Rychlá večeře z lesa aneb palačinky na slano

Si říkáte, jestli jste tu správně, co? Kde jsem já přišla k tomu, abych vám tady dávala lekce vaření. Nebojte, stále se budu dál věnovat kosmetice. Jen jsem poslední dobou řešila menší problém. Nejsem nijak zdatná kuchařka, přitom jídlo mám ráda moc. Nejím jen proto, že bych měla hlad, jím i pro potěšení. Ale co pořád vařit? Třeba taková večeře, která má být lehká, ale přitom musí zasytit. Byly doby, kdy mi stačil chleba se salámem, jenže jakmile máte doma chlapa, musíte začít vymýšlet originálnější potravu. Takže jsem začala hledat recepty, které jsou jednoduché, ale přitom mňamózní ;). Jeden takový bych vám chtěla dneska představit, nechala jsem se volně inspirovat tady. Takže nachystat vařečky, jdeme na to!


Slané liščí palačinky

Ingredience

Na palačinky:

220 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
500 ml mléka
olej na smažení

Na náplň (pro 2 osoby):

1 malá cibule
1/2 cukety
1/2 papriky (já dala žlutou pro pohlazení oka)
2 rajčata
5 žampíků
olivový olej



Koření:

sůl
pepř
mletý kmín
grilovaná zelenina




U těchto receptů je nejlepší, že můžete použít zrovna to, co doma máte. Takže se nemusíte nutně držet výčtu ingrediencí a utíkat na poslední chvíli do obchodu dokupovat zásoby ;). Pokud vám tedy náhodou něco chybí, není problém. To samé s kořením, každý má rád něco jiného a nikde není napsané, že nemůžete použít třeba bazalku, provensálské koření, atd.

Nejdřív si nasmažíme palačinky. Ingredience na těsto všechny smícháme dohromady a ruční metličkou ušleháme. Nemusíme spěchat, aspoň budou palačinky hezky nadýchané. Těsto můžeme nechat 15 minut uležet, ale pokud je hlad, tak tento krok klidně přeskočte ;). Smažíme na oleji (teď by se mohl konečně hodit ten kokosový, co?). Já jsem na tohle strašný nervák, takže palačinky smaží vždycky muž. Umí je krásně tenké, používá minimum oleje a nenadává u toho sprostě jako já.



Pak můžeme začít dělat plňku. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a mezitím si na drobno nakrájíme cibuli. Tu opečeme do zlatova (miluji tu vůni, už jen kvůli ní dávám do všeho cibuli :D) a poté přidáme žampíky. Posypeme je lehce solí a mletým kmínem, aby nebyly pro bříško tak těžké. Jakmile začnou chytat barvu, přidáme zbytek zeleniny nakrájené na kousky (cuketu, papriku a rajče). Dokořeníme podle chuti, já dala ještě pepř a grilovací zeleninu a smažíme, dokud zelenina trošku nezměkne. Pánvička se krásně rozehraje barvami a směs začíná vonět tak, že bych ji nejradši snědla samotnou!




Pak už jen stačí naplnit palačinky směsí. Nejlepší je dát plňku na kraj kulaté placky a zabalit rolováním. Z uvedeného množství zeleniny a žampíků se mi povedlo naplnit celkem šest palačinek. Hodně jich ještě zbylo nenaplněných, ale ty se v lese nikdy neztratí, zvlášť, když je můžete namazat burákovým máslem na snídani ;).



Teď už byste si mohly nadlábnout bříška, ale pokud chcete ještě recept trošku vylepšit, vytáhněte zapékací misku a pěkně do ní naplněné palačinky naskládejte. Pak použijte nejoblíbenější sýr (já měla zrovna doma kozí) a nastrouhejte jej hezky rovnoměrně na povrch. Můžete ještě posypat sezamovým semínkem, ale tato fáze je dobrovolná ;). Pak už jen stačí šupnout do trouby na 180° na asi 10 minut (poznáte podle toho, jak se rozpustí sýr).




