Bratislavské výletování

Když se u nás v lese přemýšlelo, kam bysme si mohli vyrazit na prodloužený víkend, nakonec vyhrálo slovenské hlavní město. Měli jsme několik tipů od kamarádů, že Bratislava se dá projít za dva dny, takže jsme sbalili kufřík, nasedli na vlak a frčeli na výlet.


Ubytování jsme si zarezervovali přes internet v malém čtyřhvězdičkovém hotýlku SET Bratislava, takže jsme hned po příjezdu nemuseli řešit, kam složíme hlavy. Hotel můžu jen doporučit, krásný, čistý, velký pokoj, luxusní koupelna, vynikající snídaně. Nachází se přímo vedle hokejového stadionu, takže ho i snadněji člověk najde. Díky němu je i okolí zrenovované, chodníky, koše, atd. Což v Bratislavě není vůbec samozřejmostí. Nedokážu si představit, že bych na těch jejich rozpraskaných a rozbitých chodnících chodila v podpatcích! Nedostatečná vybavenost odpadkovými koši zajišťovala bordel všude, kam se podíváte. O posprejovaných budovách a veřejných prostorách raději ani nemluvím. V tomto ohledu není Bratislava moc hezké město :(

Rozcestník na nádraží v Otrokovicích


Sobotu jsme měli vyhrazenou celou na památky a historické centrum, kde jsem Vám pořídila pár fotek. Okruh jsme začali u prezidentského paláce na Hodžově náměstí, kde ale prezident nebydlí :D

Prezidentský palác

Následovala Michalská brána, kterou se dostanete na hlavní náměstí. Je to takový vstup do historického centra hlavního města. Najdete zde na zemi kruh se směrovkami do celého světa. My ukořistili Olomouc, která je našemu lesu nejblíž. Docela se tu sváděla bitka o fotky, takže ani celý kruh vyfocený nemáme, protože každý turista si střežil svoji destinaci.

Michalská brána

Hlavní náměstí bylo hezké, obklopené kavárničkami, restauracemi a různými posezeními. Byl tam i trh se suvenýry. My jsme se hlavně těšili na kulturní program, který zde měl probíhat. Bohužel jsme narazili na prázdné pódium, takže jsme pokračovali dál, na Hvezdoslavovo náměstí, kde sídlí národní divadlo. U něj začíná alej mezi stromy, kde protéká voda z několika fontánek spojených k sobě a jsou zde vystavená různá umělecká díla.

Národní divadlo

Pak už následovala cesta na Hrad úzkými uličkami, kde lákaly turisty zajímavé kavárny a restaurace. Výšlap netrval moc dlouho, nemusíte se bát, že byste funěli jak lokomotiva, žádné velké sportovní výkony podávat nemusíte.

Muzeum s koníkem

Výšlap úzkými uličkami

My máme Vaška, Slováci mají Svatopluka ;)

Výhled z hradu na most SNP a Ufo

Poté jsme měli pokračovat na Ufo, což je ta placka na nožičkách, kterou vidíte na předešlé fotce. Přešli jsme most až k pokladně a zjistili, že vstupné je 4 Euro pro jednoho. Což se nám nechtělo dávat, protože výhled na paneláky jsme si dostatečně užili už z Hradu. Fakt tam není moc co k vidění :(

Raději jsme se dali na cestu k botanické zahradě, kterou jsme měli v plánu navštívit. Šli jsme po kolonádě okolo Dunaje, bohužel jsme ale zase narazili na nepěkné okolí, nepořádek a rozbité chodníky. Příště bych raději jela električkou (tramvají). Po půlhodinové cestě hrůzy, jak jsme ji nazvali, začalo pršet, takže jsme se na botaniku vykašlali, jeli zpátky do centra a zakempili v kavárně. Na uklidněnou jsem si dala čokoládový dortík a ledovou čokoládu. A pomohlo to ;)

Kavárna na Hvezdoslavově náměstí

Poslední den jsme po vystěhování z pokoje trávili čas do odjezdu vlaku v nákupním centru Central. Musím uznat, že jestli mají Slováci něco lepšího než my, tak jsou to nákupní centra. Zrovna třeba toto mělo na střeše zahradu s lehátky, odpočinkovou zónou, pódiem pro kapelu a dětským koutkem. To se pak jinak nakupuje a funí po obídku!

Střecha nákupního centra Central

Výlet bych ohodnotila jako úspěšný, i když už teď vím, že Bratislavu mám za sebou a vracet se nemusím. Historické centrum a trasy pro turisty jsou krásné, čisté a nablýskané. O zbytku města se to ale říci nedá. Celou prohlídku jsme měli sfouklou za dvě hodiny, takže bych návštěvu doporučila na den maximálně. Můžete dále navštívit ZOO (do teď lituji, že jsme tam nejeli místo botanické zahrady) nebo Děvín, což je hrad kousek za Bratislavou (dostanete se tam ale městskou dopravou). Lístek stojí 0,7 Euro na 15 minut, nepřestupný. Můžete využít tramvaje, autobusy a trolejbusy.

