Přírodní barvení

Hennu na vlasy používám už přes rok. Je to přírodní barva, která hřívu nejen nabarví, ale také působí jako regenerační maska. Co chtít víc? Já, jako liška zrzavá, jsem věrná této barvě, občas zatoužím po troše červené. Za svou roční hennovací kariéru jsem vyzkoušela několik značek a druhů. Proto bych se s Vámi chtěla podělit o své dojmy. Pokud jste ještě o téhle variantě barvení neslyšely (věřím, že ano, ale kdyby náhodou), zde najdete základní informace.

Asi nejznámější krabička, kterou seženete v každém DMku, má nový kabátek. Jak vypadala dříve a nyní můžete vidět na obrázku. Tato barva je nejvíce používaná začátečníky. Já jsem nebyla výjimkou. Obsahuje 33 g prášku, rukavice a igelitovou čepici. To vše za cenu okolo 60 Kč. Balení mi vydrželo na jednu aplikaci. Bohužel nemohu posoudit inovovanou verzi, zkoušela jsem jen starou - jedenkrát. Nesedly jsme si. Nevím, jestli to bylo výběrem špatného odstínu, ale vlasy jsem měla oranžovo-žluté, totálně nepřirozený odstín. A když už chcete přírodní barvu, tak očekáváte opravdu něco jiného. Navíc se docela špatně nanášela (možná zapříčinila má nezkušenost), dělala hrudky a vymývání nebylo taky žádná sláva. Existují samozřejmě i kladné recenze, ale za mě už nikdy. Je vychvalována i nízká cena, ale když si spočítáte, že níže vyjmenované můžete použít vícekrát než jednou, už to zase tak dobře nevychází.

Staré balení



Nové balení


Po této zkušenosti jsem hledala něco lepšího. A když už, tak jsem chtěla nejlepší možnou variantu. Aneb z extrému do extrému. Po mnoha hodinách obtěžování strýčka Googla jsem dospěla k barvě z Lushe. Mému rozhodnutí přispěl i fakt, že henna vypadá jako tabulka čokolády. Hmmm. Váží 325 g (trochu rozdíl k předešlých 60, všímáte si?) a stojí 360 Kč. Rukavice ani sexy čepku nedostanete. Problém nastává s její koupí. Lush má obchůdek jen v Praze (moravský les ostrouhal) a platit poštovné na e-shopu 126 Kč se mi vážně nechtělo. Naštěstí mi vypomohla kamarádka, která v hlavním městě studuje a balíček zakoupila a přivezla. Dalším negativem jsem shledala přípravu prášku k aplikaci. Strouhat tabulku na struhadle půl hodiny není žádný med. Packy bolely a já nadávala přes celou mýtinu. Výsledkem byl však jemný poprašek, který na rozdíl od henny z DM šel líp nanášet, nehrudkoval a byla s ním snadnější manipulace. Konečná barva byla jemná zrz, žádný výstřelek, troufám si říci, že moc pigmentu nepřidá. Jedna kostka mi vydržela na 4 barvení. Vzhledem k nesnadné dostupnosti a strouhacím eskapádám jsem nadále hledala jinde.

Henna Lush

Když jsem pátrala po lépe dostupné variantě v obchůdku se zdravou výživou, narazila jsem na značku Henne Color. Henna je už přímo namletá, takže odpadá práce s jejím zpracováním. Obsahuje 100 g a stojí okolo 130 Kč. Vydrží mi na 3 použití. Rovnou prozradím, že tohle je moje favoritka. Při smíchání s vodou vznikne jemná hmota, nedělá žmolky, dobře se nanáší i smývá. Jako hlavní pozitivum však vnímám výsledný odstín. Krásně hutně zrzavá s odlesky do červena. Oproti Lushi dodá určitě víc barvy. Není to ale žádná řvavá, vypadá stále přirozeně, několikrát jsem zažila, že mi byla chválena. Balení neobsahuje rukavice ani čepici, což vidím jako její jedinou nevýhodu.

Henne Color

Posledním zástupcem do party je rostlinná barva Khadi. Koupila jsem ji, protože zrovna můj odstín od Henne Color neměli a já nutně potřebovala nabarvit. A taky se mi líbilo její jednoduché balení (obal prodává, už je to tu zase). Obsahuje také 100 g a stojí okolo 160 Kč. Vydrží obdobně na 3 aplikace. Prášek už je jemně namletý, po kontaktu s vodou ale dělá menší cucky. Musím hodně šmrdlat vidličkou, abych hmotu zpracovala. Připadám si přitom jako kdybych šlehala sníh, musíte trochu zapojit kuchařský um. Po zkušenosti s oblíbenou konkurentkou mi práce navíc vadí. Bicák na pravé tlapě fakt nepotřebuji. Nanášení a vymývání už je ale v pohodě. Přibaleny jsou i rukavice s čepicí, takže nemusíte shánět náhradu. Výsledná barva je podobná jako u Lushe. Jen lehce natónuje, žádná divočina. Což, jak víte, u mě není požadovaný výsledek. Zase ale nemůžu úplně hanit, protože jsem vlastnila pouze jeden odstín.

