Doktor pro citlivou pokožku

Sprchování je pro mě vyloženě nepříjemná záležitost, kterou provádím jen kvůli očistě. Voda mému kožichu totiž nesvědčí a po vylezení ze sprchy vypadám jako dalmatin. Červená vysušená místa, ekzém, nic hezkého. Takže se alespoň snažím najít výrobek, který by trošku zjemnil vysušující účinky vody. Samozřejmostí je bezsulfátová péče, ale ani sprchové gely bez SLS v tmavém zimním období nepomáhají. Nejdřív jsem se zamilovala do tuhých mýdel bez glycerinu, tvořených jen z pečujících olejů. A pak mi Renča z BIOOO doporučila a zaslala na testování doktora. Doktora, který se jmenuje Bronner ;).




Dr. Bronner´s Tekuté mýdlo na tělo i vlasy Shikakai, Neutral-Mild má za úkol zvláčňovat a hydratovat kožich i kadeře, regenerovat a scelovat pokožku, tonizovat, mýt a usnadňovat vyčesávání vlasů. Díky jemnému složení je vhodný i pro velmi citlivou pokožku malých dětí (a asi i vysušených lišek). (zdroj)




Do lesa přišla moc hezká plastová láhev, světle modrá, posetá všude okolo bílými nápisy. Už na první pohled mi bylo jasné, že ocením černý dávkovač, který se navíc dá otočením uzamknout, takže nehrozí žádná nehoda. Balení je docela velké, obsah má 355 ml a vyjde na 363 Kč. Koupíte tady.

Pokud jste ještě nikdy o této značce neslyšely, tak jen v rychlosti - specializují se na mýdla, která se dají využít na několik způsobů (např. tělo, ruce a nohy, vlasy, holení, mytí podlah, nádobí, zeleniny, praní, ...). Tyto multifunkční výrobky jsou čistě přírodní, nezatěžují životní prostředí a suroviny jsou získávány přes Fair Trade obchod (více info zde).




Složení je opravdu krátké a krásně čitelné. Najdete v něm olej z hroznových jader, kokosový, jojobový a konopný olej nebo prášek z shikakai a vitamín E.

Shikakai je indický název pro ovoce rostliny Acacia Concinna, která se používala od pradávna v Indii jako součást Ajurvédy. Doslovný překlad je "ovoce pro vlasy" a používalo se ve formě pasty jako šampon a kondicionér v jednom. (zdroj)


Zdroj


Mýdlo má hnědou barvu (asi díky shikakai) a jeho konzistence je docela dost tekutá. Při prvním pumpnutí jsem byla opravdu překvapená a ne moc nadšená. Na celé tělo jsem totiž musela stlačit 4x, a to se mi teda zdálo jako velká spotřeba. Nakonec jsem dávkování zredukovala na pumpnutí tři, ale i tak to je dle mého hodně. Samozřejmě jsem byla smířená s tím, že mýdlo nebude díky absenci sulfátů tvořit bůhvíjak hustou pěnu a ani mi to už nevadí. Nějaké bubliny ale vykouzlit dokáže ;). Jak už prozrazuje z názvu, je bez parfemace (pro alergiky a děti), což je pravda, při použití necítím naprosto nic. Pokud ale budete chtít dopřát luxus i svému čumáku, můžete si vybrat i verzi s mátou, levandulí, čajovníkem nebo citrónovou trávou a limetou.




Výrobce doporučuje použít přímo tento výrobek čtyřmi způsoby - jako šampón a kondicionér, jako sprchový krém, jako jemné tekuté mýdlo na ruce a nohy a jako holící pěnu. Pojďme se tedy mrknout, jak se mýdlo osvědčilo v lesním prostředí.

Na vlasy mi bohužel vůbec nesedlo. Má natolik výživné složení, že mi je akorát zatížilo a zamastilo. Už jsem se ale přesvědčila několikrát, že výrobky s obsahem několika olejů mi na kadeře nesedí. Nemám je totiž nijak vysušené ani zničené, problémy mám jen s citlivou pokožkou hlavy, a tu nijak nedráždilo. Doporučovala bych proto těm, které potřebují hřívu regenerovat a posílit.

Už z prvního odstavce vám muselo být jasné, že mýdlo používám hlavně místo sprchového gelu. A jsem naprosto spokojená. Pokožku nedráždí, nevysušuje, umyje a vyživí. Žádný zázrak v podobě zmizení kožních problémů se nekonal, což jsem ale po něm nechtěla ani neočekávala. Namazat krémem se stejně po sprše musím. Hlavní je, že jsem neolezla ještě víc, asi tak ;). Některé sprcháče i s přírodním složením totiž umí kožich nepěkně podráždit, proto si na něj pouštím už jen pečující složky a kvalitní suroviny, což Bronner splnil.

Tekuté mýdlo na ruce a nohy - přijde mi to stejné jako sprchový gel, ve sprše si tyto části těla stejně umývám. Takže to neberu jako další způsob použití. Co jsem ale testla bylo odlíčení. Stáhl bez problémů celý makeup, poté jsem použila toner a tampónek byl sněhově čistý. Jen na oči je nevhodné, docela dost štípalo. Takže jestli se rády odličujete ve sprše, ideální společník ;).

Při holení si taky dávám majzla, páč citlivá pokožka a žiletka - to není moc dobré spojení. Většinou používám tělové mléko Alverde, které není tak husté, aby ucpalo žiletku, ale je tak výživné, abych si pak nerozdrápala nohy do krve. Doktor ovšem umí tato kouzla taky, bez problémů.

