Jak naučit lišku zalézt do vany

To jsem si zas jednou na blogu stěžovala na mou proklatou vysušenou kůži, když mi Helen napsala do komentářů, že se mám naložit do vany. S mořskou solí a olejem. Jako moc jsem tomu nevěřila, to říkám rovnou. Voda mě totálně vysušuje, navíc je mi v lázni nehorázné vedro. Koupu se možná tak jednou za rok, a to ještě nedobrovolně. Raději sprchu. Ale co bych pro svůj kožich neudělala, že? Nasaďte koupací čepice, jde se na věc!



Helen mi poradila, že mám skáknout do DMka a koupit mořskou sůl od jejich privátní značky Das gesunde Plus. Najdete ji ve velké papírové krabici, která obsahuje tři sáčky po 500 gramech bílých kamínků soli. Není v ní parfém ani umělé přísady. Cena 89,90 Kč.



V doporučení k použití je napsáno, že na plnou vanu postačí jeden petisetgramový sáček soli. Ne, že bych byla Skrblík, ale jeden sáček mi vydrží na tři koupele úplně v pohodě. Takže i když jsem si ze začátku myslela, že se s balením okoupu třikrát a budu muset pádit pro nové (váží sto kilo a komu by se s tím pořád chtělo tahat), nakonec to dopadlo dobře. Strašně se mi líbí, že ve složení najdete jen sůl z mrtvého moře. Nic víc. 



Sůl má bílou barvu (jaké překvapení!) a vypadá trochu jak nějaké drahé kamení. Hmmm ... koupat se v diamantech, to by bylo! Nijak nevodní, takže opravdu bez parfemace. Stačí ji nasypat do teplé vody a po pár minutách se úplně rozpustí. Jestli lázeň chutná jak Mrtvé moře jsem raději nezkoušela.



Dalším pomocníkem se stal koupelový olej Mandarinka od Saloos. Má sloužit k povzbuzení a relaxaci po náročném dni a regenerovat a zvláčňovat pokožku bez vysušení. Osvěžuje smysly, stimuluje psychiku, je vhodný při migrénách a bolestech hlavy, zmírňuje bolest svalů a zlepšuje prokrvení. Taky by měl pomáhat při celulitidě. Koupíte třeba v DM drogérii nebo v obchodech s přírodní kosmetikou. Cena 104 Kč, obsah 125 ml.



Složení se špatně na kulaté lahvičce fotí, takže ho raději přepíšu: Helanthus annuus seed oil bio, Sesamum indicum oil bio, tocopherol, Ascorbic acid, Ascorbyl palmitate, PEG-40 Sorbitan peroleate, Laureth-4, Parfum, Limonene, Linalool, Citral

Trochu mě mrzí, že se Saloos tváří jako přírodní kosmetika a obsahuje PEGy. Vůbec by tam nemusely být a hned by to bylo lepší.



Balení je vyrobeno ze silného průhledného plastu se šroubovacím stříbrným vrškem. Dávkovač Saloos asi už jiný ani neumí. Přijde mi to docela vtipné. Proč je uprostřed malý otvor, když okolo jsou stejně díry. Takže prostě malé množství se dávkuje fakt blbě. U oleje do koupele tohle nevadí, ale třeba u odličovačů už docela jo.



Olejík má žlutou barvu, olejovou konzistenci a hezky voní. Líbí se mi, že vás do čumáku hned netrefí prvoplánově mandarinka. Cítíte takový ten olejový odér. Což jako by mohlo někomu vadit, ale když se mám čvachtat v oleji, tak tam prostě olej být musí, ne? Do jedné vany naliju půl vršku tekutiny a vůně se okamžitě rozvine. Tohle se povedlo a slibované relaxační účinky můžu opravdu potvrdit. Jestli pomáhá na migrénu nebo celulitidu už bohužel ne, ale to jsem od něj ani nechtěla. Jediné, co mu můžu vytknout je drhnutí vany po každé koupeli. Udělejte to opravdu raději hned, protože jakmile oranžový okraj, který udělala hladina vody po celém obvodu zaschne, už s ním moc nehnete. Jo a pak taky docela rychle ubývá.

