Víkendové lenošení v lese

Dneska jsem měla v plánu recenzi, ale když se tak dívám poslední dny z okna, změnila jsem na poslední chvíli plány. Počasí se nám jaksi zpodzimovatělo a tím se trochu naboural víkendový program. Ale víte co? Přece nebudem smutnit! Když nebude výlet, může být pohodička. Knihovna plná knížek na sebe strhává pozornost už nějakou dobu, protože byla krutě zanedbávána. A na světě je tolik filmů, které jsem ještě neviděla! Takže se stačí zamuchlat do peřin, uvařit si dobrý čaj nebo kafe a k tomu ukusovat nějakou dobrotu (v mém případě samozřejmě čokošku). A jestli vám dochází nápady na kvalitní čtivo nebo podívání, sepsala jsem pár tipů prověřených u nás v lese ;).

Oblíbený vanilkový rooibos v liščím hrnku a pravá švýcarská čokoška s pomerančem ;)


Knížkování

Po náročném pracovním týdnu to chce něco odpočinkového. Něco, co vás pohladí po duši, nabudí chuťové buňky, rozzáří den a zlepší náladu. Intelektuálství odhoďme stranou! Občas si můžeme dopřát i něco milého a přátelského, jako třeba knížku s názvem "Škola milostných chutí" od americké spisovatelky Ericy Bauermeister.



Knížka se skládá z osudů několika lidí, které pojí společná záliba - navštěvují kurzy vaření. Ty vede Lillian, výborná kuchařka s citem pro chutě a vůně a taky pro lidské trampoty. Každá kapitola je zaměřená na jednoho účastníka kurzu, jeho životní příběh a recept, který se k němu hodí. Tyto příběhy se někdy do sebe nečekaně zapletou a propojí se, někdy jen tak zapadnou do celkového konceptu jako dílek skládačky.

"Jednou za měsíc se v pondělí večer schází v Lillianině restauraci na kurzu vaření osm studentů. Jsou mezi nimi mladá matka Claire, která se vyrovnává se svou novou rolí, právník Tom, jehož život obrátila na ruby krutá ztráta blízkého člověka, italská návrhářka Antonia, snažící se adaptovat na americký způsob života, dlouholetí manželé Carl a Helen, za jejichž nerozlučností se skrývají netušená tajemství. Všichni se chtěj naučit recepty Lillianiných fantastických jídel, ale zároveň potřebují návody na své životy. A ty se pod vlivem chutí a vůní postupně začínají měnit ..." Citace z přebalu knihy.

Musím vás ale varovat, jestli máte rády jídlo, budou se vám při čtení sbíhat sliny při každé kapitole. Autorka umí přímo mistrovsky popsat vůně i chutě a dokázat vám, že se vaření může proměnit v umění, společenskou událost nebo činnost, která sbližuje. Zároveň narazíte i na různé lidské osudy, které můžou být překvapující a občas i zamotané. Knížka se čte prostě sama a nebudete ji chtít dát z ruky ;).



Filmování

Vybrat nějaký oddechový film je pro mě trošku oříšek. Jak říká občas s povzdechem můj muž: "Ty se prostě díváš jenom na filmy, u kterých se musí přemýšlet!". Což ale neznamená, že takové příběhy musí být smutné a končit špatně. I když já brečím u všeho, to říkám předem :D. A slzy jsem ronila i u amerického dramatu "Černobílý svět" (v originále The Help).



Film zobrazuje 60. léta v americkém malém městečku, které si potrpí na zavedené konvence. Například na to, že mladé dívky by se po studiích měly vdát a starat se o rodinu. Což se jaksi nehodí ke Skeeter, která by se nejraději stala uznávanou spisovatelkou. S jejím postojem samozřejmě nesouhlasí jak její kamarádky, tak její matka, která se s touto situací nemíní smířit. Skeeter ale dostane práci v místních novinách a přemýšlí, jak se dostat z maloměsta do velkého světa novinařiny. Začne proto psát knihu, která má vynést na světlo život černých služebných. Skamarádí se s Aibileen a Minny a tajně s nimi sepisuje jejich zkušenosti a příběhy. Pro ostatní bělochy je něco podobného šokující a nepředstavitelné, proto se musí mladá spisovatelka se svými přítelkyněmi skrývat. A díky nim začne vnímat svět novýma očima, chápat, jaké je povolání služebných a chův důležité, ale přitom ponižující a jak dokáží být americké paničky kruté a rasistické.

Snímek si vysloužil na ČSFD 87% hodnocení a Octavia Spencer (Minny) dostala Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Zaobírá se sice vážným tématem, ale je natočený s citem a humorem. Předlohou byla stejnojmenná kniha a já ji musím co nejdřív sehnat a přečíst! ;)





Doufám, že jsem vás aspoň trochu dokázala nalákat "ke kultůře" :D. Pokud se vám můj výběr líbí, mrkněte se i na tento článek, kterým jsem sérii knižních a filmových tipů zahájila. Přeji krásný víkend a budu se modlit, ať se počasí umoudří. A když ne, tak mám aspoň plán ;).

