Seznamovačka s Martinou

Opět mám své vysušené období. Ano, na obličeji jsem mastňák, ale naopak tělo trpí lehkou formou ekzému (horní část zad, krk, paže). Takže od podzimu bojuju s tím, abych našla vhodné mazání. Většinou je řadím do těchto kategorií:

1) produkt obsahuje silikon, který ekzém ještě zhoršuje, takže se neodvážím jej na sebe namazat (zdravím The Body Shop)
2) produkt má přírodní složení, ale hydratací je nedostačující, takže se přes noc drbu jak fena (např. Alverde)
3) nejen, že se drbu jak fena, ale ještě k tomu mě po natření štípe/pálí pokožka (Pure Fiji, díky moc)
4) produkt má přírodní složení, je dostatečně hutný a složený z olejů, takže dokáže pokožku hydratovat celou noc (Saloos), ráno ale musím natírat znovu
5) produkt, který by hydratoval tak, že bych nemusela mazat 2x denně (zatím neobjeven)

Abyste mi věřily, vyfotila jsem mé paže a krk po vylezení ze sprchy. Není to moc pěkný pohled ani kvalitní fotka, ale měla by stačit k tomu, abyste neřekly, že tady melu nesmysly. Že je teďka in se mazat a já chci být taky in. Kéž by! Závidím všem, kteří se mazat nemusí!



Takže pořád hledám něco, po čem bych měla kožich zklidněný, hydratovaný a co by mi nejlépe pomohlo se mého problému zbavit. Před pár měsíci jsem si vyměnila několik mailů s Renatou z BIOOO. Byly dlouhé a plné informací, za což bych chtěla moc poděkovat. Málokdy se někdo zajímá, co doopravdy potřebujete. Popsala jsem svou situaci, vyjmenovala, co mi pomáhá a co ne, dodala zkušenosti, které jsem vypozorovala já nebo doktorka, atd. Renča mi mimo jiné doporučila krémy od Martina Gebhardt a byla tak hodná, že mi poslala pár vzorečků (od každého krému dva kousky). Se klidně přiznám, že jsem fakt věřila v zázrak, páč mi v té chvíli ani nic jiného moc nezbývalo.




Zapátrala jsem na oficiálních stránkách značky a dozvěděla jsem se zajímavou historii. Martina Gebhardt totiž není jen název kosmetiky, ale taky opravdová žena, která má svůj příběh. V dětství ji totiž pokousal do obličeje pes a zůstala jí nehezká jizva. Po vyzkoušení všech možných krémů z lékáren a drogérií se rozhodla umíchat si vlastní. A jak to asi dopadlo? ... Její produkty jsou vyráběny tak, aby obsah neohrožoval člověka ani životní prostředí. Využívá 100% přírodní suroviny, vše syntetické je tabu, stejně jako testování na zvířatech. (zdroj)



Martina Gebhardt Růžové tělové mléko, Rose



Tělové mléko Rose slibuje péči o suchou pokožku celého těla, bohatou výživu a ochranu před ztrátou elasticity i známkami stárnutí. Kombinace rostlinných olejů, másel a zklidňujících výtažků má pokožce dodat potřebné živiny, uzamykat v ní hydrataci a eliminovat případné podráždění.




Ve složení najdete olivový, růžový, šípkový, avokádový nebo třeba pupalkový olej. Sekundují jim bambucké a kakaové máslo, společně s výtažky ze zeleného čaje a růžovou květovou vodou. Všechno se to zdá jako ideální kombo pro suchou pleť, to musíte uznat! ;)

Vůně je hodně růžová, opravdu věrná a docela silná. Žádná sladká líbivka. Kdo růže nemusí, přeskakuje na další vzoreček ;). Mně nevadila, ale taky jsem z ní nebyla v čmuchacím nebi. Upřímně, v tomto případě je pro mě vůně na jednom z posledních míst, co se hodnocení produktu týká. Klidně se budu natírat liščíma hovínkama, když budu vědět, že mi pomůžou ...




Konzistence je úžasně lehká, krém se dobře roztírá a okamžitě vsakuje. Takový ten efekt, že se namažete a hned můžete vklouznout do pyžama. Abych pravdu řekla, tak jsem byla lehce rozpačitá, páč jsem zvyklá na hutné oleje a najednou něco tak jemného? Bude to mému kožichu stačit?

Bohužel musím růžové mléko zařadit do kategorie 3 :(. Chvilku po aplikaci mě začala pokožka štípat a do rána jsem měla rozedrané záda od nenechavých pacek (jo, ve spánku tohle bohužel neovlivníte). Dala jsem mu ještě jednu šanci, ale pokud máte větší problém s pokožkou jako já, nemůžete se moc dávat všanc a testovat produkt, který nesedí. Navíc už ze zkušeností vím, že stačí jedna aplikace abych poznala, jestli mi krém na ekzém sedne nebo ne.

Jeden vzoreček mi vyšel na jedno namazání problémových partií, na celé tělo by určitě nestačil.

Cena za plné balení (150 ml) je 727 Kč, cena za vzorek (2 ml) je 28 Kč. Koupíte zde.



Martina Gebhardt Tělové mléko bambucké máslo, Sheabutter



Jemné tělové mléko Shea Butter má aktivně pečovat o potřeby suché pokožky náchylné k častému podráždění, začervenání i vysušení. Kombinace výživných olejů a pečujících másel dle výrobce dodává přecitlivělé pokožce potřebné živiny i hydrataci, pokožku zjemňuje, posiluje a chrání před svěděním i vznikem suchých šupinek.




Složení má krém podobné jako varianta Rose -  kakaové a bambucké máslo, olivový a mandlový olej plus květová voda a výtažky ze zeleného čaje. V podstatě to samé bez růžového, šípkového, avokádového a pupalkového oleje aneb osekaná antialergická verze ;).

