Večerní pleťoví bojovníci

Najít správnou pleťovou péči je docela kumšt. Můžete přečíst milion článků, rad, zaručených postupů a stejně si vaše tlamka bude dělat co chce. Já jsem se po účincích přírodní kosmetiky na mé vlasy rozhodla, že zkusím nechemickými mňamkami potěšit i svůj obličej. Říkám vám rovnou - byl to boj. Jako většina jsem si ze začátku myslela, že mě spasí olejíčky a má pleť si bude chrochtat blahem. Hm, tak asi vítr, Máchale. Dočkala jsem se akorát tak ucpaných pórů. Takže jsem musela hledat dál. A našla jsem. Tuhle kombinaci mám vyzkoušenou už několik měsíců. Dokonce jsem zkusila některé výrobky obměnit něčím jiným (jo, sama si teď ťukám na čelo, ale znáte to, samá lákadla kolem) a okamžitě jsem byla potrestána pupenci, suchými místy nebo dokonce vyrážkou. Takže vám chci krok po kroku ukázat, jaká že je ta zázračná večerní péče, která mému velectěnému čumáku sedí jak prdel na hrnec ;).


1. Odlíčení očí



Jak jsem už několikrát psala, odlíčit tekutou černou linku je práce složitá a ne vždy dobře proveditelná. Teď už ale nemusím zoufat, že nemůžu používat oleje, které jako jediné tuto činnost obstojně zvládaly. V ledničce mi totiž už nějaký čas trůní Mitsuuko Mandlový odličovací balzám. A říkám vám rovnou, že ho budete chtít taky :D.



Jelikož je balzámek určen pro citlivou a suchou pleť, používám ho raději jen na odlíčení očního makeupu, na zbytek obličeje bych se bála ucpávání pórů. Stáhne bez problémů řasenku, stíny i linku, očka nedráždí a ani jsem nezaznamenala nepříjemný olejový pocit. I když Mitsuuko v návodu k používání píše, že se má výrobek používat bez vody, mně se nejvíc osvědčilo trošku namočit tamponek pod tekoucím kohoutkem a teprve poté na něj nanést balzám. Nespotřebujete ho tolik a líp se s ním pracuje.



Složení je čistě přírodní a navíc naprosto jednoduché. Sama se snažím řídit heslem "čím míň surovin, tím lépe" a mandlový balzám ho splňuje do puntíku. Voní po včelím vosku s příměsí levandule, jemně a příjemně. Už jsem naznačila, že je dobré jej uchovávat v ledničce, takže si vždy předělám menší množství do kelímku a jakmile ho vypoužívám, doplním další várkou. Je to pohodlnější, než si muset každý večer vzpomenout, že místo koupelnové skříňky mám pátrat v kuchyni ;).





Balzám má světle žlutou barvu a našlehanou olejovou konzistenci. Trochu připomíná gel a při kontaktu s pokožkou okamžitě taje. Jsem s ním naprosto spokojená a nemám mu co vytknout. Při používání k odlíčení očí mizí strašně pomalu a jeho vůně mě dokáže i po náročném dni uklidnit a připravit do pelechu. Pokud jsem vás nalákala, stačí kontaktovat Mitsuuko, která dokáže s kosmetikou přímo kouzla a vyčaruje vám nejen balzámek určený přímo na vaši pleť. Navíc za minimální cenu, ve srovnání s kupovanou kosmetikou naprosto směšnou ;).


2. Odlíčení makeupu



O mandlovém čistícím mléku od Weledy jsem vám psala nedávno a všechno stále platí. Dokáže stáhnout z obličeje veškerý makeup i nečistoty, přitom je šetrné, lehké a neucpává póry. Složení má moc hezké a stačí ho trošička na navlhčený tamponek. A když už jsme u Weledy, tak jsem na ni opět narazila v DM ve slevovém stojanu! Tentokrát na kosatcový pleťový krém za 170 Kč. Nevím, jestli jsem si dřív těchto výprodejů nevšímala nebo se začaly objevovat až v poslední době, ale vůbec se za ně nezlobím ;). Zkuste omrknout u vás, třeba taky najdete nějaký poklad.


