Rusko-finská vlasová spolupráce

Potřebovala jsem nový šampón. Většinou mám doma otevřené tři, a ty pravidelně střídám. No a znáte to - všechny došly naráz, jako na potvoru. A přece nebudu pořád dokola kupovat stejné produkty, i když jsem s nimi spokojená a jsou osvědčené! Pravá blogerská logika :D. Takže jsem se vydala do obchodu s přírodní kosmetikou, doprovázena Sabčou a čumákovaly jsme v regálech. Z ničeho nic Sabča zajede svým ostřížím zrakem do poliček a vytáhne úplně neznámou značku. Krásné balení, pumpičkové dávkování, azbuka kam se podíváš, no nekup to! Tentokrát jsem ani nešmírovala recenze na netu a brala zajíce v pytli, páč někdy si musíme užít i menší vzrůšo, žejo ;).




Už z popisků na obale bylo jasné, že Planeta Organica bude pocházet ze států na východ od nás, nakonec se ukázalo, že přímo z Ruska. Ráda jsem si osvěžila azbuku, ale nechyběl samozřejmě i český překlad. Nakonec jsem vypátrala, že výrobky této značky neobsahují SLS, parabeny a chemické komponenty. Suroviny k výrobě nepocházejí z geneticky modifikovaných rostlin, organické extrakty a oleje jsou certifikovány nezávislými nadnárodními organizacemi Ecocert a ICEA. K jejich výrobě se používá 17 unikátních organických olejů, tradiční recepty pocházejí z 37 zemí světa. 5 receptur je starších 2000 let, 26 produktů je 100% bylinných a 60 % výrobků je založeno na esenciálních olejích. Uff! (zdroj)




Na výběr bylo víc variant, málem jsme tam vystály důlek, páč já bych samozřejmě nejradši vyzkoušela všechny a rozhodni se pro jeden ... Nakonec jsem se jako vždy nechala nalákat na popisek "pro citlivou pokožku hlavy" a vybrala variantu FINSKO. Se mi mimochodem fakt líbí, že šampóny mají název podle jednotlivých států, což není pro srandu lišákům, ale má to své opodstatnění. Ingredience použité v lahvičce jsou totiž typické pro danou zemi, v mém případě třeba arktický pelyněk. Balení je praktické, s pumpičkou a líbí se mi i netypická tmavě hnědá barva a zlaté logo značky. Obsah 280 ml, já kupovala za 181 Kč, vy se můžete mrknout třeba sem.




Složení:

Aqua with infusions of Organic Rubus Chamaemorus Seed Extract, Artemisia Vulgaris Extract, Oxycoccus Palustris Extract, Organic Calluna Vulgaris Flower Extract, Melilotus Officinalis Extract, Centaurea Cyanus Flower Extract; Magnesium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Decyl Glucoside, Glycol Distearate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Sodium Chloride, Parfum, Citric Acid.

Na prvních příčkách jsou opravdové lahůdky - výtažky ze slibovaných květin a bylinek. Za mě velké plus, páč když propaguju extrakty z morušky, pelyňku a oleje klikvy, tak by je tam měl zákazník opravdu najít. A ne "pár kapek" na konci. Docela mě vystrašil Magnesium Laureth Sulfate, páč se sulfáty já se nekámoším, nakonec mě uklidnil tento popis.




Raději připomenu, že mé vlasy jsou v normálním stavu, nejsou vysušené, ani se nijak přehnaně nemastí. Umývám je jednou za čtyři dny, někdy i za pět, podle aktuálního stavu lenosti. Barvím hennou a mám hodně citlivou pokožku hlavy, která špatně snáší sulfáty. Samy od sebe se lehce vlní, nepoužívám žehličku, kulmu a snažím se vyhýbat i fénu. Jakýkoliv šampón už ze zvyku nanáším dvakrát po sobě, mám tak pocit lépe umytých kadeří.

U finského fešáka stačí jednou stlačit pumpičku a vyjede vám světlounce oranžová třpytivá tekutina (na fotce vypadá víc do žluta, bohužel), která vystačí bohatě celou hlavu. Což mě dost baví. Kdo kdy u přírodního šampónu viděl, aby měl jinou barvu než bílou, mléčnou nebo průhlednou? Navíc ta vůně! Samozřejmě ji neumím popsat, znáte mě. A fakt nemám tušáka, jak voní moruška, pelyněk nebo klikva. Musí vám stačit, že tohle je slast pro čumák. Strašně zajímavá, neobvyklá, ale nerušící vůně, trošku do sladka, ale okořeněná nějakou bylinkou nebo květinou. Okamžitě vidím tělovou vodu s touto parfemací, lila bych ji na sebe po litrech!