Parfemace by neměla být žádná, ale já jsem z něj cítila takovou tu přírodní čistotu, nevím, jak vůni přesně popsat. Každopádně je oproti růžové variantě jemná a nezatěžující. Konzistence už se ale vůbec neliší - lehká a dobře se roztírající. Stejně tak se hned vpije do pleti.

A stejně tak mi hydratací nestačí. Jediné pozitivum bylo, že mě aspoň neštípalo, ale stejně jsem se do rána vysušila jako treska a škrábala jak divá :(. Takže opět nic, řadím do kategorie 2.

Cena za plné balení (150 ml) je 630 Kč, cena za vzorek (2 ml) je 28 Kč. Koupíte zde.



Martina Gebhardt Měsíčkový krém, Calendula



Dětský měsíčkový krém Calendula má pečovat nejenom o citlivou dětskou pokožku, ale i jemnou pleť náchylnou k alergiím a častému podráždění, zjemňovat ji a zklidňovat. Díky složení bohatému na výživné oleje a rostlinné výtažky má být o pleť plně postaráno a současně je ochráněna před nepříznivými vnějšími vlivy.




Složení je kraťučké, taková mám nejradši. Základ tvoří olivový olej, výtažky z květů měsíčku lékařského a doplňuje je růžová květová voda.

Jestli vás teď napadá spojitost s Indulonou, tak jste na tom stejně jak já ;). Vůně je ale opravdovější, čistý měsíček, neoslazený. Nad konzistencí jsem zajuchala a konečně si začala dělat naděje. Je hustší než předešlé dva krémy a zabarvená do žluta. Zapomněla jsem ji vyfotit, za což se omluvuju, ale snad mi budete věřit.

Opravdu jsem chtěla, aby mi měsíčkový krém sednul. Páč ono to svědění není fakt moc příjemné, suchá pokožka taky ne a na pohled to všechno vypadá hnusně. Takže kdo uteče - vyhraje. Opět se ale zázrak nestal. Usínala jsem sice s dobrým pocitem, že nikde nic neštípe ani nesvědí, ale probudila jsem se s rozškrábaným kožichem. Zase :(.

Cena za plné balení (50 ml) je 439 Kč, cena za vzorek (2 ml) je 18 Kč. Koupíte zde.


Závěr je takový, že na vysušenou a ekzematickou pokožku mi ani jeden krém nesedl. Netvrdím, že jsou špatné, ale za tu cenu jsem čekala zázraky. Na mazání normální/suché pleti podle mého budou krásně stačit, stejně tak na ruce, nohy nebo suché lokty. Záleží na vás, jestli jste ochotné dát vyšší částku peněz za tělovou kosmetiku. Je to dáno přírodním složením a filosofií značky. Ostatně kdyby mi jeden z nich pomohl, jsem ochotná vysolit z fleku plnou cenu, bohužel se nestalo :(.

Pokud vás tato německá značka zaujala, není nic jednoduššího než vyzkoušet vzorečky. Jejich možnost nákupu bych ocenila i k dalším dražším značkám, přece jenom je lepší zkusit dopředu a ušetřit si zklamání i velký peníz ;).

Zaujala vás Martina? Co mi doporučíte na ekzém? Kolik jste ochotné dát za mazadlo na tělo?

Užívejte!

L.











Komentáře

  1. Hele já mám většinou v zimě taky takový paže jak ty a jediný, co mě na to fakt pomohlo byl Excipial Lipolotio. Složení teda přírodní rozhodně není, ale třeba silikony v tom myslím nejsou. Poradila mně to moje alergoložka a přírodní produkty vyloženě nedoporučovala. Už s tím bojuju několik let a nejvíc se mně osvědčilo se mazat co nejmíň. Čím víc mažu, tím je to horší. Takže radši nechávám suchou kůži a mažu Excipialem jen když je to akutní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě jsem chtěla dodat, že ty problematický místa si ve sprše myju jen vodou, sprcháč to zhoršuje snad úplně nejvíc...

      Vymazat
    2. Potvrzuji, opravdu to má vliv. Na exzémy netrpím, na vysušenou kůži ovšem ano, nejhůř jsou na tom holeně, pak předloktí a paže. Od doby, co na ně nepoužívám sprcháč, je to o mnoho lepší, nemusím se tolik mazat, pokožka nijak zvlášť nepne a hlavně nesvědí.

      Vymazat
    3. Excipial jsem používala taky, ale bohužel na mě jaksi přestal učinkovat :( jeden rok jsem bez něho nedala ani ránu, mazala jsem celou zimu, druhý rok jsem koupila znovu a bylo to po namazání jen horší :( buď změnili složení nebo už mi nepomůže fakt nic :D ... a sprcháče právě proto používám jen přírodní, bez sulfátů, které nejvíc vysušují, ale zkusím na paže vynechat úplně, krk si stejně nemydlím a na záda si na celé nedosáhnu :D díky za zkušenosti a za rady! :*

      Vymazat
    4. Mně vysušovaly i přírodní sprcháče (pravda, zkoušela jsem jenom Alverde), však vyzkoušej a uvidíš, jestli to bude mít vliv :)

      A nějaké čisté oleje jsi nezkoušela? Docela dobrý je olivový, momentálně používám avokádový, ten je ještě víc vyživující. Aroma nic moc, ale vydržet se to dá. Je potřeba mazat na mokrou pokožku, třeba po sprše je to ideální.
      Ještě mě napadají přírodní másla, třeba bambucké či kakaové.
      Ovšem nevím, jak by na přírodní péči zareagoval ekzém, nemám s ním zkušenosti...

