Egyptské hennování

Vlasy si barvím hennou už přes rok a po vyzkoušení několika značek a druhů (článek tady) jsem zakotvila u Henné Color. Vyhovuje mi stále, jen jsem si říkala, že by to chtělo nějakou změnu. Znáte to, už vás jeden výrobek pořád dokola nebaví a přemýšlíte, jestli třeba neexistuje něco lepšího. Přesně tyhle pohnutky mě vedly ke koupi sáčku s egyptským prášekem, který jsem už několikrát obhlížela v obchůdku s přírodní kosmetikou. Co by se taky mohlo stát, že? ;)



Henna Herb Lamda čistá je podle výrobce vysoce kvalitní, velmi jemně mletý prášek z listů Lawsonie inermis bez dalších přísad. Má se vyznačovat intenzivním silným barvícím účinkem a nejvyšší regenerační schopností. Výrazné pigmenty čisté henny dodají hřejivý kaštanový až mahagonový tón tmavým vlasům, na světlých a středně hnědých vykouzlí intenzivní a zářivé odstíny měděné až červené. (zdroj)



Prášek je zabalený v lesklém sáčku s obrázkem paní s krásnýma dlouhýma vlasama a s egyptskými nápisy. Líbí se mi, že dostanete pravý egyptský produkt (je tam dokonce nápis Made in Egypt). Sice už nepřibalili nic navíc (rukavice, čepice), ale to bych jim klidně odpustila. 100 g henny koupíte za 93 Kč (Henné Color vyjde na 148 Kč, taky 100 g) a na výběr je i dvojnásobné množství za 158 Kč. Takže co se peněz týče, rozhodně se vyplatí. Koupíte v prodejnách s přírodní kosmetikou nebo tady.



V balení najdete typicky nazelenalý prášek, který voní (někomu smrdí) prostě jako henna. Já jsem naštěstí ta šťastná, kterou odér neobtěžuje, ale že bych do ní pravidelně strkala čumák, abych se vůní potěšila, to zas ne ;). Někdo by mohl pach přirovnat ke zhnilé trávě. Henna je jemně namletá a po smíchání s vodou vytvoří docela želé konzistenci. Byla jsem překvapená, protože jsem se s něčím podobným ještě nesetkala, ale míchání proběhlo v pořádku, žádné hrudky se nekonaly.



Na vlasy po lopatky mi stačilo použít polovinu balení, takže budu mít sáček nadvakrát. Postup hennování krok po kroku jsem popisovala v článku s Henné Color a i u egyptské sestřičky byl naprosto stejný. Nanesla jsem na šamponem umyté, ručníkem vysušené vlasy, zabalila do potravinové fólie, omotala ručníkem a nechala dvě hodiny působit. Poté jsem smyla vodou a nanesla kondicionér. Vymývání šlo hladce, jen jsem pak musela umývat vanu. Na rozdíl od Henné Color byl na okrajích žlutý povlak. Stačilo ale přetřít hadrem s mýdlem a bylo po problému.



Výsledek ale bohužel nebyl takový, jaký jsem chtěla. Jak vidíte na fotce (vlevo před, vpravo po), žádný velký rozdíl v odstínu se nekonal. Vlasy sice byly vyživené, tvrdší (henna vlas obalí) a lesklé, ale já chtěla hlavně oživit barvu. Nejhorší byly odrosty, které jsem měla už hodně velké, ty se akorát obarvily na světlou oranžovou, což moc dobře nevypadá.



Takže egyptskou hennu můžu doporučit jen na světlé vlasy nebo na posílení a regeneraci. Já ale vím, že už do ní podruhé nepůjdu nebo zvolím jiný odstín. Vyzkoušela jsem si její čistou koncentraci bez přidaných barviv, a ta je pro mě bohužel slabá. Možná měďený odstín by byl lepší, ale já se teď zase pokorně na chvíli vrátím k Henné Color, dokud mě zase neposednou choutky na změnu ;).

Jinak ale egyptský prášek můžu doporučit. Kromě toho, že trošku zabarvil vanu při smývání s ním nebyl uživatelsky žádný problém, možná jsem jen podcenila výběr odstínu. Každopádně mi ale přijde hlavně cena více než přívětivá a jsem ráda, že jsem mohla vyzkoušet zase něco nového.