Šampón pění lehce, u přírodního složení nemůžete očekávat žádné zázraky, ale pracovat se s ním dá. Je pravda, že už jsem si za víc než rok bez sulfátů zvykla, takže nevím, jestli tohle můžu vůbec objektivně posoudit. Zase jsem ale vyzkoušela už docela dost přírodních značek a i u nich se stupeň pěnivosti lišil. U Planety Organicy bych to viděla na zlatý střed, nějakou tu bublinu z ní vymáčknete a nemáte blbý pocit, že si drhnete na sucho hlavu. Pokud jste ale zvyklé na šampóny z drogérie, tak se připravte na to, že hustá čepice bílé pěny se konat nebude.

Po prvním použití jsem byla naprosto unešená. Pokožka hlavy neprotestovala, takže se jí složení evidentně zamlouvalo. Stačí mi opravdu jedna aplikace, abych poznala, jestli v tomto směru jo nebo ne. Když ne, padají ze mě šupiny hned na druhý den. A kdybyste viděly ten objem! Výrobek nic podobného neslibuje, ale já měla háro jak lvice. Hezky nadýchané, zdravé, lesklé - co víc si přát? Kdybych psala recenzi hned, superlativy by se jen hemžila. Naštěstí si nechávám alespoň měsíc na vyzkoušení, páč po čase někdy vyplynou i další poznatky.

Jako třeba ten, že mi šampón zatěžuje vlasy :(. Napoprvé láska, napodruhé už bylo druhý den poznat, že něco nehraje a ráno toho třetího jsem měla mastnou hlavu. A to mi nestačí. Zkoušela jsem vysadit, používat jiný výrobek a pak zase začít s PO a vždy se stejným výsledkem. Na mé kadeře je prostě moc výživný, potřebovala bych odlehčenou verzi, se stejnou vůní, prosím!

Shrnutí je tedy jasné - plusové body dostává za novou a neokoukanou značku, praktické balení lahodící oku, zajímavou barvu, úžasnou vůni a snadnost nanášení. Minusové za zatížení vlasů. Na druhou stranu, pokud máte kadeře sušší nebo dokonce poškozené, doporučila bych jej omrknout. Páč já se ho budu těžce vzdávat a i když už mám jiného pomocníka, tak jej chodím aspoň fetovat :D.

Pokud vás zajímá i jiný názor na finský šampón, mrkněte ke Claire.

Znáte značku Planeta Organica? Vyzkoušely jste i jiné jejich výrobky? Jaký šampón momentálně používáte?

Užívejte krásného počasí!

L.




Komentáře

  1. Ke složení pouze toliko, že ne všechny státy mají povinnost uvádět složení výrobku v pořadí dle zastoupení. Tzn. na první místo je možné napsat něco, co je tam v objemu téměř nula nula nic.
    A ta chemka ke konci tam může být zastoupená bohatě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máš pravdu, já jsem byla tak nadšená z těch výtažků na začátku, že mi to vůbec nedošlo :D

      Vymazat
  2. Mám v merku ten jejich objemový šampon Tibet.. Protože jak mi někdo naslibuje objem ve vlasech, musím to mít :-)
    Aktuálně používám Timotei Organic Delight, který jsem si hodně oblíbila, ale už se bohužel sehnat nejspíš nedá, spolu s Elseve Fibralogy (jo, nepřírodním šamponům se vyhýbám, ale naslibujte mi víc vlasů..) u kterého teda trpím, protože stačí 2-3 umytí po sobě a mám hlavu plnou lupů..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v tom případě se ti bude PO líbit, páč objem mi dělá i tento finský, a to o něm nebyla nikde ani zmínka ;)

      Vymazat
  3. Já přestala testovat a zakotvila jsem u střídání šampónů natura siberica a khádí nějakého pomletého kořene..sice je z něho děsnej bordel :-D ale s mým skalpem to udělá vždycky zázraky.
    Měj se hezky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Khádí říkáš? kořen a děsný bordel? to mě zajímá! :D jejich šampóny mám právě taky na zkoušecím seznamu, jen jsem se k nim ještě nedostala ;)

      Vymazat
  4. Zajímavý šampon a zajímavé zkušenosti, jednou ho taky ráda vyzkouším. Zatím používám ty drogérkové a postupně přecházím na přírodní kosmetiku (ale nejdřív je musím dopotřebovat, že). Hodně jsem spokojená se šampony Nutri Care od Fanola, které objednávám po 1000ml přes internet a vydrží věky a voní jako karamelové bonbony + toffifee (ale žádná příroda se nekoná, i když jsou lepší, než "pěna" z drogérky, protože tolik nepění, někdo mi kdysi říkal, že čím kvalitnější šampon, tím méně pěny, ale asi bych na to nesázela). Každopádně, super zkušenosti, Finsko by u mě taky vyhrálo. Ještě by bylo zajímavé udělat šampony podle typů vlasů na kontinentu (Finsko pro blond, Španělsko pro divoké husté tmavé ap.), ale to je asi utopie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono by to tak s tou pěnou mohlo i být, páč jakmile šampón moc nepění, neobsahuje sulfáty, které jsou nahrazeny buď dražšími a šetrnějšími složkami nebo vynechány úplně, ale v tom případě je snížen uživatelský komfort a člověk si na to musí zvyknout, což není úplně jednoduché, když nás od mala vychovávali v husté pěně ;) ... šampóny podle typu vlasů na kontinentu by byly super, je pravda, že já jsem vždycky záviděla mojí kamarádce z Mongolska, že má nádherné silné rovné vlasy a ona zase brečela, že se nikdy neobarví na blond a neudělá vlny :D a i když jsem se jí zeptala na šampón, který používá a ten začala okamžitě patlat na svou hlavu, tak jsem nikdy stejného výsledku jako ona nedosáhla, což bylo samozřejmě logické ;)