3. Tonizace



Jestli si myslíte, jako jsem si myslela ještě nedávno já, že toner je zbytečná věc navíc, marketingový tah jak z nás vytahat další peníze nebo jen další nepotřebná vodička, mýlíte se! Pokud narazíte na ten pravý, může udělat velkou službu, o které se vám ani nesnilo. Jako pro mě Alverde (celá recenze tady). Zkusila jsem i jinou variantu a musela se k této červené lahvičce vrátit. Už mám druhou a nedám bez ní ani ránu. Dokáže před nanesením krému viditelně stáhnout póry a zbavit pleť posledních nečistot, na které odličovače nestačí. Na suchou nebo citlivou pleť díky obsahu alkoholu asi nebude, takže na to pozor. Pokud ale trpíte na pupence, pomůže vám s jejich zahojením a troufám si i tvrdit, že jich mám čím dál míň ;).


4. Podklad



Jedním z mých prvních článků byla recenze na termální vodu od Avéne (začátečnické chyby můžete pozorovat tady), a ta se ke mně stále vrací. I když jsem ji nikdy nekoupila. Buď ji dostanete jako dárek k nějakému časopisu (teď bude myslím zase k Elle) nebo zdarma k nákupu (pamatujete, jak jsem psala o mojí mamce a Ježíškovi?). Jasně, mohla bych jako podklad pod péči použít normální vodu, žádný rozdíl by se nekonal (prověřeno a opravdu jsem si ničeho nevšimla). Ale ono je to ze spreje pohodlnější. Navíc Avéne vypustí jemnou mlhu na první zmáčknutí, takže lepší, než si opatlávat obličej mokrýma packama ;). Napomáhá vstřebání olejů do pokožky a zabraňuje tomu, aby váš čumák vypadal jak papír od uheráku.


5. Hydratace



A teď trochu překvápko. Já vím, že jsem psala, že mi oleje nevyhovují a ucpávají póry. Ale najdou se i světlé výjimky. A taky hodné a ochotné blogerky, jako třeba Tutto. Když psala článek o Dr. Hauschka a zázračných účincích jeho výrobků na svou pleť, zmínila jsem se v komentáři, že bych ráda vyzkoušela testovací sadu pro problematickou pleť, ale mám obavy právě z oleje. No a slovo dalo slovo a já za pár dní měla malou lahvičku doma. Chtěla bych ještě jednou moc poděkovat! Protože jsem zjistila, že mi Regulační pleťový olej naprosto vyhovuje. Sama jsem byla překvapená, že dokáže pokožku hydratovat, nezanechává mastný film, okamžitě se vsákne a opravdu funguje.



Olejík navíc vůbec nemizí! Tutto mi poslala tuto (hahá) malou lahvičku (5 ml) do 3/4 plnou. Já používám každý den po dobu asi třech měsíců a stále mi 1/3 zbývá. Nedokážu si představit, jak dlouho by mi vydrželo plné balení :D. Vždy vezmu lahvičku, přitisknu otvorem k ruce, rychle otočím tam a zpátky. Na pacce mi zůstane malé kolečko žlutého oleje, který pak rozetřu na navlhčený obličej. Voní docela zvláštně, nedokážu ten pocit popsat, podle složení obsahuje kompozici rostlinných výtažků a éterických olejů z nimby, měsíčku, třezalky, sladké mandle, jojoby a úročníku. Při nanášení je vůně docela výrazná, ale pak už o ní nevíte. Neměla jsem vůbec problém si na ni zvyknout ;).

Podle popisu výrobce by se měl olejík používat místo denního krému před nanesením makeupu, takže se kdyžtak nelekejte. Já se ze začátku bála, že po něm budu ještě větší mastňák, takže jsem ho nejdřív začala zkoušet na noc a tak mi to i zůstalo. Mastňák po něm sice nejsem, ale takto mi vyhovuje. Vzhledem k ceně plného balení (561 Kč) a tomu, jak pomalu ubývá, jsem po vypotřebování vzorečku rozhodnutá koupit celou testovací sadu. Vyjde na 358 Kč, dostanu opět 5 ml vzorek oleje + dalších šest vzorků ;).


6. Oční krém



Tady ještě nemůžu moc sloužit nějakými závěry. Alverde Anti-aging oční sérum už sice nějaký ten pátek mám, ale nejsem schopná ho pravidelně používat. Ne, že by za to mohlo. Je to totiž má první oční péče v životě, takže jsem ze začátku moc nevěděla, jak přesně ji používat. Před krémem? Po krému? Přes celé kukadlo nebo jen pod ... Když už jsem teda na nějaký postup přišla stylem pokus - omyl, nebyla jsem schopná si každý večer na něj vzpomenout :D. Takže se teď opravdu snažím, ale na plnohodnotnou recenzi si ještě budete muset počkat. Zatím můžu jen prozradit, že má krásně lehkou konzistenci, dobře se roztírá a oči vůbec nedráždí ;).




