Vyrovnávací toník z Lotyšska

Už v minulém nakupovacím článku jsem vám ukázala tonikum od Mádary a naznačila, že na něj co nejdřív bude recenze. Nebojte, testovala jsem ho měsíc a půl, mám vypotřebovanou víc než polovinu, takže to nebude článek na základě pár použití ;). To jen abyste neřekly, že ukážu novinky a pak hned recenzuju. Taky jsem psala, že jsem dostala tohoto fešáka od e-shopu BIOOO k recenzi. Mé první testování! Jsem se trošku bála. Několik nabídek už mi přišlo, ale žádná mě dostatečně nezaujala, až se jednoho krásného dne ozvala moc příjemná Vendy, jestli bych si od nich něco nechtěla vybrat. Tímto ji zdravím a děkuji za doporučení a milou komunikaci. Stačilo vznést požadavek, že mi dochází toner a popsat svou pleť a za pár dní byl toník v lese ;).




Nejdřív něco málo o značce, páč si troufnu říct, že je ještě poměrně neznámá, i když už se začíná na blozích pomalu objevovat. Mádara je lotyšská značka čistě přírodní kosmetiky. Lotyšské slovo „mádara“ v překladu znamená jméno bylinky svízel přítula, která je známá i z českých luhů a hájů spíše jako plevel, ale má mnohé léčebné účinky. Tato kosmetika je především typická svým bylinkovým složením, jehož čistotu zaručuje mezinárodní nezávislý certifikát Ecocert. Produkty neobsahují syntetické látky, ropné deriváty ani chemické konzervanty a nebyly testovány na zvířatech. (zdroj)



Vyrovnávací tonikum má intenzivně tonizovat a udržovat v rovnováze mastná i suchá místa na obličeji. Stahuje póry a reguluje hladinu pH pokožky. Pravidelné používání tonika připravuje pleť pro další péči a usnadňuje absorpci a zvyšuje efektivnost hydratačních a regeneračních krémů. Po použití je pleť jemná a hebká. (zdroj)

Toníka dostanete v průhledné zelené plastové lahvičce s bílým zaklapávacím vrškem. Ten těsní dobře a produkt se dávkuje bez problémů. Nápisy jsou jednoduché v bílé a černé barvě, na oko lahodící, ale foťáku nevyhovující. Vyfotit složení byl husarský kousek :D. Obsah 200 ml, cena 378 Kč, koupíte zde (momentálně je asi vyprodaný, hned pochopíte proč ;).



Toník obsahuje maliník, jitrocel, okurku, heřmánek pravý z oblasti Baltu nebo třeba růžovou vodu. Neobsahuje silikony, parabeny ani SLS. Ze začátku mě docela odradil alkohol, páč jsem chtěla zkusit výrobek bez něj, ale nakonec jsem si řekla, že když mi nedělal potíže u Alverde tonika, tak nebude ani tady. Ale za mě by tam být za tu cenu nemusel, asi tak ;).

INCI: Aqua, Rosa Damascena Flower Water, Alcohol, Rubus Idaeus (Raspberry) Fruit Extract, Glycerin, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Plantago Major (Plantain) Extract, Chamomilla Recutita Flower Extract, Betaine, Lactic Acid,Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Sodium Lactate, Sodium PCA, Mannitol,Lecithin, Sodium Cocoyl Glutamate



Popisu vůně toho moc nedám, páč ač jsem Liška - tvor lesní, můj čumák odmítá v čmuchání sloužit a rozezná tak akorát, jestli mu něco šmakuje nebo ne. U toníka nezaznamenal skoro nic, vůně je tak jemná, že ji nedokázal zachytit, natož tak identifikovat. Takže budeme vycházet z toho, že je příjemná a lehká ;). Ani ten zmiňovaný alkohol jsem nerozeznala.

Konzistence je vodová (aha :D), naliju malé množství na vatový tampónek a dočistím s ním obličej (předtím použiju nějaký odličovač). Pak nanáším krém (ráno) nebo olej (večer). Snáší se dobře se všemi zúčastněnými.

