Italská rychlovka

Dnes bych vám chtěla ukázat můj oblíbený recept, který poslední dobou vařím každý týden. Je jednoduchý, přitom jídlo krásně vypadá a hlavně dobře chutná ;). A to je v letních dnech základ, no ne? Kdo by se chtěl vyvařovat u plotny, když je spoustu jiných důležitějších věcí na práci. Jako třeba opalovačka nebo smočení nohy v bazénu. Já vím, že počasí na nějakou koupačku moc nevypadá, ale prý má být líp, říkali v televizi :D. Takže se podíváme do Itálie, páč tam ví, jak si užívat života! Uděláme si mňamku, která oslavuje jejich národní barvy, je rychlá a nenáročná a jsou k ní potřeba kvalitní suroviny. Bez nich ani ránu. Žádný Jirka Babica a "když nemáte parmazán, strčte tam eidam"!


Italské špagety s rajčaty, bazalkou a pistáciovým pestem

Ingredience:

Špagety
2 stroužky česneku
2 rajčata (pokud máte cherry, tak samozřejmě víc)
3 lístky čerstvé bazalky
1 lžička pesta (můžete si klidně připravit domácí, ale dá se i koupit)
olivový olej
sůl
parmezán na posypání



Nejdříve si dáme do osolené vody vařit špagety a přidáme i kapku olivového oleje, aby byly vláčnější a nelepily se. Pokud chcete přivést recept k dokonalosti, místo obyčejných českých špaget zkuste sehnat ty italské. Jsou tlustší, mají jinou strukturu, hrubý povrch (aby těstovina nasála omáčku a ta na ní krásně držela) a barva po uvaření je sytě žlutá. Důležité je špagetám dopřát spoustu vody a hlavně spoustu soli. Vůbec se nebojte vzít polévkovou lžíci a prdnout tam rovnou dvě. Doporučuju mrknout na toto video, možná budete překvapené ;).



Mezitím, co se těstoviny vaří, si nakrájíme rajčata a omyjeme a natrháme na kousky bazalku. Česneky máme dva, jeden nakrájíme na plátky, na druhý pouze přiložíme nůž plochou stranou a zatlačíme. Trošku nám rupne, to ale vůbec nevadí, páč to jsme přesně chtěly ;). Bude sloužit pouze k ovonění jídla a dodání chuti, během vaření ho vyhodíme. Nožem jsme tlačily proto, abysme se dostaly k jeho aroma.

Na pánev dáme olivový olej a necháme rozpálit, mezitím slijeme špagety, ale nenecháváme úplně okapat! Na olej hodíme jeden stlačený česnek, chvilinku necháme osmažit a přidáme těstoviny, neokapané, ještě s trochou vody. Díky tomuto kroku už dál nemusíme solit ani nijak kořenit. Přihodíme rajčata, na plátky nakrájený česnek a bazalku a necháme propojit chutě. Celý stlačený česněk vyděláme a vyhodíme. Nakonec odstavíme z plamene a přidáme lžičku pistáciového (nebo jakéhokoliv jiného) pesta. To se nesmí vařit, páč by zhořklo! Zamícháme a můžeme servírovat. Na talíři ještě posypeme parmazánem.




Z pár minut (cca 10 i s vařením těstovin) máme úžasné, chutné, rychlé a zdravé jídlo ;). Stačí pár základních a kvalitních italských ingrediencí, nemusíte být ani zručné kuchařky, krájet a míchat umí přece každý. Chutě se v puse krásně rozehrají, jsou jednoduše rozpoznatelné ... rajče, bazalka, česnek a trochu nahořklá chuť oříšků ... to prostě musíte zkusit! Tahle mňamka se hodí nejen na lehký oběd, ale můžete ji podávat i jako teplou večeři. Samozřejmě si můžete recept upravit podle svého, přidávat nebo ubírat ingredience, doostřit troškou chilli papriček, přidat víc zeleniny nebo kuřecí maso. Já mám ale nejraději tuto základní podobu právě pro její červeno-zeleno-bílé kouzlo ;).

Jak vaříte špagety vy? Co jste měly dneska na obídek? Jakou kuchyni máte nejradši?

