Čokoládový orgasmus se sýrem
Asi nebude žádným překvapením, že miluju čokoládu. Nemůžu bez ní žít. Měsíc jsem ji v rámci diety nejedla a mělo to své následky - byla jsem protivná jak baba na finančáku den před uzávěrkou podání daňového přiznání a pořád jsem o ní mluvila. Klasické abstinenční příznaky. Fakt věřím tomu, že čokoláda je droga. A nechápu, jak se bez ní může někdo obejít. Řekněme si totiž na rovinu - dezert bez čokolády není dezert. Nějakou panna cottou nebo jablečným štrúdlem mě neohromíte. Takže když u nás začal být strašně in cheesecake, zkusila jsem základní verzi, zhodnotila, že tohle fakt není nic, co by mé chuťové buňky ocenily a dál to neřešila. Dokud chlap nepřišel na jeho čokoládovou verzi. Jooo, to je jiná, přátelé! Na ličším FB jste odhlasovaly, že chcete recept, tak sem s ním ;).
Předem ale varuju, že recept je pečený (někdo dělá i nepečenou variantu), náročný na cenu surovin a jeho příprava trvá sto let. Ale výsledek stojí za to. Fakt! Jináč bych se s ním už tolikrát nepiplala. Vycházela jsem z tohoto receptu, jen jsem ho trochu poupravila k obrazu svému.
140 g máslových sušenek
30 g krupicového cukru
10 g kakaa
70 g másla
600 g smetanového sýra (třeba Almette), vyjde to na 4 ks
150 g cukru
3 vejce
80 ml smetany ke šlehání
80 g čokoládové polevy - stačí nalámat na kostky půlku čokolády na vaření a rozpustit ve ve vodní lázni s trochou másla
Předem ale varuju, že recept je pečený (někdo dělá i nepečenou variantu), náročný na cenu surovin a jeho příprava trvá sto let. Ale výsledek stojí za to. Fakt! Jináč bych se s ním už tolikrát nepiplala. Vycházela jsem z tohoto receptu, jen jsem ho trochu poupravila k obrazu svému.
Suroviny
Na korpus:
30 g krupicového cukru
10 g kakaa
70 g másla
Sýrový krém:
150 g cukru
3 vejce
80 ml smetany ke šlehání
80 g čokoládové polevy - stačí nalámat na kostky půlku čokolády na vaření a rozpustit ve ve vodní lázni s trochou másla
Čokoládová poleva:
1 ks čokošky na vaření, když si chcete dopřát, tak můžete použít i 70% čokoládu, třeba od Lindt
troška másla
Postup
Nadrtíme si sušenky - můžete je dát do sáčku a rozmlátit je válečkem nebo paličkou na maso, je to dobrý uklidňovač nervů. Mně ale nevadí je drolit ručně, sice to je na dýl a občas jsou tam větší kusy, ale dělám to s láskou, víte jak :D. Pak přilijeme rozpuštěné máslo (stačí strčit do mikrovlnky, nakrájené na menší plátky, tak cca na 40 sekund), cukr, kakao a zamícháme. Do dortové nebo koláčové formy nainstalujeme pečící papír a nasypeme připravenou směs, je dobré ji po okrajích trochu zvednout, ale můžete klidně vynechat. Pak dáme do vyhřáté trouby na 175° (já mám na troubě akorát tečku mezi 150 a 200, tak to dávám na ni) na 15 minut.
Uděláme si vodní lázeň - do většího hrnce si nalijeme asi tak do půlky vodu a na ni položíme menší hrnec nebo nerezovou misku. Do ní nalámeme půlku čokošky na čtverečky a přidáme trošku másla (třeba tři plátky, máslo můžete vždycky přidat, když se vám hmota bude zdát moc hustá). Jakmile se všechno hezky roztopí a skámoší (můžete občas promíchnout), je poleva hotová. Pak si připravíme sýrovou směs - do mixéru nejdřív dáme všechen smetanový sýr a necháme ho prošlehat, aby byl skoro jako pěna. Pak postupně přidáváme další suroviny - nejdřív cukr, chvilku necháme spojit, pak vajíčka, zase čekáme, šlehačku, stále šleháme a nakonec čokošku.
Pokud máme směs hotovou, vylijeme ji na sušenkový korpus, hezky zarovnáme a strčíme zpátky do trouby. Necháme stejné nastavení, kuchyňský budík natočíme na 15 minut a čekáme, až zazvoní. Pak zmírníme teplotu na 140° a necháme dopékat ještě hodinu (jo, je to strašně dlouho, tečou vám u toho sliny po bradě, ale věřte, že bude hůř :D).
Po hodině cheesecake vytáhneme a necháme zchladnout. Mezitím si můžeme připravit čokoládovou polevu, jako poslední vrstvu. Opět použijeme vodní lázeň, tentokrát do ní nalámeme čokošku celou, opět v kombinaci s máslem. Jakmile se všechno rozpustí, nalijeme na sýrovou směs a zase čekáme, až vychladne.