Ještě asi před půl rokem jsem neměla tušáka, cože takový toner je a k čemu slouží. Takže bůhví jaké zkušenosti s tímto typem výrobku nemám. Ale jakmile jsem zjistila, že je vhodný hlavně pro mastnou pleť a má za úkol stahovat póry, bylo mi jasné, že se bez něj už nikdy neobejdu.

Každopádně Mádaru jsem si zamilovala snad okamžitě. Nejraději bych toníka na sebe cákala po litrech. Taky že jsem mu našla nejedno využití. Když byly nehorázné vedra a lilo ze mě jako z konve, opucovala jsem čumák zeleným pomocníkem. Okamžitě jsem měla pocit čistoty a svěžesti. Když jsem si roznípala půlku obličeje (já vím, že se to nemá), zasahoval toník. Zklidnil a zlikvidoval breberky. Když jsem si chtěla nanést masku nebo ji smyla a nějaké zbytky nešly dát vodou dolů ... Prostě a jednoduše - skoro na všechno. Dokonce i chlap, který nesnáší, když na něj cokoliv patlám, se nechal očistit a neremcal. Páč viděl, že já na něj nedám dopustit ;).



I když Tonda pokožku vyčistí a dokáže korigovat póry, nevysušuje pleť. Vůbec. V létě jsem dokonce nepoužívala noční krém, péči o čumák jsem zakončovala pouze tonikem. S tím stahováním pórů vám nebudu kecat - že bych po používání žádné neměla nebo nebyly vůbec vidět, to zas jako ne. Nutno dodat, že ty mé jsou na úrovni kráterů na měsíci, takže s nima jen tak něco nepohne. Zase ale neštípe v očích, ani maličko, takže s ním dočišťuji i oční makeup.

Upřímně bych si ho bez vyzkoušení za tak vysokou cenu sama nekoupila. Ale jsem ráda, že jsem měla možnost ho otestovat, páč za ty prachy fakt stojí. Oblíbila jsem si ho tak, že bych si koupila klidně hned další balení ;). Na rozdíl od levnějšího Alverde jde prostě poznat ten větší komfort, lepší složení, dokonce si troufnu říct, že by ho mohly používat i sušenky. Sice teď mám stop stav v nakupování, ale až se zase rozjedu, určitě neskončí v košíku jen toník, ale poohlédnu se i po jeho lotyšácích brášcích (kurnik, jak se to "lotyšský" skloňuje? :D).

Pokud se přece jenom bojíte, že vám nebude vyhovovat, můžete si vybrat ještě z dalších dvou variant - čistícího tonika (pro mastnou pleť) a intenzivního tonika (pro suchou a citlivou pleť).

Používáte tonika? A jaké? Co od Mádary musím nutně vyzkoušet?

Užívejte začátek nového týdne!

L.






Komentáře

  1. mně už skoro došel, ještě kapička na dně zůstává! ale je opravdu moc fajn... teď jsem si objednala na vyzkoušení ty od Hadka, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. od Hádka bych taky už konečně něco chtěla vyzkoušet, jenže kolem je tolik lákadel a dostupnějších, že na něj vždycky zapomenu :D

      Vymazat
  2. Toník (:D) vypadá super... Já teda miluju květovky a nechci od nich k "pravým" tonikům utíkat, ale musím uznat, že tenhle Tonda je kus :D. A to jak zvenku, tak uvnitř!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tonda je švihák, o tom žádná! :D já zas nikdy neměla žádnou květovku, asi budu muset příště zkusit ji, ať si rozšířím obzory ;)

