Zkrocení zlé hřívy II.

Dnes si dáme pokračování miniseriálu o tom, jak jsem ozdravila své vlasy. Nebojte, nebude to žádná Ordinace v růžové zahradě, tohle je díl druhý a poslední. Předešlý článek si můžete přečíst tady.

Navážeme tedy plynule, kde jsme přestali, žádné zbytečné okecávačky!


4. Přestala jsem používat žehličku na vlasy
Další věc, kterou jsem si neuměla nikdy představit. Žehlička, která mi vždy pomohla zkrotit lví hřívu! Vlasy jsem po jejím použití měla hebké, neroztřepené a lesklé. Jenže ona představuje začarovaný kruh. Sice kadeře na pohled uhladí, ale vysoká teplota je vysuší a poničí. Musela jsem se naučit jinou úpravu, aby vypadaly hladce, ale nedostávaly teplotní šoky. Prvním krokem byl kulatý kartáč na vlasy se silnými štětinami a fén. Chce to cvik, ale jde to. Ze začátku mi procedura trvala dlouho, ale jak se s tím naučíte pracovat, jde to stejně rychle jako se žehličkou. Vlasy si čím dál tím rychleji zvykaly až rezignovaly - nyní nemusím k jejich zkrocení používat ani žehličku ani fén. Nemám je sice úplně rovné, ale vůbec mi to nevadí. Jsou zdravé, lesklé a jemně se vlní.

5. Začala jsem používat přírodní barvu
Henna! Jí připisuji velké zásluhy. Vlasy po mých barevných pokusech s přípravky z drogérie přímo přivítaly tuto změnu a okamžitě to daly najevo. Hned byl vidět výsledek. Začalo to tím, že jsem chtěla být zrzka. Sežeňte ale přírodní zrzavou barvu v drogérii! Dnes už to není takový problém, ale tenkrát fakt byl. Zrzky totiž moc nefrčely. A já samozřejmě musela být jiná než ostatní. A která barva je přirozeně zrzavá už od podstaty? No jistěže henna. Vyzkoušela jsem jich několik druhů a nebojte se, existují i jiné odstíny, než zrzavé. Jedná se o přírodní barvu, která působí zároveň i jako maska, takže vlasy nabarví i vyživí. Po prvním použití jsem měla dokonale zacelené konečky, nádhernou barvu a ozdravené vlasy. Nemohla jsem tomu uvěřit. Od té doby na ni nedám dopustit. Hodně se mluví o tom, že její aplikace není snadná, dělá binec po koupelně, špatně se vymývá a smrdí. Ani s jedním tímto problémem jsem se nesetkala. Záleží na značce a na šikovných rukách majitelky. S tím smradem je to individuální. Mému čumáčku nevadí, u nás v lese jsou i obyvatelé, kterým ano.

6. Našla jsem si pořádnou kadeřnici
Na kadeřnici záleží hodně. Já tu svou hledala asi 6 let. Prošla jsem jich nespočet. Zažila jsem ledacos. A už bych neměnila. Kadeřnice musí být schopná se s vašimi vlasy domluvit, poradit vám, konzultovat s vámi střih, barvu, vaši spokojenost. A hlavně – NEBOJTE SE ŘÍCT SVŮJ NÁZOR! Spousta holek/žen přijde od kadeřníka a nadává. Není spokojená a ještě zaplatila tolik peněz. Ale doma už je vám to k ničemu. Pokud celou dobu sedíš a mlčíš, nejsi schopná zarazit stříhání, které sis nepřála nebo radikálně říci, že tuto barvu fakt ne, není to vina jen kadeřnice. Můžeš si za to sama. Bývala jsem taky taková. Při závěrečném pohledu do zrcadla se mě zeptala, jestli jsem spokojená. Já řekla, že ano, přitom jsem se těšila, až doběhnu domů a okamžitě si účes předělám. Několik kamarádek mi brečelo na rameni s tím, že jim kadeřnice ostříhala na krátko dlouho pěstovanou hřívu. Protože neřekly STOP! Na tohle téma plánuji samostatný článek, proto se nebudu příliš rozepisovat (i tak jsem toho napsala nějak moc). Každopádně pravidelná návštěva kadeřnictví (já chodím jednou za dva měsíce) je základem správné péče o vaše kadeře. Pokud jim teda vaše kadeřnice (kadeřník) rozumí. A vy si rozumíte s ní/m.




