Zkrocení zlé hřívy I.

Že jsem svými vlasy posedlá už víte. A taky že jsem vyzkoušela miliony výrobků, účesů, barev a stylů. Poté jsem si je tak zničila, až přestaly růst. Takže si pojďme shrnout, jak to všechno bylo a nebylo. Tento článek jsem raději rozdělila na dva díly, protože je toho opravdu moc, tak abych Vás neodradila hned na začátku ;)

Když jsem byla malá, všichni mou hřívu obdivovali. Prý krásné, lesklé, husté vlasy. Každý by mi je mohl závidět. Problém byl ten, že mě rodiče nechávali stříhat na kluka. Nejdelší střih byl mikádo. Ano, přesně jak si myslíte, od té doby netoužím po ničem jiném než po dlouhých vlasech až na zem! Poté začala puberta a já nutně potřebovala na blond. A jak jinak než barvou z drogérie, samozřejmě tou nejlevnější. Jak to asi dopadlo? Měla jsem zelené háro. Fakt nádhera. Tudíž přebarvit. Nejméně 10x, pokaždé na jinou barvu. Dalším bodem byla střední škola a éra žehličky na vlasy. Mé nezkrotitelné vlasy vypadaly najednou upraveně a leskle! Barvy jsem střídala nadále, jen ke blond jsem se už nikdy nevrátila. Takže hnědá ve všech odstínech, červená, fialová, zrzavá … Vlasy jsem si umývala obden a používala co nejvíce výrobků k jejich úpravě. Šampón, kondicionér, maska, sprej před žehlením proti vysoké teplotě, vosk, gel, tužidlo, lak … Nehorázně mě svědila pokožka hlavy. Vystřídala jsem značky jak levné, tak drahé, z drogérie i kadeřnických potřeb. Jakmile jsem viděla reklamu s paní s krásnými vlasy, okamžitě jsem musela výrobek mít.

Jednoho dne jsem si ale řekla DOST! Můj sen – dlouhé, krásné, husté vlasy - se i po veškeré péči (opravdu jsem si myslela, že pro ně dělám maximum) bohužel neplnil. Největším nakopnutím pro mě bylo, když mi kamarádka v lázních po vysušení mých vlasů řekla, že je mám jako lví hřívu. A měla pravdu. Krepaté, suché, zničené. Odmítaly růst. Takže jsem se musela zamyslet a taky něco změnit. Hodně mi poradila kadeřnice, ptala jsem se kamarádek, hledala na netu. Zde máte v několika bodech věci, které mi pomohly.


1. Přestala jsem si tak často umývat hlavu
Nedokázala jsem si to představit. Jak jako maximálně 2x za týden???? To nejde! Budu je mít hnusné, zplihlé a špinavé. Z lesa s takovou hlavou nemůžu vylézt, to je jasná věc! … Bylo to mé jediné předsevzetí na Silvestra. Zkusit si umývat hlavu méně často. A vydržela jsem to. Ze začátku hrůza děs. Ale víte co? Přežila jsem to. Když si zvyknu já, tak i mé vlasy. Ty chudinky si slušně oddechly. Od náporu mycích a pečujících výrobků, které je akorát tak vysušovaly. Navíc časté fénování a žehlení byl pro ně velký nápor. Je to opravdu jen o zvyku.

2. Začala jsem studovat složení šampónů
Jak jsem už psala, svědila mě pokožka hlavy. A to takovým způsobem, že jsem si ji v noci několikrát rozškrábala až do krve. S méně častým mytím se problém sice zmenšil, ale pořád trval. Začala jsem proto pátrat, v čem je zakopaný pes (liška). Pohltila mě aféra silikonů. Přečetla jsem o nich snad vše a rozhodla se zkusit používat výrobky bez nich. Pořád to ale nebylo ono, dokud jsem nenavštívila blog Hello, Beauty! Tam jsem se dozvěděla o sulfátech a jejich schopnosti vysušovat pokožku hlavy. Začala jsem tedy vyhledávat šampóny jak bez silikonů, tak bez sulfátů (označení Sodium Laureth/Lauryl Sulfate). Nahradila jsem je výrobky, které obsahují jemnější sulfát Sodium Coco Sulfate (např. značky Alverde - DM nebo Alterra - Rossmann), nebo přírodní kosmetikou. Nechci se do tohoto tématu nějak moc pouštět, protože nejsem žádný chemik ani nic podobného. Více podrobností si můžete přečíst u An. Od té doby mám od svědění pokoj. Ostatní péči neřeším – kondicionéry, masky, olejíčky a ostatní používám pouze do délek nebo na konečky, kde se s pokožkou hlavy nedostanou do kontaktu.