A jak to všechno dopadlo? Vynikajícně! Jemnou chuť palačinkového těsta doplnila šťavnatá a barevná zelenina s žampíkama. Zapečený sýr zase dodal pokrmu říz. Prostě bašta největší ;). Kdybych neměla nacpané bříško k prasknutí, tak si klidně i přidám.




Fúdstajling není zrovna moje silná stránka, ale věřím tomu, že jsem vás aspoň trochu na tento recept nalákala. Je jednoduchý, rychlý a hlavně moc dobrý. Náplň se dá neustále obměňovat, takže se ani hned tak neomrzí. Já například na příště plánuji přidat kuřecí kousky, špenát nebo třeba jen výběr sýrů.

Doufám, že se vám článek líbil a že mi nebudete nadávat za odbočení od kosmetického tématu ;). Já se ráda nechávám inspirovat na mých oblíbených blozích, které se nevěnují výhradně vaření, protože tam najdu jednoduché, přitom chutné recepty. Navíc ze surovin, které obvykle mám doma a nemusím je shánět ve speciálních obchodech. Takto jsem se třeba nechala nalákat u An. a upekla její francouzský koláč - neskutečná dobrota, dokonce si troufám říct, že lepší jak pizza! Nebo u mé milé eMky, která mi zase zahrála na mou čokoládovou strunu a naučila mě brown-muffins s arašídovým máslem. Jestli si nějak představuju nebe, tak jedině jako místo, kde mi lítají samy do pusy tyto malé čokoládové košíčky!




Připravujete slané palačinky? Na jaký způsob? A jaká večeře je vaše nejoblíbenější?

Do komentářů mi taky prosím dejte vědět, jestli se vám vařící článek líbil a jestli máte zájem třeba i o nějaké pokračování ;).

Užívejte a debužírujte!

L.













Komentáře

  1. Mňam!!! :o)) hned bych si dala! A ten kozí sýr to musel vytunit na maximum.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kozí sýr byl hodně aromatický, příště dám radši parmíka ;)

      Vymazat
  2. Mňam, my dnes měli sladké palačinky k snídani, ale taky dobrota! Tohle zní skvěle, škoda, že už žádné nezbyly! :D
    A francouzský koláč vypadá opravdu výborně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my taky, na večeři byly na slano a ráno s arašídovým máslem a zmrzkou ;) a máš můj obdiv, že se Ti chtělo ráno smažit, na to já jsem moc zdechlina :D ... francouzský koláč u nás slavil velký úspěch, díky za recept, byl to už druhý, pokaždé s jinou plňkou ;)

      Vymazat
  3. Palačinky vypadají báječně, takto na slano je mám nejradši, např. špenátové přímo zbožňuji, mňam.

    Radu - UltimateChic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, špenátové mám v plánu příště, co do nich všechno dáváš, ať načerpám inspiraci ;)

      Vymazat
  4. ježiš mňam, teď mám hlad :D a za takové jednoduché recepty jsem ráda, vůbec mi odbočení nevadí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pardón :D tak to jsem ráda, už mám totiž v hlavě další, jen to focení budu muset trochu vychytat, přece jenom kosmetika se nehýbe, nebublá a nemusím se bát, že by se spálila :D

      Vymazat
  5. Ja jsem jedine pro! Miluju takove recepty a hodne casto se nechavam inspirovat. Palacinky na slano jsou to prave pro me. Sladke je moc nemusim. Miluju je s cedarem, spenatem a kurecim masem. K tomu nejaky dip a ja jsem spokojena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ani nevíš, že jsi můj vzor, co se fotek jídla týče, můžu se u Tebe zapsat na kurz? :D ... a přesně ty co píšeš bych si dala příště! :)

      Vymazat
  6. Až na ty žampiony to vypadá dobře. Žampiony jsem vyzkoušela na doporučení kamarádky, přestože houby nemusím, ale nechutnaly mi.