Pokud jste dočetly do konce, moc vám za to děkuji. Tento dvojčlánek nemá být příkazem nebo doslovným návodem jak se starat o své vlasy. Má být pouze pošťouchnutím k tomu, abyste o péči o ně začaly přemýšlet. Pokud máte nějaký problém, má i svou příčinu. Samozřejmě hodně dělá genetika, to já vím moc dobře. Ale je také důležitá péče. Zamyslet se nad tím, co vlasy potřebují. Ne jen co říkají odborníci v reklamách a časopisech.

Používáte hennu nebo jinou přírodní barvu? Jste spokojené se svou kadeřnicí (kadeřníkem)?

Přeji hezký den!

L.

Komentáře

  1. Pěkné články :) Naprosto s tebou souhlasím, ježí se mi vlasy hrůzou, když vidím některé své kamarádky používat šampony narvané silikony a sulfáty, miliony stylingových přípravků, žehliček, kulem a fénů a nejlépe k tomu jako "třešničku" téměř každodenní mytí...Poté na to dají barvu z drogérky a diví se, že mají svědící hlavu, která se rychle mastí a vlasy bez lesku. Nejvíce mě ale zaráží, kolik lidí si kupuje spoustu přípravků na konečky, ale pokožku- tu nejdůležitější část vlasů, doslova odbývají nešetrným sulfátovým šamponem. No, jak tak koukám, asi se konečně dokopu a napíšu ten článek o vlasech a nebudu ti to tady zahlcovat svými komentáři :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na článek se moc těším! Já jsem ráda, že mi to tady zahlcuješ komentáři, jen tak dál ;) ... Já jsem bývala taky taková, patlala jsem na vlasy kde co, on k tomu asi člověk musí dospět sám a popřemýšlet trochu, co si na hlavu dává a co ne a hlavně jaký to má důsledek :)

      Vymazat
  2. Tak od té doby, co jsme se začala striktně vyhýbat sulfátům, přestala jsem používat i stylingové přípravky, protože mi je ty přírodní umývátka už nedokázala odstranit pořádně. Asi si nestěžuju, aspoň nemusím tolik mýt zlakovanou hlavu. Je fakt, že od té doby, co jsem si vlásky pročistila 3měsíční kúrou Hadkového mycího oleje (a to teda žádné pošušňáníčko nebylo, ale vlasy to dokázalo spravit neuvěřitelně), už jsme háklivá jen na tu pokožku hlavy, ale vlasy mám krásné. Kdybych se dokopala pravidelně ke kadeřnici, jako Ty, za což Tě tedy obdivuju, protože já to zvládnu tak 1x ročně, tak bych možná začala mýt vlasy jen čistou pramenitou vodou =D
    Jinak, já si vlasy, co snad pamatuju myju 1-2 týdně, spíš jednou a nidky jsem nechápala, proč mají lidé tu potřebu větší =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vidím, že jsme na tom hodně stejně s tou péčí ;) kadeřnice je trochu oříšek, ono je hodně těžké najít správnou a člověk si s ní musí sednout i lidsky, mám v plánu určitě na toto téma článek ;) páč když takovou najdeš, už nemáš problém se dokopat ;) ... ono s tím mytím musí holky pochopit, že nejdříve je důležité vlasy vyléčit (ať suché nebo mastné), zdravé vlasy jsou totiž hezké i bez častého mytí ;) je to začarovaný kruh - myslí si, že bez mytí budou vlasy škaredé, jenomže právě tím mytím je oslabují a pořád dokola ...

      Vymazat
    2. Nojo, a do toho cpou tuny péče.. zjistila jsem, že po tak dlouhé absenci používání laku na vlasy už mi tak neuvěřitelně smrdí, že nemůžu být v blízkosti aplikace ;)

      Dnes jsme po dlouhé době musela (=D) použít suchý šampon a byla jsem překvapená, když jsem ucítila jinou než přírodní vůni - člověk si docela odvykne..

      Já mám kupodivu skvělou kadeřnici, chodím k ni už 10 let, tykáme si, povídáme si, známe se docela dost. navíc k ní začala před pár lety chodit i mamča, takže jsme takový spolek "drben" u holiče =D ale je dost drahá, takže bych si ten luxus moc nemohla dovolit. I když, když jsem kouřila a vyhazovala mraky peněz za cigára, mohla bych to vrážet do něčeho prospěšného, že? ;) No jo, ale to už je dlouho a ty ušetřené penízky se už vlévají někam úplně jinam.