      Vymazat
    5. vyzkouším, chtěla jsem už včera, ale jak je člověk navyklý na jeden postup, tak jsem si to uvědomila, až jsem si namydlila ruce :D

      oleje jsem zkoušela, ale vysušují mě samotné snad ještě víc, i na mokrou pokožku po sprše :( ale třeba mýdlo jen z olejů (teď mám Urtekram) je úplně super a nevysušuje, asi potřebuju větší kombo než jen jeden olej :D bambucké máslo někdo doporučuje, někdo říká, že vysušuje, vyzkouším a uvidím ;)

      Vymazat
  2. Jejda, chudáku, ty jsi teda pěkně vysušená :( A zrovna o té dětské Martině bych řekla, že by ti mohla vyhovovat.. Pak mě už snad jenom napadá ten jejich propolisový krém, který ale má podobné složení, nebo hutný krém bez parfemace Santaverde, ten je ale primárně určen na obličej.
    Já jsem měla od Martiny jejich šalvějovou řadu pro mastňáky a jsem nadšená, rozhodně bych chtěla vyzkoušet krém na ruce a možná něco dalšího..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem právě dětské Martině dávala největší naděje, proto jsem si ji i nechávala nakonec, že to bude jako pecka a nic :( ... ještě mám od ní vzoreček krému na pleť Young & Active, na ten se těším moc! na Santaverde se podívám, díky za tip, vůbec neva, že je na obličej, kolikrát stejně používám produkt úplně na něco jiného, než na co je určený ;)

      Vymazat
    2. Uz je mi teda trapne tu nechavat 4.komentar :D ale pred propolisem bych chtela varovat. Nikdy to uz pak nebylo horsi (a ani predtim) plus celkova reakce takova, ze jsem musela ukoncit nekolikaletou lecbu alergii....proste propolis to nejvic rozvratil. Ale jsem fakt asi divny pripad. Kazdopadne propolis je podle me uplne nejkontroverznejsi prirodni ingredience - protoze nevime presne, jake je jeho slozeni a myze tam byt zrovna to, co ti vadi. A pak se deji veci, o jakych se vam ani nesnilo :D

      Vymazat
    3. vůbec Ti to nemusí být trapné, jsem ráda, za každou zkušenost a varování ;) já si myslím, že každý má reakce na něco jiného, páč kdyby existovalo jasné řešení, jak vyléčit ekzém, tak ho už nikdo nemá, žejo ... takže každý musí zkoušet, co mu sedne a co ne, bohužel :(

      Vymazat
  3. Já mám v zimě krk taky děsnej... zbytek těla teda v pohodě, ale krk mam osypanej skoro nonstop. Bohužel kromě kortikoidu mi nic jinýho v rozumně dlouhé době nepomůže :-/ A nedej bože, že bych na to prdla něco přírodního, co mi jinak běžně nevadí... to se to pak ještě zhorší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono ty přírodní krémy jsou taky záludné, páč obsahují kolikrát esenciální oleje, které nemusí sednout nebo potenciální alergeny :( třeba ten růžový od Martiny mě vyloženě štípal hned po nanesení a bambucké máslo ne, páč má jednodušší složení, bez tolika různých olejů ... btw. zkoušela jsi Saloos Atopikderm? (http://ekzem.heureka.cz/saloos-bio-karite-atopikderm-balzam-50-ml/) ten jediný mi pomáhá dát ekzém jakž takž do pořádku, mazat sice musím, ale nerozlézá se a nesvědí ;)

      Vymazat
    2. Hele, zkoušela, ale docela mi vadí na ten krk i samotné bambucké máslo.Ale třeba na ruce ne - záhada :-)

      Vymazat
    3. nojo, už je to zas tady, každému sedí něco jiného, já kdybych jej neměla, tak se asi momentálně udrbu :D

      Vymazat
  4. Prirodne produkty sa bohuzial vacsinou s ekzemom moc nezlucuju. Ja som musela vyradit vsetko prirodne aj zo starostlivosti o plet a ostat pri lekarenskej kozmetike a kokosovom oleji (asponze to). Mazem sa excipialom a biodermou, tiez by som radsej nieco prirodne, ale bohuzial...Zase v lete :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Excipial jsem měla, ale stav pokožky ještě zhoršil :( ale chápu, že když něco funguje, tak se složení neřeší, hlavní je, aby byl ekzém pryč, sviňák jeden! ale nevzdávám se! já jednou něco přírodního najdu, co bude pecka největší a dostanu za to nobelovku minimálně! :D

      Vymazat
  5. Jo, ekzém. Mám teď takový pěkný na kloubech ruky. Pokaždé, když vyjdu ven v tomhle počasí, tak popraská a vysuší se. Pak se vytvoří vřídky a můžu léčit znovu. Nepomohly rukavice ani jakékoli hydratační mazání. Nedávno na některých blozích proběhly zmínky o 2derm reha special krému, který mě zaujal. V podstatě nic neléčí, ale vytváří ochrannou vrstvu na poškozené pokožce. Koupila jsem si ho a jsem docela spokojená. Ekzém se zbytečně nevysušuje a lépe se hojí. Třeba by ti pomohl taky - večer bys na ekzém namazala normální krém apak ještě tento, ekzém by nemusel tak rychle vysychat. Je teda pravda, že na hodně rozdrápané kůži pálí, ale dá se to vydržet.
    Jinak z čistě přírodní kosmetiky se na ekzém doporučuje konopný olej. Ten obsahuje třeba kosmetika Cannaderm, taky jsem zkoušela a hezky promazával, bohužel do tohoto počasí nepomohl (mám variantu robátko).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chudinko, Ty to máš ještě horší než já, naštěstí mi kůže nepraská a ruce jsou nejhorší místo podle mě, páč je pořád umýváš a pokožku celý den namáháš :( na krém se hned podívám, děkuji za tip, o konopném oleji jsem slyšela, nevím proč jsem ještě nic nevyzkoušela, je toho tolik, že už mi jde hlava kolem, každý doporučuje něco jiného, co zaručeně pomáhá a pak zapomínám na základní věci :D

      Vymazat
    2. Jo, ruce jsou blbý. Koupila jsem si Ecover na nádobí, protože Jar a horká voda jsou brutální kombinace, a do práce si nosím lahvičku s vlastním mýdlem (bezsulfátovým), takže jsem taková místní kuriozita. Ale pomáhá to, ekzém už je poznat pouze pohmatu.
      A ještě jsem si vzpomněla na sádlo, taťka nás tím mazal jako malé. Bylo to fakt brutální, byly jsme mastné ještě druhý den večer.
      Tak hlavně najdi něco, co ti pomůže se ekzému zbavit.

