Olivy v kostce

Vzhledem k mé citlivé a vysušené pleti jsem tak jednou začala přemýšlet, v čem že se budu mýt, abych nevypadala jako treska. Sprcháče z drogérky jsem zavrhla úplně, páč sulfát, kam se podíváš a Alverde mi přestal stačit. Ne, že by byl špatný, to vůbec! Ale znáte to, pořád jedno a to samé dokola a už vás svrbí za krkem, co byste zkusily nového :D. Takže když mi Renča doporučila tuhé mýdlo, nasadila mi brouka do hlavy. Ze začátku jsem se cukala, páč jsem měla před sebou v živé paměti síťku a slizkou hmotu na umyvadle ještě ze základky. Ale pak jsem narazila na výletě s holkama v Olomouci v jednom bio obchůdku na Agno olivové mýdlo s jasmínem za směšnou cenu a nebylo co řešit. Jen si pohlídat, aby nebyl ve složení glycerin (proč, to si přečtěte v Renčiném článku, odkaz na něj výše).



AGNO Soap Factory je řecká značka, která navazuje na tradici výroby ručního mýdla v domácích podmínkách a funguje od roku 1951. Důraz při výrobě je kladený na šetrný přístup k životnímu prostředí a mýdla jsou určena ke každodennímu použití. Neobsahují živočišné složky a můžou je tak používat vegetariáni i vegani. Olivová mýdla jsou vhodná pro mytí obličeje a těla, ale jejich čistící účinky se dají využít například i při ručním praní prádla. (zdroj)

Přírodní olivové mýdlo Agno s jemnou vůní jasmínu má šetrně mýt pokožku celého těla a zároveň ji vyživovat a zjemňovat. Základ mýdla tvoří kvalitní olivový olej, který pleť jemně ošetřuje a dodává jí potřebnou výživu. Díky přírodnímu složení bez přidaných barev je olivové mýdlo vhodné pro každodenní použití i pro citlivou pleť. (zdroj)



Obal je naprosto jednoduchý, mýdlo je omotáno průhlednou fólií, grafika vypadá docela lacině. Po pravdě, kdybych mýdlo viděla někde u číňanů, tak mě to vůbec nepřekvapí. Ale v bio obchůdku jsem si byla trošku jistější :D. Na výběr je z mnoha vůní, kromě jasmínu třeba aloe vera, levandule, mořské řasy, rozmarýn, růže, vanilka nebo natural. Kostka váží 125 g a vyjde na krásných 40 Kč. Takže prostě za ty prachy nemůžete očekávat luxusní designový domeček ;). Koupíte na netu nebo v obchůdcích s přírodní kosmetikou.



Samotná kostka má khaki barvu a je do ní vyrytý název značky, větvička s olivama a z druhé strany složení. Voní typicky mýdlově, jasmín cítíte taky, ale nic, z čeho byste si sedly na zadek. Možná v tom hraje roli i olivová pachuť, ale aspoň jde vidět (cítit), že to vedle oliváče jenom neprojelo rychlíkem ;). 

Olivový olej je totiž bohatým zdrojem vitamínů a živin. Obsahuje množství nenasycených mastných kyselin, vitamíny jako A, D a E, ale také lecitin nebo vysoký obsah antioxidantů. Díky tomu je hotovým pokladem pro všechny typy pokožky. Šetrně ošetřuje pokožku obličeje i celého těla, jedno, jestli je pleť mladá, mastící se či zralá.

Složení je jednoduché jako facka: Sodium Olivate, Aqua, Sodium Chloride, Aroma.



Na mýdlo jsem vyhrabala sto let starou plastovou krabičku a strčila ho do sprchového kouta. Měla jsem k němu trochu respekt, to přiznávám. Jestli se mi nerozplizne, jak se mi s ním bude manipulovat, jestli nebudu vysušená ještě víc než obvykle ...

