Sprosťácká henna z Indie

Jednoho krásného dne mi přistál v lesní schránce mail, a to velice příjemný. Prý jsem byla doporučena od Báry z BioBlogerinas.sk, abych otestovala přírodní indickou hennu na vlasy. Nejdřív bych měla přiznat, že se strašně moc stydím, páč jsem ani Báře nebyla schopná napsat děkující zprávu. Doufám, že mi to odpustí a nebude si o mně myslet, že jsem Liška nevděčná! Páč já jsem jen neschopná sesmolit pár řádků do elektronické pošty, dělá mi to strašný problém, ani nevím proč. Každopádně jsem jásala radostí, že jsem byla vybrána právě já a nadšeně jsem souhlasila, že si hennu naplácám na kštici a podám z tohoto rituálu řádný report.




Indická přírodní henna je prášek získaný z vysušených a rozdrcených lístků tradiční indické rostliny Lawsonia inermis, která obsahuje čistě přírodní látku produkující červené barvivo. Lístky a semínka této rostliny mají ozdravné účinky - zanechávají vlasy lesklé, hebké a chrání pokožku hlavy před lupy či jinými kožními chorobami. (zdroj)

Hennuju už několik let, od té doby se kvalita mých vlasů nehorázně zlepšila, ze suchých, poškozených a krátkých na normální, zdravé a dlouhé ;). Nedám na zázračný prášek dopustit a vyzkoušela jsem už několik značek a produktů. Nebudu znovu popisovat způsob použití ani srovnávat konkurenční výrobky, vše potřebné najdete tady.




India Natural Henna sídlí v papírové krabičce, která má na přední straně sprosťácký obrázek ;). Vevnitř najdete sáček se zeleno-hnědým práškem. Líbí se mi jednoduchost a zároveň atmosféra orientu, kterou obal vyvolává. Součástí je i návod a igelitová čepice, pod kterou schováte nabarvené kadeře. Obsah 200 g, cena 179 Kč, koupíte zde.




Na návodu se mi líbí, že je popsán jednoduše a stručně, přitom v něm naleznete všechny potřebné informace. Navíc jsem si všimla, že na internetu se dají najít různé varianty, jak barvící prášek nanášet, které se hodně liší a každá doporučuje i úplně rozdílné věci. Já jsem ale vždy postupovala tak, jak je napsáno v tomto případě. Nechávám působit 2 - 3 hodiny, podle nálady. Díky sekci "Tipy a triky" dostanete možnost si výslednou barvu ještě upravit pomocí přidaných ingrediencí. Já použila šípkový čaj pro červenější odstín.




Prášek indické henny je jemně namletý, netvoří hrudky ani cucky, hezky se s vodou spojí a mísí. Při přípravě směsi jsem neměla žádný problém, pokud se bojíte, že netrefíte poměr, přilívejte vodu opatrně a po troškách, výsledkem by měla být trošku řidší kaše, aby se dobře nanášela a nestékala po hlavě.





Ohledně vůně henny se uživatelky dělí na dva tábory - některým voní nebo nevadí, jiným vyloženě smrdí a jsou na ni alergické. Ona totiž zavání po shnilé trávě. Já se řadím do první skupiny, zápach mi vůbec nevadí. Nutno ale podotknout, že u indické henny není smrádek tak intenzivní, jako třeba u Henné Color. U té čmuchám zatuchlinu z vlasů ještě týden po nabarvení.




Henna se nanášela bez problémů, nejdřív jsem aplikovala ke kořínkům (na odrosty), pak vzala igelitové rukavice (kradu je na benzínkách :D) a zbytek ručně napatlala na zbytek kštice, v předklonu, nad vanou. Nejjednodušší způsob, řekla bych. Někdo barví pramínek po pramínku, ale když se nechcete dvě hodiny crcat s barvením, najdete si svou cestu ;). Pak jsem vlasy zabalila do bobku, připlácla nahoru k hlavě a nasadila přibalenou čepici. Omotala ručníkem a dvě hodiny čekala a nechala působit. Poté smyla a do délek nanesla kondicionér.