      Vymazat
    2. Osobně teda pěnu moc nemusím, protože se pak přes ní nedostanu k vlasům a přijde mi, že spíš všechno zapatlá :D Já takhle závidím vlasy kamarádce španělce, které rostou vážně jak z vody, oproti těm mým tak metr za týden :D

      Vymazat
  5. To rychlejší maštění může být i tím Magnesium Laureth Sulfate, tak úplně bezsulfátový šampón to není. Ale vypadá to zajímavě. Já včera myla poprvé opravdu bezsulfátovým Eubiona a pěnilo to jak blázen. Jsem zvědavá jaký bude.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já vím, toho sulfátu jsem si všimla až doma, i když jsem složení prohlížela, tak jsem ho tam prostě neviděla :( ... Eubiona mě jako značka zaujala teď v Olomouci v obchůdku s přírodní kosmetikou, nikde jsem ji předtím neviděla, měli tam pleťovku ve slevě, ale zrovna jsem nic nepotřebovala, tak jsem odolala, jsem zvědavá na tvé dojmy z šampónu! ;)

      Vymazat
  6. Značku neznám,ale mé vlasy jsou těžké a snadno plihnou sami takže tenhle kousek by nebyl nic pro mě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to asi ne, spíš by to chtělo jinou verzi, myslím, že kdybych si vybrala líp, tak jsem spokojená na 100%, ale co už se mnou :D třeba by mě dost zajímalo MAROKO (http://www.alternamedica.cz/alternamedica/eshop/27-1-Kosmetika-s-hojivymi-ucinky/621-2-Planeta-Organica/5/1826-MAROKO-sampon-pro-vsechny-typy-vlasu-hluboce-cistici)

      Vymazat
  7. Šampon vypadá velmi zajímavě. :) Se značkou nemám zatím žádné zkušenosti, ale kouknu po ostatních produktech! Já používám aktuálně šampon od Syoss, se kterým jsem docela spokojená. :)
    Diary of a Girly Things

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. produkty mají hodně zajímavé, líbí se mi dost jejich obaly a vůbec bych se nebránila zkusit nějakou tělovku, třeba peeling nebo výživné máslo - mňam! ;)

      Vymazat
  8. Ty vyzivovat vazne nepotrebujes. Vlasy mas krasne a zdrave. Po dnesku to prece musim vedet nejlip. Dekuji mockrat za uzasne setkani!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky moc, Marti, od tebe je to fakt pochvala! :* a setkání bylo super, ještě dnes mě bolí nohy a vytahovat ty poklady z kabelky byl zážitek, těším se na příště!

      Vymazat
  9. Teda, to je škoda, že Ti nesedl, já jsem s ním byla spokojená :-) Díky za reklamu, a super den!! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak zmínit jsem tě musela, jako jeho objevitelku, jináč by to bylo bez reklamy, že :P :D

      Vymazat
  10. Tak az moc vyzivnej říkáš? To budu muset asi zkusit, neb vyzivnej sampon bych aspon jednou rada potkala ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Tento sampon ma celkom zaujal. Vlasy mam suchsie a sulfaty mi nejako extra nevadia, takze pre mna by mohol byt v pohode. Ja momentalne striedam 4 sampony :) Najviac mi z nich vyhovuje Alverde s arganovym olejom a Korres. Alverde s hennou a Sante su fajn, ale potrebujem nieco vyzivnejsie. Pohroma bol sampon Weleda :( Potesil by ma zase nejaky clanok o bezsulfatovych samponoch - ake si v poslednej dobe vyskusala a ake mas na wishliste ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v tom případě by ti mohl vyhovovat ;) ... já právě moc šampónů nezkouším, jeden mi vydrží strašně dlouho, ani nevím proč a o každém novém napíšu, ale vlasočlánek chystám, hlavně o tom, jak se zlepšila kvalita vlasů díky používání přírodní kosmetiky ;)

      Vymazat
  12. tak o tomhle slysim prvne a podle toho obalu bych se toho spis bala :) ale finsko zboznuju a mluvis o tom hezky, tak bych tomu dala sanci :)

    Soutez o prednabitou kartu do HM za 1 000 Kc ;)
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2015/04/velikonocni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  13. Ani já tuto značku neznám a vidím ji poprvé. Každopádně se mi líbí :).
    Zvu vás všechny na giveaway, ve které můžete vyhrát úžasné sérum na řasy určené pro zhuštění, prodloužení a větší objem řas :-).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)