Hennujete? Jaká značka je nejlepší? Zkoušely jste egyptský prášek?

Užívejte tepla!

L.









Komentáře

  1. Měděná barví docela slabě, čistá je od téhle značky o dost silnější. Když jsem ještě barvila hennou, tou měděnou jsem si ředila kaštanovou Hennecolor, aby nebyla tak silná. Až budeš používat tu druhou polovinu, můžeš zkusit přidat šťávu z jednoho citronu, kyselé prostředí pomáhá uvolnit barvivo, takže barva by pak na vlasech měla být intenzivnější. Případně můžeš nechat před barvením umíchanou směs odstát, to taky podporuje barvící účinky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já přidávám lžičku octa pro zvýraznění červených tónů, tu jsem dala i teď ;) odstát přes noc jsem dávala jednu dobu pořád a nikdy jsem nezpozorovala rozdíl, takže jsem se na to vykašlala ... každopádně díky, že nemusím zkoušet ani tu měděnou ;)

      Vymazat
  2. Tak asi nic, no. :) Zase asi budu muset zalovit jinde. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. doporučuju zalovit u Henné Color, ta se mi fakt jediná dlouhodobě osvědčila ;)

      Vymazat
  3. Jop, na tu jsem koukala. Ale potřebovala bych aby mi taková zrz chytla na celých vlasech. To by bylo bájo :) Ale pochybuji velice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to bys je podle mě nesměla mít nikdy hennované, aby Ti chytla ta zrz po celé hlavě ;) páč na mé nánosy byla tato prostě slabá :(

      Vymazat
    2. No právě, toho se bojím. Ale stejně už není cesty zpět, takže mi nic jiného nezbývá. Leda si vyperoxidovat pačesy a pak dát hennu :D Pokud bych z toho nezezelenala :D

      Vymazat
    3. tak to bych nedělala, páč pak bys na hlavě nemusela mít už vůbec nic ... :D

      Vymazat
  4. S hennou nemám zkušenosti, takže značku moc neporadím. Ale hrozně se mi líbí tvoje vlásky! Mají moc hezkou barvu! :)
    - Elma

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za pochvalu! :* ale taky to trvalo docela dlouho, než jsem vychytala přesně ten odstín, který jsem chtěla ;)

      Vymazat
  5. To je zvláštní,mě ta lambda barví hrozně dobře.používám teda černou ale když ji srovnám s oststními,je nejlepší.U té henny je to dost ošemetné,záleží na spoustě věcech,v jské lunární fázi se vlasy barví,čím jsou před tím umyté..Být Tebou tak to s lambdou ještě nevzdávám.Jo a nejužasněji mi henna chytá když si předtím umyju vlasy jedlou sodou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak on může být i rozdíl v tom, že Ty máš černou a já zrz ;) já si hlavně myslím, že je to tím, že už mám vlasy hennou barvené dlouho a že potřebuju prostě už silnější směs ... ale nic nevzdávám, mám totiž ještě tu druhou půlku balení a vyhazovat ji určitě nebudu ;) ... vlasy umývám před hennování přírodním šamponem bez silikonů a sulfátů (teď jsem použila i+m Naturkosmetik) a o sodě je známo, že hennu vymývá, příště ji zkusím :)

      Vymazat
  6. Já teď zkoušela hennu khadí, jako nabarvila mě dobře, ale strašně pouští, ještě po druhém mytí jsem měla modrou vodu /je v tom indigo/. A strašně při barvení ty vlasy "tuhnou", možná ji příště musím udělat ridší, ale u hennecolor se mi to nestalo. Fakt jako beton, normální hennu jsem rozčesala, ale tohle prostě nešlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Khadí mi taky nesedí, nejvíc mi vadí to míchání, dělá hrudky a jde blbě rozmíchat na hladkou kašičku ;) navíc si myslím, že barví míň jak Henne Color, takže jsem ji koupila jednou a víc ne ;) ... jináč s tou hlavou jako beton - říká se, že henna by se neměla nechat zaschnout, páč pak vytvoří hrudky a chová se jako hlína, kamarádka třeba v průběhu působení namáčí ručník ve vroucí vodě a obaluje si s tím hlavu, ale na to já prdím :D