Tvar drží pořád, žádný sliz okolo, nevěnuju mu žádnou zvláštní péči, prostě se namydlím, hodím do krabičky a konec. Takže první obava nenaplněna. S manipulací jsem měla ze začátku problémy, páč nezvyk samozřejmě. Do teď tekutý sprcháč a najednou kostka! Takže mi párkrát spadla z ruky a taky jsem se málem připleštila, když jsem si namydlila chodidla :D. Ale po pár eskapádách jsme se sžily dobře. Pojďme se podrobněji mrknout, na jaké části těla jsem mýdlo použila a jaký byl výsledek.

Tělo - pokud jste už někdy měly přírodní sprcháč bez sulfátů, tak budete na nedostatek pěny zvyklé. Pokud ne, tak se připravte na pár bublinek, nic víc. Ale zase si nepředstavujte, že budete mít špinavý pocit bez pěny. To určitě ne. Jen se dostaví trochu zvláštní efekt. Jakoby lepivý. Nevím, jak ho popsat a vzhledem k tomu, že tohle je mé první tuhé mýdlo, tak ani netuším, jestli to dělají všechny. Připisuju lepení obsahu olivového oleje. Po pravidelném používání si ale už nic podobného nepřipouštím, zvykla jsem si ;). Ze sprchy vycházím s pocitem čistoty a hlavně! Žádné vysušení! Hezky měkká a vyživená pokožka. Fakt. Mazat se sice dál mažu, ale znáte mě, já musím. Každopádně na tělo za mě velké ano.

Vlasy - já vím, že o použití mýdla na vlasy neuvádí výrobce ani řádku. Ale nedalo mi to. Zkusila jsem třikrát, nanášení je obtížnější, je s ním víc práce, pěna skoro žádná, takže vymydlíte víc produktu. Pořád v pohodě, na tohle já jsem zvyklá. Bohužel se mi po olivovém krasavci mastily víc vlasy, než normálně. Byly umyté, žádný jiný rozdíl než s přírodním tekutým šamponem jsem nezaznamenala, ale musela jsem místo 2x týdně mýt 3x. A to jako ne! To jsme se nedomluvili! :D Zásluhy házím zase na olivový olej, pro suché a poškozené kadeře by ale nemusel být špatný, co já vím ;).

Obličej - mokré odličování není zrovna má doména, ale tak co bych pro vás neudělala, žejo. Nanesla jsem na čumák, pošudlila i s kukadlama a čekala, co se stane. Nejdřív mě teda pálily šíleným způsobem oči. Takže těm se určitě vyhněte. Pleť jsem měla ale odlíčenou snad nejlíp v životě. Nezbylo na ní prostě nic. Mohla bych hned natřít krémem a jít spát. Nepocítila jsem žádné pnutí, ale stejně jsem použila olej. Horší už byla má debilita, když jsem na vyčištěnou pleť prdla ještě toner s obsahem alkoholu. Jooo, to byla nálož. Můj mastný xicht se začal loupat hned druhý den a škody zahlazuju do dneška. Takže bacha! Ale pokud jste zvyklé na mokré odlíčení, mýdlo můžu pro mastnou pleť doporučit. Já raději zůstanu u pleťového mléka a toneru.

Sečteno a podtrženo, olivové mýdlo mi padlo do noty, ale používám ho jen na mytí těla místo sprcháče. Za pár kaček nemám námitek, páč mě nevysušuje. Na používání, vůni i lepivý pocit jsem si po čase zvykla a kostka ubývá strašně pomalu. Takže pokud chcete vyzkoušet, jestli vám tuhé mýdlo sedne, Agno je ideální adept.

Co říkáte na použití tuhého mýdla? Zkoušely jste? A jaké byste mi doporučily příště?

Užívejte!

L.