3. Přestala jsem používat tuny výrobků
Vždy jsem si myslela, že čím více, tím lépe. Dopřávala jsem svým vlasům náležitou péči. Vše, co najdete v regále s vlasovou kosmetikou. Umýt, vyživit, přestříkat, naolejovat, nagelovat, napěnit, natužit, nalakovat! Výsledek? Totálně přetížené kadeře. Ani nevěděly, čemu se bránit dříve. Nehledě na vyhozené peníze za tolik produktů. Nyní zastávám pravidlo tří. Šampón na pokožku hlavy, kondicionér NEBO maska do délek, jako konečná péče pouze olejíček na konečky. Hotovo dvacet! Odměna? Nezatížené, zdravé a lesklé vlasy.

To by bylo pro dnešek vše. Příště očekávejte pokračování tohoto seriálu.

Jak o své vlasy pečujete vy? Řídíte se některým z mých bodů? Nebo máte své osvědčené?

Mějte krásný den!

L.

Komentáře

  1. Skvělé povídání! S prvním bodem naprosto souhlasím, taky mi pohomlo nemýt si hlavu tak často.

    Nad složením šamponů jsem se zamýšlela nedávno a chtěla bych svou vlasovou péči trochu obměnit. Zrovna mi dochází olejová Balea, tak se v DM rozhlédnu po Alverde, ještě jsem od nich žádný šampon neměla, tak jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  2. Baleu jsem samozřejmě taky zkoušela (slavný kokosák) a bohužel tam ty sulfáty jsou, takže jsem poslala dál :( ... Alverde mám hodně ráda a všeobecně jsou ty šampóny docela chválené, jen doporučuji očichávat už v obchodě, některé vůně jsou docela blivajz :D já měla nedávno na citlivou pokožku hlavy s břízou a šalvějí a ta mi nevadila ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já už jedu nějaký ten pátek čistě jen v přírodních šamponech a bohužel už mě dráždí i kokosulfát, takže vyhledávám něco bez něj. Momentálně mám tip na ajurvédské tuhé mýdlo na vlasy a co jsem viděla jím ošetřené vlasy, jdu do něj! Takový lepší Lushí šampuk - ten má totiž sulfátů jak nas***
    Jsem ráda, že ses začala objevovat u mě, jinak bych na Tvůj blog nepřišla =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se u Tebe objevovala už dřív, ale pod svým civilním jménem ;) už i kokosulfát??? :( tak to je hodně zlé :( ajurvédské tuhé mýdlo? wow, to slyším poprvé, těším se na článek a jdu hned googlit!

      Vymazat
    2. http://www.darkova-kosmetika.cz/vyrobci/siddhalepa/siddhalepa-prirodni-mydlo-visaka-70g-ajurvedske-my/ jestli je to ono, tak jsem překvapena už jen tou malou cenou!

      Vymazat
    3. Jéé a můžeš mi napsat třeba do mailu, kdo jsi? Ráda bych si spojila komentátorku s tímto blogem ;)

      Tak to mýdlo, co jsi našla vypadá výborně ;) asi se dám do zkoumání..
      Já myslela přímo tahle:
      http://www.day-loves-colours.com/2012/11/guest-post-rena-prirodni-vlasova-pece-ii.html
      a pro tmavovlásky i následná péče:
      http://www.day-loves-colours.com/2012/11/guest-post-rena-prirodni-vlasova-pece-i.html

      Vymazat
    4. wow, tak teď jsi mě nalákala hodně moc! :D to Tvé vypadá na oko líp, sice je dražší, ale jako banánové listy, které nacucnou přebytečnou vodu? na takové "kraviny" já slyším! :D chjo, já zas budu utrácet! jak je něco přírodního na vlasy, co zabírá, tak neváhám ani sekundu, kór s tou naší citlivou pokožkou, že ano ;)

      Vymazat
    5. No právě. Já nevím, jestli jsem to psala sem k Tobě, nebo u sebe, ale jak jsem byla v úterý u kadeřnice a umyla mi vlasy po x dlouhé době sulfátovým šamponem, nejenže se mi vlasy hned druhý den večer začaly mastit, ale hlava mě svědila jak blázen a nakonec jsem zjistila, že se mi udělaly i lupy, takže zlatá přírodka. Přemýšlím, jestli jsem si jejím striktním používáním naopak nepřivodila docela problém - teď už si nemůžu jen tak na hlavu plácnout cokoli. U pleti to však funguje jinak - na ni si teď naopak dát můžu všechno a alergická reakce se buď nedostaví vůbec, nebo až za dlouho a v daleko menší míře.