Užívejte vaření!

L.






Komentáře

  1. Skoro to samé jsem dnes bagrovala k obědu :o)) akorát dávám barevné vrtulky místo špaget, mnohem víc česneku a místo pesta kapary.. :o)) s pestem vyzkouším!
    Ta plechová krabice je krásná!! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo, ségra Enka bagruje stejný obídek, co k tomu říct? :D a v plechové krabici byly čokoládové kokina - nejlepší spojení na světě! ;)

      Vymazat
    2. že mě to nepřekvapuje ségro Liško :DD

      Vymazat
  2. Jo, italové ví jak jíst. Těstoviny si vařím na milion způsobů, nejčastěj asi s kuřecím a rajčatovou omáčkou, někdy jen s pestem a parmezánem, občas carbonara, někdy s cuketou a rajčaty... Těstoviny miluju.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky bych je mohla jíst pořád! carbonara - mňam, ty jsem dlouho neměla, musím napravit ;) jináč všechny verze jsou moc dobré, na každý den jiná :)

      Vymazat
    2. jo a máš moc zajímavý blog, jen tak dál!

      Vymazat
    3. Jé díky, no budu se snažit :)
      M.

      Vymazat
    4. Jé díky, budu se snažit :)
      M.

      Vymazat
  3. To vypadá pěkně, pistáciové pesto se mi teda líbí! A takovéhle úplně jednoduchoučké špagety mám moc ráda! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych ho mohla jíst i samotné po lžičkách, ale za ty prachy mám zákaz :D a v jednoduchosti je krása, aspoň si člověk vychutná jasnou a rozeznatelnou chuť jídla ;)

      Vymazat
  4. tohle taky často dělám, bazalku si utrhnu doma na okně a je to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mám bazalku za oknem v kuchyni, akorát je to už několikátá, páč mi vždycky zdechla :D ale teď jsem zjistila, že se nesmí zalívat přímo do květináče, ale podlívat, takže poslední adeptka zatím přežívá a krásně roste ;)

      Vymazat
  5. Vypadá to báječně. Těstoviny a špagety můžu na jakýkoliv způsob a tyto bych si dala hned :)

    Radu - UltimateChic

    OdpovědětVymazat
  6. Taky tyhle rychlovky miluju:) akorat spagety uz moc nedokazu kupovat klasicky, zvykla jsem si na 3-minutovy panzani, strasne me bavi, jak jsou tenky;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to doporučuju mrknout na video, na které jsem dávala v článku odkaz - Peklo na talíři, tam právě Panzani vychází hodně špatně :D

      Vymazat
  7. Jak já slyším itálie, hned tam letím, dyť víš Lištičko, že po tomto se můžu utlouct, miluju všecky možné nudle, ale stejně mám nejradši špagáty :-D.....mňamkááááá.....a máš to tak krásně fotogenické i s tou pikslí, no jsem úchyl na itálii i piksle, takže jsem si u Tebe smlsla kažodpádně, no a mám chuť na špagety, u nás o víkendu nebyly tentokrát !-)...jó a to pestíčko s pistáciema, ách, to si musím vyrobit :-). Krásný vymazlený týden s mňamkama a smočenou nožkou v bazénu!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, eMinko, já jsem ráda, že jsem aspoň potěšila Tvé oko a třeba pošťouchla k novým chutím, páč to pistáciové pesto je naprosto nepřekonatelné! ;)

      Vymazat
  8. Mňam, to je přesně můj šálek kávy, teda vlastně talířek italské mňamózy :)) Vypadá to hodně lákavě :)
    TWF Kami*

    OdpovědětVymazat
  9. Super recept, takové já můžu..a celkově těstoviny můžu jíst pořád..:D Můžu doporučit pesta co mají v Lidlu jsou moc dobrý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, Lidl tady tyto věci umí, já mám pistáciové přímo z Itálie, ale až bude na dně, tak vím, kam se podívat ;)

      Vymazat
  10. Mňamka!!! Nechala jsem ještě roztavit tavený sýr a přidala smetanu. Není to tak zdravé jako od tebe Lištičko, ale dobré to tedy je! :)) Ještě uvidíme co na to můj muž :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)