No a jak to teda všechno dopadlo? Naučila se liška koupat? Byla jsem fakt překvapená. Vždy, když jsem vylezla z vany, měla jsem totálně vysušenou kůži s červenýma flekama na citlivých místech. Díky mořské soli se ale nic podobného neopakuje a díky oleji se ani nemusím mazat krémem. Ale vedro je mi pořád :D. Takže opakuji jednou za týden. Myslela jsem si, že mi trochu pomůže zimní počasí, ale to se na mě vykašlalo, takže musím trpět. Za vyživenou a hydratovanou kůži mi to ale stojí.

Máte rády rochnění ve vaně? Jaké přípravky používáte? Co byste mi doporučily?

Užívejte!

L.







Komentáře

  1. jéé, já vanu tak ráda :) už se těším, až večer přijdu z práce a naložím se s nějakým seriálem... mám nejradši pěnu, pořádný kopec, ale někdy si dám i sůl, mám ráda právě ty z DM, ale voňavé. akorát u soli mě štve, že je průhledná voda, připadám si pak trochu divně, jak jsem vidět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem měla ze začátku problém, člověk je zvyklý na spoustu pěny a že se na sebe nemusí při koupeli dívat, co? :D

      Vymazat
  2. Nemám ráda rochnění ve vaně, nebaví mě to. :))
    Ale mandarinkový olej se mi velmi zamlouvá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že v tom nejsem sama ;) od té doby, co máme sprchový kout by mě ani ve snu nenapadlo si dobrovolně vybrat vanu!

      Vymazat
  3. A mě je zase ve sprše zima :)) Takže většinou vana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo, každý máme něco ;) aspoň si můžeš vybírat a užívat různé pěny, soli, oleje a vychytávky ... sprcha tak kreativní není :(

      Vymazat
  4. Koupelové oleje Saloos bohužel obsahují věci, které by v nich být neměly.Příště si raději kup čistý olej ze Salooosu,ten nic takového neobsahuje.Dělám to taky tak.A jestli mohu dám Ti radu.Pokud naliješ olej přímo do vody nerozpustí se a bude plavat jen na povrchu vody.Ale pokud olej rozmícháš nejdřív v malém množství mléka a pak naliješ do vany bude rozpuštěný v celé vaně a ne jen na povrchu.Mám taky suchou kůži a oleji mi jí hezky promastí.Teď mám Rakytnikový.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky moc za rady, to jsem vůbec netušila, jsem vanový začátečník :) rakytníkový olej má mamka místo nočního krému (taky od Saloos), tak ho zkusím propašovat do vany, ale nevím, jak často mi to bude procházet :D

      Vymazat
  5. Já "vanění" zbožňuju, ale nedopřávám si ho moc často jelikož nejsem na privátě sama a voda je drahá... :( Ale i tak si pokaždé když se koupu něco do vody naliju. Nejraději mám asi Balmandol (olej) který se dá sehnat v lékárně a který mi dětská doktorka předepisovala (dá se koupit i bez receptu) snad od té doby co mě tam jako mimino mamka prvně donesla :D Co pamatuju, tak mě vždycky prohlédla a řekla mamce "Je suchá - mazat!" :D Olej je každopádně moc fajn, má nevýraznou olejovou vůni, ve vaně skoro žádný film nezanechává a kůže je po něm hydratovaná, pružná a krásně hebká. A stačí ho trošku, jedna lahvička nám doma pokaždé vydržela minimálně půl roku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. juhuuu, já jsem věděla, že mi mé milé čtenářky poradí zaručené tipy! :) okamžitě zapisuju na seznam a až vyplácám Saloos, půjdu hned omrknout lékárnu, taky jsem byla od malička sušenka, a to ještě s ekzémem, kterého jsem se ale naštěstí zbavila už v dětství ;)