      Vymazat
  7. Taky barvím touhle hennou, práve čistá lamda barví úplně nejvíc, na mojí hlavě barvila jak červený ďábel, o moc víc než třeba měděná hennecolor, ale pravda je, že jak je to jenom přírodní prášek, nic víc, tak se to nedá srovnat třeba s mahagonem od henné, ten barví silně, ale holt je tam ten pikramát a už to není tak úplně čistý jak padlý sníh. Teď zkouším tmavě hnědou egyptskou lamdou a jsem taky moc spokojená, barví dobře, s hennou je ta potíž, že výsledek barvení ovlivňuje strašně moc věcí, mně třeba vůbec nechytla khadí, jakože ani ťuk, ale říkám si, že jsem třeba umyla hlavu něčím henně nepřátelským, nebo byly skrvrny na slunci.... kdo ví :) Zdraví Barča PS: hezký článek a vůbec celý blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Barčo, díky za komentář i za pochvalu :) ... taky si říkám, že záleží na vlasech každého, na tom, jestli jsi už někdy barvila hennou, jak často, jaký odstín ... prostě je to alchymie, ale právě že to mě taky baví, že nikdy nevíš, jak to dopadne :D což někdo raději nevyhledává, páč ten proces je trochu delší než normální barvení a bojí se, že by mohl skončit se zelenou hlavou, ale to se mi naštěstí nikdy nestalo, i když jsem už vyzkoušela kde co (i "hennu" z DM) ;) ... Khadí mi taky barvila málo, prostě Henné Color je má favoritka, co nadělám :D ... ale nejsem vůbec zklamaná, že jsem egyptský prášek vyzkoušela, páč mám zase vlasy krásně vyživené a lesklé, takže nazmar to barvení určitě nepřilšlo ;)

      Vymazat
  8. Prima článek a zůstanu věrná. Já jsem nakonec skončila u henné color, měděná. Jsem vcelku spokojená, vždy tak po třech umytích. To už ta barva není tak hodně oranžová. Jen prostě tu mou přirozenou zázvorovou nebo jak ji nazvat (indian summer?) mít už asi nikdy nebudu. Musím se s tím smířit... hlavně že mám vlasy, já vím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, používám úplně ten stejný odstín ;) akorát do ní přidávám ještě lžičku octa pro zvýraznění červených tónů, takže jestli Ty chceš zase podpořit víc zrz, tak bych zkusila vymačkat citrón, ono to určitě neuškodí, i kdyby se výsledek nedostavil žádný ;)

      Vymazat
  9. Hello, do českých lesů. Dovolim si obhájit henu od Lush, jen je trochu divná, že je tuhá a musí se nejdřív nastrouhat. Já si vždycky nasadila koupací čepici, zabalila to ručníkem a nechala působit přes noc. Od přírody mam stejně nazrzlé vlasy a už 7 let si je nebarvím. Liška ze Schwarzwaldu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zdravím zahraniční lesy! :) ... Lush už nikdy! :D strašně mě štvalo to strouhání (já vím, že se dá "roztavit" i jinak, ale proč se s tím vůbec obtěžovat, když můžu mít hennu přímo v prášku) a navíc mi přišlo, že málo barví a vysušuje vlas :/ ... ale jako netvrdím, že nemůže pasovat jiným, to zas ne ;) ... a obdivuju Tě, že si dáš zábal přes noc, já si to nedokážu vůbec představit :D bych měla zaprasenou celou postel, jak sebou hážu z jedné strany na druhou při spaní :D ... a od přírody zrzka? ooooch, to je můj sen! ;)

      Vymazat
  10. Jo a dobré je ji smíchat s červeným vínem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a není toho vína škoda? dávat jej na vlasy? :D ... ne, dělám si srandu, četla jsem už i o ibiškovém čaji nebo mleté paprice (ale do toho bych nešla, bych se bála, co mi to udělá s pokožkou hlavy) ... a teď když to píšu si říkám, že aspoň ten čaj bych mohla vyzkoušet ... ;)

