Očista liščích tesáků třikrát jinak

Když si zamilujete přírodní kosmetiku, začnete se časem zajímat i o složení jiných výrobků. Je to podle mě přirozený vývoj. Už nestudujete ingredienční list jen u šampónů a sprcháčů, ale začnete otáčet i čističe domácnosti, potraviny nebo třeba zubní pasty. Někdo si klepe na čelo a mele něco o zatmění mozku, někdo chápe. Nutno dodat, že nenutím a nepřesvědčuju. Zářným příkladem je chlap, který si dál spokojeně používá své Aquafrešky ;). Po pár zkušenostech s přírodními zubními čističi jsem zjistila, že najít ten dokonalý nebude zase tak lehké ... Jaké jsem zatím vyzkoušela?


Weleda rathanová zubní pasta



Zubní pastu od Weledy už jsem jednu měla (recenze tady) a jelikož mě minule nenadchla příchuť, chtěla jsem zkusit jinou variantu. Hodně oblíbená je modrá se solí, ale to jsem věděla naprosto přesně, že nebude nic pro mě. Takže jsem sáhla po rathanové a byla ve velkém očekávání, páč ať se přihlásí ten, kdo ví, jak chutná rathan!




Abych vás tady nemystifikovala, tak žádný rathan, ze kterého se vyrábí nábytek tam není. Pasta obsahuje výtažek z kořene jihoamerické ratanhy (Krameria triandra). Ta má stahující účinky a předchází krvácení z dásní.

Hmota, kterou z hliníkové tuby vytlačíte, má světle růžovou barvu. A v puse vůbec nepění. I kdybyste se snažily půl hodiny drhnout tesák kartáčkem, nevymáčknete ani jednu bublinu. Ze začátku divné, pokud použijete poprvé po "klasické" zubní pastě, bude to pro vás dost oříšek. Ale dá se zvyknout, věřte mi ;).




Problémy nastávají úplně jinde. Za prvé - příchuť. A je to tu zas. Asi si nejsme s weledími pastami souzeni. Minule to byl pendrek (měsíčková varianta), tentokrát neidentifikovatelné cosi s křídovým dojezdem. Líp popsat bohužel neumím. Ale pořád se na to dalo zvyknout a od půlky balení jsem pachuť v puse už ani nevnímala ...

Co bylo horší? Bordel v umyvadle. Ta hmota, kterou vyplivnete, nejde zas tak lehce dolů. Dokud jsem nevyzkoušela, nevěděla jsem, že podobná patálie může nastat. Páč jiná pasta při setkání s vodou okamžitě stéká do odpadu. Tato ne. Drží se, potvora. A musíte umyvadlo přejet rukou, abyste ji dostaly pryč. Malý detail, který vás bude štvát. Dvakrát denně.

Takže znovu ne. Pastu jsem vypotřebovala, líbí se mi moc obal, i cena není nijak přemrštěná, ale kámoši nebudeme, bohužel.

Rathanovou pastu jsem dostala na testování od zastoupení značky Weleda (vybrala jsem si ji sama), za což děkuji!

Obsah: 75 ml
Cena: 129 Kč
Kde koupit: na netu např. tady



Urtekram zubní pasta Tutti Frutti



Urtekram jsem koupila kvůli chlapovi. On je takové přerostlé dítě, takže mi varianta Tutti Frutti přišla naprosto adekvátní. Sama bych si ji nikdy nevybrala, já jsem totiž strašně dospělá, víme? Chlap ji ovšem odmítl používat (důvod později), takže jsem se jí na zoubek podívala já.




Tím důvodem, proč milostvévoda posoudil chudáka pastu pro svůj chrup jako nevyhovující je příchuť. Představte si tutti frutti zmrzku smíchanou půl na půl s křídou. Nic, co byste chtěly zkusit, fakt ... Jak už jsem ale psala u Weledy - člověk si zvykne na vše. Takže jsem začala vesele používat.

Pasta pění o trošku víc než Weleda. Sice se opět nedá mluvit o nějakém přirovnávání s konvenčními výrobky, ale je to lepší.




Konzistence je trošku řidší a barva klasický bílá. Tuba plastová a víčko šroubovací - nic, co by vás iritovalo. Že je určená pro děti asi nemusím moc zdůrazňovat, ale kdyby náhodou ...

Kámen úrazu nastává ve výsledku. Po použití jsem neměla vůbec pocit čistých zubů. Za vinu jsem to dávala sladko-křídové příchuti. Přece jenom žádná máta ani nic podobného, co by zajišťovalo svěžest pasta neobsahuje. Horší už ale bylo, že jsem zpozorovala zežloutnutí zubů. A to teda trpět nebudu!