      Vymazat
    3. Jo, za Rehu se primlouvam - rozdil jsem poznala hlavne, kdyz mi dosla. Takze ted si objednam zasobu (ale je to 280 za kus 20 ml no....) a po zime se uvidi. Abych nemela takovou spotrebu tak kombinuju prave s tim Hymalaya Multi purpose a spokojenost. Ekzem je fuc :-)

      Vymazat
    4. co máš z toho, na mě se taky lidi dívají, jak na exota, když mi třeba v práci nabízí krém na ruce nebo si zapomenu na cvičení vzít sprcháč a musím odmítat nabídky kamarádek, které nechápou, proč nemůžu použít ten jejich :D ... o sádle už uvažuju delší dobu, že bych se mazala aspoň o víkendu, abych nevypadala přes týden jak naolejovaný kulturista :D

      Vymazat
  6. To ti, Liško, upřímně ani za mák nezávidím. Já mám kůži bezproblémovou, takže za mazadla moc neutrácím a vzhledem k tomu, jak jsem líná, tak i to mazání je dost sporadické.. :-)
    Ale co takhle nějaké konopné mazání? Přítel je psoriatik a v klidnějších obdobích mu konopná mast docela pomáhá. Ale můj nápad ber s rezervou, nerada bych tě měla na svědomí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé, to se máš! já bych tak ráda neutrácela za mazadla! sice už jsem si na mazání zvykla, ale chlap se mi směje, že trávím půl hodiny večer v koupelně jenom tím, že se odmalovávám, sprchuju a mažu, prý co tam furt dělám, když on je za pět minut hotový :D ... a Tvůj nápad není vůbec k zahození, na konopné mazání jsem úplně zapomněla, je ověřeno, že na kůži pomáhá, takže jdu do něj, děkuji za připomenutí ;)

      Vymazat
  7. Ty jo, to je teda síla. Naštěstí takové šílené problémy nemám na celém těle, ale jen na loktech v zimě. A ty se snažím patlat bambuckým máslem nebo konopnou mastí z bambuckého másla (pokud nejsem zrovna líná si ji vytvořit). BTW - zkoušela jsi už čisté bambucké máslo, nebo konopku z bambuckého másla? Pokud nee, tak se ozvi na fb, poskytnu ti domácí ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to já se ráda ozvu, díky za nabídku, taková se neodmítá, páč domácí patlání je úplně jiný level! :*

      Vymazat
  8. krucinál, teď mi spadl internet a komentář fuč :D. Každopádně, jako Claire bych určitě doporučila bezvodé balzámy a másla, jak to obsahuje vodu, tak to nemůže stačit :(. Mně teď na popraskané ruce pomohl MuLondon výživná edice na tělo a krém od Weledy, třeba tenhle je fajn, mastný a šetrný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. odkaz asi nefunguje... http://www.weleda.cz/specialni-pece/37-coldcream.html

      Vymazat
    2. MuLondon používám růžový, sice ten na pleť, ale přes noc to stačí, ráno sice musím mazat znovu, ale aspoň se neškrábu ;) o edici na tělo jsem přemýšlela, že bych koupila jako další, hned jsem si vpomněla na Tebe, jestli vůbec ještě můžu objednávat přes Tvůj eshop? se mi tam líbí čokoládíčkový krém, jen se bojím, že bych ho snědla :D ... a Coldcream určitě pořídím, chlap dostává v práci poukázky do lékárny jednou za čas a já na léky moc nejsem, že bych to kupovala ve velkém, takže vždycky kupuju Weledu, páč u nás žádná jiná přírodní kosmetika v lékárně není :D

      Vymazat
    3. Coldcream je fajn, používám ho na noc na obličej. Je hodně hutný a při aplikaci nasucho by se rozhodně nevsákl (ale to má v povaze, nemůže za to, že ho nepoužívám do mrazů :)
      A úžasně voní, myslím, že se jedná o geránium, ale ruku do ohně za to nedám :)

      Vymazat
    4. jo, je hezky mastňoučký, ale vsákne se, taky jsem ho ráda používala. Tyjo, jak to, že nevím, že používáš MuLondon :))? To jsem fakt nevěděla a teď jsem z toho paf :D. Jinak jsem si nechtěla dělat reklamu :D, ale objednávat se těch posledních pár kousků dá, odesílá to obětavě mamka :). Kdybys chtěla ten čokoládový, tak napiš, ať ti můžu dát kamarádskou slevu :). Ta edice na tělo je fakt na tělo lepší, mně na ty ruce klasické ML krémy nestačily, tenhle jo (ale na obličej bych si ho zas asi nedala).