      Vymazat
  3. Liško, taky ho mám a taky mu říkám Toník :)! (ale je pravda že takhle volám na všechna svoje tonika, nejen na něj :)...A taky jsem se chystala o tonikách napsat časem na blog, protože jsem je stejně jako ty nikdy nepoužívala a teď bez nich už nedám ani ránu! ;) Takže Toníkům zdar! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chá, a to jsem se bála veřejně přiznat jeho pojmenování, abyste si nemyslely, že už mi úplně hráblo :D a na článek se těším, aspoň budu mít další tipy, kterého Tondu koupit příště ;)

      Vymazat
  4. Tonikum jako takové už jsem dlouho neměla. Ujížděla jsem na květovkách a momentálně mám doma dvě pleťový vody od Hádka. Jsou na pleti hrozně příjemný, ale účinek zatím neumím moc posoudit, mám teď co se týče obličeje lepší období (ťuk ťuk) a není moc co napravovat. Ale není nad to po ránu vyndat vodu z lednice a plesknout si ji na obličej, to je najednou vzpruha :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sakryš, ty květovky budu muset taky vyzkoušet, já mám s nimi jaksi problém ve své hlavince, která moc nechápe, k čemu jsou dobré :D ale to jsem u tonika taky nevěděla a jak to dopadlo ;) přeju, ať to lepší období trvá! ... jen si nedokážu představit, že bych si po ránu prskla na čumák úplně ledovou vodu, jsem měla problém, když nám netekla teplá si v ledárně čistit zuby :D

      Vymazat
  5. No,můj názor na tohle tonikum jsi už asi zaslechla ;) Kromě něj od Mádary ještě nutně potřebuješ jejich deodorat, je naprosto úžasný! A taky sprchové gely.. ale ty ještě nemám dostatečně probádané.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. deodorant říkáš? okej, píšu si! i když jsem spokojená i s levným od Alterry, ale netvrdím, že nemůže existovat i lepší ;)

      Vymazat
    2. Já jsem byla dlouho spokojená s tím ovocným od Alverde, ale tenhle je o milion procent lepší! A teda taky dražší...

      Vymazat
    3. tak aspoň, že za tu vyšší cenu dostaneš vyšší kvalitu, to občas není pravidlem ;)

      Vymazat
    4. To máš pravdu, bohužel.. ale u dražší přírodní kosmetiky jsem se s tím zatím naštěstí nesetkala. Tedy kromě té úúžasné Dizao řasenky, která se mi úúžasně maže pod očima. Ale zas řasenka je hodně individuální zálěžitost..

      Vymazat
  6. Tyjo vypadá to fakt moc dobře. Alkohol bývá ve složení často proto, aby usnadnil rozpouštění a následné vstřebávání některých ve vodě hůř rozpustných účinných látek. A taky jako konzervant. Určitě je to menší zlo než nějaké jiné rozpouštědlo, i když může trochu vysušovat.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. o tom konzervantu vím, jen jsem viděla i tonika bez něj, tak mě zajímalo, jestli jsou třeba lepší nebo ne (ale zase tam konzervant musí plnit jiné složky, žejo) ... toner od Alverde je alkoholem nacpaný až po okraj a nevadil mi, ale třeba na suchou nebo citlivou pleť bych ho nedoporučila, zato Mádara mi tak "silná" nepřijde, i když tam ten alkohol je na 3. místě ;)

      Vymazat
  7. Já taky alkohol v tonikách nerada, ale přesně - to je hlavně kvůli konzervaci. Jinak to u těch běžných přípravdků nejde a co se týče konzervantů, tak ten rostlinný alkohol je nejmenší zlo. Mádara nepoužívá skoro vůbec esenciální oleje, který jinak ty konzervanty skoro zastoupí, takže to je daň za to, že jsou takový jemný. Já chci vyzkoušet to pro suchou pleť, tak jsme zvědavá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já mám právě v zásobě toner od Madre Labs (http://www.iherb.com/Madre-Labs-Witch-Hazel-Toner-Rose-Petal-Alcohol-Free-12-fl-oz-355-ml/55683#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=toner&rc=179&sr=null&ic=5) a v něm alkohol není, tak jsem na něj velmi zvědavá, až dodělám Mádaru, tak se na něj vrhnu ;)

      Vymazat
    2. Tam je jako konzervant sodium benzoate a grep, takže právě alkohol není potřeba. S tím alkoholem to je tak nastejno, takže akorát záleží, co komu líp sedne...

