Papací výlet do Prahy

Pokud chodíte do lesa už nějaký ten čas, určitě jste si všimly, že jsem přes jídlo trochu cáklá. Nemůžu o sobě tvrdit, že jsem gurmán, na to ještě nemám buňky, navíc hned tak něco nejím. Ale na dobrou baštu si teda potrpím. A není mi líto za ni utratit trochu víc peněz. Takže když muž rozhodl, že pojedeme poslední víkend před Vánoci do Prahy, bylo mi jasné, že na nákupy to nebude.

Varování: tento článek obsahuje fotky jídla, pokud máte hlad nebo chuť a nemáte po ruce nic na zakousnutí, čtěte dál jen na vlastní nebezpečí! ;)

Hotel jsme vybírali jako vždy na booking.com a nakonec jsme se usídlili v krásném moderním Mosaic House, který je co by kamenem dohodil od Václaváku (asi pět minut pěšourem). Pokoj jsme dostali krásný, snídaně vydatná, nemůžu si na nic stěžovat. Líbil se mi i designově a škoda, že byla kosa, protože střešní terasa s výhledem na celou Prahu ...

Vstup do hotelu


Sochy před vchodem

Výhled ze střešní terasy


Po ubytování jsme se museli samozřejmě naobědvat. Bez plného bříška se mnou není řeč. A když už jsme byli v tom velkoměstě, rozhodli jsme se zajít na running sushi (Paladium). Páč to u nás nemáme, takové vymoženosti. Můžu Vám říct, že jsem se překonávala a i přes svůj blbý zvyk, že co se mi nelíbí na pohled, nestrčím ani do pusy, jsem vyzkoušela všechno možné. Neptejte se mě ale, co to bylo, protože ani já to vědět raději nechci :D.




A nesměl chybět ani dezert. Jakmile jsem uviděla obchod se zmraženým řeckým jogurtem a s možností vytvoření vlastního poháru, nebyla jsem k zastavení. Musím teda přiznat, že v Řecku i ve Španělsku byl o třídu lepší, ale my v naší malé zemičce můžeme být rádi, že se k nám tento "fast food" vůbec dostal, ne?




Dále naše cesty zamířily na vánoční trhy na Václavské i Staroměstské náměstí. I když bylo všude miliony lidí, já mám tuto atmosféru ráda a nevadí mi prodírat se uličkami mezi stánky a nakukovat, co bych si dala dobrého. Zhodnotila jsem, že ceny jsou v průměru o 10 Kč dražší než v moravském lesíku, což není zas taková hrůza. Čekala jsem větší pálky. Všude se mísila vůně svařeného vína, medoviny, klobásek, palačinek, trdelníků ...

Staroměstské náměstí


Poslední zastávkou byl hlavní hřeb naší cesty - večeře v Café Imperial. Jestli je Vám název povědomý a nemůžete si jej zařadit, tak napovím, že restauraci proslavil Zdeněk Pohlreich. Měli jsme zarezervovaný stůl a byla jsem docela překvapená, že jsme chytli jeden z posledních. V Imperialu jsem už několikrát byla, ale pouze na dezert. Teď jsme si to chtěli užít se vším všudy a povedlo se ;). Byl to nádherný zážitek, sedět v luxusním prostředí, být obsluhována špičkovými číšníky a zažít doslova chuťový orgasmus. I přes tohle všechno jsem se necítila nijak špatně, nepřišla jsem si tam jako chudý příbuzný, atmosféra naprosto uvolněná, žádní škrobení snobi a spol.

Francouzská cibulačka


Shodli jsme se, že polévka byla nejlepší zážitek z celého večera. Nic podobného jsem v životě nejedla (cibulačku vaříme doma pořád, ale ne takovou) a tu chuť cítím ještě pořád v puse. Fakt pecka! Silný vývar, na jemno nakrájené kousky cibule a housky zapečené se sýrem. Jedna nám bohatě stačila pro oba, nedokážu si představit, že bych ji snědla celou sama. Nebo jo, ale pak už bych skončila s celou večeří. Ještě musím vyzdvihnout její vůni, byla cítit přes tři stoly a než nám ji donesli, málem jsem ji snědla pánovi od vedle přímo před očima.

