Domácí maskování pro citlivou pokožku hlavy

Byly doby, kdy jsem měla tak přesušenou a podrážděnou pokožku hlavy, že jsem si ji škrábala až do krve. Nepomáhalo nic, měnila jsem vlasové výrobky, občas byl klid, ale pak se vše zase vrátilo do starých kolejí. Tenkrát jsem ještě nevěděla, že za všechno mé trápení můžou sulfáty, proto jsem se pokoušela vymyslet něco, co by mi aspoň trochu ulevilo. Už ani nevím, kde jsem na tuto masku narazila. Každopádně ji můžu doporučit všemi deseti. Suroviny na ni najdete doma pokaždé (nebo u nás v lese to tak aspoň je), příprava je nenáročná a zabere vám minimum času. A dokáže toho mnohem víc, než jen zklidnit podrážděnou a citlivou pokožku ;). Co tedy budeme potřebovat?



Šťávu z 1 citrónu
1 vaječný žloutek
kapku olivového oleje

Až tak je to jednoduché! U vymačkávání citrónové šťávy si dejte bacha na pecky, ať jich pak nemáte plnou hřívu. Díky tomu, že z vajíčka použijete jen žloutek, nebudete mít na hlavě po spojení s teplou vodou vaječinu. Při dávkování oliváče to chce pevnou ruku, pokud vám uklouzne, může se stát, že dopadnete jak umaštěnec obecný. Takže opatrně a opravdu jen kapku ;).



Všechny ingredience smícháme dohromady a rozkvedláme vidličkou. Poté si jdeme namočit vlásky, jakoby jsme je chtěly umývat šampónem. Do směsi v misce přilijeme trošku teplé vody, ať pokožka nedostane šok. Pokud máte delší kadeře, nejdříve namočte jejich konce přímo do misky (tak to dělám aspoň já, aby se maska dostala i na ně). Pak už jenom opatrně nalíváme na hlavu a packama ji masírujeme, aby se tekutina dostala opravdu všude. Jakmile je miska prázdná, vlasy lehce vyždímáme (packama, žádné tření ručníkem!) a obalíme do potravinové fólie, která zajistí teplo, a pak ještě do ručníku. Necháme působit 15 minut.



Po uplynutí doby působení smyjeme vodou a pak umyjeme kadeře šampónem. Každý jak je zvyklý. A jaképak budou výsledky?

Šťáva z citrónu vám "vyčistí" pokožku hlavy. Možná to bude chvilku štípat, ale neděje se nic špatného. Naopak - žlutý zabiják se postará o všechny nepravosti, které na kebuli máte. Navíc dodá kadeřím lesk jako blesk.

Žloutek umí díky vysokému obsahu proteinů bojovat proti slabým a zplihlým vlasům. Zvládne je vyživit a zpevnit a zároveň taky zamezit jejich vypadávání.

Olivový olej slouží k vyživení a regeneraci vysušených kadeří. Obsahuje vitamíny A, B, D a E a taky mononenasycené tuky, které se zaslouží o posílení a lesk.

Tohle všechno je teorie, jak tedy účinky masky vypadají v praxi? Pokožka hlavy je opravdu zklidněná, poznáte to okamžitě. Přestane svědit, pálit a pnout. Taky si konečně budete moci obléct černé tričko bez obav, aby nebylo celé zaprášené od bílých šupinek. Kadeře budou posílené a lesklé, konečky zacelené. Určitě není tato kombinace vhodná jen ke zklidnění pokožky hlavy, pomůže i suchým vlasům dát se do kupy ;).

Takže jestli chcete dopřát své hřívě na jaro lepší péči, tato maska bude správná volba. Můžete ji používat podle potřeby, já dávala v nejhorších časech 1x týdně. Teď už mám vlásky v lepší kondici, ale občas si na ni vzpomenu, a to velmi ráda.

Vyrábíte si domácí masky na vlasy? Jakou mi doporučíte?

Užívejte!

L.



Komentáře

  1. Já si občas dávám masku s medem: Asi 2 lžíce medu smíchám s 2 lžícemi oleje (obvykle ricinový, kokosový a olivový) a asi 6 lžícemi teplé vody. Do toho namočím suché vlasy, pořádně si ji nanesu i na kůži, zabalím do igelitu a ručníku a nechám asi půl hodiny na hlavě. Po umytí mají vlasy lesk jak blesk, jsou měkoučké a nesvědí mě hlava :) Jen pozor, tahle maska může vymývat barvu.
    A nebo když mám přesušenou kůži hlavy, tak si ji navlhčím a přímo do kůže si vmasíruju čistý ricinový olej. Je potřeba s ním šetřit, jinak jde špatně vymýt, ale na pokožku působí úplně zázračně.
    Vlastně přímo na kůži si nedávám žádné kupované masky, ty jedině do konečků (to u mě znamená asi na posledních 30 cm vlasů). Kůži na hlavě mám hodně citlivou, takže si na to netroufám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za návody, bohužel já se strašně bojím těch olejů, mám po nich totálně umaštěné vlasy, takže musím dávat fakt jen kapku, ty dvě lžíce by mě asi zabily :D ... kupované masky na kůži rozhodně nepatří, vlastně ani kondicionér, dávám na ni jen šampón, zbytek výrobků do délek, aby nezatěžovaly ;)