      Vymazat
    3. Reni, nepsala jsi mi náhodou mail? ;)

      Vymazat
  8. Tak já už ho fakt,ale jako FAKT musím koupit :))) všichni ho tak chválí , že ho nutně musím mít.

    OdpovědětVymazat
  9. Vždy keď na blogu niekto spomína Mádara, tak sa mi vybaví Naruto :D Ale vždy to je len o kozmetike...:D Ja teraz používam čistú čajovníkovú vodu, ktorá prekvapivo celkom pekne vonia, nie ako čajovníkový olej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čajovníková voda? holka, kde Ty na to chodíš? si vždycky připadám jak sto let za opicema, když tady vytáhneš něco podobného z rukávu a já o tom nikdy ani neslyšela :D

      Vymazat
  10. Tak to zní super, já se na ní taky chystám, bude to zřejmě mé třetí tonikum v životě:) První jsem měla Silk Naturals Pore rafiner, ale tam jsem moc účinek nepozorovala. Jako druhé teď mám REN Clarimatte a to už je jiná káva, mám po ní pocit opravdu dobře vyčištěné pleti a taky mi myslím celkem schopně potlačuje občasné postpubertální bedřichy:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak Silk Naturals mě překvapil, páč ten mám na mém pomysleném žebříčku tonerů, které chci kdy vyzkoušet úplně nahoře :O jen to objednávání a poštovné mě od něj odrazuje, takže mám aspoň další důvod koupi opět odložit a mrknout se raději na ten REN, díky! :)

      Vymazat
    2. No nenech se odradit, Silk Natural má úspěch u spousty holek, jen mně nějak nedělal nic:) REN mi víc řeší občasně neposlušnou pleť:)

      Vymazat
    3. já jsem si právěže všimla, že co sedí ostatním, tak mně obvykle ne, viz třeba micelárka od Biodermy, tvářenka od Benefitu atd. ;)

      Vymazat
  11. Tohle tonikum je super, pleť je po něm nádherná a krásně voní, určitě ho doporučuju. Jinak mně se ta cena ani nezdá přehnaná; přece jen je to kvalitní fungující výrobek a mně vydrží snad věky... Používám ho tak 3 měsíce a zmizela mi necelá třetina lahvičky (nutno dodat, že ho obvykle patlám jen ráno).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já vím, taky jsem se už naučila, že za kvalitní péči se platí a vůbec to nejsou vyhozené peníze oknem ;) už jen při srovnání s Alverde to šlo poznat hned, že je to jiná liga ... já ho právě používám ráno i večer a někdy i víckrát denně, takže mi mizí rychleji, ale to mu nemůžu mít za zlé ;)

      Vymazat
  12. No zní to velice zajímavě a ta značka mě čím dál tím víc láká. Kdybych věděla, že bude vyhovovat i mně, jdu do něj, ale asi se budu držet při zdi a svého osvědčeného co mi dělá dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a co je pro Tebe osvědčené? ;) on určitě nebude problém napsat si o vzorek nebo si jít tonikum vyzkoušet do prodejny ;)

      Vymazat
    2. Já nedám dopustit na Růžové tonikum od Alverde a Růžovou vodu od Nobilis Tilia. Samé růže, ale pro smíšenou (aknózní) pleť jako dělané.

      Vymazat
    3. tak to si píšu, díky za tipy! od Alverde jsem měla jen tonikum na nečistou pleť (jo, fakt se to tak jmenuje :D), o růžovém jsem ani nevěděla ...

      Vymazat
    4. Jukni po něm. Stojí asi 90 korun a mně vydrží věčnost. Absolutně, jako jedno z mála, mi fakt moc vyhovuje.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)