    By-Moni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. žampíky se dají v klidu vynechat nebo nahradit něčím jiným ;) v tomto je recept super, že si každý může dát podle své chuti co chce a ničemu to nevadí ;)

      Vymazat
  7. Mňam!! Vypadá to luxusně a fůdstajlink je naprosto v pořádku :-P :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za pochvalu, ale chtělo by to ještě vypilovat, tak snad příště ;)

      Vymazat
  8. Ked som citala tento tvoj clanok dnes nadranom, tak som si skoro poslintala klavesnicu. Mala som na male, aby som nesla na nocne rabovanie kuchyne :)
    Tymito receptami si ma velmi potesila a dufam, ze ich bude v buducnosti viac. Moja najoblubenejsia napln palaciniek na slano su samponony s balkanskym syrom. Musim ich tento tyzden vyprodukovat :) Mnam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. noco, tak bys měla brzkou snídani, tím se přece nic nepokazí! ;) ... balkán máme teď v ledničce, ale čeká na jiný recept, který mám pro vás v plánu taky nafotit, tak uvidíme, jestli vydrží a nešupnu ho do dalších palačinek ;)

      Vymazat
  9. náhodou, super (vč. fúdstajlingu :D). Ta náplň je přesně podle mého gusta, hlavně houby, mňam. A ten koláč... Taky hlasuju pro pokračování (miluju články, diskuze, pořady, cokoli o jídle haha)!! Zatím :) Y.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za pochvalu, u Tebe jsem se taky už kolikrát inspirovala nějakým receptem! :) je zajímavé, jak jsme všechny šváclé nejen přes kosmetiku, ale taky přes jídlo :D

      Vymazat
  10. Palačinky na slaný způsob skoro nedělám, u maminky se totiž nedělaly vůbec, tak me to často ani nenapadne :-) Teď už ale asi vím, co udělám s tím špenátem, co mám v lednici :-P Víc jídla, viiiic!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás se taky nic podobného nikdy nedělalo, ale když mi začaly docházet nápady na teplé večeře, tak jsem se nechala inspirovat na netu ;) ... ten špenát se do nich přímo nabízí, co? taky nejvíc receptů bylo s ním ;)

      Vymazat
  11. U nás je to opačně. Můj nastávající je zvyklý na studenou večeři (i když už i on nadává na chleba/rohlík se salámem), já bych zase nejraději teplou a tak dostávám pravidelně ,, vynadáno", že ,,už zase vyvařuju" :
    Díky za inspiraci, někdy využiju jako oběd ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a nechceš si ho vyměnit? :D já po těch jeho teplých večeřích akorát nabírám pupík ... :D

      Vymazat
    2. On by se asi nenechal :D

      Vymazat
    3. u nás by to taky neprošlo, ale zkusila jsem ... :D

      Vymazat
  12. Mňaminky to já můžu a ráda se inspiruju na rychlé papání, je vidět Lištičko že jsi gurmán a estét v jedné osobě, to miluju, když papáníčko hezky vypadá, ladím barvičky, vybírám papričky, jak kdybych obrázek malovala hihi....slané palačinky kupodivu moc nedělám, děti furt křičí, když se zeptám, co chcou na večeři - palačinkýýý, ale ty sladké chtějí, ale mě přes týden stát u plotny s palačinkama, ale o víkendu joj, mňam udělám....starší dcera miluje totiž wrap z Mekáče, tak jsem teď v lídlu nakoupila tortily na balení, což je vlastně rychlá palačinka bez práce hihi, ale ty palačinky podle Lišky udělám a budem Tě vychvalovat u stolu, moje milovnice wrapu to jistě ocení :-)))..my si teď oblíbily ultra rychlovku večeři vaječnou omeletu anebo španělskou....článek bude určitě taky !-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. eMinko, děkuji za pochvalu, s těma paprikama máš recht, proč dávat jednu, když můžu dát klidně tři a každou jiné barvy! ;) ... sladké palačinky mám taky ráda, s nutelou nebo burákovým máslem a marmeládou, ovocem, mňam! ty se ale hodí spíš na snídani nebo jen tak na chuť ... tortily děláme taky, úplně stejně nebo s kuřecím masem, mexickou zeleninou, čedarem a zakysanou smetanou, to je bašta největší ;) ... tak doufám, že vám bude, holky, chutnat, přeji krásný víkend! :*

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)