Jakou knížku a film byste mi doporučily? Jaké máte plány na víkend? A co děláte, když je venku hnusně?

Užívejte lenošení!

L.





Komentáře

  1. Lištičko, odkud je ten liščí hrnek? Je krásný :-)
    Co se týče knížek, mám teď rozečteno Švábi od Nesba a Jak mi Starbucks zachránil život. A ve frontě na mě čeká Můj druhý život od Christiane F., čili pokračování My děti ze stanice zoo. Na tuhle knížku se těším hodně, ale bohužel teď na čtení nemám moc času, tak uvidíme, kdy se k ní dostanu. U filmu teď ujíždím na komiksech, nedávno jsme se s přítelem koukali na Avengers, dali jsme i všechny Iron many a až budu mít po státnicích, tak bych ráda pokračovala v Batmanovi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky, snad nekecám, ale ten hrneček roztomilouš je myslím ze Starbucks :-)

      Vymazat
    2. Karolí nekecá, je ze Starbucks, dovezla mi ho kamarádka z Anglie :*

      díky za knižní inspiraci, My děti ze stanice zoo jsem viděla film (brutální!) a řekla jsem si, že musím přečíst knížku a zapomněla na to, takže si píšu! a rovnou vezmu i to pokračování ;) ... na komiksové filmy já moc nejsem, ale Batman je teda pecka, ten je pro mě velká výjimka, poslední díl jsem viděla už několikrát a strašně se těším na pokračování!

      Vymazat
  2. Fajn tipy, předpověď počasí je 18 a slunečno, tak to snad nebude zas taková hrůza :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a můj plán na víkend je odlet do Řecka :)

      Vymazat
    2. Tomu říkám teda provokaceee! ;-)

      Vymazat
    3. právě že zatím to moc nevypadá, že bude hezky, ale ráda se nechám překvapit ;) do Řecka jo? závist největší! miluju jejich jídlo, olivový olej, sýrek, rajčata, mňáááám! úplně se vidím, jak ležím na písku, ovívá mě větřík a nohy mám namočené v moři B) ... kam přesně jedeš? já jsem asi nejvíc byla nadšená na Kosu, bych se tam hned vrátila! tak přeji krásnou dovolenou :)

      Vymazat
  3. Ten hrníček je super Liško, ten sis nechala udělat podle fotky na zakázku? ;) The Help se mi hrozně líbil, no a knížka mě taky zaujala.
    Já se teď o víkendech věnuji učení (blééé), protože i u nás na univerzitě začalo zkouškové, i když opožděně. Takže tento víkend mě čeká matika a logika, třikrát hurá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak ráda bych tvrdila, že byl udělán přímo pro mě! ;) ... jooo, učení není moc vydatný plán, co? ale jak já říkám, musíš se umět odměnit, přece nebudeš celý víkend ležet v knížkách a číslech! takže nějaký ten filmík na oddech nebo třeba seriál ... to už zní líp, ne? ;)

      Vymazat
  4. Se učit, se učit, se učit :( Současnou literaturu, takže jmen jak nas******
    Užívej lepší víkend, než bude ten můj! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. žiš, jenom když si vzpomenu na maturitu, jak jsem se musela učit nazpaměť, kdy se kdo narodil a kdy umřel ... a bylo mi to někdy k něčemu? ne! :D ... jsem si tenkrát ke každé otázce přečetla knížku a to mi šlo teda 100x líp, akorát to nikdo neocenil :D tak je to s naším slavným školstvím :D ... takže přeju hodně sil, musíš si dělat odměňovací přestávky a hned to pujde rychlejc ;)

      Vymazat
    2. Tady naštěstí zatím nikdo moc nezemřel :D:D, ale zas se ještě neví, kdo bude za padesát let něco znamenat, takže musíme vědět všechny, bleh :D

      Vymazat
    3. Viewegh (ani nevím, jak se to píše) a stačí :D ale to máš asi i zahraniční, co? tak Rowlingová a než řekneš všechny díly Harryho Pottera, tak budeš mít zkoušku za sebou ;)

      Vymazat
    4. Nene, jenom český, o to horší! To jsou lidi, o kterých nikdo nikdy neslyšel :D

      Vymazat
    5. tak to už mě napadá jen Pawlovská a skončila jsem :( tak ať Ti to ubíhá a hodně štěstí při tahání otázky! :*

