Přírodní vs. konvenční dekorativka

Často se mě někdo ptá na přírodní dekorativku. Zda ji používám, co na ni říkám a jestli dokáže plně zastoupit tu konvenční. Stále totiž převládá názor, že se jí nedokáže vyrovnat. Že je malá nabídka, špatná dostupnost, vysoká cena, nemožnost vyzkoušení, ... A víte co? Já si myslím, že kdo hledá, ten najde! A že se stačí jen trošku zajímat, porozhlédnout, pohledat. Jasně, zajít do drogérky, vzít makeup, na který je na netu milion recenzí v češtině a zaplatit pár stovek je fakt jednoduché. A já každý den doufám, že za chvíli bude úplně stejně jednoduché koupit makeup přírodní.




Dnes vám chci ukázat přírodní dekorativku, která se plně vyrovná té konvenční. Kterou ve většině případů používám každý den a za kterou dám packu do ohně. V každé kategorii existuje produkt, který je plnohodnotný, s hezkým složením, funkční a lehce sehnatelný. Samozřejmě spoléhám na to, že v dnešní době už není pro nikoho problém nakupovat na netu ;).


Makeup a pudr



Jestliže si něco dávám na celý čumec, chci mít přehled o složení produktu a jistotu, že mi dotyčný neucpe póry. V tomto ohledu se můžu naprosto spolehnout na minerální makeup, nejlepší má Just Pure Minerals. Už jsem vám tu o značce básnila milionkrát, takže nebudu dál rozvádět. Ano, dá se koupit pouze na americkém eshopu, nicméně i s poštovným vyjde na částku okolo 500 Kč. Pokud ale pořád máte blok kupovat ze zahraničí, doporučuju i MMU od Inika, který JPM slušně šlape na paty.

Transparentní pudr od Jurlique už je jen třešničkou na dortu. Pleť nádherně vyhladí, makeup si pod ním sedne, nezvýrazní nedostatky ani nedělá mapy. Je bezbarvý a jemně namletý. Má matující efekt, ale pleť pod ním může dýchat a s efektem masky nepočítejte. Cena je trošku vyšší, nicméně ho mám už druhým rokem a stále nevypadá, že by se chtěl odporoučet do kosmetického nebe. Jiný už nechci a i když jsem v meziobdobí testovala další značky, vždy jsem se k němu vrátila.


Korektory



V této oblasti nejsem bůhvíjaký odborník, protože korektor používám minimálně. Mám ráda dojem přirozené pleti, kruhy pod očima mě netrápí a trend rozjasnění pomocí korektoru mě minul. Občas se ale objeví pupenec, který není moc vystavovatelný. V tom případě beru do zbraně tekutý korektor od Alverde, který aplikuju ještě před nanesením makeupu. Na jeho konzistenci je třeba si zvyknout - na pleti nejdřív zvláštně sedí a vypadá nehezky. Pokud ale chvilku vydržíte, necháte ho se vsáknout a pak lehce rozmažete, odmění se středním krytím a výdrží celý den.

Sypký korektor od Everyday Minerals dávám naopak na makeup, na dorovnání tónu pleti. Má slušné krycí schopnosti, dokáže se přizpůsobit a drží. Jen díky své konzistenci zvýrazňuje šupinky, což mi ale přijde logické. Spolu s Alverde jsou sehraná dvojka.


Tvářenka, bronzer a rozjasňovač



K této kategorii bych mohla napsat pouze - minerální makeup a bylo by vyřešeno. Protože třeba tvářenky Lucy Minerals jsou naprosto nádherné. Navíc minerální makeup má neskutečnou výhodu ve výběru odstínů. Tolik jich podle mého neseženete u žádné značky. To samé platí u bronzerů a rozjasňovačů. U nás se dá vybírat např. i u značek Lily Lolo, Inika, Everyday Minerals, Annabelle Minerals, ...

Zůstaneme ale u lisovaných produktů a tady u mě na plné čáře vítězí tvářenka od Lavery. Tato kráska vlastnostmi předčila i slavného Gerléna, UD, Beccu a spol. Za těch pár peněz bych ji nazvala zázrakem, který má nádherný odstín se zajímavým leskem, dobře se s ní pracuje, vypadá přirozeně, nedělá okraje, mapy ani fleky a drží celý den. Pokud si na přírodní dekorativku nepotrpíte, i tak doporučuju k prozkoumání, rozhodně se vyrovná mnohem dražším a exkluzivnějším značkám.