      Vymazat
  2. Kdysi jsem tuto masku aplikovala často. Měla bych zase. Je dobrá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem si na ni vzpomněla po dlouhé době a zrovna přišla vhod ;)

      Vymazat
  3. Tak tu určitě vyzkouším, díky za tip :-) Také mám "díky" sulfátům podrážděnou a suchou pokožku hlavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkus, garantuju okamžité zklidnění, vždycky mě zachránila z nejhoršího ;)

      Vymazat
  4. Liško, budu pro někoho asi hloupý dotaz - jakou vodou tuto masku oplachuješ? Myslím tím teplotu. Jednou jsem si dala a vlasy masku, ve které bylo syrové vajíčko a byla jsem tak pitomá, že jsem vlasy oplachovala teplou vodou - vajíčko se zdrclo a vzhledem k tomu, že mám dlouhé vlnité vlasy, tak jsem se toho vajíčka zbavovala několik dní, než se mi podařilo vše vyčesat. Tak by mě moc zajímalo, zda stačí vlažná voda a jestli ano, jak odmastíš vlasy po oleji? Moc díky za radu!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tyhle lapálie s vajíčkem už jsem slyšela několikrát, ale nikdy se mi nic podobného nestalo ;) je to tím, že dáš jen žloutek, protože "vaječinu" na hlavě dělá právě bílek, kterého se vyvaruješ ... takže oplachuju normálně teplou vodou, jak jsi zvyklá při mytí kadeří ;) ... po oleji vlasy odmastíš tak, že po masce hned umyješ vlasy šampónem ;)

      Vymazat
  5. Zkusit můžeš12. dubna 2014 v 22:09

    Čus, jsem četla že tě zaujala Khádí. Mohla by sis koupit tuhle - http://www.dtest.cz/nebezpecny-vyrobek/hair-dye/9094
    Ne, že bych ti přála ať vypelicháš, ale třeba prozříš, že jo. No i když... spíš ne, co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šmarjá, já ti tak závidím toho hejtra! :o)) to je jasný důkaz, že jsi Blogerka s velkým B!!! Já chci taky hejtra, si připadám ošizená... :o)))))
      Hezkou neděli v lese!! :*

      Vymazat
    2. víš co je sranda? že se tady vyjadřuješ k věcem, které souvisí s úplně jinými články na ostatních blozích :D já jsem teda strašně poctěná, že si dáváš práci s tím, abys četla všechny mé komentáře i jinde, ale proč teda nekomentuješ rovnou u nich? :D

      pro Enku: žejo? to bude asi tím, že mám jako jedna z mála povoleny anonymní komentáře ;) ale aspoň si tady může někdo vždy odplivnout jedovatou slinu, třeba má pak hezčí den, a to se taky počítá ;)

      Vymazat
    3. Taky závidím hejtra :-) Občas úplně cítím potřebu někoho seřvat, když jsem ve stresu, meditace a spol jsou časově náročný, takže poslat do prdele nějakého debila, který nemá nic lepšího na práci než čučet na net a stalkovat lidi, co mají to štěstí, že mají nějakej normální život, ve kterým je něco těší....jaký blaho! :-) sakra :-) a zdá se mi to nebo se objevují vždycky u vlasů? nějaká plešatá zatrpklina možná :-)

      Vymazat
    4. Zkusit můžeš15. dubna 2014 v 16:14

      :D Tak já jsem hater, no vida, co se nedozvím :D. Jako jediná ;) asi tady to myslím v tom panoptiku sluníček skutečně dobře, dám sem odkaz na RELEVANTNÍ zdroj, defacto nic víc a jsem ahter, no lol :D, tak kde to jsme? :)
      Ale pro tvůj klid, liško, už nenapíšu. Měla jsi v tom dnešním tagu pravdu. Jsi naivní až na půdu. Když se na tebe jde hezky a mile, člověk tě zblbne, jak se odkloní od stáda, byť ne nějak zle ;), proboha co je na tom zlého (wtf, v jakým lese to žiješ), tak je hater a vyvrhel. No mám dost :D Poslední koment ode mě, doufám, že jsi spokojená :)

      Takže to máme tak nějak - sluníčková bloggerka ti doporučí kontaminovanou kosmetiku, prokazatelně, bez debat, Ty souhlasíš, nesluníšková pí*a Tě upozorní, že tam může být něco blbě a co udělá liška? No naplácá si sluníčkovou sračku na kožich. Gratuluace. ;)

      Vymazat
    5. Dobře, tak ne hater, ale analfabet třeba....? Liška NEPOUŽÍVÁ khadí, takže vůbec není potřeba, aby jí sem nějaká p... psala, jaká je to sračka. A jako mě to fakt zajímá - co lidi jako ty dělají, že mají na tohle čas? A chuť? A náladu? A když už, proč to teda nenapíšou k někomu, kdo ten produkt skutečně používá?