Komentáře

  1. mám doma niečo velmi podobné,značku sa mi nechce isť prečítať do kupelky :-) odličujem sa s ním,je to zážitok.tá vôňa mi síce pripomína vôňu pracieho mydla,ale ten pocit.to je pocitíček :-)
    mám doma ešte dva mydlá,jedno je sírové kawar-pripadá mi dosť o ničom,vysuší mi tvár a musím viac krémovať.a mám ešte jedno,tam by malo byť bahno z mrtveho mora.no neviem.používame ho na ruky,na tvár mi bolo príliš sťahovacie,dosť vysušovalo.toto s olivovým olejom je dosť dobré.ale budem samozrejme skúšať ďalej :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se s tím patláním výrobků na čumák a poté smývání vodou snad nikdy nebudu kámošit asi :( takže tuhé mýdlo jen na tělo, na obličej leda Misshu, o které jsem psala, páč tam opradu vidím výsledky hned po jednom použití, ale stejně jsem zdechlina a teď mi zase po napsání recenze leží v koupelně :(

      Vymazat
  2. Dodělávám teď tuhá mýdla od Romči a budu muset dokoupit nějaký další, tak možná vezmu tohle :) I když jsem zhýčkaný těmi jejími vůněmi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak voňavé tohle mýdlo zrovna není, žádný zážitek, proto chci právě zkusit jiné :D takže to máme asi naopak, ale jináč je fakt super, za ty peníze dobrá varianta, když se šetří ;)

      Vymazat
  3. Jo, jak jednou něco Renča doporučí, tak je člověk ztracen ;)
    Mýdlo Agno bylo vůbec mezi prvními přírodními produkty, které jsem si pořídila a byla jsem s ním moc spokojená. Pak jsem se obrátila na jiné přírodní sprcháče.. nebýt líná na náročnější péči o kostku mýdla, koupím si ho klidně znovu!
    <"Wonderfull Today">

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsi dobrá, žes šla rovnou do tuhého mýdla! já jsem se musela teda dlouho odhodlávat :D a ta péče není zas tak strašná, stačí na něj jen ta plastová krabička, pak už nic ;)

      Vymazat
    2. Svědění celého těla mě k tuhému mýdlu dohnalo.. ale musím říct, že to byla velice příjemná zkušenost!
      Plastová krabička sice stačí, ale já jsem hrozně líná ji s sebou kamkoliv nosit atd. A vzhledem k tomu, že se neustále stěhuju mezi dvěma městy..

      Vymazat
  4. Znám, mám olivová mýdla z řecka a jsou super

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no šak já jsem si hned nadávala, že jsem byla v Řecku už několikrát a nikdy mě nenapadlo se tam po něčem podobném dívat! :D

      Vymazat
  5. To si piš ségra, že myju svůj mastný čumák mýdlem :o)) teď mám černé s bahnem z mrtvého moře, super je černé africké a v podstatě jakékoliv s jednoduchým složením. Podobné oliváče jsem si dovezla z Řecka a byly super.. :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo, jenže já to prostě na xicht neumím :( mi přijde, že proteče zbytečně strašně moc vody a není mi příjemné, když si líčení jakoby šudlím po obličeji rukama ... no prostě mi to nejde :(

      Vymazat
    2. Já zase nechápu, že si někdo rozmaže makeup po obličeji odličovacím mlékem/balzámem a má pocit, že to všechno sundal dolů :o)))

      Vymazat
    3. no toš o tom už radši ani nemluvím :D

      Vymazat
  6. Moje čajovníkové od Bodhi má aj krásnu krabičku :D Používam ho na tvár a je fajn, i keď stále tuhým mydlám moc neholdujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čajovníkové říkáš? to zní jako hodně zajímavě! a ještě s krabičkou ... hmmm ... a teď je mi naprosto jasné, že ho seženu akorát na iHerb, co? :D

      Vymazat
    2. Hm, tuším začínam byť známa ako iherb maniak :D Ale nie! Nie je z iherbu, čoskoro bude recenzia :)

      Vymazat
    3. na recenzi se těším! a s tím iHerbem byste si mohly podat ruku s trb (http://denjekrasny.blogspot.cz/) :D

      Vymazat
  7. Občas mám sklony se k tuhému mýdlu vracet. Ale na co jsem si mýdlo vyloženě oblíbila je právě mytí obličeje. Už jsem stihla spotřebovat slavné černé africké mýdlo Nubian Heritage a teď používám mýdlo od Misshy a je rovněž báječné.

    Radu - Giveaway o Benefit Sugarlicious

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mýdlo od Misshy je super, to můžu potvrdit ;) jen jsem zdechlá ho používat, ale měla bych zase začít si říkám ... :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)