Místo bronzeru a rozjasňovače tu mám dva oční stíny od Cosm´etika. Což by se mohlo někomu zdát divné, ale přírodní dekorativka má velkou výhodu v tom, že se dá použít na více způsobů. Tato značka má dokonce freedom systém, koupíte si svou paletku a poskládáte ji podle svého. Třpytivý stín v barvě šampaňského se dá použít nejen na celé víčko nebo do vnitřního koutku oka, ale i jako jemný přirozený rozjasňovač. Pomocí matného světle hnědého stínu můžete konturovat, blendit nebo vymalovat obočí.


Řasenka a tekuté linky



Obojí jsem tu už několikrát chválila, obojí kupuju a používám pravidelně. Řasenka má plastový kartáček, který řasy oddělí, zahustí i prodlouží. Vydrží celý den a neobtiskává se.

Alverde tekuté linky jsou pro mě velkým zázrakem - ideální štětka, černo-černá barva, snadné nanášení, výdrž celý den i noc. Opět produkt, který nahradí i drahé parfumérkové značky, dokonce bych se nebála tvrdit, že je i překoná.

Přírodní řasenky a linky mají ještě jednu velkou výhodu, kterou tu musím zmínit. Nesmírně snadno se odličují. Což znamená, že není třeba šudlit citlivé oči deseti odličovači, abyste dostali líčení dolů. Třeba linky Alverde jdou sundat obyčejnou vodou (přitom při dešti nebo sněhu na oku drží). Taky jsem po přechodu na tyto pomocníky zaznamenala růst a zahuštění řas.


Oční stíny



Musím se přiznat, že v této kategorii jsem ještě nebyla ochotná přejít úplně na přírodu. Má to jednoduchý a sobecký důvod - chci co nejvíce barev, se kterými můžu experimentovat. Takže si třeba usmyslím, že nutně potřebuju fialovou, která háže odlesky do zelena a do zlata. Prostě hodinky s vodotryskem, znáte to. Věřím ale tomu, že až mě přejde toto bláznivé období (za chvíli na to budu mít i věk :D), vystačím si s přírodkou.

Jestli můžu nějaké stíny doporučit, budou to překvapivě paletky od Alverde. Jsou snadno dostupné, levné a překvapivě hodně kvalitní. Ten obal sice nepatří k reprezentativním kouskům, ale obsah vám to vynahradí. Odstíny jsou dobře pigmentované, snadno se s nimi manipuluje, dobře se nanáší i ztrácí a drží na oku celý den.




Rozhodně si myslím, že jsou to nejlepší stíny z drogerie i v porovnání s konvenčními značkami. Alverde navíc přišlo i s většími paletkami, které seženete ve více variantách a budou adekvátní náhradou za jakoukoli jinou. Jen ty odstíny bych potřebovala více kreativnější ;).


Rtěnky



Sehnat kvalitní přírodní rtěnku není dnes už žádný problém. Na našem trhu existuje spousta značek, odstínů, konzistencí, druhů ... Já jsem si oblíbila zástupce jak z levnější kategorie (Alverde), ze střední třídy (Lavera) i z té vyšší (100% Pure). Všechny ráda používám a ani u jedné nemám co vytknout.



Jak vidíte, většina produktů se dá u nás lehce sehnat a jsou cenově dostupné. Rozhodně si nemyslím, že by bylo těžké najít alternativy ke konvenční dekorativce. Jen v jedné oblasti jsem ještě nenašla zástupce - u báze pod oční stíny. Mám dost mastná víčka a příroda na jejich zkrocení prostě nestačí. Jinak bych si z fleku vystačila jen s přírodní dekorativkou a vůbec bych si nepřišla o něco ochuzena ;).

I přesto mám pořád v zásobách i konvenční kosmetiku. Jak už jsem psala - jedná se hlavně o různorodost odstínů. Vzhledem k tomu, že jsem svou sbírku budovala několik let, kdy se mé nároky vyvíjely ve prospěch přírody, vlastním jako kosmetický maniak i spoustu "nepřírodních" produktů. Z hlediska ekologického mi nepřijde rozumné je prostě všechny vyhodit do koše, takže je stále používám. Některé výrobky ale vyhledávám pouze přírodní (makeup, pudr, korektor, řasenka, tekutá linka) a nehodlám to už měnit. Naopak bych se chtěla dostat do stádia celopřírodního.