Miluju ten pocit po hennování! Když jsou vlasy krásně vyživené, obalené, lesklé a zdravé. A úplně stejně jsem se radovala s indickou hennou. Všechno proběhlo k mé spokojenosti, dokud jsem si nevšimla, že mi nechytly odrosty :(. Trošku průser. Celý patlací rituál k ničemu. Páč své vlasy mám světle hnědé, taková ta pochcaná sláma, což s rezavou moc nejde dohromady. Takže jsem si sice užila dvouhodinovou regenerační kúru, ale dobarvovat odrosty jsem musela znovu. Ne, že by henna nebarvila vůbec, to zas jako bacha! Délky jsem měla hezky oživené, chytly opět šťávu, rezavý nádech a měděný odlesk. Potud spokojenost. Na odrosty jsem ale musela použít osvědčenou Henné Color, u které vím, že obarví na sto procent.




Výsledná fotka není nic moc, omlouvám se. Fotit sama své vlasy není žádná hitparáda, příště musím odchytnout chlapa. Odrosty jsou už dobarvené, vlasy jsou proschlé vzduchem, nevyfoukané, pouze učesané, bez použití jakéhokoliv stylingu. Jsou silné, pevné a lesknou se. Barva je oživená, hezky do červena, jak jsem chtěla.

Kladně hodnotím jemnost prášku, lehkou manipulaci s ním i výslednou regeneraci a posílení. Horší už je to s barvícími vlastnostmi. Nutno podotknout, že čím dýl si barvíte vlasy hennou, tím víc se kadeře obalují a jsou stále tmavší. Takže ty mé už není lehké překvapit. Ale tato polehčující okolnost u mě bohužel neprochází. Já potřebuju nabarvit celou hlavu, i odrosty. Najednou. Žádné patlání více výrobky. Takže v mém žebříčku stále vede Henné Color.

Pokud ale s hennou začínáte nebo nepožadujete velkou nálož barvy, můžu indický prášek s klidem doporučit. Záleží už samozřejmě na vás, co preferujete. Mrkněte třeba ke Claire, páč ta má třeba úplně jiný názor než já ;).


Používáte přírodní barvy na vlasy? Jaká značka vyhovuje vám? Vyžadujete sytý odstín nebo vám stačí posílení a regenerace?

Užívejte zdravých kadeří!

L.









Komentáře

  1. Nadpis článku mě rozesmál :D Vzpomínám, kdy se poprvé objevila henna u nás, všichni z toho byli šoklí. NIkdy jsem hennou nebarvila, vlastně si vlasy nebarvím, resp. se o to snažím, ale jednou za čas mě chytne amok a udělám něco strašného (bloďatého), takže mi teď odrůstá "jako od sluníčka" :D Líbí se mi ten obrázkový návod a ty tipy a triky jsou skvělé! Netušila jsem, že je to taková kouzlící příprava, opravdu si s tím člověk může vyhrát podle libosti. Super článeček :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, máš pravdu, já jsem se taky před prvním hennováním bála, páč nebylo ještě moc informací, někdo psal o zelených odstínech a různých hrůzách, všichni tenkrát chválili hennu z DM, takovou tu levnou, po které jsem měla zářivě oranžové vlasy, prostě sranda :D ... buď ráda, že se barvit nemusíš, ušetříš spoustu peněz i času ;) a blonďatý amok mě pobavil, já to chápu, taky si občas říkám, že ta zrz je už nuda, naštěstí mi to vždycky někdo vymluví ;) ... a ta alchymie s přidáváním různých složek mě strašně baví, člověk sice nikdy neví, co z toho vyleze, ale aspoň je to vždycky nějaká malá změna ;)

      Vymazat
  2. Haha, to je hanbatýobrázek :D Já jsem kradla rukavice v obchodech u pečiva, a teďka jsem objevila, že v práci máme v lékárničce takové ty mnohem lépe sedící gumové rukavice (jak pro chirurgy), takže je kradu tam :D