      Vymazat
    5. jé, to by byla sranda, kdybych něco takového hutného plácla na obličej, bych se leskla pak ještě týden :D stejně je to zvláštní, že na čumáku jsem mastňák a zbytek těla sušenka, to se to nemůže nějak sjednotit? :D

      Yvi, nemusíš vědět všecko! :P ... ne, sranda, dostala jsem jen vzorek do kalíšku, nejdřív jsem si jej hodně šetřila, občas dala na obličej přes noc, ale teď jak začalo být hůř, tak jsem vyzkoušela i na ekzém a není to sice zázrak, ale dokáže mě ušetřit nočního škrábání ;) a vůbec si neděláš reklamu, dyť já jsem se na eshop zeptala sama a kde jinde bych MuLondon sháněla než u Tebe? tak to já teda zkontaktuju maminku, ale asi až po Vánocích, teď musím šetřit na dárky a pak si udělám radost, moc děkuju za nabídku, já se určitě ozvu ;)

      Vymazat
  9. Teda, chudáku. :(
    Ráda bych něco poradila, ale nemůžu sloužit. Já mám v tomhle výborném ročním období zase problém s očima, taky už nevím, co s tím. Kolem suchá a někdy i praskající kůže, uvnitř zánět spojivek, krása... :/
    Každopádně jsem se podle nadpisu podivila, že máš novou spolu-pisatelku, a ony to mléka. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fakt? :-O toš to je pěkně nepříjemné a ještě k tomu oči! :( nosíš čočky? jestli Ti to třeba nedráždí, to je jediné, co mě napadá, páč nic víc k tomu nevím (jsem zas jednou erudovaně poradila :D)

      Vymazat
    2. Ajaj, presne takhle mi u oci zacinal ekzem a nasledujici leta jsem se stydela mezi lidi :( jestli muzu radit, tak nezavahat a rychle ke kozni, at se to nerozjede.

      Vymazat
    3. Nápodobně, An. Pomalu (ťuk, ťuk) se z toho dostávám - alá ráno nemusím čekat, než splaskne otok. Nemalovat se bylo pro mne základní (a ukrutné), mazala jsem mandlovým olejem, ten je vhodný i pro miminka, dokonce mi povyrostly řasy :). Mám ještě šupinky kolem očí, ale praskání už zmizelo!
      A také je dobré omezit koukání do monitoru, zvlášť u zánětu spojivek... :-/
      Přeji, ať se stav brzy zlepší.

      Vymazat
    4. Čočky nenosím, oči mě většinou zlobí, když se ochladí a začne foukat vítr...
      Kůži už jsem dala celkem dokupy, naštěstí, ale hlídám. Kdyby něco, valím na kožní, to každopádně.
      Zatím to vypadá hlavně tak, že to byla reakce na oční krém. No, aspoň mě příště přejde chuť na experimenty. :)
      Jinak teď mažu konopným olejem. Po tom mám sice celkem rozmazané vidění, ale zase pomáhá.
      A o nekoukání taky vím, snažím se o to aspoň doma.
      Jinak děkuju všem za rady, oči už se naštěstí lepší. :) A nekupujte si petrželkový krém od Ziaji...

      Vymazat
    5. no fuj - mor a bídu na Ziaju!!! tak jsem ráda, že viník je odhalen a není to žádná hnusná nemoc ;)

      Vymazat
  10. Tak asi bych doporučila Lipikar baume ap od La roche posay nebo leniensku z lékárny, vyzkoušeno na ekzematickém muži.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lékárenská kosmetika mi bohužel taky nepomáhá :( samozřejmě jsem nevyzkoušela všechno, ale nesedl mi Excipial, který všichni vychvalují ani Avene, tak jsem se na to vyprdla, ale jak znám svou milou maminku, tak určitě zase balíček nějaké podobné značky dostanu na Vánoce, takže budu testovat dál, díky za rady a pozdravuju muže ;)

      Vymazat
  11. Tobě asi vážně není pomoci :o( já si naštěstí vystačím s kokosákem a másly od Alverde..
    A prý liščí hovínka.. já z tebe pojdu!! :o))))))))

    OdpovědětVymazat
  12. Súcitím! :( Ja síce ekzémom netrpím, ale niečo podobne vyzerajúce sa mi vyhodilo po celom bruchu aj chrbte, netuším z čoho :( Žiadnu novú kozmetiku som nepoužila, tak neviem, či to mohla byť alergia na nejaké jedlo alebo čo, i keď ani nič nové, exotické som nechutnala...našťastie ma to nesvrbí ani nič, ale vyzerá to katastrofálne. Kožný na to len kukol, hodil mi lieky na alergiu, dáke mastičky a ďalej nulový záujem, takže asi ani nezistím čo a z čoho to je...no snáď aspoň takáto "liečba" zaberie a neskončím aj ja u nejakých hovienok :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. proto já nesnáším, když musím jít na kožní, od dětství jsem tam byla snad milionkrát a místo toho, aby řešili příčiny, tak předepíšou nějakou mast, každému pomalu stejnou a dál je to nezajímá, nechci samozřejmě házet všechny doktory do jednoho pytle, to určitě ne, ale já mám jen tyto zkušenosti :( takže doufám, že Tobě mastičky pomůžou a kůže se uzdraví, nevím, jak to u Tebe přesně vypadá, ale kamarádka měla něco podobného a byla jí diagnostikovaná vnitřní plíseň, která se projevila zarudlými flíčky na celém těle, byly vysušené a taky nesvědily ... takto přes internet nemůžu tvrdit, že máš to samé, ale kdybys chtěla, tak se jí poptám, jakou mastičku používala, páč vím, že jí to po pár týdnech mazání zmizelo ;)