      Vymazat
    6. Tak to prrr!!
      Nevím, sice o co se tu jedná, ale vyprošuji si užívání slova "vyvrhel" a ještě k tomu psát řeči o nějakém prozření a nedej čert vypelichání. I když mě samotného lesního vyvrhella dost mrzí, že se liška mnou nechala inspirovat u dvou svých článků a nikdo o tom neví, protože nejsem tak známý lesní tvor, nepřála bych ji nic zlého, protože když píše svým stylem a jazykem, tak si články ráda přečtu a blog, jako takový se mi líbí a liška sama za sebe je mi sympatická.
      Liška taky nemůžu za to, že se v blogosvětě vyskytují nejvíce dva extrémy, buď přehnaně vlezlí a milí a nebo rádoby upřímní, nepříjemní, kritičtí a malostí překypující urejpanci. Přiběhnout sem a vypotit tu něco takového, to je jako výkřik do tmy. Trápí Tě to hodně? Napiš si to příště na papír, a nebo se vyjádři lépe a ne jako když běžíš s kalhoty u kotníků a lapáš po dechu. V takovém případě se nediv, že se druzí ozvou, když to nemá ani obsah, natož formu. APAGE SATANAS

      Lesní tvor čili Vyvrhell

      Vymazat
    7. já už k tomu můžu jen napsat, že Khádí hennu fakt nepoužívám :D a i kdybych používala, tak bych třeba napsala výrobci o vyjádření, jak to udělali ostatní a třeba bych se dozvěděla, že je tohle jen nafouknutá bublina ;) a i kdyby nebyla, tak je snad moje věc, co si na vlasy patlám a i kdybych to pak doporučila dál, tak jen s nejlepším vědomím a svědomím, že mi ten výrobek třeba pomohl nebo sedl ;) já si totiž asi fakt naivně myslím, že mé čtenářky mají mozek a jsou schopné si najít víc recenzí na jeden výrobek nebo si samy vyhodnotit, jestli si něco podobného chtějí koupit nebo ne ... kdo říkal, že po mých článcích o přírodní vlasovce hned všechny naběhnou do obchodu a koupí ji?

      Vymazat
  6. Tak to je bomba, určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý tip! Jsem zvědavá, jestli překonám lenost a vyzkouším ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evelí, ono je to tak strašně jednoduché a nenáročné na suroviny a na přípravu, že to zvládnou i nejvíc leniví obyvatelé lesa, jako jsem já :D takže bych se toho nebála ;)

      Vymazat
  8. Uvitala by som nejaky iny recept na masku na vlasy :) Teda, ak mas este nejaky iny oblubeny. Ale aj recept na masku na tvar a peeling na tvar by bol fajn :)
    Tato maska nie je nic pre mna. Neznasam pach suroveho vajicka. Na vlasoch som ho mala 2x a nikdy viac. A citronova stava mi vysusuje vlasy takym stylom, ze chemlon sa moze ist skryt.
    Ale napad na domace masky sa mi pozdava :) Ocenujem to.
    Inak preco si sa nezapojila do LOHAS projektu? Myslim, ze ty si 100x viac "bio" ako niektore blogerky, ktorych ucast som naozaj nepochopila. Teda vlastne sa za to dostaval balicek zadarmo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, ono domácí masky udělají kolikrát lepší službu jak ty kupované, takže určitě ještě nějaké z arzenálu vytáhnu a podělím se o ně ;) ... na vyvážení citrónové šťávy je tam právě olivový olej, ale chápu, že všechny suroviny nemusí sedět každému ;) já zase třeba nemůžu kokosák, i když je vychvalovaný právě jako maska na vlasy ... a s tím LOHAS, abych pravdu řekla, tak jsem o existenci tohoto magazínu neměla ani páru, dokud se nevyrojily články na blozích, takže bych se projektu ani nezúčastnila, i kdyby mi to nabídli ... příšlo by mi to trapné, abych poučovala o něčem, o čem nemám ani páru ;) a máš pravdu, že na některých jde vyloženě vidět, že napsaly článek jen kvůli produktům zdarma, ale to je každého věc ;)

      Vymazat
  9. Já masky na vlasy nepoužívám vůbec. Nevím proč, ale prostě nepoužívám. Takhle se mi mooc líbí a asi jí předepíšu svému příteli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. buď ráda, aspoň ušetříš a navíc to vypovídá o tom, že speciální výživu ani nepotřebuješ, takže máš zdravé vlasy ;) ... a chudák přítel, doufám, že nebude slyšet přes celý les, jak na mě nadává, že si musí něco patlat na hlavu (tak je to aspoň u nás) :D

      Vymazat
  10. Ja obcas vysomruju vzorek masky na vlasy v Loccitane. Da se rict, ze ucel splni:-D

    OdpovědětVymazat
  11. Wow, mám oči navrch hlavy, okamžitě musím vyzkoušet! Vypadá báječně - jednoduchá, levná a účinná maska? Dokonalost! :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. že jo? není nad jednoduché a účinné věci! tak doufám, že budeš spokojená nejen Ty, ale i Tvé vlásky ;)

      Vymazat
    2. Vyzkouším hned dneska a těším se, že mi pomůže.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)