      Vymazat
  6. Ahoj Lisko, ja udelam cernou ovci mezi komentari - vanu bytostne nesnasim :)) z horka se mi dela soufl a presusenou kuzi z teple vody taky zrovna nemusim. Dokonce se to u me dostalo az do takove faze, ze doma vanu nemam :)) ale Saloos olej mam sprchovaci a grepovy a je super, ale jak rikas, rad rychle ubyva - takze se pokorne vratim k olejum od pana Hadka. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. žejo? nechápu, jak se někdo může dobrovolně naložit do vařící vody a ležet mezi párou půl hodiny - fuj! ... s panem Hádkem už si taky budu muset dát někdy rande, čtu o něm samé dobré věci, jen se mi nelíbí ty obaly, takže jsem se k němu ještě nedostala (marnivá liška jedna :D) ... jaký je Tvůj nejoblíbenější? dej nějaký tip, ať vím, kam se dívat první ;)

      Vymazat
    2. Ja mela sprchovy olej od pana Hadka zatim jediny, a to na intimni hygienu, ten byl vyborny. Pak jsem mela masazni oleje misto teloveho mleka, davaly se na mokrou/vlhkou kuzi hned po umyti - jeden pro deti (modry hermanek, aaaa, to byla vune) a pak rakytnikovy - cekala jsem, ze ostatni oleje budou fungovat jako tyto (treba Hipp pro deti), ale neda se to srovnat. Nejlepsi je poridit vic vzorecku a zkouset :) ted si brousim zuby na levanduli a ruzi.

      Vymazat
    3. chjo, tak já teda budu taky zkoušet, akorát už teď je mi jasné, že si budu muset vzít hypotéku, jenom když na ten e-shop kliknu :D

      Vymazat
  7. Také si dávám vanu tak jednou za rok! Nějak mne to neba. No možná kvůli té mandarince a té roztomilé kačence bych mohla častěji. Pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to já horkou vodu miluju - jsem děsně zimomřivá, ale na nějaké dlouhé "rochnění" ve vaně není čas. Dřív či později by mi mé malé děti začaly bušit na dveře:-( tak to dělám jen když je fakt krize.
    Pokud se ti nelíbí složení Saloos, zkus koupelový olej Nobilis Tilia. Já mám ten neutrální, a protože ujíždím na aromaterapii, přidávám si éterické oleje dle nálady a potřeby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. musíš dát děti na hlídání babičce a udělat si rochnění jen sama pro sebe ;) anebo se rochnit s dětma! ... nojo, teď si říkám, že když jsem si kupovala ten Saloos, tak hned vedle v regále byl Nobilis, jsem se měla dívat raději tam, co už ;) on je Saloos už tak profláklý, že mě při koupi ani jiná značka nenapadla, příště už budu chytřejší, díky!

      Vymazat
  9. som na tom podobne ako ty.vo vani sa nudím.soli nejak poslednu dobu prichádzam na chuť,je to taká prostá vec ale dosť dobrá,povedala by som.kúpavala som sa niekedy dávno v odvare z kamiliek,žihlavy a kadečom.najlepšie asi lahnuť do piva :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máš recht, koho by napadlo něco tak prostého jako rochnit se v soli? přitom se to nabízí hned, když se člověk trochu zamyslí :D ... když jsem byla malá, tak mě koupali v odvaru z kopřiv, páč jsem měla ekzém a fakt to pomáhalo! ... piva říkáš? :D abys z té vany ale pak vylezla :D

      Vymazat
  10. Lištičko, do koupele zkus i lžíci kokosáku. Krásně se rozpustí, zvláční a zjemní kůži a ta vůůůně! :-)
    Bebe
    PS: kačenka nemá chybu - společnost ve vaně mosí byt, aj dyby tragače padaly :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bebe, to mě vůbec nenapadlo! Ty jsi geniální! mám doma půl piksly kokosáku, se kterým nevím co bych už dělala (nesedí mi), tak ho budu lít do vany! :) ... kačenka už bohužel neplave, páč u nás byla na návštěvě hravá jackrusselice, která jí ukousla zadek :D ale na fotkách je to samozřejmě umně zakamuflované (bacha - bez fotošopu!) :D

      Vymazat
  11. To je tak super napsané, že jsem se úplně zasnila, a i když se taky koupu jednou za rok, když někde promrznu a jinak nedám dopustit na sprchu, tak tenhle recept hned víkendu vyzkouším! Díky :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)