A to je vše, přátelé ;). Až teď jsem si všimla, že tři z šesti výrobků obsahují mandlový olej (balzám na oči, odličovák makeupu a regulační olej). Asi mi bude vyhovovat či co ... Každopádně jsem s tímto složením maximálně spokojená a momentálně bych nenahradila ani jeden výrobek ničím jiným. O denní péči se to ještě bohužel říct nedá, tam stále tápu, ale snad taky najdu to pravé.

Jaká je vaše večerní péče? Kolik výrobků používáte? Máte nějaké osvědčené?

Užívejte!

L.











Komentáře

  1. Chci taky testovací sadu od Hauschky, dík moc! :-D Mely bychom ho jít spolu někam omrknout, nemyslíš? :-P Cítím potřebu obměnit svoje pletove návyky a sama si vybrat nezvládnu :-P :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemáš za co :* a ráda se zúčastním společné expedice po bio obchůdcích, já musím zase vychytat tu ranní péči, ta mi ještě tak moc nejde, akorát zrovna teď nemůžu moc investovat, takže sbírám info a pak se těš, jak to roztočíme! ;)

      Vymazat
  2. Jé ten balzám vypadá dobře. měla jsem od Včelky a ten teda ne-e, neodlíčil a jen mě umastil a ovoskoval, že to nešlo ničím dolů. Mám zase svůj REN a Elemis na střídačku, ale láká mě něco novýho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. balzám doporučuju a klidně za něj dám i packu do ohně - odlíčí naprosto precizně a nezanechává právě ten mastný pocit, když jsem zkoušela odličovat oči hydrofilním olejem, tak jsem vždycky pak měla přes ně takovou jakoby mlhu, ale u Mitsuuko balzámku nic podobného nehrozí ;)

      Vymazat
    2. tak to musím mít:-)

      Vymazat
  3. Můj večerní rituál je založený na Saloosu. Odličovací olej, čistící gel (momentálně Primavera) doma uplácaná pleťová voda, olej na obličej momentálně Bio Argan, a jako oční krém Růžový balzám. ALe dost to střídám, takže díky za tipy (hlavně ten oční krém od Alverde se mi líbí). Ale až mi Včelka Míša doručí balzámek na odličování, možná to trochu obměním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saloos mi bohužel nevyhovuje :( a doma uplácaná pleťová voda mě zajímá! na oční krém už jsem četela recenzí víc (třeba u eM nebo Wonderfull Today) a všechny byly pozitivní, takže za tu cenu už jen k vyzkoušení dobrá volba ;)

      Vymazat
    2. Na pleťové vodě uplácané doma naštěstí není tolik vědy. Mrkni k VčelceTady, zvládne to naprostý amatér (jako já). Právě že to čtu ze všech stran, takže to budu muset taky prubnout ;)

      Vymazat
  4. Zrovna nedávno jsem si dělala podle Mitsuuko návodu odličovadlo a teda na jedničku to nedopadlo :D Možná to časem vyladím, ale přesto si zatím užívám potěšené pocity, že z toho vůbec něco vyšlo :D Jinak já na oleje nedám dopustit. Možná to tedy bude tím, že mám pokožku spíše suchou, přesto nos mám problematický a ucpáváním pórů netrpím... ťuk, ťuk. :) Možná se koukni na oleje ve stupnici komedogenicity (souvisí s ucpáváním pórů), čím nižší, tím neproblematičtější → https://www.beneficialbotanicals.com/facts-figures/comedogenic-rating.html
    - Elma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. náhodou jsi moc šikovná a odvážná, že ses do toho vůbec pustila! já jsem si radši objednala rovnou hotový výrobek, páč si nedokážu představit, že bych něco podobného kuchtila :D ... o komedogenicitě (žiš, to je výraz zas! :D) vím, ale mám za sebou několik druhů olejů a nic se neosvědčilo, takže se mi do nich už nechce investovat :( neříkám, že někdy v budoucnu zase nebudu zkoušet, ale teď jsem na ně nějak zanevřela ... ale neříkám, že jsou oleje špatné a věřím tomu, že na ostatní typy pokožky fungují až zázračně ;)

