk platí za značku a obal a přitom složení se od levnějších konkurentů více méně neliší ;)

      Vymazat
    2. Právě, ono i u přírodky se dost vyplatí sledovat složení, je to byznys jako všechno ostatní, žádná filantropie, že jo :-) Já se takhle třeba vyhýbám všemu s rakytníkovým olejem, který je většinou v těch dražších řadách a je vždycky hlavním tahákem, jaká je to teda paráda. Jenže o té doby, co ho mám doma pro děti na jídlo a vím, jak vypadá a jak strašně barví, tak si celkem dobře dovedu představit, kolik ho v tom krému asi je... Takže když chci rakytník, tak ho nacpu do pleťové masky nebo mažu na noc a už se nenechám nachytat na to, jak skvělé výsledky bude mít jednak kapka oleje ve 100ml krému :-)

      Vymazat
    3. heh, to mě vždycky taky rozesměje, když někdo v marketingu vyhrabe, že se teď bude sázet na keratin, tak hned reklamy hlásají, že nutně všichni potřebujeme jejich šampóny, páč bez keratinu ani ránu :D a za měsíc je to zase něco jiného ... oni už prostě nemají na co lákat, tak si vymýšlí kraviny, hezké a lesklé vlasy už prostě v reklamě nezabírají jako dřív ... a to samé je to samozřejmě s ostatní kosmetikou ... teď už jen záleží, jestli spotřebitel má mozek a přemýšlí nad tím třeba jako Ty, nebo se nechá uklimbat tou reklamou ...

      Vymazat
  17. ja si spokojne používam Balea šampon bez silikonov a ty napíšeš,že nie dobre :-(
    nuž,idem vyskúšať alverde,čo s Tebou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. promiň :D ale jestli Ti vyhovuje, klidně dál používej Baleu, ona je sice bez silikonů, ale obsahuje ten nejhnusnější sulfát, který mi dráždí pokožku hlavy ... což ale neznamená, že ho hned musíš vyhodit ;)

      Vymazat
  18. No já ted koukam na svoje vichy dercos a ejhle, jsou tam jak sulfaty tak silikony...poradte co na pokozku s lupy? Zkousela jsem nejaky prirodniny, ale vzdy se mi po tom lupy zatim brutalne horsily, teda jedine henna na cas zabrala...nejaky napady? Vlasy mam spis mastnejsi a jemne, dlouhe, rovne, hnede :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono je to těžké takto něco doporučovat, protože každý má jiné potřeby :( je možné, že Ti škodí právě sulfáty, proto máš lupy, takže se jich zkus vyvarovat, i toho coco sulfátu a uvidíš ;) já teď taky bojuju s tím, že i když pouřívám přírodní kosmetiku, tak mám pořád vysušenou palici, vysadila jsem coco sulfát a je to lepší, ale chce to asi čas ... navíc si vlásky musí na přechod zvyknout a občas se začnou bránit, takže se musí vydržet přechodové období ;)

      Vymazat
    2. ahoj, taky přecházím na přírodní kosmetiku a hledala jsem celkem dlouho podobný článek. Je bezva, že ses podělila o své zkušenosti, myslím, že to hodně slečnám může pomoci. Zatím používám šampon od weledy - pšeničný a koupila jsem ještě lávový od santé. pozoruji, že vlasy nejsou tak lesklé, ale vydržím - zatím jsem myla jen tři dny. myji si vlasy každý den - tak si holky vemte, v jakém stavu vlasy musí být, když na ně každý den patláme sulfáty a silikony. Moje mamka si vlasy třeba myje jednou týdně, tak tam to takový zásah třeba být nemusí, ale pokud si někdo myje vlasy každý den, dřív nebo později prostě musí mít problémy se svěděním a loupáním vlasové pokožky. Držím všem palce!

      Vymazat
    3. ahoj, jsem moc ráda, že článek pomohl a doufám, že vydržíš, začátky jsou vždycky těžké, vlasy si musí na přírodní péči zvyknout, ale bude to čím dál tím lepší, uvidíš ;) já už bych se zpět k chemii nevrátila, tento článek už jsem psala před hodně dlouhou dobou a výsledky jsou neskutečně vidět - vlasy mi konečně dorostly, jsou dlouhé, pevné a zdravé ... a s tím mytím máš pravdu, jen se tím vlasy zbytečně zatěžují, samozřejmě umýt se musí, ale dřív jsem myla ob den, teď stačí 2x za týden, už si to ani nedokážu představit, že bych myla častěji ;)

      Vymazat
  19. Moje vlasy si zatím zvykají na přírodní péči. Ještě to nějaký ten týden či měsíc bude chtít. A k chemickým šamponům už se nechci vrátit ani náhodou. Vůbec mi nechybí. Ba naopak. Jéé už se také těším až nebudu do culíku dávat suché vlasy jako slámu. Ale ty si určitě barvíš hennou vid? Já bohužel chemkou. Sice jsem od barev přešla na barvící šampony, ale ta chemie je tam furt.

    OdpovědětVymazat
  20. Díky za článek, sama se přesvědčuju o tom, že si vlasy musí zvyknout na absenci těch sajrajtů, ale je fajn vědět, že v tom nejsem sama a že to funguje. Jsem týden na alverde šamponu a po prvním henna zábalu, zatím se drbu :D ale věřím. Mám po dvou dětech a nějakých deseti letech chemických barev asi tak polovinu vlasů než dřív, bohužel mám brzo i dost šedin, takže budu hennu dávat častěji, (objevila jsem indigo, které by mělo pěkně zastoupit mou milovanou modročernou) abych překryla to stříbro, ale věřím, že to bude mít šťastný konec, krásné vlasy místo plešky :D . Už kvůli dětem chci v koupelně mít jen přírodní kosmetiku, aby to holky nemusely řešit a byly odmalička zvyklé na přírodní produkty. Nejsem zastánce nějakých trendových záležitostí, ale co se týče propagace přírodních produktů, zvlášť když už se dají sehnat za velmi přijatelné peníze, pak jsem pro všema dvaceti :) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a teď koukám na data :D . Tak co nějaké shrnutí po roce? Ať máme my začínající pěknou motivaci? :)

      Vymazat
    2. držím palce v začátcích přechodu na přírodní vlasovku, není to jednoduché, ale když člověk vydrží, tak se kadeře náležitě odmění, slibuju ;) ... o článku přemýšlím už delší dobu, jen musím donutit chlapa, ať mi vyfotí vlasy a hlavně mě štve, že nemám fotku před dvěma lety pro srovnání, aspoň by to bylo krásně vidět - důkaz místo slibů :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)