Domácí ledový čaj se sladkou tečkou

Pamatujete na minulý pátek? Venku bylo pěkně hnusácké počasí a já raději spisovala tipy na čtivo a film, abyste se mohly zakutat do pelechu. Dnes to bude ale úplně jinak. Slunko paří jako blázen, rosničáci hlásí tropy, tak se pro změnu trochu osvěžíme. Páč dodržovat pitný režim je základ. A nebyla bych to já, huba mlsná, abych nepřihodila návod na nějaký rychlý a dobrý dezert ;).


Ledový čaj z lesa

Ingredience na 1 litr čaje

Dva sáčky čaje (je jedno jaký, černý, zelený, ovocný ...)
Citrón
Ovoce (já měla zrovna jahody, ale fantazii se meze nekladou)
Med
Meduňka (nebo máta)



Někdo dělá ledový čaj bez jeho vaření, ale já jsem si ověřila, že díky teplé vodě se lépe uvolní chuť a vůně ovoce a bylinek a nebojte se, nebudete muset půl dne čekat, než vychladne. Takže první kroky jsou jasné - dva sáčky čaje (já použila černý s citrónem od Teekanne) zalijeme vařící vodou do litrové konvice a necháme chvilku luhovat. Pak přidáme sladidlo, záleží na vás, jestli cukr krystal, třtinový cukr, med ... Jen dávejte větší množství než obvykle, protože čaj vychladne a ztratí tak sladkost. Do litrové nádoby přimíchám velkou lžičku medu, nám to tak stačí, ale já moc nesladím, tak na to myslete ;).



Pak si omyjeme meduňku a nakrájíme ovoce. Citrón vypeckujte a nakrájejte na kolečka, které pak ještě rozpulte. Můžete použít i jeho kůru nasekanou na drobné kousky nebo vymačkat trochu šťávy. Jahody jsem rozčtvrtila, ale ono je to asi jedno. Všechno naházíme do čaje a pořádně zamícháme.



A teď už jenom dáme chladit do ledničky. Čaj můžete podávat klidně po půl hodině, stačí, když do skleničky přidáte led. Samozřejmě čím dýl se ovoce a bylinky v tekutině luhují, tím víc pustí svou chuť a aroma. Já jsem nechala přes noc a druhý den jsem měla úžasný jahodový čaj s meduňkou.




Úžasné na domácím ledovém čaji je, že ho můžete vytvářet na tisíc způsobů. Měnit druhy čaje podle nálady, přidávat různé ovoce i bylinky, pohrávat si s ingrediencemi tak, abyste si vyladily nápoj přesně podle vlastních představ. A věřte mi, že už pak nic jiného nebude chtít pít! Je osvěžující a hodí se jak ke grilování, posezení na sluníčku nebo třeba večer k televizi ;).

A když už jsme u toho posezení, přece nebudete jen tak na sucho, jen s čajem! Na všechno je u nás v lese myšleno, nejen tekutiny jsou potřeba, ale i něco dobrého do bříška. Venku je krásné počasí a nemáme čas se moc zabývat nějakým těžkým receptem. Nejlepší je smíchat všechno dohromady, hezky rychle a jednoduše. Už pejsek s kočičkou na to šli podobně, jen my ten výsledek budeme mít mňamózní, fakt!


Jahodová bublanina

Ingredience

2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru (krystal, třtinový, ...)
1 balíček vanilkového cukru
1/2 balíčku kypřícího prášku
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
ovoce (jablka, hrušky, maliny, borůvky, broskve, jahody, ...)

Nepovinné aneb pro čokomaniaky

3/4 hrnku kakaa
1/2 čokolády na vaření

A teď to bude strašně stručné, dáváte bacha? Všechno, kromě ovoce, smícháme dohromady a utvoříme těsto na korpus. Čokošku na vaření si nakrájíme na malé kousky a šupnem ji tam taky, jeden pásek si ještě necháme na později.