      No, čekám na říjnovou výplatu a půjdu asi taky do tohoto mýdélka ;)

      Vymazat
    6. ke kadeřnici už si raději nosím šampón svůj, protože přesně jak říkáš - druhý den mastné vlasy a svědivka jak blázen :( ... máš asi pravdu, protože když jsem používala šampóny z drogérie a neřešila složení, z některých mě hlava nesvědila, i když sulfáty obsahovaly (nevím čím to bylo, prostě dráždily jen některé) a teď už dráždí s SLS všechny :( začínám se bát, že stejně jako Ty začnu špatně reagovat i na ty kokosulfáty :(

      Vymazat
    7. Mám to potvrzené i dod holek z Greenwave - ty kokosulfáty,speciálně třeba v Desert essence šamponech, jsou natolik agresivní, že po nich šíleně svědí hlava. Pak bychom všechny vypadaly jak před několika sty lety - měly bychom drbátka a jely ostošest =D

      Tak na to ještě nemám, abych si k ní nosila vlastní šampon, ale je fakt, že bych si to asi ani nelajzla, byť by to bylo dobrý..

      Vymazat
    8. ono je to všechno o domluvě ;) zvlášť, když říkáš, že si s kadeřnicí tykáš a znáte se dlouho ;) já prostě řekla, že mi sulfáty nesedí, dráždí mi pokožku a že chápu, že kadeřnice musí pracovat s jednou značkou kosmetiky, proto si budu nosit šampón sama a ostatní péče mi nevadí ;) vůbec v tom nebyl problém, kadeřnice by měla chtít pro Tvé vlasy to nejlepší a pokud tomu trochu rozumí, musí to chápat ;) ta moje třeba sama přešla na hennu po tom, co viděla změnu v mých vlasech k lepšímu a teď ji doporučuje kudy chodí ;)

      Vymazat
    9. Jojo, taky jsem byla překvapená, že ta nová kadeřnice poznala na mých vlasech hennu (jen po čuchu, tu bezbarvou) s tím, že barví vlasy hennou sobě i některým zákaznicím..

      Vymazat
    10. vidíš, možná se jednou vyplní má představa o kadeřnictví, kde používají jen přírodní produkty a barví přírodní barvou! ;) možná už takové existuje, ale u nás v lese bohužel ne :(

      Vymazat
  4. Kdybych ja tenkrat poslechla a nestrihala si vlasy, co ja na ne všechno napatlala, jak jsem je vsemoznymi pripravky mucila, a casto je umyvala. Kadernikem jsem si casto byla sama a z dlouhych hustych vlasu mám ted pulku, ani to ne. Vlasy mi padaly nesetrnym zachazenim, ale taky mi je odnesly nestovice uz v dobe kdy se mi i kdyz byly obarvene, daly do poradku. Nakonec jsem sahla po radikalnim reseni, abych se vratila ke sve prirodni barve, ostrihala jsem se na kratko a z tmave se zacala zesvetlovat. Chapu tedy vse, co jsi v clanku popsala a doufam, ze se mi také za cas podari obnovit hrivu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je mi líto :( taky jsem několikrát měla chuť se ostříhat na krátko, jednou jsem to i udělala, ale protože jsem nezměnila nic v péči, vlasy narostly zase suché a zničené :( ... obnovení hřívy je dlouhodobá záležitost, ale doufám, že se Ti podaří co nejdřív!

      Vymazat
  5. toto mi tak trosku pripomina moj pribeh:) hlavne s tym odfarbenim a farbenim a pod. Farbenie ma sice zatial este nepreslo, ale tak raz za dva tri mesiace preco nie. Vlasy mam konecne v pohode, nebe a dudy. Velky rozdiel, lebo pred rokom som mala na hlave rysavu slamu :D tiez som sa zacala zaujimat o zlozenie vyrobkov a pomaly presedlavam na prirodnu kozmetiku...momentalne chcem velmi skusim i+m naturkosmetik konopny sampon a balzam...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo, byly jsme mladé a blbé :D ... přírodní kosmetika je určitě dobrá volba, pokud člověk vydrží ten přechod, kdy se vlasy "ozdravují", tak se mu za to bohatě odmění ;) i+m mám taky v hledáčku, strašně se mi líbí jak jejich strategie, tak pěkné balení (pořád jsem přece jen liška marnivá)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)