Takže musím říct, že jsem s Bronnerem naprosto spokojená. Na vlasy ho sice používat nemůžu, ale ve sprše se ukázal jako všestranný pomocník. Kůži mi nedráždí ani nevysušuje a dá se použít i na rychlo holení. Jediné, co bych mohla vytknout je vyšší spotřeba. Tři pumpnutí na celé tělo mi přijdou hodně, na druhou stranu je balení velké a při každodenním použití mám stále i po třech měsících vevnitř cca polovinu.

Znáte Dr. Bronner´s? Jakými způsoby jejich mýdla používáte? Zaslouží si svou skvělou pověst?

P.S.: Zítra jedu do Ostravy navštívit společně se Sabčou milou eM, Enku i Claire, takže se můžete těšit na report (pokud si teda nezapomenu vzít foťák nebo v zápalu sdílené radosti nezapomenu fotit jak minule :D).

Užívejte!

L.






Komentáře

  1. a tobě to nesmrdí? mně to smrdělo docela dost. (měla jsem ten samý miminkovský a smrdělo to i dětem, na které to bylo vlastně tak nějak určené)

    jinak na vlasy v pohodě, přišlo mi to hodně podobné na čisté shikakai. na pleť mi přijde lepší obyčejný bronner, ale ani ten mě tedy úplně ke spokojenosti neodlíčil. a na oči je jakýkoliv bronner peklo, to zase jo. na tělo taky normální. 3-4 pumpnutí mi přišla v pohodě, se mi i zdálo, že jedno pumpnutí toho totiž vypumpne dost málo, jakože ta bronnerská pumpička prostě pumpuje málo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi mám ten čumák fakt divný, nic z toho necítím :D ... já jsem byla odlíčená fakt fest (i ty oči), ale voda mě vysušuje, takže mokré odličování jsem zavrhla už dávno, ani slavný Antipodes to nedával, ale co bych pro testování neudělala, že ;) ... málo nemálo, 3x nebo 4x se mi zdá pořád hodně, ale možná je to fakt tím, že jsem si zvykla na tuhá mýdla, která skoro vůbec neubývají ;)

      Vymazat
  2. já jsem měla levandulový (nebo tea tree? Obal byl každopádně oranžový) a nejvíc jsem ho nakonec používala jako prací gel do pračky :D. Na pleť dost vysušoval, jako sprcháč byl dobrý, tam mám kůži odolnější, na vlasy mi nesedl. Ale ještě jako klasické mýdlo na ruce byl ok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aha, tak podle blogu oba :D. Ale ty klasické verze jsou mnohem víc vysušující než tahle shikakai, bych řekla, takže to asi není úplně totéž :)

      Vymazat
    2. jo to je vlastně pravda, že obyčejný bronner víc vysušuje než shikakai verze, shikakai je takový krémovitější... na pleti mi právě nechával povlak, proto mi víc vyhovoval ten obyčejný.

      Vymazat
    3. jj, právě Shikakai mi byl doporučen na citlivou pleť, že je výživnější ;) klasickou verzi jsem neměla a jak to tak čtu, tak kupovat ani nebudu :D

      Vymazat
  3. Hehe, to je ta sranda, co se dá použít i na čištění zubů teoreticky? Někde jsem už o něm četla, ale nechává mě chladnou, úplně. No joo, nezapomeň foťák, už se tu na Vás těšíme ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. o čištění zubů jsem taky četla, ale teda na to nemám, možná kdyby nebyla jiná možnost, ale pasta je pasta! :D

      Vymazat
  4. Jeee! Holky moc pozdravuj. Jak ja bych se rada potkala s ostatnima a tebou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to není problém! příště dáme sraz v Olomouci, což? ;)

      Vymazat
  5. Já jsem měla ten All in One! a vyzkoušela jsem ho snad všema možnejma metodama, který byly na <"přiloženym letáčku" /> uvedený (takže i čištění zubů a postřik na mšice) a funguje to všechno uspokojivě, akorát třeba to čištění zubů je trošku náročnější s tekutou 'pastou' :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. četla jsem, si pamatuju a dokonce jsem i komentovala, že mě vůbec neláká :D a vidíš, stejně si ke mně našel cestu, doktor jeden! ;)

      Vymazat
    2. Jako pastu jen toho obyč, bez shikakai :-) I když by to asi nevadilo ničemu. Já měla shikakai s tea tree a na tělo super, ale vlasy mi to též hrozně mastilo. Teď jedeme celá rodiny v těch normálních - děti mají mandli a růži a pak máme tea tree jako univerzál - na ruce, na psy (jakože beze srandy je na psy super a jak to je koncentrovaný, tak to člověk naředí a spotřeba není vůbec velká). Tím tea tree si myju obličej občas a vrátilo mě to zpět do mládí, kdy jsme používala Australian Bodycare, voní to úplně stejně :-)

      Vymazat
    3. chá, jsem si teď vzpomněla, jak jsme měli na hlídání Jack Russelku Julii a strašně smrděla, tak jsme se rozhodli, že ji vykoupeme, jenže jsme na psi nic doma neměli, tak jsem na ni plácla i+m Naturkosmetik šampón a nestěžovala si :D ... s umýváním obličeje mě to úplně štve, jenže já tu vodu fakt blbě snáším, všechno mě vysuší, je jedno, jaký použiju produkt nebo jsem možná ještě na ten pravý nepřišla, ale zkoušela jsem jich už dost :(

      Vymazat
  6. Ahoj Listicko, ja zkousela ten s tea tree na intimni myti a prave me dost odradil :-/ vysusuje a zadne bonusy v nem nevidim - pokorne jsem si koupila plne baleni Argitalu :) V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podle rady Renči z BIOOO by ten normální měl být míň výživný jak se shikakai, proto jsem dostala modráska a jinou verzi bych raději nezkoušela, ono to s tou citlivou pletí není sranda a s intimními partiemi už vůbec ne, na ty používám jen vodu, což mi poradil i gynekolog ;)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)