      Vymazat
  13. V pripade zajmu dohodim tucet odkazu z meho blogu....
    V rychlosti ale urcite toto: A-derma emoliencni krem. Reha special je letosni objev, vyresil mi ekzem na rukach. V obliceji pak Protopic, na predpis od kozni, ale posl.dobou uz ho moc nemazu, mam atb vodicku na akne a cele se to velmi zlepsilo vcetne ekzemu. Na noc mazu Saloos ruzovy balzam.
    Konopne masti a spol.k nicemu. Cim vic bylinnych vytazku, tim hur. V pripade krize se nebat kozni a maznout kortikoid a zamerit se pak na prevenci proti vysuseni. Veprove sadlo se mi neosvedcilo a ani domaci konopka (akorat smrdela). Posl.dobou mi prijde fajn univerzalni kremik Multi purpose od Hymalaya Herbals, za 40 kc, tak zkus treba ten. Neni ciste bez ropy (myslim), ale to je celkem jedno, kdyz pomaha.
    Obecne radim vyprdnout se na prirodu, ta to sama nezachrani. Radeji nasadit poradna leciva a nebat se toho. Svymi experimenty s prirodnim mazanim jsem si leta akorat pritizila pritom se to dalo ukocirovat normalnimi pripravky....po kteryvh kuze uz neni tak znicena a diky obdobi klidu ma sanci se dat do poradku.
    V pripade nejvetsi krize vyhledat sanatorium - to mi pomohlo nejvic, ale je to casove narocne na kazdy den.
    ....me zkusenosti, ale kazdy to ma jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc díky za zkušenosti, na blog se podívám a odkazy si najdu sama, to není problém ;) nejhorší na tom je, že každému zabírá něco jiného, není univerzální řešení, takže si tím zkoušením musí projít každý sám a vyzkoušet, co sedí a co ne ... abych pravdu řekla, tak už se mi po všech těch radách točí hlava, jsem za ně samozřejmě ráda, ale teď nevím, co první, musím si to nějak sesumírovat v hlavě a všechno postupně, páč naplácat na sebe všechno najednou taky nebude dobrý nápad :D

      Vymazat
  14. Sama si ho pěstuješ, promiň :)9. prosince 2014 v 9:39

    Kdybys nebyla splašená z BIO a přírodnin, které dost často ekzém provokují a radši by sis namazala mast se zvířecím tukem, udělala bys líp, ale hádám, že to je jak do dubu. Tak si ten ekzém užij :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně a všichni ostatní ekzematici jsou banda kreténů, kteří ještě pořád nepochopili, že kdyby se namazali sádlem, tak mají do druhého dne pokoj. Skoro to vypadá, že kromě ekzémů likviduje sádlo i mozkový buňky.

      Vymazat
    2. ono asi není univerzální řešení na ekzematickou pleť, páč kdyby bylo, tak ten ekzém nikdo nemá a nemusí se to řešit, takže asi tak ;)

      Vymazat
  15. Sama příroda - jakože mazání - to rozhodně nezachrání, ale není pravda, že další varianta už je jen kožař a kortikoidy. Já jsem ekzematik od dětství, většinu času je vše ok, maximálně občas někde něco vyrazí,ale zas mívám "záchvaty", kdy se ze dne na den osypu tak, že když se to stalo prve, tak mě odvezli do špitálu a napíchli na kapačku - kortikoidy a steroidy. Když se mi to potom stalo znovu (naštěstí s rozestupem pár let, takovýhle chuťovky zas nemám, díky bohu, každou chvíli, občas mám i normální ekzém :-) ), už jsem věděla, co by následovalo a nešla ani k doktorovi. Jo, trpěla jsem měsíc a bylo to peklo, nemohla jsme se ani umývat, myla jsem se bylinnýma odvarama a občas kombinovala ibalgin a cigarety, abych se nezbláznila, protože to svědělo a bolelo tak, že jsem myslela, že mi přeskočí. Měla jsme štěstí, že jsem tu dobu trávila v poměrně zapadlé vesnici na Vysočině, protože mezi lidi bych fakt nemohla. Vypadá to jako hazardování se zdravím a masochismus a člověku, který tomu nerozumí, bych něco takového bez pomoci nějakého terapeuta asi nedoporučila. Nicméně - ekzém zmizel, zmizel úplně, jen a pouze s přírodními prostředky a já samozřejmě celou dobu řešila psychosomatický kontext celé té nemoci. Což je třeba v případě kůže docela peklo, je to hrozně komplexní, navíc, když si to člověk řeší sám a ještě v situaci, kdy by se raděj utopil, jen aby měl už klid. Nicméně od té doby jsem schopná jakýkoliv náběh - jakože se kus těla osype, s oblibou mi takhle olezou oči nebo pusa jako první instance - pořešit třeba během dvou dnů, pokud to je míň, tak v řádu hodin. Prostě to přejde, mám vychytané věci, kterými to máznu, aby to přestalo svědět, jinak lezu po zdi a pak si srovnám, co potřebuju. Jasně, není to tak jednoduchý, jak to vypadá, ona se ta psychosomatika dost blbě popisuje a taky to není o tom, že jakože heuréka, máme příčinu a nejdnou jsem jako zázrakem zdraví jako řípa. Ale prostě jiný cesty než kortikoidy rozhodně jsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodne nejsi jedina, kdo to takto s uspechem vyresil. Asi fakt to bude u kazdeho jinak. Kamaradka takto byla cca tri tydny a nemohla se ani oblict a od ty doby nic. Zazila jsem neco podobneho, cca deset dni, ale pokoj jsem mela tak na mesic. Nejhorsi na tom je, ze clovek nikdy nevi, jestli uz je na spravne ceste....
      Kazdopadne jak jsem psala vyse, tak ty kortikoidy jsou opravdu mysleny jen pokud to nejde jinak.
      S tou psychosomatikou jsem nakonec nic nevykoumala, byt se pidim leta, ale proste nevim. A predstava, ze mesic nevyjdu z domu je bohuzel nerealna, tak zatim to resim takto "konvencne".
      A jinak - velmi rada ctu tve nazory v diskuzich, vzdy je to prinosne :)