      Vymazat
    3. přesně! suchý šampón mám doma už tak půl roku, použila jsem ho jednou a od té doby nemám potřebu to opakovat :D

      s těma penízkama za kadeřnici to mám podobně, ale já jsem na vlasy zatížená až moc, takže i kdybych měla pak měsíc jíst suché rohlíky, tak k ní půjdu :D docela mě teď pobavila kamarádka, která má práci v Praze a volala mi, jestli jí nedám na moji kadeřnici kontakt před promocí, že je to v Praze strašně drahé atd. ... no a pak na promocích jsem dostala vynadáno, že kadeřnice sice super, ale cena stejná jako v Praze :D za kvalitu se prostě platí ...

      Vymazat
    4. Taky bych řekla, že už dávno neplatí - jiný kraj, jiný mrav (jiná cena) - je to vidět na všem. Sice je fajn, že si konečně lidé začali své práce cenit, ale pak to teda pořádně leze do peněz =D
      Já mám navíc problém - mám hrozně ráda změnu, ale vím, že zrovna s vlasama se mi to nevyplácí, tak se musím držet jednoho střihu a podobné délky. Maximálně si můžu lajznout ofinu, ale té se po předchozích zkušenostech už taky bojím (na úpravu jsem levá)

      Vymazat
  3. ja si hrivu umyvam 2x za tyzden, ale priznavam, nie vzdy to staci a v strede tyzdna pouzijem aj suchy sampon hlavne na ofinu. Inak som spravila presne to iste a vzdala som sa zehlicky a uz je to urcite aj rok co som ju nepouzila - tiez som si tak krotila krepove vlasy.Teraz ma to zasa chyta a strasne by som si chcela kupit zehlicku novu na robenie vln a obcas tuzim po ultra hladkom ucese.
    Vyber spravnej kadernicky je naozaj drina, tiez som hladala dlho, ale vyplatilo sa, zacala som k nej chodit pravidelne, sice teraz to uz trochu flakam, bo som si kupila noznice a konceky si strihavam sama:) Jo a henovacie pokusy mam tiez za sebou:) Akurat, ze moje prirodzene vlasy su tmave hnede a ja som stale tuzila po viac zrz, tak som sa henny vzdala, nebolo to uplne ono a hlavne je s nou strasne vela prace. Teraz si sem tam kupim tonovak z kadernickych potrieb a som spokojna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vlny pomocí žehličky jsem zkoušela v mém "žehličkovém" období několikrát a různými způsoby a stejně jsem nedosáhla požadovaného efektu :( buď jsem nešikovná nebo mám prostě blbé vlasy na to ... kolikrát mi vlny nevydržely ani dvě hodiny v původním stavu ... takže raději si před nákupem k tomuto účelu žehličku u někoho vyzkoušej, pokud máš možnost, ať pak nejsi zklamaná ;) podle toho co píšeš máme totiž asi podobné vlasy ;) ... jinak ultra hladký účes jde vytvořit i bez žehličky pomocí kartáče, o kterém jsem psala tady: http://zapisky-pro-lisku.blogspot.cz/2013/10/pomocnik-pro-rovne-uhlazene-leskle-vlasy.html ... chce to trochu cviku, ale zaručuji, že vlasy krásně uhladí, jsou lesklé a vypadají zdravě ;)

      Vymazat
    2. Citala som:) a s to zehlickou sa mi to doteraz zdalo ako lepsi napad, ale uz si nie som celkom ista:) Ja sa touto myslienkou na gulatu kefu a vyfukanie do hladka pohravam uz dlho, len som sa este neodhodlala, neviem totiz aku kefu, vacsina z nich sa mi zdaju velmi tvrde a skrablave. Ale novu zehlicku tiez nemam zatial, tak uvidim:) Hej. Myslim, ze budeme mat podobne vlasy:) A zrejme aj strihovo, pretoze ofinu do cela si davam tiez strihat, ale neuveritelne rychlo mi zacala rast, tak si ju cesem do boku, aby som daco videla:)

      Vymazat
    3. měla jsem přesně ten samý problém, taky jsem se bála, že kartáč bude tvrdý a poničí mi vlasy, ale po tom, co mi ho kadeřnice ukázala, jsem se odhodlala ho zkusit a je fakt úžasný! určitě mi vytrhává 100x míň vlasů než slavný Tangle Teezer ;) ... ofina roste jak divá, co? :D taky ji dávám na bok, dokonce jsem se dlouho nedostala ke kadeřnici a tak jsem si na to zvykla, že když mi ji zase ostříhala na rovno, tak jsem byla docela v šoku :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)