      Vymazat
  5. ahoj lisko, len chem upozornit, ze ak pouzivas tento pl. olej od hauschky, mala by si pouzivat aj krem s OF, kedze trezalka- lubovnik bodkovany je dost silne fotosenzitivny. ono rastlinna kozmetika je super, ale na toto nikto neupozorni, ze vela rastliniek moze sposobit pigmentove skvrny. tak bacha na to.
    PS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za upozornění, to jsem vůbec netušila! asi to u mě nebude takový problém, když olejík dávám na noc a ráno namažu krémem, ale je pravda, že bylinky můžou být zrádné a není na škodu si nastudovat jejich účinky, o různých alergiích a nepříjemných reakcích ani nemluvím, zrovna nedávno mi díky novému toneru olezl celý krk a zbavovala jsem se toho asi dva týdny, a to byl taky přírodní :(

      Vymazat
  6. Tak mě Mitsuuko tak navnadila, že jsem se pustila do samovýroby. Hodně mi poradila, různé vychytávky, takže můj první krém dopadl na jedničku a účinky jsou skvělé. Žádný jiný krém mi tak nesedl. Na odličovací balzám se nechystám - používám hydrofilní olej napůl s mandlovým olejem + éo dle nálady. Původně mi to taky ucpávalo póry, ale pak jsem přidala druhé čištění přírodním mýdlem a bylo po problému. Takže líčení stahuji olejem a mastnotu smyju mýdlem. Nedávno jsem přidala domácí hřebíčkové tonikum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. wow, tak to jsi moc šikovná, já si radši od Míši objednám, páč vím, že bych na to míchání a kouzlení neměla nervy :D ... a můžu se zeptat, jaké přírodní mýdlo používáš? teď totiž jedno testuju, zatím teda jen na tělo a na vlasy, na obličej se pořád bojím ho dát, navíc na to "mokré" čištění moc nejsem ;)

      Vymazat
  7. Mě to právě baví - zkoušet vařit různé věci (o vaření jídla se to ale říct nedá). Momentálně používám Mlýnskou zahradu z Čarovného mlýna (koupíš buď na Fleru nebo v Mýdlotéce U tří lilií), ale zkoušela jsem i jiná. Všechny byly fajn, nevysušovaly (mám smíšenou pleť), až na jedno - Dudu Osun. Je přímo doporučené na odličování make-upu, citlivou aknózní pleť, ale mě se po týdnu začaly dělat červené fleky na tvářích a pod okem. Nejdřív mě to nenapadlo, že je to z toho mýdla. Protože ja mám hubu plechovou a vyrážkou mi nikdy nezareagovala na žádnou kosmetiku. Ale když už se to objevilo i pod okem, tak mi došlo, že to asi nejsou mé běžné nedokonalosti. Tak mi leží v šuplíku, že ho jednou zkusím na tělo, to by možná nemuselo vadit. Jinak já si neumím představit neopláchnot si obličej - i kdybych se čistila 20 tampónkama, chyběl by mi pocit čistoty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sakryš, o Mýdlotéce U Tří Lilií neslyším poprvé a už teda konečně budu muset něco objednat! jen se v těch mýdlech ještě moc nevyznám, takže když na mě vypadne nabídka deseti různých produktů, tak nevím, co dřív :D ale na Dudu Osun si dám bacha, díky za varování ;) já právě zase moc to mokré mytí nemusím, ale to je na preferencích každého, přijde mi totiž, že mě už samotná voda vysušuje :D třeba na těle to vidím úplně jasně, jakmile vylezu ze sprchy, musím se hned namazat, nebo bych se do rána sloupla jak ještěrka :(

      Vymazat
    2. Teda, hezky jste se tady holky sešly, jen co je pravda.. už mi chybí jen kde posedět a to vínko, nebo kávička =)

      Ale Lišulko, Ti řeku a budeš to chtít, jak Tě znám!! =D Já taky dřív nebyla na čištění pleti vodou (ty gely, mýdla apod...), ale jak začaly zase stoupat teploty, nemůžu si vynachválit ve sprše smýt mejkap gelem od Salcury a ak ještě pěnou Mádara - je to slast a tlamičku po tom ani nemusím hned mazat, takže osvědčené i pro citlivé liščí čumáčky ;) a navíc to všechno tůze krásně voní ááá =)