Tak co? Přesvědčila jsem vás? 


Co si o přírodní dekorativce myslíte vy? Používáte? Dá se srovnat s tou konvenční? Máte své oblíbence? Přemýšlíte o složení i u dekorativní kosmetiky?

Užívejte!

L.








Komentáře

  1. Oční stíny Alverde mě moc překvapily. Mám doma paletku v hnědých tónech a je to jedna z mých úplně nejoblíbenějších. I kvůli volbě tónů hnědé i kvůli pigmentaci. Je to super. Dvěma stínům se už dostávám na dno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně, vůbec jsem nečekala takovou pigmentaci a výdrž! :)

      Vymazat
  2. Jojojojojojo! A ještě jednou jojo! :D Moc hezký článek a moc hezky jsem si ho celý přečetla, protože pořád hledám tipy na ty nej dekorativky. Mi se po přechodu na (více) přírodno stala taková legrační věc - čím víc jsem dávala pleti to nejlepší, tím víc je hezčí a tím méně se mi chce nosit makeup :D Stíny jsem neměla už ani nepamatuju, rtěnky jsem na měsíc vynechala a zjistila, že když si rty "neničím" chemickými rtěnkami, vůbec nepotřebuji balzám, řasy mi bez řasenek taky víc rostou... No, ale souhlasím prakticky se vším. Ani drogérková kosmetika není vždycky ejchuchu a člověk musí zkoušet. A taky mám zásoby nadoživotí... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kéž bych se dokázala dekorativky vzdát! aspoň bych mohla ráno vstávat o půl hodiny později :D ... ale co už se mnou, mám to jako koníček, tak to na sebe plácám furt, ale snažím se, aby to bylo co nejvíc bez chemky ;)

      Vymazat
  3. Od Alverde stále chci něco konečně vyzkoušet. :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  4. Přírodní určitě dokáže zastoupit a někdy i předčit tu konvenční. Já to střídám a dekorativku používám spíše drogerkovou, ale pečující nebo tělovou kosmetiku jedině přírodní. A na vlasy bych si už také nedala silikony z drogerie :-) z toho už jsem vyléčená. takže za mě přírodní určitě ano :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, ona to pleť dost ocení (i vlasy a kůže), sama jsem toho zářným příkladem, jen by mohl být u nás větší výběr, ale věřím, že k tomu časem taky dojdeme :)

      Vymazat
  5. Moc hezký článek a děkuji za další tipy. :)

    Jen tedy na doporučení jsem si koupila linky od Alverde a nevím, zda mám špatný kus, ale i po protřepání mi linky flekají a na víčko absolutně nechtějí chytat. Barva se neustále jakoby rozjíždí na všechny strany a absolutně nedrží. :( Pořád jim dávám šanci a nemám srdce je vyhodit (hlavně tedy kvůli tomu super štětečku), ale pěkně mě tedy štvou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky! :)

      faakt? tak to mě moc mrzí! musela jsi narazit na zkažený kus, měla jsem už snad 10 balení a nikdy se mi to nestalo :( je teda pravda, že než linky koupím, tak opatrně odšroubuju uzávěr, abych se podívala, jestli do nich přede mnou někdo lezl (poznám podle toho, jestli je hrdlo čisté), ale taky už mohly být prostě jen prošlé :( radši bych je vyhodila, přece jenom oči jsou dost citlivá oblast ...

      Vymazat
  6. Koupila jsem si řasenku Alverde Schwung+Präzision a líbí se mi. Řasy udělá hezké, jen trošku smrdí. A jsem ráda za to, že je přírodní. Chtěla bych se tě, Lištičko, ještě zeptat, jestli bys mi neporadila nějakou levnou řasenku z drogerie, pokud možno netestovanou na zvířatech, která udělá úplně nejdelší a nejtlustší řasy. Já totiž se líčím málokdy a jen řasenku a linkami,ale když už, tak hodně výrazně. Každopádně řasenku, kterou jsi mi doporučila, jsem si oblíbila a koupím si ji znova. ;) Budu moc ráda za jakoukoliv radu, vím, že bude asi těžké najít řasenku, kterou hledám. A díky i za ostatní články, často podle nich vybírám kosmetiku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)