      Vymazat
    2. Děkuju :-) Ona psychosomatika je běh na dlouhou trať a pokud se tím člověk nezabývá seriozně (nechci napsat "profesionálně", protože mi to k tomu tak nějak nesedí), tak je to alespoň na začátku bez terapeuta fakt těžký. A i když se tím člověk seriozně zabývá, protože to, co velmi snadno odhalí u jiných, sám na sobě hledá s obtížemi. Já to u sebe posuzuju pouze podle faktickýho zlepšení, ať se jedná o chřipku nebo ekzém - zlepšuje se to?(tím myslím opravdu prokazatelně a třeba do druhého dne nebo je mi alespoň subjektivně daleko lépe) - jsem na správné cestě, nezlepšuje-na blbé. Základní princip totiž je - velmi zjednodušeně - že si to svým způsobem způsobuje člověk sám, že si vytváří situaci, kterou by si jinak vytvořit nedovedl (a samozřejmě může mít víc vrstev a tam teprve začne ta pravá zábava :-) ). Takže klíčová otázka vždycky je - Proč CHCI (nikoliv mám, ale opravdu chci) tuhle nemoc. Je to o brutální upřímnosti k sobě samému, protože každý druhý člověk vám řekne, že to je blbost, že on přece nechce být nemocný. Ale je. A dokud je, tak něco v něm, v něm, nikoliv mimo něj, nějaký zákeřný bacil nebo virus, tu nemoc považuje za východisko. A tohle musí najít. A pak s tím pracovat, nezmizí to jen proto, že zjistíme, co to je.

      Vymazat
    3. S tím, že často tu nemoc chceme, můžu jedině souhlasit!! A i u některých lidí to je zřetelně vidět. Samozřejmě jak píšeš, tak sobě člověk poradí nejhůř.
      Tak já se nad tím zase začnu zamýšlet, možná jsem si tu otázku dávala jen špatně (co by mi to mohlo způsobit? obvykle dojdu jen k tomu, že nemám žádné závažné starosti nebo už ty opravdu závažné dávno pominuly)
      Osobně ekzém vidím jako spojení všech těchto věcí dohromady - nějaká náchylnost na kožní problémy, něco té psychiky, pak ta snaha o zevní léčbu...a už tu máme komplikovanou záležitost, kde nevím, co bylo na začátku a co na konci.
      Děkuji za podnětnou diskuzi, po létech se na to zase zkusím podívat z téhle stránky :-) Naštěstí - ťukám - jsem teď docela OK a to nejhorší je dávno pryč.
      Jedna věc je ale jistá - všechno to zmizí, když jsem úplně šťastná, jenže to je tak vzácné období (myslím jako fakt fakt šťastná, třeba když se člověk bláznivě zamiluje), že na to nelze spoléhat :-)

      Vymazat
    4. Kůže je totiž strašně komplexní orgán. Je to de facto hranice - jediná! - která nás vyděluje od okolního světa, jakýkoliv hmotný kontakt nás a světa je vždy přes kůži. Tím pádem i spoustu věcí vstřebáváme skrze kůži a zrovna tak vylučujeme. Ekzém značí, že se na té hranici něco děje, bohužel toho "něčeho" může být fakt hodně a taky to vždycky souvisí s dalšími zdravotními problémy (třeba tady ta Lištičky kombinace ekzém-záda-hlava je dost častá a určitě to není všechno, teda ne, že bych jí přála něco dalšího, ale člověk musí vzít v potaz prostě vše, co ho odděluje od perfektního zdraví, kdy o svém těle vlastně neví). A pokud se ten ekzém objevuje třeba ve stresových obdobích, tak není potřeba se ptát, co mě stresuje, to vím (škola, práce, partner..cokoliv). Otázka je proč a taky proč reaguji takhle. Proč se třeba osypu místo toho, abych někoho seřvala? Jen příklad :-)

      Vymazat
    5. Reni, máš můj neskonalý obdiv za to, že jsi něco takového vydržela, já si to teda nedokážu absolutně představit, ale taky jsem naštěstí v takové situaci nikdy nebyla, takže nikdy neříkej nikdy, že? ;) omlouvám se, že na tyto komentáře odpovídám později, než na ostatní, protože toto téma je hodně zajímavé a musela jsem si jej promyslet a uspořádat v hlavě, ono se to totiž po prvním přečtení může zdát pro hodně lidí jako absolutní kravina a ne každý umí takové názory přijmout ... já si právě vždycky říkám, že je zajímavé, že celý rok jsem v klidu, začne zima, která je mé nejoblíbenější roční období mimochodem, a já chytnu ekzém ... myslela jsem si, že je to změnou počasí, nedostatkem sluníčka a vrstvením oblečení a dál to neřešila ... no a když se nad tím zamyslím trošku víc (po přečtení vašich názorů), tak s hlavou i zády jsem měla zdravotní problémy ještě v nedávné době (migrény a posunuté ploténky), obou jsem se naštěstí zbavila, ale jak je vidno, tak se to akorát přesunulo jinam ... pokud tady melu nesmysly, tak se omlouvám a doufám, že nejsem moc vedle ;)

      Vymazat
    6. Není to vedle, ty věci spolu souvisejí. Tělo je systém a jak jsou ty věci propojený, tak prostě působí jedna na druhou, proto je na nic léčit jednu věc a navíc jen symptom třeba (v tomto případě by to bylo mazat ekzém kortikoidy). Když v autě začne blikat kontrolka, že chybí olej, tak taky nevyšroubuju žárovičku a nejedu dál, aby mě to blikání neprudilo. A s tělem to je podobný, když začne někde něco "blikat", je potřeba najít, co je třeba poštelovat. Každá nemoc má fyzickou i psychickou rovinu, které jsou neodělitelné jedna od druhé a proto se může i stát, že pokud neinvazivně odstraníme něco na fyzické úrovni (třeba dobrou rehabilitací u těch zad), tak se to jakoby "samo" pořeší i na té duševní,což ani nemusíme poznat, ale nikdy ne úplně a pak se to logicky vyjeví někde jinde. A jako jo, já vím, že hodně lidem to zní prapodivně, ale tak to už je jejich boj :-) Já to nikomu necpu, kdo o to nestojí, jen mi občas přijde líto, kolik lidí považuje za normální, že jsou nemocní nebo že se udržují práškama. Neříkám, že je možné docílit skutečně 100% zdraví, ale prostě nemoc - jakákoli - je vychýlení z rovnováhy a měla by se tak brát.