Henna Khadi

Pokud se ptáte na výdrž a intervaly mezi barvením, tak tu DMkovou nemohu posoudit. Výsledná barva mě doháněla k šílenství, takže jsem okamžitě hledala, jak ji dát pryč. Ostatní se vymývají do světlejšího odstínu. Já barvím cca po dvou měsících, hlavně kvůli odrostům. Výhodou u přírodních barev je, že i když odstín bledne, pořád vypadají přirozeně. Na výběr je samozřejmě více možností, nejenom zrzavá (odstíny hnědé, černá, bezbarvá, blond).

Výhercem v liščím srovnání je Henne Color. Musíte ale brát v potaz, že já hledám výraznější barvu. Pokud bych toužila po jemném nádechu zrzavé, rozhodla bych se třeba jinak. Musím ještě zmínit, že každému může chytnout odstín jinak, záleží i na kvalitě a výchozí barvě Vašich kadeří.

Doufám, že se Vám můj přehled hodil, pokud máte zkušenosti i s jinými značkami, ráda se přiučím! Nikde není napsáno, že budu svoji oblíbenkyni používat do konce života ;)

Používáte hennu? Jaká je ta Vaše nej?

Posílám pozdravy z lesa!

L.

Komentáře

  1. Hennu jsem chtěla používat před pár lety, ale odradila mě ta pracnost, doba působení apod., jsem prostě na podobné vylomeniny moc líná. V poslední době mě ale zase láká, ale nechci mít ve vlasech červené odlesky, což henna ráda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se bála taky, ale pak jsem zjistila, že nanášení je úplně stejné jako s barvou z drogérie ;) a když si koupíš kvalitní hennu, tak s jejím namícháním ani hrudkovatěním problém není ... chápu Tě s těmi odlesky, já to měla jednodušší, páč jsem je přímo chtěla ... ale třeba moje kadeřnice má černé vlasy barvené hennou a nikdo by to nepoznal - krásná sytá černá bez červených podtónů, příště se jí zeptám, jakou značku používá ;)

      Vymazat
    2. No ale zas černá, já raději tmavě hnědou :D jsem strašně rozfrcaná...

      Vymazat
    3. v tom případě doporučuju sjet diskuze na stránce, na kterou jsem dávala odkaz úplně na začátku článku ;) určitě tam bude téma, kterou hennu zvolit, aby nešla do červena a byla tmavě hnědá ;) jsou tam i fotky, jak to holkám chytlo atd. než jsem se odvážila začít používat přírodní barvu, tak jsem to tam projela celé od začátku do konce ;) taky jsem z toho měla trochu bobek :D

      Vymazat
  2. To ej velice praktické doplnění mých poznatků =D díky.. napříště teda zkusím tu Hennecolor ať mám tky sorvnání. U této Khadí mě hrozně sejřilo taky to rozmíchávání, fakt jsme do toho radši zakvrdlala rukou, než abych ničila další náčiní..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky zapomenu sledovat článek, škoda, že to už nedělají automaticky =)

      Vymazat
    2. rychle jsem hledala, jestli mají bezbarvou, musím se přiznat :D ale mají a je dokonce levnější, než Khadi ;) já rukama kvrdlat nemůžu, protože bych je měla žluté ještě měsíc, ale u té bezbarvé to neva, takže taky další způsob :) jinak používám normálně vidličku a žádnou špatnou reakci s kovem jsem nezaznamenala ;)

      Vymazat
    3. Jojo, já jsem už četla, že prý to ještě nikdo nezpozoroval, ale zřejmě se to jednou v historii nějaké nešťastnici stalo (nedejbože, aby to bylo v Americe, to možná způsobila několikamilionové ztráty za odškodnění =D) a tak se už radši všichni sichrujou ;)

      Takže mají bezbarvou? no paráda, po Vánocích jdu do ní..

      Vymazat
    4. taky mě hned napadla Amerika a soudní spor o těžké prachy :D

      mají dokonce dvě možnosti, vitamínovou kůru: http://hennecolor.patriotcaffe.cz/shop/praskove-barvy/22-barva-na-vlasy-vitaminova.html

      nebo neutrální hennu (nebarví): http://hennecolor.patriotcaffe.cz/shop/praskove-barvy/14-barva-na-vlasy-neutral.html

      Vymazat
  3. HA! ta vitamínová varianta se mi vážně líbí. Hihi, koukám, že buď máš dovču/jsi nemocná, flákáš to ve škole, nebo si po ránu spravuješ blogovou agendu v práci jako já (a eM, ta je teď taky online, co jsem koukala =D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel ani jedno z toho, i když bych ráda (kromě nemoci samozřejmě) ... momentálně jsem absolventkou, která shání práci, což je v dnešní době hodně špatná pozice :(

      Vymazat
    2. No, v tom případě, nejlepší čas pustit se do blogu zatímco budeš čekat na pozvánky na pohovor ;) A Ty jsi z Prahy nebo ne? Jsem zapikolovaná už 4. rokem na tom samém flekku a bojím se, že ještě pá let a zamrznu tu (a to bych fakt nerada =/ ale zase hledat práci.. vždycky mi to tak nějak vyšlo samo

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)