    Když se vrátím zpátky k henně - v životě jsem o ní neslyšela, a jestli Tobě nedělá nic, já na tom budu podobně. Když mi henna nechytně do délek, tak mě to netrápí, ale když nechytne u odrostů, může se jím vycpat! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. žejo? strašil mě na poličce tak, že jsem musela krabici otočit na druhou stranu :D ... jo v práci? to jsou věci teda, abych to na tebe nenapráskala! :P ... nee, to bych si samozřejmě nedovolila, furt lepší, než krást na benzínce ;)

      já jsem ji taky předtím neznala, ale ráda vyzkouším něco nového, i když zatím jsem se vždycky radši pokorně vrátila k Henné Color, mám teď doma otevřené tři a ani jedna mi ty odrosty neobarví :(

      Vymazat
    2. To je fuk, kde ty rukavice kradeš, hlavní je, aby se nestalo, že doma žádné nemáš (už se mi povedlo si zapomenou ukrást a patlat si to na hlavu bez rukavic :D) Já mám stejně pocit, že mě nejvíc "uspokojovala" Lushí henna. Ale to strouhání mě táák nebaví :D

      Vymazat
    3. to se mi stalo minule a dala jsem si na ruce aspoň sáčky, ale bylo to samozřejmě nepohodlné :D ... o Lush mi ani nemluv - drahé to bylo, nedalo se to pořádně sehnat (poštovné na eshopu 150 Kč, s tím ať jdou někam), a to strouhání bylo za trest! nikdy víc! :D

      Vymazat
  3. Krásné vlasy!

    U mne vede Henné Color a s těma rukavicema to máme stejně. Když netankuju, tak to jistí sekce
    pečiva v Albertu :-) Nebudu s hennou experimentovat...zatím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :* ... sekce pečiva v Albertu? píšu si! :D ... experimenty se někdy nevyplácí, zatím HC stejně vede, i když jsem vyzkoušela už asi 5 jiných značek, vždycky z toho vyšla nejlíp ;)

      Vymazat
  4. krásné balení a ještě hezčí barvička na vláskách :-)
    http://monalisabeautyeri.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Obrázek na krabičce člověk opravdu nepřehlédne :-) Když jsem před lety skončila s barvením vlasů chemickou cestou, používala jsem Hennu na uzdravení. Docela to pomohlo, jen někdy jsem byla žlutá jako kuře. Teď už se nebarvím ničím, když mám pocit, že potřebuju být blonďatější, použiju šampon Go blonder.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a používala jsi blonďatou hennu? na ni se mě hodně koček ptá, jenže k tomu já moc poradit neumím, taky bych se bála, přece jenom to není čistá henna, ta barví jen do zrzava ... asi ale pořád lepší, než ničit vlasy peroxidem ;)

      Vymazat
  6. Ahoj Listicko, mas to moc pekne :) ja hennu zkousela, nekolik druhu po nekolik mesicu, ale mam takove stredne az tmave hnede vlasy a touzim po zarive cerveno-oranzove, tak jsem se zase pokorne vratila k chemii - navic se mi nechce tolik casu travit s vlasy :-( ale miluju hennovou vuni, pripomina mi castecne nasusene seno :) mej se krasne, V. ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :) ... úplně tě chápu, taky jsem chtěla zářivou červeno-oranžovou, byla jsem několikrát u kadeřnice, pomalu mi vlasy zesvětlovala a až jsme se dostaly k požadovanému výsledku, tak jsem zjistila, že mi to vůbec nesluší :D ... to jsi asi jedna z mála, kdo tu vůni má rád, mamka mi třeba vždycky nadává, když hennu míchám, že to strašně smrdí :D ... přeji krásný den :*

