Objednávky z USA - clo a DPH?

Nápad na dnešní článek nebyl vůbec náhodný. Díky Mitsuuko jsem si zamilovala minerální make-up Everyday Minerals a hledala jsem, kde bych ho mohla koupit nejlevněji. Po důkladném vyslýchání strýčka Googla jsem narazila na slevy na www.iherb.com a už jsem se vezla. Ze zahraničí jsem objednávala už několikrát, v tom zádrhel nebyl. Ale nejednou už jsem četla o problémech s doručením zboží z Ameriky. Proto jsem se vrhla na hledání informací jak je to teda s tím clem a DPH. Abych pak nebyla nepříjemně překvapená. A samozřejmě se s Vámi o své poznatky podělím!

Zdroj


DPH
Aby jste neplatily DPH 20%, musíte si dávat majzla, aby Vaše objednávka nepřesahovala částku 22 Euro. Bacha! Ne dolary, ve kterých vidíte ceny v americkém e-shopu. Musíte si to přepočítat, v lepším případě obchod nabízí přepočet přímo v objednávkové listině. Řídit se budete kurzovním lístkem na stránkách celní správy, bere se aktuální kurz toho dne, kdy je zásilka proclena. Takže doporučuji si nechat raději rezervu, kdyby kurz poskočil.

Pokud je zásilka cenově mezi 22 - 150 Euro, vypočítává se DPH. A aby nám zamotali hlavy ještě víc, základ pro jeho výpočet se nerovná ceně zboží. Připočítávají se k ní například ještě poštovné nebo vedlejší výdaje (např. poplatek poště za vyhotovení Jednotného správního dokladu). Takže částka, ze které se DPH 20% počítá, může být mnohem vyšší než cena zásilky.

CLO
Při koupi zboží nad 150 Euro platíte clo. Není určena pevná sazba, podle které by šla vypočítat jeho hodnota. Záleží na druhu, ceně, váze zboží ... Více si můžete nastudovat zde. Přiznávám, že tímto jsem se až moc nezabývala, protože neuvažuji o velkém nákupu přesahujícím danou částku.

Říkáte si, že tohle všechno se dá ohlídat? Že stačí nakoupit za částku pod 22 Euro a jste v pohodě? Bohužel ne! :( Co se může stát? Celníkům se nebude Váš balíček zdát (musí být splněna podmínka úplnosti a správnosti doprovodné dokumentace) a pozastaví jeho dodání. Zachytí jej do dočasného celního skladu kvůli doložení dokumentů. Už jen za tento krok zaplatíte 96 Kč. Pokud nejste z Prahy a nezajdete si na celní správu osobně, platíte ještě dalších 180 Kč České poště, která Vás při vyzvednutí a doručení zastoupí. Doporučuji řešit situaci co nejdříve, protože pokud si balíček nevyzvednete do 15 dnů, za každý další den se přičítá 10 Kč úložné. Čerpala jsem ze stránek České pošty.

Zdroj


Už asi tušíte, že taková výhodná objednávka z USA se může několikanásobně prodražit. Pokud se rozhodnete zkusit štěstí, musíte se modlit, že balíček na celní správě nezadrží. Já stále na svoji objednávku čekám, i když je to už přes měsíc a začínám mít obavy, že se nedoplatím. Nezbývá než doufat, že všechno dobře dopadne. Za ty nervy mi to ovšem rozhodně nestojí a dlouhou dobu z Ameriky určitě objednávat nebudu. Raději si připlatím na českých stránkách a budu mít jistotu.

Jak jste na tom s objednáváním z USA? Máte dobré nebo špatné zkušenosti?

Užívejte!

L.


Komentáře

  1. Tady je to hezky pohromadě, myslím, že to info hodně holkám pomůže!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :) chtěla jsem to sepsat, protože jsem nikde na netu ucelené info nenašla a docela jsem se s tím dlouho pachtila, tak ať to mají ostatní ulehčené ;)

      Vymazat
  2. já jsem objednávala něco s USA snad jen dvakrát a musím říct, že jsem měla naštěstí vše v pořádku a balíček mi nezadrželi, ale právě jsem slyšela, že se to stává často no..Snad Ti taky balíček dorazí v pořádku!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, já čekám každý den na nějakou zprávu, už je mi jedno jakou, hlavně ať balíček dorazí :/ jsem ale ráda, že aspoň někomu se objednávka podařila ;)

      Vymazat
  3. A objednávala jsi teday z iherb? Já tam právě na jejich zásilce s EDM produkty zahučela za clo cca 800,- =/
    Jinak, výborná je na clo Jahoda. jendu dobu mi balíčky přicházely v pořádku, rovnou, bez cla, najednou se to zlomilo a od té doby mi všechno pěkně naúčtují. portookol o užívání zboží k soukromým účelům už mám v mustru a jen opravduju číal objednávky a data. Teď momentálně vězní dva tekuté stíny od Laury Mercier a tužku Lancome. Snad je vysvobodím co nejrychleji, jsem zvědavá, kolik mě ta záchrana bude stát. Naštěstí Jahoda vrací nejen vyměřený celní poplatek a DPH, ale i poplatek pro Českou poštu a to do 3 dnů ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, z iHerbu a bohužel se mi asi balíček ztratil :( takže žádný MMU :( příště zkusím raději koupit v ČR, nevím, jestli někdy budu mít nervy objednávat znovu (a ne že bych neměla vybraných dalších 10 věcí :D) ... tohle fakt nechápu, proč s tím musí dělat takové cavyky, zbytečné poplatky navíc, kór když už musí vidět, že jsi pořád ta samá osoba ... přeji tedy rychlé vysvobození a dávám Jahodě plusové body :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)