A teď přichází nejvíc mučitelská fáze na světě, aneb nemyslete si, že můžete koláč rovnou sežrat. Poputuje přímo do ledničky a čím delší dobu tam stráví, tím bude lepší. Jo, musí zatuhnout. Přes noc. Někdo říká i 24 hodin, ale to snad nemůže normální člověk vydržet! Radši se na něho nechoďte ani dívat, páč to trhá srdce a vraždí chuťové buňky, přísahám! :D
Vězte ale, že když strasti přípravy přežijete, budete náležitě odměněny. Páč tohle je fakt čokoládové nebe, slast, gastronomický orgasmus! Krájejte čistým nožem, namočeným v teplé vodě, aby se neporušily okraje. Můžete si zpestřit servírování třeba ještě omáčkou z lesního ovoce (dodá zajímavou nasládlou kyselost) nebo vanilkovou zmrzlinou. Ale čokoládový cheesecake dokáže okouzlit i jen tak, o samotě. Je jasným kandidátem na machrování před návštěvami, na narozeninový dort, který zmizí během chvilky nebo jako sladká odměna pro milovanou osobu. A víte co? Já si ho dělám i jen tak, sama pro sebe. Pro radost, pro tu chuť, pro rozmazlení ;). Jasně, mohla bych upéct něco lehčího, méně náročného na přípravu i na čas. Ale věřte, že jakmile jej jednou ochutnáte, bude vám všechno tohle jedno. Budete ho chtít zase. Nejlíp pořád!
Máte rády cheesecake? Jaký je váš oblíbený? Připravujete jej doma? Sem s osvědčenými recepty!
P.S.: do horního menu jsem přidala odkaz s názvem "Recepty", sice jich tu není moc, ale aby se líp vyhledávaly ... nebojte, do food blogu to tady má daleko a ani žádnou přeměnu nechystám, jen je občas zajímavé si odfuknout od kosmetiky ;)
Užívejte sladké vášně!
L.
Wooow ♥♥♥ Liško, hned bych si dala. Já bych si pro sebe jen tak něco neupekla, na to jsem hrozně moc líná :D Ale mohla bych ho jakože upéct kolegům do práce, že jo? :D Och ach, škoda že do srazu nevyšel, a my ho nemohli ochutnat :D
OdpovědětVymazat(nemohly samozřejmě. Už neumím psát česky :D)
Vymazatjooo, já jsem taky líná jak veš, ale čokoládka je čokoládka, víš jak :D a v práci měl velký uspěch, dokonce jsem musela nosit 2x a nutí mě ho péct snad každý víkend, takže směle do toho ;)
VymazatVidíš to, to mě nenapadlo, tak to na ně kašlu :D Ještě by mě pořád prudili, abych jim pekla, a to já se prudit nenechám :D
VymazatTo vypadá hodně dobře! Klidně bych si ho upekla i jen pro sebe, ale moc dobř vím, jak by to dopadlo... :D
OdpovědětVymazatJinak tyhle "sýrové dorty" taky moc ráda dělám, u muže vede limetkový, ale tím bychom Tě asi neuctili, když v něm není čokoláda. :))
jednou za čas si člověk musí udělat radost ;) ... limetkový zní osvěžujícně, ta čokoška tam samozřejmě chybí, ale od tebe bych určitě nepohrdla!
VymazatMňaaaaam!!! Díky za recept! Taky čokoládu miluju a jak říkáš, dezert bez čokolády není dezert :D Cheesecake mám ale ráda (teď mi to připomnělo takové to video z Prostřeno, kde nikdo neumí vyslovít čískejk :D), když jsem ho pekla poprvé s kamarádkou, tak jsme tam daly asi 2 kila másla a bylo to tak mastné, že nám všem bylo pěkně zle :D
OdpovědětVymazatkonečně někdo, kdo mi rozumí! :D :* ... a na Prostřeno si taky vždycky vzpomenu, nechápu, že to ti lidi neumí vyslovit, když to tam teď peče každý, to se přihlásí do pořadu, který neznají? :D ... tak aspoň jste se poučily do příště a promastily žaludek :D
VymazatČekat 24 hodin? To je skoro jako mučení. Sbíhají se mi sliny už jen z těch obrázků.
OdpovědětVymazatDnes mám v plánu citronový cheesecake, který je trapně bez čokolády. Tak si říkám, že mu (sobě) dopřeju polevu. To nemůže uškodit.
jo, je to mučení! ale za ten výsledek stojí ;) ... čokoládová poleva nemůže uškodit naprosto ničemu! jaký byl? určitě vynikající! mňam!
VymazatMňááám, ten teda vypadá luxusně!!! Že bych snad odhodila masku "nepekařky" a připravila pro rodinu orgasmus??? Hmmmmm.... Děkuju za tip, Lištičko :) A závislost na čokoládě naprosto chápu.... Trpím podobnou, ne-li stejnou závislostí.
OdpovědětVymazatKrásný víkend...Kat....
maska nepekařky by se klidně mohla někam zatoulat na chvilku ;) páč recept to není náročný (možná jen na ten čas) a výsledek je mňamózní! tak pak kdyžtak dej vědět, jak rodince chutnal :) ... a jsem ráda, že nejsem na čokoládovou závislost sama!
VymazatLiško, nechceš se stavit? Suroviny obstarám :)
OdpovědětVymazatKurde, liško, to je vražedně lákavé. Cheescaky občas peču. Sušenkový korpus a termizovaný tvaroh se žloutky a citrónem - pak to peču v troubě s hlubokým pkechem s vodou. No a pak to zmizne raz dva. Ovšem to vykroužené aranžmá z čokolády na vrchu, to je epesní!!!
OdpovědětVymazat