Cestou zpět jsem si ve vlaku trochu hrála s jedním programem na úpravu fotek v mobilu a vytvořila nějaké koláže. První je z obchůdku s exotickým ovocem, nejdříve mě zaujaly nádherně velká granátová jablka, pak už jsem cvakala i okolo. Například mango a maracuju (snad se to tak skloňuje). Poslední ovoce nemám zdání jak se jmenuje, takže doufám, že mi s tím pomůžete :) Druhá koláž ukazuje street art, který já mám hodně ráda. Musí mít ale nápad, ne jen bezdůvodné čmárání. A taky nesnesu graffiti na historických budovách a památkách. Tyhle jsem našla na konečné autobusů, které je celé posprejované v tomto duchu.

Exotické ovoce

Street art


Byli jste někdy v Bratislavě? Líbí se Vám hlavní město Slovenska?

Liščí tip: v trafice na nádraží jsem koupila časopis In Style, ve kterém je jako dárek termální voda od Avéne, o které jsem psala zde. Za 79 Kč určitě výhodný kup!

Užívejte!

L.

Komentáře

  1. Bratislava? To mě vůbec nenapadlo jako tip na výlet, vlastně abych se přiznala, tak bych nedovedla ani říct, co konkrétně bych tam našla, jsem ostuda :) Fajn že jste si výlet užili!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono to tak většinou bývá, že co máme kousek, tak opomíjíme ;) já například nikdy nebyla v Ostravě, a to jsem ze Zlína!

      Vymazat
  2. Díky moc za výlet do Bratislavy, no tak vidím, že jsem zas o nic moc nepřišla, když jsem tam nebyla:-). Zrovna totiž přemýšlím, kam tak zajet na Slovensko...Jestli se tam někdy odhodlám určitě sepíšu, tipů na výlety a dovolené není nikdy dost, i když to třeba nevyjde podle představ. Tvoje koláže jsou moc fajn a vtipné, ten street art mi připomněl moje koláže od Berlínské zdi :-DD. Máš pravdu, že to co je blízko často opomíjíme a radši vyjíždíme do Chorvatska atd.. Na druhou stranu, to že jsi nebyla v Ostravě zas taky není žádná velká chyba :-), ono toho tam moc není - Ostraváci prominou - já mám ráda Ostravu na nákupy a na skvělé výstavy, když se povedou v krásné funkcionalistické Galerii, ale třeba Zlín jako město je moc hezký, tam jsem byla hodněkrát v mládí teď už móc dlouho ne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě mají Slováci lepší destinace, než hlavní město ;) třeba termály nebo krásnou přírodu! jsem ráda, že jsem v Bratislavě byla, ale určitě se tam kvůli památkám vracet nebudu, Praha je oproti tomu úplně jiný level :) ... Ostravu jsem už několikrát chtěla navštívit kvůli Stodolní (klasika) a jak znám svůj doprovod, určitě bysme museli jít na fotbal :D my totiž v každém městě musíme obejít stadiony, proto jsme teď bydleli u zimáku - každý má holt jiné nároky ;) ... děkuji za pochvalu mého lesíku, hodně často se mi stává, že když se vracím z výletů, tak si říkám, jaké mám kolikrát štěstí a jak je Zlín krásné a čisté město!

      Vymazat
  3. V Bratislavě jsem nikdy nebyla, ale snad se tam někdy podívám. Určitě jste si to moc užili :) Fotky jsou bezva.
    Zvu tě k sobě na giveaway, potěší mě, když se zúčastníš ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Mas uplnu pravdu, v Bratislave tych kulturnych pamiatok vela nemame, ale kulturne sa tu da vyzit celkom slusne v divadlach a pod. Ja tu zijem a o zahrade na streche Centralu som netusila:D V UFE som zatial tiez nebola uz len z principu a tomu vstupnemu fakt nerozumiem. Ale ak by si sa niekedy do BA vratila, najlepsie v lete a chceli by ste vidiet nieco z prirody, navstivte Kolibu, Kamzik a Železnu studničku. Nehovorim, ze je to nieco vynimocne, ale na prechadzku v prirode velmi prijemne. Hore na kamziku je luxusna restauracia Altitude a to uz myslim viac stoji za to ako Ufo, aj vyhlad aj zazitok. Tie nase cesty a rozbite chodniky a neporiadok mimo centra ma tiez vytaca, ale je fakt nakupne centra su tu na urovni a tiez aj pobrezie Dunaja zo strany Eurovei je udrziavane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vidíš, aspoň jsem poznala něco, co rodilá bratislavačka ne ;) určitě se tam zajdi podívat, je to moc hezky vymyšlené, kdyby něco podobného bylo u nás, určitě si dokážu představit, že bych se tam chodila třeba učit nebo jen tak si číst knížku a relaxovat ;) ... jinak děkuji za tipy, kdybych se náhodou někdy ještě ocitla v Bratislavě, tak vím, kam zajít ;) a na restauraci jsi mě nalákala asi nejvíc, protože na jídlo mě utáhne každý :D

      Vymazat
  5. Ahoj, chystáme se s přítelem za týden na výlet do Bratislavy a na https://jacestovatel.cz/media/kam-zajit-v-bratislave-a-co-videt-za-pamatky-2 jsem našla moc krásný Kostel svaté Alžběty Uherské. Nikdo ze slovenských přátel o něm však nic neví, a tak nevím, jestli by stálo za to se k němu vydat. Navštívil jste ho už někdo ?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)