      Vymazat
  5. Hééééj Lištičko nejmilejší, to je tak krásný článek, úplný pohlazení jemným liščím chvostíkem - narozdíl teda od tý depky, co jsem publikovala já.....Přišla jsem si tu do lesíčka odpočinout, páč na Tebe moc myslím, a jak někde vidím na obrázku lištičku taky .-)...Ten hrneček je supéééér krásný...no a je ti jasný, že mě pěkně lákáš na čokočajíčky a čokošky a tak, no moc práce to fakt nedá :-)...Moc děkuju za krásný mailíky, písnu - myslím na Tě kudy chodím, hihi a že lezu do drogešky :-D PS: Ale ten podzim venku mě pěkně sejří teda, jsem vytáhla zásoby zázvoru a oprášila dátu masalu, kerá v tom horku předtím jaksi pozbyla účinku, no eště že máme ty osvědčený pochutiny....jó tu knihu musím mít, to zní perfektně!!!! díky a krásný víkend v lesíčku pod mechovou peřinkou, papáá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé, já si říkám, že mám dneska nějaký úsměv na tváři a to je tím, že na mě eMka myslí! :) ... jsem tě naočkočokoládovala, jo? :D to ale vůbec nevadí, páč čokoška musí být, navíc taky dokáže zvednout náladu a občas je fakt potřeba ;) jsem si objednala další chai i horkou čokoládu a už se těším, jak se s tím budu mazlit, až to dorazí ;) ... počasí se mi taky moc nepozdává, chodím po lese protestně v kraťáscích a bosky, aby si sluníčko laskavě uvědomilo, že takto to teda nejde! :D krásný víkend! :*

      Vymazat
  6. Docela zajímavé typy :) O Černobílém světu jsem už přemýšlela, ale nedostala jsem se ke shlédnutí. Budu to muset napravit. Knížka také nevypadá špatně :) A hrníček je prostě úchvatný! :D
    Já osobně mohu k četbě doporučit Dámu z růže a jako film jsem zrovna recenzovala Divergenci, což není špatný kousek. Ale na zamyšlení to tedy není :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za pochvalu i za doporučení, hned si píšu a musím se poohlédnout po knížce i po filmu, dobrých tipů není nikdy dost! ;)

      Vymazat
  7. Ten film Help jsem viděla a můžu potvrdit, že je vážně skvělý :) Sice jsem si původně myslela, že to bude trochu nuda, ale mile mě to překvapilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nuda to rozhodně není :) se mi právě líbilo, že i když je to vážné téma, tak to bylo natočeno s vtipem ;)

      Vymazat
  8. Tak jsem film začala právě stahovat. Předpokládaná doba stažení je asi 1 den, ale já si počkám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D ono se to v průběhu zrychluje, tak snad už to máš na dnešek stáhnuté, přeji příjemné pokoukání ;)

      Vymazat
    2. Hlásím, že stále stahuji :)

      Vymazat
    3. fakt? :D to máš asi docela pomalý net, co? teď se budu jenom modlit, aby se Ti film líbil a Ty mě pak neproklínala :D

      Vymazat
  9. Díky za skvělý tip na film. Mám moc ráda filmy z téhle doby i prostředí (už kvůli těm šatům :o), a u nás v lese se bude o víkendu asi taky trochu lenošit a tenhle film vůbec neznám! Takže se to báječně hodí, zkrátka jdu hned stahovat! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se taky strašně ráda dívám na ty jejich šaty, linky a rtěnky ... sice byla ta doba diskriminační v hodně ohledech, ale to, že ženy nosily převážně šaty, to bych zavedla i teď ;) a ještě mě fascinují stará americká auta, to bych se možná i odvážila řídit, kdybych měla takový bourák ;) přeji krásný víkend!

      Vymazat
  10. Jestli vydrží počasí (rozuměj hnusná kosa), mám v plánu: spát (hodně), žrát (hodně), pít (bez komentáře), číst si, čumět na telku.. a jiné mou osobnost rozvíjející činnosti.. :D
    Jestli se počasí umoudří a vyleze slunce, krom již dříve zmíněného mám v plánu fotit laky, aby už konečně byl ten tag..
    Hezký víkend v lese, ať už bude počasí jakékoliv!! :**

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. takové plány se mi líbí! a dneska u nás v lese od rána svítí sluníčko, takže jsem to jaksi neodhadla :D ale nevadí, aspoň se dočkáme lakovacího tagu, na ten se těším moc! ;) taky přeji krásný víkend, s dobrým jídlem, pitím i vydatným spánkem :*

      Vymazat
  11. Na knížku jsem zrovna dneska koukala v Levných knihách, asi si ji budu muset pořídit :) Sice to není úplně ten typ literatury na kterém bych si ujížděla, ale i tak mě to zaujalo. No jo, na jídlo mě holt utáhne cokoli :D A na film se dívat zatím nebudu, mám v plánu si přečíst knižní předlohu a raději na filmy koukám až potom. Ale po tvém ohlasu na film se na knížku těším ještě víc :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)