Na plech si dáme pečící papír a celou směs na něj vylijeme a rovnoměrně rozetřeme. Mimochodem, kdo je stejné prasátko jako já a vyjídá zbytky směsi z misky? Co? Přiznejte se! :D ... Pak si omyjeme ovoce, nakrájíme ho na kousky a klademe na těsto hezky vedle sebe. Nebojte se dávat ho hodně blízko sebe, protože při pečení se propadne do korpusu a pak to vypadá, že na bublanině nic není ;).



Teď už jen stačí šupnout do trouby rozehřáté na 200°, hodit si nohy na stůl a 10 - 15 minut čekat, až se začne po kuchyni linout krásná vůně, bublanina zhnědne a ovoce se jakoby propadne do těsta.



A komu by ještě ani tohle všechno nestačilo ke štěstí, může zbytek čokolády na vaření nastrouhat na ještě teplou bublaninu - mňáááám! ;)



Jestli už vám teče slina po bradě, můžete se na dezert vrhnout hned nebo si počkat, až vychladne. Pokud se chcete osvěžit pořádně, podávejte s vanilkovou zmrzlinou, dobrou chuť!





A to je konec mlsání, líbilo se vám? Pochutnaly jste si? :) Pokud máte nějaký zaručený recept na letní osvěžení, šup s ním do komentářů! To samé s vašimi zkušenostmi s domácím ledovým čajem i rychlým a osvědčeným dezertem.

Užívejte víkend!

L.












Komentáře

  1. Máš jediný štěstí, že se chystám ještě do Tesca! :D Slint!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a cos pokoupila? nebo už jsi i pekla a kuchtila? já už od včerejška piju třetí ledový čaj, to je strašná závislost! :D

      Vymazat
  2. To se mi tedy líbilo moc! Jen pozor med se zničí, pokud jej dáš do více jak 57 stupňů. Nemá rád horko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fakt? toš to si musím dát příště bacha, ho tam dávám hned, ale já bych to stejně sladit nemusela vůbec, dávám tam lžičku jenom kvůli chlapovi, aby to pil :D

      Vymazat
  3. No dnes som si ráno dala čerstvú grepovú šťavu (vlastnoručne vyžmýkanú :D) a po cvičení som sa schladila svojim novým pílingom :)
    Cez víkend sa chystám na piknik, takže by som mala asi aj niečo upiecť, no ale ešte neviem čo. Možno tiež skončím pri bublanine :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. wow, ten peeling vypadá tak dobře, že bych ho i snědla! :D jsi kouzelnice, nejradši bych Ti všechny ty dobroty vzala, ať s tím nemám práci! :D ... přeju vydařený piknik!

      Vymazat
  4. Dobrý recept na ledový čaj :) ten ozkouším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ach jo, tak tohle jsem neměla vidět v tuto hodinu! Ještě že doma nic nemám, tudíž nemám co sníst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jooo, to znám, když člověka popadne mlsná v noci ... by mě museli přivázat k posteli, abych něco nesežrala, páč u nás je dezertík vždycky :D

      Vymazat
  6. Hlasim, ze je napecene a takmer aj zjedene. Este, ze som piekla len z polovicnej davky a bez cokolady ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Liško, a nechtěla by ses rovnou s tím vším zastavit u nás doma ? Vyměním za řízek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. řízek říkáš, jo? ... hmmm ... to taky není špatný nápad ... akorát bych bublaninu musela napéct znova, páč už není :D

      Vymazat
  8. Ten ledový čaj vypadá úžasně!! <3

    www.meow005.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam, dala bych si. Nedávno jsem dělala něco podobného s třešněma a čokoládou. Ovocné koláče jsou prostě blaho. A ledový čaj musím vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mňam, třesně jsou pro mě ještě lepší než jahody! budu muset jít někde loupit a buď udělám bublaninu, nebo ovocné knedlíky, díky za inspiraci :)

      Vymazat
  10. Díky moc za tip na domácí čaj . My jsme se nedávno rozhodli, že se před létem pořádně vybavíme a uděláme si ještě s předstihem kovové zásoby čaje na léto, abychom ho nemuseli potom v tom vedru složitě chladit. Takhle, když to dobře zakonzervujeme, budeme mít na léto dostatek ledového čaje přímo k dispozici v naší ledničce...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)