      Vymazat
  11. Túto značku som mala dávnejšie rada, vtedy som od nich používala hnedý odtieň a bola som spokojná :)
    Už dlhšie si ale hennujem na červeno, resp. ja mám tmavšie vlasy, čiže tak žiarivá farba ako tvoja to nie je, veľmi som si ale obľúbila značku Ligh Mountain a pozor, pozor, odtieň s líškou! :D
    http://beastlovesbeauty.wordpress.com/2014/01/26/hennovanie-liskova-cervena-henna-od-light-mountain/
    V článku som síce použila šípkový čaj, ale väčšinou používam ibiškový a som spokojná :)
    Majú aj odtieň s vlkom (Bright Red), čo má byť žiarivejšia červená, na mojich vlasoch ale medzi nimi rozdiel nevidím, keďže sú tmavšie, takže ostávam verná líštičke :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jééé, henna s liškou! jaktože jsem o ní do teď neměla ani páru? děkuji za tip, páč tu musím mít, vypadá úžasně :* akorát jestli se dá sehnat jen na iHerbu, tak mě to trochu odrazuje, ale tak ... liška ... asi se přemůžu :D ... a máš nádherné vlasy, takových bych taky chtěla dosáhnout ;)

      Vymazat
    2. Nemáš zač :) A ďakujem za kompliment! :) I keď mňa moje vlasy celkom štvú, väčšinou sú rozlietané a na porazenie :D
      Ja ju kupujem z iherbu - poštovné sú 4 doláre a kupujem tam aj ďalšie veci, takže sa mi to oplatí. Ale ak sa ti iherb veľmi hnusí... :D Tak tuším som ju videla aj na Amazone :)

      Vymazat
    3. to je klasika, každý je se svými vlasy nespokojený a něco by změnil, i když je má třeba dokonalé ;) ... o poštovné by ani nešlo, spíš o to, že jsem z tama objednávala a zásilka mi nedošla, ani mi nevrátili peníze, takže mám už strach :(

      Vymazat
    4. Och, tak to si musela mať dobrú smolu, ja objednávam niekoľko rokov (častejšie než by som musela :D). A zásielka mi vždy prišla, dokonca keď som objednala rúž a divne smrdel tak mi hneď zaň poslali späť peniaze, čo som bola (milo) prekvapená :) I keď celý (stratený) balík asi nepreplácajú :/
      Túto značku som videla aj na ebay, ale tam bola dosť predražená...

      Vymazat
    5. byla jsem tenkrát opravdu naštvaná, páč jsem tam měla MMU a štětec na něj a nebyla to žádná levná zásilka :( hodně jsem studovala i DPH a clo, všechno jsem si hlídala, i na celní úřad jsem volala a prostě nic :( takže od té doby se bojím, ale je pravda, že jednou to budu muset zase vyzkoušet :D ale zase jsem za tu dobu hodně ušetřila, páč tam radši ani nechodím a když někdo (většinou trb) napíše, že se daná věc dá sehnat jen tam, tak hned zavírám daný článek a mám klid :D

      Vymazat
  12. Hena je ošemetná věc a závisí vlas od vlasu jako ostatně veškerá přírodní kosmetika. Někomu sedne,jinému ne, zak to je :) ale to je na tom fajn si myslím :) henné mám doma, ale jrště jsem ji nezkusila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já to beru jako výhodu, aspoň se s hennou nenudím, páč pokaždé není jisté, jak to barvení dopadne :D ale chápu, že pro začátečnice to zas taková výhoda nebude, já jsem se taky hodně bála a nějakou dobu to trvalo, než jsem se rozhoupala k prvnímu použití ;)

      Vymazat
  13. Hmm, koukám koukám, že egypt fakt nepotřebuju, ty neobarvené odrosty by mě vytočily, s mýma šedinama....zas to není drahé, že by člověk krvácel finančně, ale efekt fakt nic moc....ale barvu vlásků máš nádhernou teda, to je mé gusto :-) zatím zůstávám u té khadí ale chci zkusit henne color, páč ji tak chválíš, možná něco více červeného by to chtělo :-) než tu moji měděnku...na regeneraci mě baví hodně ta amla, o víkendu si asi vlásky vyráchám v kytičkovém bahně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem taky nebyla moc nadšená, že jsem absolvovala tu proceduru jen tak, ale aspoň jsem to brala jako masku, i když teď, po pár dnech bych potřebovala barvit znovu, páč ty odrosty vypadají blbě :( ... tentokrát ji zkusím smíchat s Henné Color a uvidím, co to udělá, přece ji jen tak nevysypu do koše ;) ... a podle mě budeš z HC nadšená, je s ní mnohem jednodušší manipulace než s Khadí a barví taky víc ;)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)