Takže Urtekram taky neobstál. I když mu může být polehčující okolností, že není určen na dospělácký tesák.

Obsah: 75 ml
Cena: 99 Kč
Kde koupit: na netu třeba zde



Jásön zubní pasta Healthy Mouth



Posledním bojovníkem je Jásön, kterýžto byl poslední dobou hodně chválen na Instagramu. A já co? Hop na špek! :D Tmavě zelená varianta byla opěvována ve všech směrech a já blbka byla tak nadšená, když jsem ji objevila v našem obchůdku s přírodní kosmetikou, že jsem si jaksi nepřečetla, o jakou příchuť jde ...




Jo, je tam skořice. Která dle mého skromného názoru patří leda tak do štrúdlu a nikam jinam! A samozřejmě tam jde cítit, spolu s mátou a ještě něčím, co je zvláštní a řekněme i zajímavé. Pasta obsahuje výtažky z grepu, tea tree, nimby a petržele, tak si vyberte ... Každopádně nastal aspoň ten pokrok, že po vyčištění chrupu máte v puse osvěžující pocit! Hurá!




Další velké a významné plus je fakt, že pasta pění. Dokonce hodně! Musíte si dávat bacha, kolik si jí dáváte na kartáček, abyste se pěnou nezadusily. A ta pěna je jiná než normální pěna - hustá, nadýchaná, jemná ... To se musí zkusit!

A tesáky vyčistí perfektně. Zažloutlý odstín po Urtekramu zmizel, stejně tak i křídová pachuť. Konečně jsem měla pocit čistých zubů i celých úst. Nebýt té skořice (moje idiocie), tak skáču tři metry do vzduchu radostí, že jsem našla tu pravou.

Naštěstí existují i jiné varianty, takže příště už si pořádně přečtu popisek na obale a třeba mi konečně nějaká přírodní zubní pasta zachutná ;).

Obsah: 119 g
Cena: 145 Kč
Kde koupit: na netu např. tu


Suma sumárum - dobrá přírodní zubní pasta se najít dá! Sice mi to chvilku trvalo a prošla jsem si několika přešlapy, ale to k tomu přece patří. A jestli si myslíte, že jsem skončila, tak ne. Chci zkoušet další a další značky!

Řešíte složení zubních past? Jakou máte nejradši? A jaká nechutnala vám? Kterou mám zkusit příště?

Užívejte!

L.








Komentáře

  1. Jason pastu jsem taky vyhodnotila jako nej - ale měla jsem jinou variantu (oranžovou). Ale mně nejvíc vyhovuje drogérková Elmex pro citlivé dásně. Pění dokonce míň než Jason a sulfáty neobsahuje, příchuť příjemná nepálivá. Jednou jsem si koupila parodontax a to bylo tak hnusné, že jsem dobu čištění prostě podvědomě zkracovala. Takže nakonec letěla do koše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. z dorgérkových past si poslední dobu kupuju jen privátku od DM, páč sice nemá úplně přírodní složení, ale sulfát tam taky není a stojí pár kaček ;) na Elmex mě vůbec nenapadlo se dívat, ale mohla bych ji koupit chlapovi (hlavně nenápadně) :D

      Vymazat
  2. Ahoj Lisko, ja o prirodnich pastach premyslela, ale nakonec se spokojim s temi, ktere nepeni a jsem happy :) nejradsi mam Parodontax, slany, mam pocit, ze nic jineho mi tak poradne nevycisti pusu :-D ale jinak neznam nikoho, komu by chutnal, tak snad me nekde nenapraskas. Jinak mi jeste chutna pasta od Herbadentu, mam od nich i ustni vodu, oboje hoooodne voni hrebickem. A k elektronickemu kartacku pouzivam bud pastu od stejne znacky (Curaprox, pasta je Curasept) nebo ted mam novou z D&M, ale nemuzu si vzpomenout, jak se jmenuje...taky nepeni a obsahuje enzymy a kdesi cosi :) skoda, ze ta Tvoje skoricova peni, ja skorici moc rada. Mej se pekne a dal zkousej, tesim se na dalsi tipy :) V. ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. slanou chuť bych asi nedala, ale neboj, nejsi jediná, ta od Weledy je hodně oblíbená, nezkoušelas? ;) vidím, že máme na pasty úplně odlišné chutě :D a zajímal by mě ten elektronický kartáček - je lepší než obyč? jednu dobu jsem nad ním přemýšlela, ale pak mě odradila cena ...