      Vymazat
    3. já si taky kolikrát říkám, že by takový sedánek nebyl vůbec na škodu, naopak! ;)

      já právě nechápu to mytí tlamky ve sprše? to si jako nenamočím všechny vlasy? nebo jenom já jsem tak nešikovná? jednu dobu jsem to zkoušela, vydrželo mi to asi tři dny a vykašlala jsem se na to :D navíc mi bylo vyloženě líto, kolik vody proteklo zbytečně, než jsem si smyla pěnu z obličeje tak, abych nemusela umývat ještě i hlavu :( ... ale jako Salcura a hlavně Madára, na to já už slyším, ne že ne! akorát bych teda volila na začátek jiné produkty prostě ;)

      Vymazat
    4. Počkej, jak na "začátek"? =D no ve sprše to je jednoduché - stoupneš si čelem pod sprchu a necháš si ošplíchávat jen obličej, ne vlasy.. teda pokud nemáš sprchovou hlavu nějakou gigantickou, já mám normální a musím i nastavovat obličej, abych pěnu smyla odevšad.. je to hrozně příjemné =)

      Vymazat
  8. Ty jsi mi ale Liška podšitá.. to zavání hodně neskrývanou reklamou!! =D hehe.. ale děkuju za milá slova, jsem hrozně ráda, že Ti tak funguje.. ;)

    A co bergamoťák? a Zázrak? Jak se vůbec má pleť? Já už jsem snad konečně dobojovala, začíná se mi dost lepšit.. buď Nimba, nebo léto a blížící se dovolená? Těžko říct =D Jo a poradím, ten balzám mít v ledničce nemusíš, není tam voda, neměl by se teda vůbec kazit. Já ho mám v neustále osvětlené koupelně na poličce už 3. měsíc a pořád dobrý ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. žádná reklama, prostě mi balzámek sedí, tak jsem to napsala ... nedovolila bych si lhát a doporučit něco, co stojí za prd jen, abych se třeba někomu zalíbila ;)

      jako ani se neptej :D ... teda jako Zázrak je fakt zázračný, to už jsem ti už psala - krk dal do cajku a pak jsem ho mazala i na obličej a na záda, fakt úžasná věc toto, musím chvíli zase počkat a pak o něm taky napíšu pojednání, ať to zas nevypadá podezřele :D

      a Bergamoťáku je mi strašně líto :( skoro jsem ho i obrečela ... jak jsi mi totiž nejdřív poslala vzoreček, tak jsem ho používala a pořád neubýval, takže jsem velké balení dala mamce na narozeniny, poučila ji, že musí být v ledničce a 10x se jí na to ještě ptala ... no a jak to dopadlo? měla jsem spíš kontrolovat než se jen ptát, páč samozřejmě v ledničce nebyl a celý zplesnivěl :( takže poučení - pro maminu už ani ránu, ať si maže čumák Avéne, který ji štípe, ale není schopná se ho vzdát! to má za to! :D

      Vymazat
    2. Ty jo, RIP =D no jo, je to divný, ale třeba jedné slečně jsme posílala Zázrak a nechala ho ležet 14 dní na poště a prý byl pak naprosto v pohodě.. asi to byl fakt zázrak =)

      No tak příště Tobě a mamině jen s konzervantem =D

      Už se těším až ochutnáš lehký krém s Benzoe - já ho naprosto miluju a už s ním přes měsíc podvádím Zázrak, ale pšššt ;)

      Vymazat
  9. Mně taky docela dlouho trvalo než jsem si zvykla na používání očního krému, ale pak jsem si ho postavila na noční stolek a od té doby na něj nedám dopustit :) Určitě si taky brzy zvykneš, za chvíli ti budou ospalé oči bez krému připadat divně a nepříjemně suché a ochuzené :D Jinak z tvých pečujících zástupců používám jen Alverdí tonikum a to jen pokud se mi někde něco zanítí, jinak mi můj už tak dost suchý obličej bohužel vysušuje. A vlastně jsem nikdy moc nepochopila na co jsou termální vody, takže tenhle krok vynechávám... a jsem asi i ráda, další krok se rovná další peníze :D Jsem ráda že sis našla rutinu, co ti vyhovuje :) Já to snad už našla taky, ale kvůli miliardě nastřádaných věcí jsem od ní musela mírně upustit a nejdřív spotřebovat všechny oleje a micelárky které jsem si nasyslila. Ale už se těším až se zase k dokonalé Kiss a Bee péči vrátím! Tak krásnou, zářivou, sjednocenou a bezchybnou pleť jsem nikdy po ničem neměla, jen po jejím odličovacím balzámu a univerzálním pleťovém krému :3 :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)