Steak z lososa s omáčkou beurre nantaise a hráškovým ragú


Jako hlavní chod jsem si objednala lososa s hráškovým ragú a tady musím trochu polevit v nadšení. Ryba byla vynikající, k té nemám nejmenší výhrady. Jen ten hrášek se mi k ní prostě nehodil. Možná jsem ještě nedospěla do toho gurmána. Nebo nemám vytříbený jazýček. Prostě jsem si ragú představovala jinak, toď vše. Stane se i v lepších rodinách ;).

Telecí líčka na červeném víně s bramborovou kaší


Muž si vybral o poznání lépe. Líčka jsou podle Zdeni nejlepší kus masa z celého telete pro svoji měkkost. A má recht! Nikdy jsem nezažila, aby se mi maso rozpustilo samo v puse. Nebo teda už jo ;). Ale musela jsem si hledět svého talíře, co nadělám. Prostě mňamka největší a když se dívám na tu fotku, tak bych snědla monitor!

Čokoládový dort


Následuje moje velmi oblíbená část menu - dezert. Z jídelního lístku jsem už všechny čokoládové ochutnala (jaké překvapení), takže jsem se nechala překvapit a řekla jsem číšníkovi, ať mi donese nejvíc čokoládový dort, jaký mají v nabídce. Dostala jsem něco, co snad ani nedovedu popsat. Připomínal mi ledovou čokoládu s nugátem, uprostřed trochu křupavý, žádné těsto, jen čokoládová hmota. Musím k tomu ještě něco dodávat? Byla jsem v nebi! Čokoládovém! ;)

Čokoládový fondant s pistáciovou zmrzlinou a višněmi


Pokud nevíte, jak má vypadat správný fondant, tak tady je. Zvenku vypadá trochu jako muffin, ale po rozkrojení z něj vyteče čokoláda. S pistáciovou zmrzkou a višněmi úžasná kombinace. Sladké, kyselé, studené a teplé - všechny suroviny mají na talíři své místo a při konečném soustu rozehrávají v puse dokonalou harmonii.

To je vše z našeho papacího víkendu v Praze. S přítelem jsme byli tak moc spokojení, že jsme se dohodli, že tento výlet bude naše každoroční předvánoční tradice. Já bych se tam nejraději vrátila hned teď, ale budu to muset vydržet ;).

Doufám, že jste se pokochaly a neposlintaly si klávesnici. A jelikož je zítra Ježíšek, přeji Vám, abyste dostaly vše, co jste si přály. Taky spokojené a klidné svátky, pohodu, štěstí a lásku. A zdraví, to je přece nejdůležitější!

Užívejte!

L.









Komentáře

  1. já občas do Imperialu chodím na kafe a dortík, ceny nemají zas nijak přemrštěné, za tu kvalitu a všechno okolo... kamarádka tam měla oběd po promoci a chválila si to hodně, já od té doby myslím na tu svíčkovou, co si vychvaloval její bratr, asi tam budu muset zajít :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně, za ty prachy to fakt stojí, není to žádná nafintěná obyčejnost ;) svíčkovou říkáš? MŇAM! to tam asi taky budu muset na ni zajít! :D kdybych náhodou neměla s kým, aspoň vím, komu se mám ozvat ;)

      Vymazat
  2. Slint. Tak já se teda jdu podívat, co v té ledničce máme. :D
    Jinak krásné svátky i Tobě, Liško. :)

    OdpovědětVymazat
  3. děkuji za komentáře :) a ráda jsem Vám udělala chutě takto před Vánoci ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně toho lososa a hrášek jsem tam měla a oblizuju se ještě teď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a šlo Ti to k sobě? já jsem z toho hráškového ragú právě moc nadšená nebyla :(

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za hezký komentář! :)