      Vymazat
  3. ja riesim tak pol na pol :) striedam prirodne s klasickymi, sulfatove s bezsulfatovymi a fluoridove s bezfluoridovymi :D momentalne mam zendium a nasleduje himalaya. z prirodnych mi vyhovovala lavera (zelena) a vo vzorke i ta slana weleda, i ked to bolo fakt zvlastne. ale asi si ju kupim v plnom baleni, ale neviem, co na to priatel, ked bude u mna :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laveru jsem ještě nezkoušela, musím na ni hodit očkem ;) a s přítelem je to jednoduché - prostě mu kup jinou pastu, u nás to tak probíhá úspěšně už asi rok, každý máme svoji a jsme spokojení ;)

      Vymazat
  4. Ja mam Jason powersmile a jsem strasne spokojena. Ale trosku sem si musela zvykat, ze pali, predtim jsem byla zvykla na elmex, ta je hodne jemna...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tu chci koupit příště, tak jsem zvědavá, jestli mi nevypálí pusu :D ale pořád lepší, než po vyčištění zubů necítit nic a připadat si jako smraďoch ;)

      Vymazat
  5. No ja skor riesim iba to, ci pasty obsahuju fluorid alebo nie a ci mi chutia. Prave sa chystam objednat si skoricovu zubnu pastu z iHerb ;) Skus sa pozriet. Maju tam kopec zubnych past. Mozno tam najdes nejaku, ktora ti bude vyhovovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fuuuuj, skořice! :D ale nasadila jsi mi brouka do hlavy, páč zrovna si říkám, že bych po dlouhé době mohla z iHerb objednat, jen čekám na nějakou zajímavou slevu na celou značku, ať mám pořádný důvod (alibismus v praxi) :D

      Vymazat
  6. Liško, jednoznačně doporučuji vyzkoušet Seafresh od Jasonu! Skvěle čistí, dobře pění, ale hlavně má úžasnou, osvěžující mátovou příchuť :) Je to fakt nejlepší zubní pasta, jakou jsem kdy měla. Kupuju ji stále dokola a jinou už nechci. Psala jsem na ni i recenzi :) Ještě jsem od nich zkoušela Powersmile, ale ta mě pálila zase až moc :D
    Urtekram pasty jsou na mě moc mdlé a bez chuti a navíc se mi po nich v puse vytváří jakýsi povlak nebo co. To samé se mi stává u Alverde. Od Weledy mam vyzkoušenou jen tu solnou pastu a to bylo peklo :D Jednou jsem si ji omylem koupila v domění, že se jedná o nějakou svěží příchuť a pak jsem se nestačila divit :D Moje blbost :)

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. recenzi jsem u tebe viděla a dost jsi mě nalákala, teď budu mít dilema, jestli koupit Seafresh nebo Powersmile, asi zkusím stejně oboje, ať mám srovnání ;) ... s tím Urtekramem máš pravdu, po čistění jsem se cítila blbě, jakoby ani žádné neproběhlo a Alverde jsem sice nezkoušela, ale slyšela jsem na něj úplně stejný názor, takže jsem si nechala zajít chuť ... se solnou Weledou věřím, to bych asi nedala, fuj! :D

      Vymazat
  7. Ahoj Liško. Psala jsem už popdobný komentář Lady eS pod její recenzi na právě Rathanovou weledí pastu. Vyhledávám pasty přírodní, ale s fluoridem, protože si myslím, že pro mladé lidi, jako jsem já je prostě ochrana zubů pomocí fluoridu dost důležitá. *ťuk ťuk na dřevo* za ty skoro dvě desítky let, jsem stále bez kazu a tesáčky mám zdravé :) oproti Martině (komentář nad) mi Alverde pasta i ústní voda moc vyhovují. Zkoušela jsem i Laveru, bez fluoridu a ta je taky moc fajn, zelené želé, které dobře pění :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já asi budu muset koupit tu Laveru! na Alverde jsem právě slyšela víc názorů, že po vyčištění dělá povlak, a to mě odrazuje, ale neříkám, že mě někdy nezachvátí zvědavost to vyzkoušet na vlastní tesák! ;)