      Vymazat
    7. s těma práškama mi ani nemluv, od osmnácti let jsem jedla neskutečné hnusáky na migrénu, už pomalu ani nic nepomáhalo a pak stačilo jednou zajít na masáž, paní mi zmáčkla na zádech jeden bod a bylo po migrénách, až tak to bylo jednoduché, kdybych to nezažila, tak tomu nevěřím! ;) a hlavně nechápu lidi, kteří si myslí, že si dají ibalgin a bude všechno v pořádku, kamarádčin přítel takto skončil na kapačkách, páč jedl růžové pilulky pomalu jak lentilky, v práci ho bolely záda, jenže musel makat a přetrpět to a místo toho, aby si dal záda do pořádku, tak se dopoval práškama ... a takových případů je bohužel víc :(

      Vymazat
  16. Ty ruce máme úplně stejně :-( U mě jsou to navíc i nohy a velká část břicha :-( A dokonalý mazací produkt jsem prostě neobjevila a strašně moc se bojím toho, že ani neobjevím :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fakt? vidíš a já si ani ničeho nevšimla! jako zatím mi nejvíc pomohl ten Saloos a pak jsem měla vzoreček od Hádka, a ten teda vypadal hodně nadějně, sice stačil jen na 3 namazání, ale stav pokožky se viditelně zlepšil, takže čekám na plné balení a uvidíme, jestli se z něj nevyklube zázrak (modlím se, aby to tak bylo) ;)

      Vymazat
  17. Lištičko,
    to je mi tě líto. Mému píděti se poslední dobou začaly dělat velké suché šupinaté mapy po těle, hlavně na nohách, nic pořádně nepomáhalo, ani mazání měsíčkovým macerátem v jojobovém oleji. Sáhla jsem po receptu, který jsem sušila v záložkách a umíchala včera toto: http://blog.ekokoza.cz/diskuzni-forum?mingleforumaction=viewtopic&t=38 . Konzistencí je to asi jako to Lipolotio, poměrně rychle se vsakuje, říkám si - třeba se to za týden, dva aspoň trochu zlepší a ráno, když mažu, čučím jak puk, protože se to prostě výrazně zlepšilo do rána :-0. Nechceš poslat vzorek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chudáček pídě, doufám, že bude v pořádku, ještě, že má tak šikovnou mamku ;) kamarádka má malého synátora, ten chytl taky ekzém a mně ho bylo vždycky tak líto, jak plakal, že ho to svědí, ani poškrábat se nemohl, ani zanadávat nebo se namazat ... jsem se zas zakecala ... každopádně jakmile jsem rozklikla ten recepis, tak jsem málem spadla ze židle už jenom ze seznamu ingrediencí, tohle je pro mě už vyšší dívčí, polovinu věcí ani neznám a navíc jsem ještě ani nebyla schopná si udělat domácí peeling, což je snad nejjednoduší diy na světě :D ... takže máš můj obdiv a mockrát děkuji za nabídku vzorečku, jen aby píděti nechybělo a já si tady vesele nemazala kožich na jeho úkor! to zas jako né, páč já na rozdíl od něj si zanadávat můžu ;)

      Vymazat
    2. Naštěstí mi přijde, že je to nesvědivé, ještě že tak. A neboj, neubíráš, nadělala jsem rovnou 200ml, na pídě stačí troška a kdykoliv můžu zbastlit další;)
      Ono je to v podstatě triviální, smícháš jedno, druhý, pohlídáš si teploty.. Je zajímavé, že mi větší problémy dělají ty jednoduché recepty :D
      Napíšu mail o adresu.

      Vymazat
    3. právě mi to z toho popisu moc jednoduché nepřišlo, ale chápu, že zkušené kosmetické nadšenkyně jen tak něco nerozhází ;) a o jednoduchých receptech mi ani nemluv, nedávno jsem si řekla, že uvařím nějakou jinou polívku (umím jen cibulačku a dýňovou :D), tak jsem si našla jednoduchý recept na zeleninovou a dopadlo to fiaskem :D

      Vymazat
  18. Ahoj, bohžel přesně vím, o čem mluvíš. Od miminka mám atopák a trápí mě pořád :-/ po sprše vypadám úplně stejně, jen to mám více méně po celém těle... Teď mám brutální fleky na obličeji a nepomáhá nic. Jen mazat každou půlhodinku, aby to "netáhlo". Čím si však dobře promastím kůži na těle je mast, která se prodává v lékárně - Leniens. Je fakt hodně hutná a vydrží, bohužel teda nevoní, nechává takovej ten mastnej film, ale promaže to. Dál používám kokosák a teď jsem si oblíbila čokoládové máslo od Baley, které mi vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chudinko, na obličeji to je nejhorší, to ničím nezakryješ :( já jsem teď najela na čisté bambucké máslo a krk mi vyléčilo úplně, záda taky, jen paže se pořád drží, sice se už nezhoršují, jsou ve stejném stavu, ale to beru taky jako zázrak, tak možná vyzkoušej a uvidíš, koupila jsem si nejdřív malou pixličku - 30 ml za 50 Kč ;) ... kokosák mi nepomáhá, jsem po něm hned vysušená a máslo zkus raději Alverde než Baleu - má hezčí složení ;)

      Vymazat
  19. milá liško, především je vhodné přestat plácat všechno možné!!! Kůže není TOP, který snese vše. Snad by pomohl 2DERM reha special, ale dřív než po měsíci používání výsledek nepočítej . Petr

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)