      Vymazat
  7. Já hennuju několik let, ale že by mi henna nechytla na odrosty, to se mi stalo jednou jedinkrát a netuším, čím to bylo. Já používám Hennu Herb a jsem spokojená, barvím jenom odrosty, délky se mi nevymývají. Kdyby jo, tak bych s tím asi sekla, protože barvit každý měsíc vlasy po zadek by se mi asi nechtělo :D.
    Hennecolor chytá rychle, protože v sobě má pikramát, si myslím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já s tím mám právě problém, nevím čím to je, přitom odrosty mám světlé :( délky se mi taky nevymývají, ale dávám na celou hlavu kvůli regeneraci, krásně se mi po hennování zacelí roztřepené konce a vlasy mám pak lesklejší a na pohled zdravější ;) ale taky nebarvím vždycky, když se mi nechce nebo nemám čas, tak dám jen na ty odrosty a je klid ;) ... wow, vlasy po zadek! já chci taky! :D

      Vymazat
  8. Nevadí, nemáš zač! :D Mne sa táto henna práveže zdala celkom dobrá, tak som ťa odporučila, lebo som si pamätala, že hennuješ (i keď moja naj naj je stále líšková :) ), tak škoda, že tebe tak dobre nechytila. Ja mám ale tmavšie vlasy, takže nejaké odrasty mi moc problém nerobia. No a tiež mi to prso príde na obale sprosté, vždy mám pocit, že na mňa pozerá! :D A techniku hennovania mám podobnú, predkloniť nad vaňu a napatlať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsi zlato, ještě jednou moc díky, že sis vzpomněla právě na mě! :* ... liškovou hennu jsem si koupila taky a taky ty odrosty nezvládá, zase musím mít jen já se vším problém! :D ... obal jsem musela otočit, abych se na prso nemusela dívat, ale aspoň zaujme, to se mu upřít nedá :D

      Vymazat
    2. To vážne? Mne sa líšková páči práve preto, lebo mi pekne zvýrazní aj korienky :) Ja ju najskôr nechám zamiešanú (s jablčným octom a ibištekovým čajom) odstáť cez noc a potom na vlasoch ju nechávam aspoň 4 hodiny (raz ju chcem nechať na vlasoch aj cez noc, ale ešte som nenabrala odvahu :D). Henné color ale nie je čistá, má prídavné látky na zvýraznenie farby, tak možno čistú hennu musíš nechať pôsobiť dlhšie aby si dosiahla podobný výsledok. Ale ak ti vyhovuje Henné color, tak samozrejme kľudne ostaň u nej, máš peknú farbu vlasov :)

      Vymazat
    3. přes noc jsem taky nechávala hennu odstát (ne zrovna tuto indickou, už ani nevím která to přesně byla, možná Khádi), ale neviděla jsem žádný rozdíl, takže jsem se na to vyprdla :D ... a spát s nabarvenou hlavou - k tomu jsem se nikdy neodhodlala, úplně vidím ten výsledek ráno, zaprasené peřiny, polštáře, prostěradlo i zdi :D

      Vymazat
  9. No jo, Indi... :D
    Barva je super, krásná rudá! :) Legrační je, že mně zase Henné color nechytá skoro vůbec, jen trochu ztmaví konečky (asi jak se henna nabaluje)... Ale to je možná v tom, že já hnědím. :D
    Teď tu mám nachystanou Logonu, na to jsem hodně zvědavá. :) Jak se mi zahojí zub, jdu na to!
    A hennový odér mi až tak nevadí, já mám hnijící trávu docela ráda (to zní hodně divně...:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. právě i Klárka (Claire) z Henné Color nebyla nijak nadšená, zase platí zlaté ohrané pravidlo, že každému sedí něco jiného :D ... a je pravda, že já to mám se zrzavou barvou jednodušší, páč je to přirozený odstín henny, u hnědé, co jsem tak pochopila, je nejdůležitější složka indigo, tak asi si pohlídat, kolik ho je ve složení ;) ... přeji brzké zahojení, taky jsem prošla trháním osmiček a nikomu bych to nepřála - mražená zelenina a ibalgin to jistí! :D ... na vůni hnijící trávy není vůbec nic špatného, ať to zní jakkoliv divně! ;)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)