      Vymazat
  8. Hele ta rathanová mi nějak extra nevadila, mě je vlastně docela jedno, co mám v puse. Ale poslední dobou mám nejraději ty slané pasty, takže mě ta slaná weledová sedí :-) Ale chystám se na toho Jasoně, páč to všude všichni chváli ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prý je mi jedno, co mám v puse (puberťácký smích!) :D :D :D já se přiznám, že čištění zubů mě nebaví a je to taková ta nutnost, jako holení nohou, takže potřebuju nějaké lákadlo, proč bych se měla donutit, takže když mi pasta nechutná, tak jsem nešťastná 2x tolik :/ Jasoně vyzkoušej určitě, příště, až dojedete do lesa, tak předvedu regálek, kde ho mají ve všech variantách ;)

      Vymazat
  9. Ja jsem hodně nadšená z Jasona powersmile :). I Alverde snesu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zajímavé, jak jsou na Alverde rozporuplné názory, asi ji fakt budu muset zkusit!

      Vymazat
  10. Ja teraz používam pepermintový Powersmile od Jason a som úplne spokojná :) Ale napríklad chlapovi nechutila, neviem, či kvôli tomu, že mal voči nej predsudok, že je prírodná... :D
    Mala som Urtekram, ale už neviem presnú príchuť, tiež sa dala, ale Jason je lepší:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsou předsudky, to je jasné! můj chlap jak vidí, že je to přírodní, tak už dopředu se mu to nelíbí, takže jdu na něj oklikou a třeba šampony používá už jen přírodní, přitom o tom kolikrát ani neví :D ale musí vypadat chlapsky, takže modrý nebo černý obal (např. Weleda nebo Natura Siberica pánská řada) :D

      Vymazat
  11. Ratabnova pasta je moje nejoblibenjsi. Naštěstí mi chuť sedla. Narozdil od te slané nebo te hnusne pendrekove, které hned letěla do kose. S tím bordelem v umyvadle je to tak, ale s tou rathanovou vodou je to ještě horší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u ní je prostě blbé, že i barva je růžová, takže to na umyvadle jde ještě víc vidět a fakt mě to vytáčelo, takže i kdyby mi chutnala, tak podruhé už ne :(

      Vymazat
  12. Ratabnova pasta je moje nejoblibenjsi. Naštěstí mi chuť sedla. Narozdil od te slané nebo te hnusne pendrekove, které hned letěla do kose. S tím bordelem v umyvadle je to tak, ale s tou rathanovou vodou je to ještě horší

    OdpovědětVymazat
  13. Ratanhova pasta je moje nejoblíbenější. Naštěstí mi chuť sedla. Narozdil od te slané nebo te hnusne pendrekove, které hned letěla do kose. S tím bordelem v umyvadle je to tak, ale s tou rathanovou vodou je to ještě horší

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, mne kupodivu vyhovuje Alverde pasta - prave proto, ze mi nepeni a temer nema prichut. Zjistila jsem totiz, ze diky tomu si zuby cistim opravdu poradne, ne jako driv, kdy jsem za chvilku mela v puse plno peny a prichut pasty vsude, takze jsem usoudila, ze vlastne dobry....ted to k pocitu cistych zubu nejak trva dele, ale mam pocit, ze je to dobre...akorat nevim, jestli s ni zuby taky trochu nezloutnou - ty moje jsou zazloutle cely zivot, kdyby to nejaka pasta vyresila, budu se ji drzet jako kliste, ale zatim jsem takovou nepotkala :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. toho se právě bojím, páč zatím mám zkušenost, že když pasta nepění vůbec, tak mi po ní žloutnou zuby :( mám na nich takový jakoby povlak a fakt to není příjemné ... podle mě pasta ani vybělit zuby nedokáže, možná jen o fousek, ale zbytek jsou reklamní kecy ...

      Vymazat
  15. Složení řeším, používám přírodní pasy. Teď tu mám mátovou Laveru a něco od Logony. Dceři jsem koupila Tebou zmiňovanou Tutti Frutti, tak snad jí nebude plivat. Solná Weleda je děsná. Jason jsem měla skořicovo-pomerančovou, sice mi chutnala, ale skořicové pasty mít bohužel nemůžu, mám po nich ještě tak půl hodiny po čištění rudo okolo rtů-reakce na tu skořici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laveru mám po přečtení vašich komentářů na předním žebříčku v kuplistu, tak jsem zvědavá :) snad malé bude Urtekram chutnat, děti mají jiné nároky, ale bojím se toho, že ta křídová chuť nebude příjemná nikomu :( tak to je škoda s tou skořicí, že ti nedělá dobře, ale aspoň víš, čemu se máš vyhnout!

      Vymazat
  16. a co Sante?
    http://cestaprirody.cz/www/category/pece_o_zuby_sante/
    katt

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)